Inlägg

Inlägg som sinclairhacker har skrivit i forumet
Av sinclairhacker

Min kommun verkar tröttnat, Stadsnätet hos oss kommer i April o Maj ta in o sköta delen mot ISP själv, så Zitius får lämna.

Skall bli intressant se om priserna ändras efter det, just nu är de likartade samt alla blir dyrare samtidigt, inkl Bahnhof.

Av sinclairhacker

Lägger gärna bud på Apple Milanese Bracelet på 300 kr + frakt
(Har en AW 4 GPS, så avvaktar o uppgradera den just nu, behöver bättre armband )

Av sinclairhacker
Nytt bud: 300 kr Apple Milanese Bracelet
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av sinclairhacker
Skrivet av Pelegrino:

Hej,
Jag behöver köpa smarta stickproppar. Jag är dock osäker på om jag ska köpa m zigbee eller wi-fi. Zigbee är allmänt föredraget för jag tycker det är smidigt men allmänt så är wi-fi väldigt mycket billigare. Finns det någon anledning att välja det ena eller det andra? Har bra täckning på bägge då det bara är 86kvm. Vill också helst inte mixa och är ute efter energimätning vilket är ett område där man kan hitta väldigt billiga Wi-fi men dyrare zigbee.

Har kört med en Philips Wiz smartplug för Wifi iden med "power meter" som stödjer Matter. Fungerar klockrent mot HomeKit, några månader sedan jag gjorde bytet.

Dock ej använt energimätning alls, bara på o av enligt lite olika schema.

Ersatte en likadan Philips Hue smart switch med ZigBee, inte heller några problem.

Av sinclairhacker
Skrivet av The-Architect:

Wifi är jättebra (bäst enl. mig) om du bara har prylar som går på elnätet. Har du batteridrivna grejer (ex. tempsensorer/rörelsesensorer) är wifi väldigt strömslukande och skulle inte funka i längden om du inte vill byta batterier stup i kvarten.

Kör du en smart hem-lösning som ex. Home assistant är det bara en par hundralappar extra (en zigbee-sticka kopplad via usb) för att ha stöd för både wifi & zigbee i det fall det skulle behövas.

Jag kör batterdrivet några sensorer på bluetooth, och de snackar med AppleTV via Homekit. Och där är ju spåret alltmer Bluettooth LE , så där håller jag koll på nyare saker, killgissar att BLE kommer överleva Zigbee

Kör annars några 433 Mhz temp o fuktighetsgivare, på en ESP lösning med Wifi, lite kul o göra lite mer eget där batterierna håller länge. Vi knäckte hur det chipet i de billiga givarna fungerade, har 7 st men kan addera hur många som helst.

Och skall köpa Wiz Trådlös Rörelsesensor, som är batteridriven och wifi. Ända sedan man börjde prata om Wifi AX (Wifi 6) tog man ju upp det om Wifi som inte drar så mycket ström. Något jag väntade länge på då, har Arlo kameror ifrån stenåldern (VMS3230) som drar mkt lite batteri på sin egna variant av Wifi + egen AP de hade på den tiden.

Av sinclairhacker
Skrivet av glad_katt:

Vad är det för fel på Philips Hue?

Kanske priset, jag fasar ut de fem Philips Hue samt IKEA jag haft, och ersätter med Philips Wiz samt Tapo.

Då kör jag allt på Wifi, vilket jag haft i decennier, och kan då slippa ha igång en Zigbee hub också.

Och de fungerar för mig lika bra.

Och lPhilips Hue börjar bli dyrt, och även om man köper IKEA eller Tuya(Lidl, deltaco osv) med ZigBee, så är de alltmer dyrare än Wifi. För mig är det inga fördelar o hålla sig kvar vid ZigBee, även smarta "stickpropp" för Wifi går nedåt i pris.
(Kör Phlips Wiz smartplug för Wifi , inte mkt skillnad mot samma Philips Hue ZigBee variant, nästan samma pris)

Av sinclairhacker
Skrivet av Mabjo10:

Hej! Säljer nu en MacBook Air m1 2020 i space grey.

256gb hårddisk
8gb ram

Helt ny i oöppnad förpackning. Kvitto medföljer från inet.

Skickas mot förskottsbetalning och att köparen står för frakt genom PostNord.

Referenser från tidigare försäljningar finns att få.

Bud börjar på 6000kr

Budgivningen slutar onsdag 6/3-2024 kl 18.00

Läs hela annonsen här

Bjuder också 6000 kr, men jobbar i Örebro på onsdag samt torsdag så kan möta upp o göra affär lokalt.

Av sinclairhacker

Ett fel, hade missat maxkapaciteten på ett lagringsmedium, och jag som vet var original Microdrive var.....

Av sinclairhacker
Skrivet av Yamato:

Spännande! Jag kör fortfarande M-Disc i brist på bättre. Men det hade varit fint med en typ M-Disc som rymmer, säg "bara" en 1 TB, och samma pris som nuvarande.

Håller helt med, hoppats på större "BD ++ / M-Disc" whatever variant men inte sett något.

Dock kanske något nytt på 1TB kommer i produktion i år, men tyvärr inte inriktat så man som konsument kan hoppa på det, men kan ju hoppas

https://foliophotonics.com/product

Följ dem via TheRegisters tips

Av sinclairhacker

Var ju evigheter sedan jag kollade på o funderade på blueray i de större kapaciteterna, 50GB upp tii 128GB i BDXL.

Låter som en kul forskning, hoppas både det kommer, och blir pålitligt som de hoppas, vore kanon o ha all sina data på skiva som backup, och en till skiva på backupen förstås....

Av sinclairhacker
Skrivet av Dylanator:

Jag har tänkt tanken, det finns 3-fas, gammal 'röd handske', i soprummet på gården, nästan lika närma parkeringen. Men den tillhör BRF's allmänna förbrukning, värmepumpen plus gårdsljus och motorvärmare. Jag vill, förstås, betala för förbrukningen. 3-fasuttaget sitter ju ihop med klustret av elmätare, så om man kan lägga till mig som brukare, så visst. Grannen är industrielektriker, faktiskt, men i all ärlighet verkar jag mer 'förståndig', han ville inte ens sköta installationen när jag frågade. Han hänvisade till ROT-avdrag och firmor som tar åt sig dylika jobb. Anledningen till att jag tänkte schuko och hushållsel var enkelheten. Och slutmålet är förstås en laddbox. Men det här är tankeexempel, hur man skulle kunna göra som en tillfällig, men fungerande lösning.

Jag köper ditt resonemang om hushållsel, men är du säker på att det inte är en myt, som mobiler på flygplan?
Jag känner det som att vi i Sverige inte skulle installera 2,3kW per uttag i ett land där "random muffelbonde" har både bilfirma eller smidesugn och svets i garaget.
Jag kan ha fel, men håller man sig under säkringen, så tror jag att det ska till en del otur.
Har någon verkligen provat att belasta ett uttag med 10A under 8 timmar per dygn, på en modern installation?
(Att någon 'bitcoin-gruva' har startat någon brand med för stor belastning o.s.v. men där det tydligt framgår att belastningen inte övergått 2300w?)

Jag prövade hos några andra nördvänner, och körde med en FLIR kamera när en Nissan LEAF laddades, schukoladdaren ifrån Nissan drar 10A på 240v AC, och det syntes verkligen hur varmt de blev inuti i ledarna i kabeln till uttaget men även i isolerande lager. Jämförde med annan kabel där man bara kort körde 10A belastning.

Schuko är ju dessutom inte alls lika bra som t.ex blå enfaskontakten, vad jag förstått av vänner som jobbar med elsäkerhet. Och så har man långa installationskablar, kanske flera kopplingar till ett schukouttag, med ärgeringar osv, och så belastar man det med 10A under lång tid, obra.

Hade då redwn hört om incidenten i Sunne så där jag laddade hemma med schukuttag, kollade jag uttag, installationskabel till uttag c.a 1,5 meter från elskåp, o ordentlig diameter på ledare, men jag kollade även efter flera timmar att kontakter osv inte blev för varma. (Varma blir de, alla som kört motorvärmare har väl märkt det)

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/elsakerhetsverket-...

(Och då har jag inte nämnt 13A som en del kör på Schukokontakten i nyare installationer.....)

Av sinclairhacker
Skrivet av pa1983:

Det är VIKTIGT att påpeka att första GPU'n är Nvidias självutnämning av det påståendet, det är inget faktum eller nåt som oberoende fastslagits!

Termen GPU och vad den betyder är lågt äldre och går tillbaks årtionden.

TnL i hårdvara fans tex på konsumentsidan 1997 men som separat chip och då stog GPU för Geometry Processing Unit.

Vi kan också dra paralleller, den första processorn anses var Intel 4004, numera anses den ofta vara MP944 som deklassificerades och kom ut 1 år tidigare och är Mycket mer avancerad 20 bit Micro processor, finns dessutom en 3:e Micro processor från samma år som eventuellt kan vara först men såldes i extremt får exemplar.

Men båda processorerna i dag argumenteras det om dom är processorer, för på den tiden dom kom ut ansågs dom vara "Micro Processorer", Processor eller då CPU applicerades i efterhand.
Problemet är att många av dessa tidiga CPU'er inte är en "enchips" lösning, alltså att Processorn kan köras utan support chip, du kan göra det med dom flesta senare processorer som en 486 eller en 8088 på ett breadboard tex.
4004 och MP944 krävde supportchip då vitala delar ej var inkluderade i micro processorn.
Så i dag applicerar vi order Processor eller CPU på nåt son kallades en "Micro Processor" på sin tid där vitala delar saknas för att uppnå den moderna definitionen. MP944 hade IR registret i ROM chipet tex, 4004 klarar sig inte utan I/O chipet tex så igen av dom kan köras stand alone i det mest grundläggande utförandet.

Samma sak ser vi i dag hända på grafiksidan, GPU appliceras på äldre grafikkretsar än NV10 då Definitionen GPU enligt Nvidia inte är nåt alla håller med om och GPU termen fans före Nvidia slog sig på bröstet och påstod sig uppfunnit något.

Skillnaden här är att ett chip utan TnL integrerat kan fortfarande användas utan extra support chip och fungerar ypperligt då allt utan HW TnL görs på CPU sidan. TnL är ju en fundamental dela av tex OpenGL men om det görs CPU side eller GPU side spelar ju igen roll.
Dessutom kan Software TnL vara snabbare då HW TnL har maximal prestanda gräns precis som en CPU.
HW TnL är nice på system med långsam CPU tex.

Saker blir lite luddigare med tex Voodoo1 och 2 där FBI som är Frame buffer chipet och TMU'n eller båda TMU'erna som är Texture enheterna är separata chip, men en del kallar ändå hela kortet för en GPU för ja vad är en "Unit"?

Nvidia ansåg 1999 att en GPU enligt deras definition skulle ha HW TnL utöver tidigare tekniker som Triangle Setup, Clipping i hårdvara och en renderings motor, Nvidia satta definitioner som dom sedan ansåg sig uppnått och därmed påstod sig ha skapat första GPU'n.
Vist är det kul att uppfinna 111m lopp, springa det och deklarera sig världsmästare i 111m löpning!

Lika absurt som att påstå att en CPU måste ha en FPU för att vara en CPU, det kan emuleras och CPU'er hade länge igen FPU ändå argumenterar folk att en FX8150 inte är en Octa core för två kärnor delar en FPU.
Jag skulle påstå att det faktum att processorn i sig självt identifierar sig som en 4 core med 8 logiska kärnor för Ingenjörerna designade den som en Quad core inte Octa som Marknadsavdelningen valde att kalla den.
Sedan vad det gällde FX så delades fetch och decoder mellan vad som egentligen bara vara separata sett om ALU's.

Men trots det bråkar folk om vad FX var och inte var, precis som folk verkar tro att Nvidia 1999 var först med en GPU, men Nvidia har ju vunnit GPU marknaden så ja dom kan ju skriva historia bäst dom vill.

Men GF256 var inte första GPU'n, nvidia påstod bara det enligt sina egna regler.

Jag hade ett GF256 DDR när det släpptes, bra kort men lite överhypat helt klart, min favorit är lite långsammare Matrox G400 som innan DDR versionen av GeForce 256 kom ut hade mest bandbredd med 200Mhz SGR på Max versionen.

Att TnL skulle hamna i samma chip som resterade grafikhårdvara var ju helt självklart då man som sagt år innan haft det på egna chip, lika självklart var det som att Voodoo3 implementerade alla 4 chip (DAC, 2x TMU, FBI) Voodoo2 hade på 1 chip och man fick plats med en 2D motor också.

Nvidia uppfann inte GPU'n, vad dom gjorde vara att dom övertygade folk om att dom uppfunnit nåt.
Nvidia är utmärkta på marknadsföring, det ser vi än i dag.

GeForce 256 var inte första GPU'n, det vara bara nästa gpu i evolutionen av gpuer, TnL på samma chip.

Håller helt med, jag höll på med ZX Spectrum på forntiden, och läste då en intressant bok som diskuterade "grafik processordel" som arbetade med multipla instanser osv, redan då på 8 bitars tiden. Tog som exempel hur man bla kunde gjort på The Rubber Beer Mat. Dito mkt diskussion om Amiga o dess speciella chip, samt SGI osv. Och då var ju begreppen som grafikprocessor redan etablerad i forskarvärlden samt dåtidens arbetstationer (inte nödvändigtvis enbart RISC lösningar), och de hänvisade ju till projekt o och forskning ifrån långt tidigare än mitten 80-talet.

Men om man skippar debatten om "GPU", så mycket trevlig artikel med roliga minnen

Av sinclairhacker
Skrivet av Lombra:

Jäklar den såg smidig ut för att kunna bära 40l. Ska kika närmare på denna! tack för tipset!

Bof du i Karlstad rekar jag o kolla Osprey på Magazinet, är du i Örebro rekar jag Outdoor (odx.se)
De har mer koll o möjligheter o ta in något annat än kedjorna, är ofta bra pålästa, och i Örebro har du typ en hel vägg fullpackad med ryggsäckar o testa.....

Av sinclairhacker
Skrivet av doctor_N:

Tänkte byta router och är intresserad av nya Unify Express. Till den tänkte jag koppla en Flex mini för att få lite fler portar.
Kan man i Unify mjukvaran styra internetåtkomst baserat på t ex mac adress på enhet ansluten med kabel till switchen och styra det på schema?

Kikade på Dream router också men blir avskräckt av att den har fläkt som enligt vissa lever om en del. Kommer inte få godkänt av sambo på apparat som låter dessvärre men den hade kanske varit lämpligare för det jag eftersöker?

Har en UDR sedan mer än ett år tillbaka, i vardagsrummet nedanför TVn, och vare sig fru eller tonåring har klagat på fläktljud.
Vardagsrum i hus äldre variant, utan någon ventilation eller fläktkonvektor som låter. Däremot inte testat i sovrum

Kör 250 Mbit bredaband just nu, vill du köra 1Gbps WAN så är det UDR akilleshäl, hoppas något nyare är på g..

Fått starta om en gång efter 6 månader, annars har alla autouppdateringar gått bra.

Av sinclairhacker
Skrivet av kyre:

Jag kände inte till detta. Det kommer förhoppningsvis inte påverka de som bor och vistas i städer 99% av sin tid. Men vet att det finns många gamla system som förlitar sig på 3G och platser som bara har GSM fortfarande.

PTS har en sammafattning och där nämns exempelvis prylar som anses moderna idag, som robotgräsklippare, larm, nödtelefoner för hemtjänst, telefoni via 3G bryggor och moderna bilar. En annan notering är att PTS tydligt inte ställer krav på operatörerna att täckningen blir likvärdig eller bättre (ungefär som när de auktionerade 3G om ni minns).

"De [operatörerna] lovar att det sammantaget medför lika bra eller bättre mobiltäckning än tidigare – även under tiden som 3G och 2G avvecklas.
Vad gäller landsbygden gör operatörerna ett antal saker som de menar kommer att förstärka täckningen." - PTS

Jag spår att det inte kommer skrivas några stora rubriker, men en hel del organisationer och konsumenter kommer bli tagna på sängen när deras relativt nya pryl blir en tegelsten inom 2-5 år (det säljs fortfarande 2G/3G prylar).

Man får ju hoppas att inte alla allt mer uppkopplade prylar får en maxlivslängd på 19 år med 4G/5G. Allt blir museiföremål efter 2 decennier.

PTS Avveckling av 2G- och 3G-nät

Vet om sedan 7+ år sedan minst att 2G skulle försvinna sedan var det först när branschen gav vink om när man gick över till 4G och då kommande 5G i gemensam lösning, som man förstod att även 3G skulle försvinna.

Av sinclairhacker
Skrivet av No_Jah:

Jag tycker det är konstigt att tex Shelly, som förövrigt har bra produkter , inte tagit fram någon sådan produkt, man kanske skulle skicka en förfrågan dit.

Och det bästa vore såklart en smart dimmer som använder vanlig wifi, som har vred utan ändlägen så det inte spelar någon roll hur belysningen är ställd via wifi, den får gärna även ha inbyggd energimätning, och en rolig funktion hade ju varit om den även hade inbyggd ställbarbar belysning på själva vredet.

Tänkte också på det när jag letade, har den inte ändläge så kunde lysdioder t.ex visa hur mkt "den är vriden" när man sätter fingrarna på den, just när man börjar röra på den.

Eller åtminstone belysning ställbar så man ser vredet både natt o dagtid, med den intensitet man föredrar.

Av sinclairhacker

Kollade för några år sedan efter en dimmer som både kunde fungera som en vanlig fysisk dimmer, dock utan ändlägen , och även styra smart, och det jag hittade då var det du fått tips om med Zigbee osv.

Men jag ville då, o vill alltmer, ha wifi, möjligen även bluetooth LE , och hittade då ingen. Däremot en massa där man kan styra det smart o sedan ha knappsats eller vredsats "brevid".

Tycker det är ett missat tillfälle, både fysisk dimmer som man är van vid, och smart funktion men via Wifi, hade varit kanon.

Följer din tråd för o se om något bra tips dyker upp, beklagar att jag inte hittat något, även om jag inte hårdgrävt.

Har vänner som håller på Sonoff och/eller espgrejor, men just denna variant har inte de heller sett än.
(få allt i ett kanske bör understrykas, jag vet om de andra lösningarna som många så eminent nämnt här)

Av sinclairhacker

Har ju hört rådet ifrån elektriker att plugga elrör i både där den går in i varmt till kallt, samt även kallt till varmt, just för kondensen, även om det är dagens plaströr. Jag har kört med lin, som både fångar upp kondens men även kan torka ut, men jag är definitivt ingen elektriker så vet inte säkert rekommendarat stoppmaterial.

(Jag kör även med lindrev i kattlucka, som blir dyblöt höst o vinter, men ändå mår prima på insidan o inte ens möglar. Även drevat det mellan vägg o karm i dörr, och det både tätar o torkar ut bra.)

Av sinclairhacker
Skrivet av bärplockaren:

Själv tänkte jag tvärtom, gå från wifi till zigbee. (blir en himla massa ip adresser att indirekt hålla reda på)
Men men får se hur det artar sig när/om mattar kommer igång också.

Jag kör med Unifi för Wifi o tänker ändra och lägga upp eget VLAN för smarta hemprylar, på eget subnät. Och när Wifi o bluetooth smarta hemprylar kostar samma eller mindre än Zigbee, så känner jag att Zigbee blir lite onödigt. Det tillför inget , kan kräva oiika hubbar för o göra firmwareuppdateringar, och när t.ex Hue försvinner från affärerna o ersätts med Wiz. (clas ohlsson, jemofix, ica maxi)

Men alla kan vi satsa olika, man får se. Har vän som satt med X10, samt några som sitter med Telldus, och minns ända tillbaka till Red Box tiden på ZX Spectrum/C64 tiden.

Jag går dock mot Homekit, mkt för att då kan de andra i familjen lätt ändra saker o ting, och då är det intressant även med Matter (Som Philips Zigbee hub stödjer, jag vet, men Matter stödjer även deras Wiz så....)

Annars tycker jag både Homey varit kul o testa, och det är kul att de öppnare lösningarna som t.ex Home Assistant tar andelar av smartah hem, känns tryggt för framtiden.

Av sinclairhacker

Hoppas IKEA släpper Zigbee o går mer mot Wifi. Jag har kört flera olika, har en Philips HUb samt en IKEA äldre Zigbee hub, men fortfarande känns Zigbee lite som det kändes 2008, mer strul än verkstad, Wifi o även Bluetooth LE i nyare versioner är smidigare

Och nu när mkt av Zigbee ifrån Tuya(LIDL osv), IKEA , Philips är samma pris eller dyrare än Wifi så... Butikerna i mitt område har hetl slutat med Philips Hue o säljer istället Philips Wiz i nyare formattet. Förutom Wifi så får man ju då även matter