Inlägg

Inlägg som RedRetro har skrivit i forumet
Av RedRetro

Om du kikar på metodsignaturen push() för klassen Stack i Java-dokumentationen (https://docs.oracle.com/javase/8/docs/api/java/util/Stack.htm...) borde det vara uppenbart varför din push metod inte overridear den (jämför return-typerna).

Av RedRetro
Skrivet av Evanswachtz:

@Vlademil:
Om du menar SQ42, så ja December 2018 låter rimligt.
Star Citizen däremot... 2020+.

Hoppas på lite coola saker 2018.

Skulle säga att SQ42 i december 2018 nog inte är speciellt realistiskt. Blir förvånad om vi ser ett släpp innan Q4 2019 och inte speciellt förvånad om det drar ut på tiden till Q1-Q2 2020. Även om de släppt sin vertical slice av SQ42 är det otroligt mycket kvar att göra, viktiga spelmekaniska funktioner som saknas, AI som måste finjusteras och bli bra mycket smartare, få till flight mechanics ordentligt, balansera skepp/vapen, prestandaproblem att lösa (samma problem som påverkar PU i Star Citizen) etc. Och då har jag inte ens nämnt att de ska få klart hela storyn i spelet (d.v.s. alla missions etc). Bara prestandaproblemen skulle jag tro tar upp större delen av 2019 att få bukt med skulle jag tippa på.

Star Citizen skulle jag kunna tippa på en beta omkring Q4 2020 och återigen inte bli förvånad om det drar ut på tiden till Q1-Q2 2021 och släpp någon gång i slutet på 2022. Detta förutsatt att de fortfarande får in runt $35M per år så att de kan behålla nuvarande personalstyrka.

Skrivet av Dredd:

Har i dagarna begärt en refund på de 2700 :- jag la på spelet för två år sen, är inte nöjd med det de har producerat hittils och det känns som om pengarna gör sig bättre på annat håll just nu.

Kommer dock förmodligen att pledga igen i framtiden när spelet är närmare completion.

Av ren nyfiken, vad anser du inte har levt upp till förväntningarna?

Av RedRetro
Skrivet av datanooben1:

Tala klarspråk (läs mitt namn) hehe

Detta är distanser:

https://www.idg.se/polopoly_fs/1.374796!imageManager/830624767.j...

Tanken är att du skall skruva fast dem i chassit och därefter skruva fast moderkortet i distanserna istället för direkt i chassit, d.v.s. skapar distanserna ett litet avstånd mellan chassi och moderkort. Om du inte har skruvat dit distanserna finns det stor risk att moderkortet kortslutits då kretsarna på moderkortets baksida får direktkontakt med chassit som är strömförande :/ Verkar tyvärr inte som att ni gjort mycket rätt med detta bygge är jag rädd.

Av RedRetro

Herregud vilket kråkbo till kabeldragning. Satt du på mattan och skruvade? Kan tyvärr ha fått konsekvensen att statisk elektricitet skadat komponenterna. Kan du ta bild på den skadade kontakten? När man bygger sin dator för första gången kan det ju vara bra att ta det hela lugnt och metodiskt och inte stressa igenom bygget, då det lätt leder till fel som annars kunde undvikits.

Av RedRetro

Tycker att det ser bra ut. Ett par tips: Minnena du har valt finns för 1599:- på Inet för Sweclockers-medlemmar. Finns dock endast ett fåtal kvar så gäller att du är snabb Vidare finns ditt MOBO på Komplett för 999:-

Av RedRetro

Input på uppgradering (budget 10k)

Hej,

Går i tankarna kring att uppgradera min gamla trotjänare då den börjar bli något till åren (det mesta inhandlades hösten 2011). Då det var ett antal år sedan jag var som mest insatt vill jag gärna ha lite input. Vill framförallt uppgradera CPU (inklusive kylare), RAM, MOBO samt chassi (då det släpper ut alltför mycket ljud) och har satt ett maxtak på 10k.

I dagsläget sitter följande i datorn (det markerat med * är alltså komponenter jag tänkt byta):

  • CPU: Intel Core i5 2500k *

  • CPU-kylare: Antec KÜHLER H2O 620 CPU liquid cooling *

  • MOBO: Asus P8P67 PRO REV B3 *

  • RAM: Corsair VENGEANCE 8GB (2x4) DDR3 1600MHz CL9 *

  • Chassi: Fractal Design Arc *

  • GPU: ASUS GeForce GTX 960 4GB STRIX DC2 OC

  • PSU: Corsair HX 850W 80+ Silver

  • SSD: 1x Crucial M4 128GB, 1x Samsung 850 EVO 250GB

  • HDD: 1x Seagate Barracuda 2TB 7200RPM, 1x Samsung Spinpoint F3 1TB 7200RPM

Det jag tänkt behålla är lagring, PSU samt GPU (uppgraderas vid behov vid ett senare tillfälle). Funderar på följande komponenter för uppgraderingen (länk):

http://www.inet.se/kundvagn/bild/11190452/

Något jag bör tänka på? Hur ser marknaden ut de nästkommande 6 månaderna, några stora släpp? Tack på förhand!

Av RedRetro
Skrivet av zOlid:

Förvisso så står det 2-4 dagars frakt på gratis frakten, men eftersom dom skickar med posten, så tar det ju 24h som alltid för dom att skicka ett paket. (nästan alltid iallafall).
Så med andra ord verkar det som att NON bara suttit och hållit på min order i 3 dagar, och skickar den först idag, så jag får den på måndag.
Dvs 6 dagar senare förvisso med helg i mellan, men ändå.

Kan inte riktigt förstå hur detta kan vara något annat än att dom håller på paketet, för att promota sin express frakt till nästa gång man beställer?
För jag har svårt att tänka mig att på ett så stort ställe som NON ändå är, att dom bara har posten kommandes 1-2 gånger i veckan.

Vilket jävla icke-problem. Antingen betalar du extra för expressfrakten eller så väntar du 2-4 arbetsdagar innan du får ditt paket. Att du beställt mitt under veckan och att det blir helg mellan de 2-4 arbetsdagarna är ju inget som NetOnNet kan göra något åt. Exakt vad tror du att de tjänar på att sitta och hålla på ditt paket? Självklart vill de väl få bort sina paketerade varor så fort som möjligt för att rensa upp på lagret. Lagerplats = kostnad.

Mest troligen rör det sig ju däremot om någon form av prioritetssystem, där de skickar ut varor till kunder som betalat för expressfrakt snabbare än de som inte gjort det. Antal paket de kan skicka per dag är ju begränsat. Om du nu tvunget behövde ditt paket skickat snabbt är det ju bara att betala för expressfrakt, eller vända sig till en annan butik som erbjuder snabbare leverans?

Av RedRetro

@Komplett

Har ett ärende liggandes hos er (ärendenummer 140129) som jag har väntat på svar på i hela 15 (!) arbetsdagar. Har förståelse för om ni ligger efter, men inte skall det väl vara meningen att man ska behöva vänta i 3 veckor på ett svar från kundtjänst?

Av RedRetro
Skrivet av martin_cs:

Systemet kommer användas sällan. 3ggr per år ca.

Det är inte närvaro för varje dag. Utan vilka dagar ungen är där under ett lov.

Just nu använder jag session för inloggning.

Men som du säger. Jag måste se över inloggning. Kan ju som sagt bli jobbigt om ett barn får för sig att lägga in massor av strunt.

Att hacka sidan kommer nog alltid att gå för den som har kunskap. Det blir ju även dom säkraste sidorna.

Allvarligt talat så förstår jag inte varför man skulle vilja hacka den lilla 'skit' sidan. Men finns ju folk till allt.

Jag tackar igen för svar och säger godnatt

Skickades från m.sweclockers.com

Ah okey, trodde att det var veckovis rapportering eller liknande. Om systemet skall användas sällan kanske det inte är samma krav på t.ex. tillgänglighet, men säkerheten bör åtminstone vara densamma. När det kommer till säkerhet brukar jag alltid tänka: "Hur mycket tid (och i praktiken pengar) är det värt att lägga ner på att säkra upp applikationen/programmet?" och sedan väga in variabler som hur många som skall använda systemet, hur känslig datan som lagras är, samt ungefär vilken kunskap användaren kan tänkas ha för att kringå säkerheten. I ditt fall är det ju trots allt inte överdrivet många användare som skall använda systemet, datan i sig är kanske inte känslig, men konsekvenserna av att datan är felaktig kan ju trots allt ses som rätt allvarlig och egentligen kan man förmodligen förvänta sig att kunskapsnivån hos barnen är relativt låg (medan den hos föräldrarna kan vara större). Det gäller alltså att hitta en balans mellan kostnad och en rad andra variabler och därmed avgöra på vilken nivå man skall lägga säkerheten.

I ditt fall skulle jag definitivt se över inloggningen (vilket du nämnt att du skall göra), sanitera och filtrera all typ av input som kommer från användaren (POST, GET, Cookies och HTTP-headers), använda mig av prepared statements samt tillämpa ett "least privilege"-tänk när du sätter upp databasen (och möjligtvis ett separat konto för just den databas som hanterar detta system). Dessa åtgärder bör förhindra de mest vanliga typer av angrepp och hålla ungar som hittat någon "rolig" kodrad på nätet i schack.

God natt och sov gott!

Av RedRetro
Skrivet av martin_cs:

En fil per user fungerar inte i det här fallet. Då datan ska registreras klass vis!

Hursomhelst har jag flera månader på att göra systemet så bra som möjligt

Angående säkerhet, så är det inga hemliga uppgifter som kan orsaka konsekvenser över huvudtaget.

Som det ser ut nu så behöver användaren ett lösenord, för att komma till nästa sida. Sidan går inte att komma åt utan lösenord.

Detta har inget med mina riktiga sysslor att göra egentligen, utan var för skoj skull & för att underlätta verksamheten,

Såg att du lagt till ovanstående efter att jag svarat senast. Givetvis kan du ju lagra på en fil per user även om datan skall registreras klassvis? Allt beror ju på hur du valt att designa ditt system. Ett logiskt upplägg för mig vore att du har en mapp för varje klass samt en fil för varje elev i klassen. Men återigen, sätt dig in i MySQL och använd INTE filer för att lagra datan i.

Även om det inte är några hemliga uppgifter som lagras så kan det ju fortfarande få konsekvenser. Nu vet jag inte vad det är för skola som du jobbar på, men åtminstone på gymnasiet är ju närvarorapporter kopplat till CSN-bidrag. Tror inte det skulle vara speciellt roligt om CSN upptäcker att skolan fuskat med sådan rapportering. Även i grundskolan förmodar jag att närvarorapporter fyller någon form av viktig funktion, annars finns det ju inget skäl att utföra dem.

Angående att sidan inte går att komma åt utan lösenord, hur garanterar du detta? Vilka åtgärder har du vidtagit för att en användare inte skall kunna komma åt sidan utan lösenord? Har du saniterat datan? Hur sparar du om en användare är inloggad eller ej?

Om systemet är live just nu skulle jag råda dig från att stänga ner det, implementera systemet m.h.a. databaser istället samt se över säkerheten. Därefter skulle jag be någon med lite kött på benen att se över systemet, eventuellt försöka penetrera det.

Av RedRetro
Skrivet av martin_cs:

Varför jag inte använder databaser?

Jag kan helt enkelt inte.

Jag har för vana att jobba i Java & c++, & har knappt jobbat med webbutveckling alls. PhP är något jag börjat leka med på senare tid!

Okej, databaser är ju dock långt ifrån en teknik som endast används på webben. Men mitt förslag är att du sätter dig in i SQL och kanske mer specifikt MySQL om det är det du vill använda i samband med PHP och därefter skriver om ditt system mot att använda sig av det istället för att lagra allt på fil. Jag hoppas även att du saniterar all input innan ditt program hanterar indatan så att ingen får för sig att utföra någon form av injection eller annat mindre trevlig. Antag ALLTID att all data som användaren skickar är, cookies som du läser etc. är skadlig. Det är otroligt enkelt för någon med ytterst liten kunskap att manipulera forms och den data som ditt program behandlar. Skulle någon lyckas med detta skulle det som sagt kunna få förödande konsekvenser. Jag hoppas även att du dagligen (minst) tar backup på filerna.

Sedan funderar jag lite över vad du menade i ditt första inlägg med att alla användare har samma lösenord? Om min användare t.ex. heter redretro och din martin_cs, har båda våra användare då t.ex. lösenorde "kaka"? Om så är fallet, hur säkert är då detta? Om låt säga en elev skulle lyckas klura ut lösenordet (kan ju alltid finnas någon förälder som råkar dela med sig av det) så skulle ju då eleven kunna gå in och rapportera närvaro för samtliga elever i hela skolan. Det är inte speciellt säkert.

Av RedRetro
Skrivet av martin_cs:

Alla användare har samma lösenord & datan skrivs till samma fil för alla användare(text).

Vad händer om 2x eller kasnke 10x användare registrerar data samtidigt?

Då kommer ditt program inte fungera som tänkt. När en process skriver till en fil så låser processen filen för skrivning (för att förhindra att andra processer skriver över datan). Det du då behöver göra är att kontrollera om det överhuvudtaget går att skriva till filen i ditt program eller ej. DOCK så är ditt system väldigt dumt konstruerat från början. Varför använder du inte bara en SQL-databas? Då uppstår inga sådana här problem och det går dessutom betydligt fortare att göra uppslag om vi talar om många användare. Vill du absolut inte använda dig av databaser (vilket jag avråder dig från att inte göra) är mitt andra råd att varje användare har en egen fil.

Om din fil nu av någon anledning skulle råka bli korrupt så ligger hela systemet nere. Är datan utspridd på flera filer och en fil blir korrupt så påverkar det inte övriga användare av systemet. Sedan undrar jag lite över din roll i det hela. Har du blivit tilldelad denna uppgift av skolan och är det faktisk något de kommer att använda sig av i sin verksamhet de bedriver? För i så fall är det otroligt viktigt med säkerhet, tillgänglighet etc.

Av ditt inlägg låter det lite som att du inte har hållt på med programmering eller systemutveckling speciellt länge, och jag undrar om du egentligen är lämpad att skriva ett program som skall driftsättas och brukas av många användare (jag menar inget illa med detta, men exempelvis så MÅSTE du lägga otroligt mycket vikt vid just säkerhet, tillgänglighet etc. så att användare inte kan manipulera andras data eller rent av hacka ditt system då det skulle få förödande konsekvenser).

Av RedRetro
Skrivet av Sandra_Wyno:

Tack

Jag kanske har varit dum nog att hoppa på c# och java.

Kanske man ska börja med Python som många har sagt innan.

Ser att många anser det enklast att komma igång med

Mvh Sandra

Som student kan jag säga det att vilket språk du väljer i början inte spelar någon större roll. Välj ett språk och bestäm dig för det. Det viktiga är att lära sig grunderna ordentligt, när du väl behärskar dessa kan du börja utforska språket mer. Vid Datateknikprogrammet på KTH lärs Java ut till alla förstaårsstudenter, vid Linköping har det tidigare varit C++ men är nu Ada om jag inte missminner mig. På andra program är det Python eller något annat språk. Som du kanske märker varierar det väldigt mycket, vilket också styrker mitt påstående ovan om att vilket språk du väljer spelar mindre roll utan att det som spelar roll är att du fokuserar på ett språk och lär dig det ordentligt. Efter några månader kan du eventuellt börja utforska andra språk om du känner ett behov av det.

Mitt tips till nybörjare är att så fort som möjligt börja lösa problem. Efter att du är väl insatt i grunderna är det dags att binda samman alltsammans och skapa vettiga program som löser problem. Kan varmt rekommendera Kattis, som används av både arbetsgivare samt KTH. Här har du en problemdatabas där du fritt kan välja uppgifter utefter svårighetsnivå, löser problemet och skickar in koden till Kattis. Kattis kommer att köra ditt program och testa det på en uppsjö med testfall, så att programmet är vattentätt. Går din lösning igenom får du poäng för att ha löst uppgiften. Om den kör fast på ett testfall får du ledtrådar om vad ditt program gör för fel och därefter kan du lösa felet och skicka in koden på nytt. Kattis stöder en uppsjö med språk, så oavsett om du väljer C++, Java, Python eller något annat hyffsat populärt språk. Till exempel skulle du kunna börja med denna uppgift som är märkt som "Trivial": https://open.kattis.com/problems/conundrum när du känner dig tillräckligt insatt i grunderna i det språk som du valt

Av RedRetro

@Vattenmelon: Okej, ja det låter ju sannerligen skumt att du har så låg FPS i de spelen. Som tidigare nämnt bör du kika på temperaturerna, exempelvis genom att ladda ner HWMonitor (http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html). Dra igång programmet i bakgrunden medan du gamear i typ 30 min. Därefter postar du en bild på resultaten

Av RedRetro

Vad avser du med "lagg"? FPS-drops eller dålig ping? Provat att mäta hur många FPS du får ut i ovan nämnda spel när du upplever lagget?

Av RedRetro

@Virre131 Skriv alltid lösningen på dina problem om du löser de själv. På så sätt kan andra forumsmedlemmar dra nytta av din tråd om de kör fast med samma sak.

Av RedRetro
Skrivet av MichaelJackson:

Jaså? Jag känner en nyexad teknisk fysiker från KTH, och han har aldrig läst C++. Han kunde nästan bara Python. Jag vet att flera universitet gått över till Python från Java. Kanske även nybörjarkurserna i KTH?

Som jag skrev så är C++ en valbar kurs från och med årskurs 3 och alltså inte obligatorisk. Jag läser även Civ. Ing. Datateknik och inte Teknisk Fysik Civ. Ing. Datateknik kör precis som jag skrev fortfarande på Java som nybörjarkurs.

Av RedRetro
Skrivet av Zyrale:

Hmm, har lekt lite med C++ förut och nu när jag ska börja civilingenjör i datateknik om nån vecka så tänkte jag komma igång lite med programmering igen så att jag är redo, men aa jag har ingen aning om vilket språk skolan kommer använde/ vad jag vill lära mig mer av

Om det är Datateknik på KTH så är det Java som gäller under första året Så skulle tipsa dig att satsa på ett språk nu i början. När du känner att du behärskar det språket väl är det ofta ett väldigt kort steg till andra språk inom samma paradigm. C++ kan du läsa som valbar kurs i 3:an på KTH, om du hellre känner att du läser det som en kurs än pular med det vid sidan av studierna. Stort lycka till med dina studier (och har du några frågor angående just Datateknik på KTH svarar jag mer än gärna på dem i PM)!

Av RedRetro
Skrivet av kalleftw:

Det jag funderar på nu är helt enkelt

Det borde du ha listat ut väldigt enkelt, allt du behöver göra är att ha en variabel av typen int utanför loopen (kalla den för loopCounter eller något) satt till noll när programmet startar. I loopen lägger du sedan på 1 till loopCounter. När användaren tryckt på cancel och därmed hoppat ut ur loopen tar du bara och dividerar sifferSumma med loopCounter.

Som jag sagt tidigare så känns det som att det som till stor del hindrar dig i din programmering är det tankemässiga. Det implementationsmässiga är ju precis som i det här fallet inget svårt alls, skapa variabler och öka dess värde kan du ju som sagt redan

Av RedRetro
Skrivet av hampuz13:

Nytt problem :/

Rekommenderar dig starkt att läsa på mer om grunderna i PHP, det fungerar tyvärr inte att fråga efter minsta lilla problem där svaret är en googling bort. Finns en uppsjö av böcker/tutorials/dokumentation på nätet