Inlägg

Inlägg som Sebathon har skrivit i forumet
Av Sebathon

Vad för pris kan jag sälja min dator för?

Hej SweC!

Har funderat på att bygga ny dator, och vill således börja titta på att sälja min nuvarande dator.
Vad tror ni att jag kan få för pris för den?

Specs nedan:

i9-9900k
RTX 2080 ti ASUS ROG STRIX
Z390-F Rog Strix gaming
Corsair 32GB 3000MHz
Fractal Design Define R6
Corsair AX1200
Corsair Hydro H115i plat

Skulle annars kolla blocket och sånt, men ibland så är priserna där helt åt skogen så det är svårt att få en bra prisbild.

Av Sebathon
Skrivet av sephi:

Prestanda ligger de rätt så lika alla, blir ju ingen direkt "wow" känsla om man tar nått av de dyrare 4090 mot de "billigare". Beroende på hur känslig du är för coilwhine så lider vissa mer av det än andra så läs på lite innan bara för vissa tillverkare verkar ha väldigt hög coilwhine.

Är nog mest sugen på att testa FE.
Jag har alltid köpt ASUS Strix modeller av grafikkort sen GTX 9xx serien, men känns lite väl mycket att lägga 6-7k extra bara för den kylaren.

Av Sebathon

Har suttit och tänkt på om jag skulle slå till på ett RTX 4090.

Jag undrar bara ni som kan bättre, ska man köpa ett FE eller ett med tredjepartskylare?

Har inte tänkt OCa kortet, så vad jag har förstått så kommer FE funka bra för mig?
Men läste även att det var något problem med vsync/framecaps och screen tearing på FE? Kan vara skumma grejer jag läste på reddit dock.

Av Sebathon

Jag lyckades få igång både USB 2.0 och 3.0 portarna igen genom att avinstallera alla USB root hubs och controllers, och sen laddade jag ner chipset från ASUS hemsida.

Efter omstart så fungerar allt som det ska igen, så det måste ha hänt något med drivrutinerna antar jag, tack för hjälp ändå!

Av Sebathon

Fractal Design R6 front USB portar slutade fungera

Hej,

Jag har problem med mina front USB portar som plötsligt slutade fungera. Först rök USB 2.0 portarna helt plötsligt för någon månad sedan, men jag tog inte tag i det pga att jag hade kvar 2st USB 3.0 portar också, men nu rök de också medans jag bara satt o lirade.

Hade precis kopplat in min mobil i datorn när USB 2.0 portarna slutade fungera
och den här gången hade jag bara en Raphnet n64 adapter inpluggad i en av USB 3.0 portarna, den andra var tom.

Omstart av datorn fungerar inte, har prövat att avinstallera USB host controller osv, finns inga gula varningstrianglar i device manager.

USB portarna där bak fungerar fortfarande.

OS: Windows 10 64 bit
Processor: i9-9900k
Moderkort: ASUS z390-F gaming

Någon som har några idéer om hur jag kan lösa detta?

Av Sebathon

Tack för alla svar!

Valde att köpa ASUS routern som blev länkad tidigt i tråden, och är hittills helt nöjd med vad den erbjuder.
Får ut ungefär 950mbit/s på speedtest vilket är ungefär exakt samma som jag fick ut direkt från väggen.

Port forwarding och allt sånt är väldigt lätt att fixa och har nog inget behov för något mer avancerat just nu.

Rekommenderas!

Av Sebathon

@Printscreen:

Tackar för tips! Den såg bra ut så har lagt en beställning på den.

Av Sebathon

Förslag på router för 1000mbit uppkoppling

Hej!

Med Bahnhofs nya regel att man enbart får en publik IP adress per hushåll så blir jag tvungen att köpa en router som jag ska koppla mellan fiberkonvertern och mina prylar.

Har kört direkt i väggen hela tiden och tyckt det fungerat bra. Aldrig vart något proffs på routers och tyckt de krånglat till det mest med sämre hastigheter och portar man måste öppna som aldrig verkar fungera som de ska.

Tänkte fråga om köpråd angående hyfsad router. Enda kraven jag har är att den är ganska lättanvänd, ska klara av 1000mbit och ha möjlighet för wifi. Räckvidden är inte så viktig då jag bor i en mindre lägenhet.

Pris: allt mellan 500-3000kr

Beställer gärna från inet/komplett!

Mvh

Av Sebathon

@joeldeluxe: Tackar för utmärkt förslag!

Av Sebathon

Trådlösa hörlurar som inte läcker

Hej!

Jag är ofta ute på resande fot och tycker om att lyssna på musik/podcasts och liknande när jag är ute bland folk eller på buss/tåg/plan.

Kör med ett par in-ears som jag inte är helt nöjd med, ljudet blir aldrig lika bra som det är hemma med mina Sennheiser 558HD. Dock så läcker HD558 en hel del pga de är öppna hörlurar, vill därför inte använda dem när jag är bland folk.

Skulle gärna vilja ha lite förslag på hörlurar som inte läcker ljud, är trådlösa men ändå har så bra ljud som möjligt!

Budget är allt inom 5000kr

Mvh

Av Sebathon
Skrivet av nubbe:

Din skärm är defekt. Byt den.

Min bild är helt jämn i både HDR och SDR läge på alla portar, upplösningar och frekvenser.

https://i.imgur.com/2Yoqp2l.jpg

Uppdatering gällande min skärm med "problemet"

https://i.imgur.com/NVK7ihh.jpg

Skickade in den till Inet, teknikern kollade på den och konstaterade att det är VA-panel tekniken som gör att man ser pixellinjer, alltså något helt normalt.

Jag har aldrig vart helt säker på ifall skärmen var defekt eller inte, men ville inte chansa att fortsätta med defekt skärm då den är såpass dyr. Men nu verkar allt vara uppklarat och den är på väg hem till mig igen.

Bra att veta ifall någon annan köper skärmen och upptäcker samma "problem" som jag

Av Sebathon

@AdoringFan: Japp, är ganska säker på att det är scanlines, tunna band, lika stora som pixlar.

Kör ingen OC, Har bara igång Freesync. Det som är konstigt är väl att jag ser samma effekt via HDMI?

Av Sebathon

Tydligen så verkar det vanligt på VA skärmar, har läst lite och det är flera som har samma problem med olika skärmar (alla är VA dock)

Det är nog något jag kommer kunna vänja mig vid, speciellt om jag sitter lite längre bort från skärmen. Det är inte nog för mig att returnera skärmen iallafall!

Tror jag märkte det bara pga att jag precis bytte från min 1080p TN skärm, den hade inga pixellinjer alls så jag märkte att något var annorlunda när jag satte igång den här.

Min skärm har nästan ingen bleed alls, och ghosting verkar helt ok Jättenöjd med skärmen överlag! Freesync funkar också som det ska, inga problem där.

Av Sebathon

Jag fick hem skärmen idag, och den är riktigt nice!

Enda grejen som jag har märkt är att man kan se horisontella linjer över skärmen på vissa bakgrunder. t.ex. på discord så är det ganska tydligt. Gråa bakgrunden verkar dra till sig det som mest.

Vet inte om det är pga VA skärm, eller om det är någon inställning som ligger fel? Har prövat köra utan/med freesync, prövat 60, 100 och 120hz och prövat köra den i 2560x1440p men samma problem kvarstår.

Är det normalt? Ska jag vänja mig vid det eller är det något som är fel?

Svårt att få på bild, men det ser ut som horisontella linjer av pixlar ungefär:

https://i.imgur.com/NVK7ihh.jpg

Av Sebathon

Nu har även jag beställt skärmen, får se om den kommer fram innan helgen

Kan svara på frågor kring skärmen om folk har några när jag väl fått skärmen

Av Sebathon
Skrivet av leadc4ge:

Då har PostNord levererat

Testade lite igår kväll och här är mina reflektioner för er som funderar på denna skärm. Överlag funkar allt precis som det ska. Jag driver skärmen med ett 2080ti och fps-droppet var långt ifrån lika kännbart som jag förväntat mig.

Pros:
- WOW-faktor. Upplösningen och framförallt dot pitch är perfekt. Färgerna är väldigt rika och poppar, men inte övermättade. Färgerna är minst lika njutbara som på min gamla IPS PG348q subjektivt. Jag håller dock inte på med färgkritiskt arbete så det får ngn annan utvärdera.
- Kontrasten är bra
- Minimalt med BLB som bara märks när brightmess närmar sig max. (T ex mörka scener när HDR är aktiverat).
- HDR funkar i spel. BFV ser imponerande ut. Testade lite andra spel också som lirade bra. Bra ljussstyrka och stor färgrymd bidrar här naturligtsvis.
- HDR funkar i windows. Ser helt OK ut också. Men jag kommer köra SDR i windows eftersom ljusstyrkan går i taket när man aktiverar HDR och svärtan blir lidande trots goda kontrastvärden.
- Inget inputlagg som jag känner av .Jag är känslig för sånt men har inte mätt och det är helt subjektivt.
- Fressync 2 funkar fint på mitt nvidia kort
- Bra ergonomi och design. Kraftigt ställ med bra justeringsmöjligheter

Cons:
- Paneltypen VA har några begränsingar. Black crush. Ghosting vid framförallt mörka scener. Gamma shift om man rör huvudet vertikalt (eller är det kontrast?). Pixelresponsen är lägre än för IPS. Sämre färgåtergivning än IPS. Allt det där existerar, men i mycket mindre grad än att jag kommer störa mig på det. Black crush existerar nästan inte faktiskt woop woop. Färgerna är de bästa jag sett på VA och går nog inte klaga på längre (möjligtsvis att det inte duger om man gör ngt färgkritiskt, det har jag ingen aning om). Ghosting och pixelresponsen märks om man letar efter det, men det är absolut inget problem enligt mig som också lirar FPS på hobbybasis (mycket bättre pixelrespons i mörka scener än t ex ACER ed347ckr).
- Local-dmming är... inte perfekt. Men det visste jag redan innan. Edge-lit och för få zoner helt enkelt. Men det släcker t ex effektivt ut kanterna om man spelar i 21:9 vilket ser snyggt ut. Det verkar inte heller gå släcka ner bakgrundsbelysningen lika mycket om man använder local-dimming. Väntan på micro-led fortsätter.
- Freesync verkar ha en quirk som gsync inte har vad jag märkt. Det verkar som om det finns applikationer i windows som av ngn anledning inte kan uppdateras långsammare än undre brytfrekvens (48hz) och då börjar brightness flimra lite. Jag märkte det igår t e x i Spotify, där man kan lösa problemet genom att stänga av hårdvaruaccelerationen.

Och skärpereglaget är ställt alldeles för hårt by default. På min skärm blir det perfekt om man skruvar till 56. Det är en väldigt tydlig gräns.

Det är en av de intressantaste skärmarna just nu på marknaden. Största förbättringspotentialen skulle nog vara FALD-bakgrundbelysning.

Tackar för bra information
Är helt inställd på att köpa den här skärmen då den kommer att passa det jag gör perfekt.

Vad för FPS får du ut generellt i spel? Jag kör på 2080ti också, men bara kört i 1080p hittills med det.
Fungerar allt som det ska om du spelar i mindre skalad upplösning? t.ex. 3440x1440 eller 2560x1440, freesync och allt det där?

Av Sebathon
Skrivet av FL3JM:

Hur funkar det att koppla en laptop till den där monsterskärmen? Den har ju, som jag förstått, inte USB-C. Så jag måste använda min USB-C till DP dongel från Dell med max res 4096 x 2160. Funkar det eller blir det black borders?
Och hur går det om man spelar spel där man är tvungen att sänka upplösningen för att få dräglig prestanda, kan man få black borders då eller kommer allt dras ut och se förjävligt ut?

Kan svara på den andra frågan, det går alldeles utmärkt att spela spel i andra upplösningar, t.ex. 3440x1440 eller 2560x1440.

Du kommer få borders då om du spelar i fullscreen, men du kan även spela vissa spel i borderless fullscreen, så kan du även se ditt skrivbord/andra saker medans du lirar.

Det är just därför jag vill skaffa den här skärmen istället för t.ex. LG34"UW skärmen, för man kan spela i alla upplösningar när det krävs, och sen har man all extra yta för vissa spel + arbeten som man ska göra.

Av Sebathon
Skrivet av ggalaxyy:

nån som har lite mer information om denna kör bra sync med Nvidia kort? Vill inte offra G-sync som jag har i min x34a nu om denna skärmens sync presterar sämre

Det ska funka alldeles utmärkt vad jag vet. G-sync har väl högre omfång än freesync men borde inte spela någon roll

Av Sebathon
Av Sebathon
Skrivet av improwise:

Nån som testat köra lite mer seriösa Twitch shooters som CS GO etc på denna skärm och kan kommentera hur väl det funkar med avseende på ghosting osv? Tänker mig då främst kanske i läget där man kör med bara QHD upplösning och utan skalning. Då tänker jag mer för casual play osv, en professionell eSportare lär förmodligen inte köra denna skärm av flera olika anledningar.

Hade inte PostNord slarvat bort min skärm så hade jag kunnat besvara detta själv vid detta lag men icke

https://www.youtube.com/watch?v=ZBvXqN_f2w8

Vet inte riktigt om det här kan klassas som ghosting, men verkar vara lite eftersläp när man följer den vita pelaren. Vad jag hört så är det inte alls lika dåligt som på andra VA paneler dock.