Inlägg

Inlägg som Oegat har skrivit i forumet

@Printscreen @mrqaffe Ok jag följde era råd, det blev billigaste iPad med ett Logitech K480. Än så länge nöjd efter ett par dagars testande! Tangentbordet är tyngre än plattan, men jag ville ha ett lite större för handledernas skull.

Tack @Printscreen och @Dashio !

Jag inser att jag inte skrev något om prisklass mer än "billig" och visserligen underförstått "billigare än ipad" (som jag uppfattat som dyra). Tänkte mig pris kring 2-4 tusen för plattan. Ser nu att det finns ipads för strax över 4k, så de var inte så dyra som jag hade för mig. Surface Pro är lite väl saftigt, och själva behovet att skriva på den gäller ganska lite tid under ett år. Övrig tid så kommer den att vara som vilken platta som helst. Det är mest att jag saknar möjligheten att skriva de gånger jag inte har en dator nära, och då tänker jag att ett tangentbord till en platta är ett prisvärt substitut.

Problem med både Chromebook och Surface pro verkar också vara strömförbrukningen, i mitt speciella fall.

Skrivet av Printscreen:

Alltså, det du beskriver är ju en Ipad med tangentbord. Räknar du bort apple bara för att det är ett stort företag men i samma andetag nämner Google förstår jag inte. Du får en sprillas ny ipad och tangentbord för ganska saftiga 6090kr.

Det låter som att du ska köpa en Chromebook om du nu hatar apple så mycket.
[...]
PS: alla tre (Apple, Google, Microsoft) är stora företag, så det går ju inte för dig

Nja jag har väl inte haft tillfälle att vare sig hata eller gilla nutida Apple, jag har inte använt deras grejer sedan någon gång under Steve Jobs exil Nyckelbegreppet var fler jätteföretag - underförstått att Google och Microsoft har jag redan produkter från, så det verkade onödigt att blanda in en till

Men visar sig kvaliteten alltför dålig på saker med samma prisklass så är det inte uteslutet med Apple. När du skriver iPad+tangentbord för 6k, då tittar vi på iPad för ca 4500 och tangentbord för ca 1500? Anser du att man behöver den prisklassen på tangentbord för att det ska vara bekvämt att skriva med? Väljer absolut att betala för ergonomi om det är motiverat, t.ex. om alternativet innebär risk för ledproblem.

Sen är frågan om strömförbrukning som sagt ganska viktig, det händer att jag tillbringar veckor i en fjällstuga med bara solcellsel. Jag ser dock inget som tyder på stora skillnader mellan olika surfplattor. Jag kommer också att köra flygläge vid dessa tillfällen. Men finns något alternativ som är avsevärt strömsnålare än andra så är det intressant.

Strömsnål platta + tangentbord, gärna video in, saknar koll

Gokväll.

Funderar på att skaffa en surfplatta (min första) främst till att skriva på, samt ett tangentbord, som gärna båda ska vara strömsnåla för det händer att jag bara har tillgång till klena solcellsdrivna 12-voltsystem. Sen kommer jag såklart att ha den till mycket annat som man har en platta till, typ läsa nyheter och se någon enstaka film. Men kunna skriva någorlunda bekvämt är huvudsyftet. Detaljer om behoven:

Skriva-
Det är egentligen två behov, dels att kunna anteckna på möten, dels att kunna skriva mer produktivt när jag reser utan dator. Inget 9-5-jobb vid dessa tillfällen, men kanske en timme om dagen. Jag tänker att jag absolut ska ha tangentbord, kanske ett mindre att ha med på möten och ett något större till längre skrivsessioner. Några tips på bekväma tangentbord till platta? Gärna utan stora energibehov (om det alls är en issue).

Strömförbrukning-
Jag vet inte om det är stor skillnad mellan olika plattor. Men om det är det vill jag gärna ha tips på vad för hårdvara jag ska titta efter för att få låg förbrukning och lång batteritid. Just iom att jag inte alltid har nätspänning de gånger jag använder plattan mest.

Prisklass-
Den ska gärna inte vara dyr, men inte heller så billig att laddkontakten dör efter ett år. Jag tänker mig lägre mellanskiktet.

System-
iPad går bort pga föregående punkt, samt att jag saknar lust att blanda in fler jätteföretag än jag redan är beroende av. Gissar att android är rimligast, det har jag på telefonen, men är inte helt emot andra alternativ (typ t.o.m. windows) om det finns bra argument för detta. (det hör till saken att jag har dålig koll på alternativen).

Perioder utan nätkontakt-
Jag är ibland veckovis på platser där mobiltäckning är dålig eller obefintlig. Plattan får inte få panik om den saknar nät. Antar att det inte händer, men vågar inte vara säker utan att fråga!

Sen var det bonusfrågan: videoingång?
Detta är något som jag inte vet om det finns. Jag tycker det vore för bra för att inte finnas, men det kanske snarare är så att det är för bra för att finnas. Finns det plattor med videoingång som kan dubbla som datorskärm? Jag tänker på scenariot: hemmaserver i källaren hänger vid boot, tappar ethernetkontakt etc. Det hade ju varit smidigt att koppla in en läsplatta med någon typ av VGA-adapter, snarare än att bära dit en skärm. Går det?

Tack på förhand för tips!

Skrivet av kelthar:

Det är vilken dag i sverige. De andra länderna har andra datum för sitt första 10:e dödsfall och efterförljande, men för sverige är det de datumen som gäller.

Du kan byta ut det mot dag 1, dag 2, dag 3, etc.

Does it make sense?

Ok, absolut, kanske ännu bättre om du byter axeln mot dag 1, 2 etc. Lätt att missförstå annars. Jag håller med om att den tidslinje du använder är den relevanta att jämföra över!

Skrivet av kelthar:

Vi har inte samma kurva som i Italien. Här är antal döda räknat från dagen den 10:e dog. Deras är mycket brantare.

https://i.imgur.com/4W9D2oM.png

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1W2rUEFHLLrirR19ETDfa9...

Du skriver att du räknar från 10e dödsfallet, men x-axeln visar datum?

Jag tror att det ännu är svårt att på dödsfallen se vad olika länders åtgärder haft för effekt, då de flesta länder satte in sina åtgärder från mitten av mars och framåt.

Skrivet av anders190:
Skrivet av kaput:

Jag hade ju då rakt hellre sett nyproduktion av the real McCoy istället. Tror faktiskt det skulle finnas en rätt betydande marknad för det, givet de senaste årens retrotrend

Detta!
Nyproduktion av klassisk hårdvara och då i rätt små serier skulle nog vara dyrt, kanske omöjligt då designen kanske inte går att tillverka. Men hade verkligen varit kul om man kunde köpa nya kort, som klarar dåtidens specifikationer. De som är tänkta kunder har säkert ekonomi och intresse att betala vad det kostar med.

Sen tycker jag att det alltid varit synd att Nvidia inte använde 3DFX och allt runt om mer men de gick segrande ur och har förstås velat framhäva GeForce.

Skrivet av kaput:

Frågan är om det inte finns tillräckligt kraftfulla FPGAer idag för att hantera uppgiften, eller att det åtminstone är väldigt nära nu? Kunde ju vara ett alternativ till att nyproducera specifik/proprietär Voodoo-hårdvara

Givet vad bättre Voodoo-kort kostar på begagnatmarknaden numera tror jag det skulle gå att sälja sådana. Det finns också en jättefördel med en sån lösning i att ett och samma kort skulle kunna emulera alla upptänkliga Voodoo-modeller.

Ja varför inte en kombination? Ett komplett Voodoo/Voodoo2 i form av en liten FPGA, en PCIe x1-sockel, och fylla på med props i Lego tills man har nåt som liknar originalet att sticka i datorn?

Bara inte plasten leder till ESD-problem, det skulle väl vara hindret...

DN intervjuar Ulf Kristersson och ger en mer utförlig bild av förslaget att få till stånd testning i stor skala. (jag tror att artikeln är tillgänglig för alla)

Citat:

Moderaterna vill införa masstestning för det nya coronaviruset för att fler ska kunna gå tillbaka till sina jobb. Kravet kommer att läggas fram för statsminister Stefan Löfven (S) när partiledarna möts på tisdag.

– Det skulle ge en viktig signal och vara ett ljus i tunneln för att kunna återstarta svensk ekonomi, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

och

Citat:

En masstestning skulle innebära stora kostnader för staten men det är väl investerade pengar för att kunna återstarta samhället och ekonomin, menar moderatledaren.

– Vi pratar om miljarder men det är pengar som vi får igen. Allt skulle vara en stor investering i framtiden, säger Ulf Kristersson.

För att provtagningen inte skulle belasta sjukvården ytterligare föreslår Moderaterna att regeringen tar hjälp av outnyttjade resurser i samhället och frivilliga, till exempel Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Uppsala för laboratorieverksamhet.

Ulf Kristersson säger att han är allvarligt oroad över coronavirusets påverkan på svensk ekonomi med hot om massarbetslöshet och konkurser. Att få igång ekonomin igen är en överlevnadsfråga, menar han.

– Det är ett otroligt allvarligt läge och den ekonomiska skada med företag som slås ut helt i onödan kan få enorma konsekvenser, säger han.

Det svarar på flera av de frågor som ställts under de senaste sidorna i tråden - vad syftet är, hur resurserna ska fås fram, en hint om tidsplanen. Mot den bakgrunden som ges tycker jag att det är ett utmärkt förslag. Kristersson argument är alltså att även om kostnaden är enorm, så betalar det igen sig tack vare att ekonomin kan återstartas snabbare och vi kan börja låsa upp samhället tidigare. Huruvida det är unikt eller något som regeringen inte velat göra ändå kan man tvista om, såklart. Kristersson skissar också på en plan för hur det ska göras utan att belasta vårdens existerande uppdrag - förmodligen nödvändigt för att masstestning i Sverige ska bli verklighet innan denna första smittovågen är över.

Det är också den sortens förslag som måste komma från politiker. Det handlar om prioriteringar där inte bara folkhälsan är i fokus, utan ekonomin och samhällets funktion på lång sikt. FHM hade inte kunnat prioritera denna linjen, för deras uppdrag är enbart att se till folkhälsan. Medan det definitivt ligger i moderaternas "uppdrag" att förespråka en arbetslinje (i detta fall hur svenskar ska återgå i arbete snabbare). Politik är att väga dessa intressen mot varandra, och det kan ingen expertmyndighet göra.

Förslaget är alltså inte kritik mot FHM - det bygger på att masstestning fyller även andra syften än strikt hälsomässiga, vilket kan motivera masstestning även när hälsoskälen inte är tillräckliga.

En lite mer filosofisk fundering är att förslaget skulle kunna spegla ett skifte i hur vi ser på krisen - om något, handlar det om hur vi ska kunna återgå till något som liknar normaltillståndet, inte "efter viruset" men "trots viruset". Det är fortfarande en bra bit kvar tills vi är där, men ett nyckelord nämns i förslaget - "framtidstro". Det är nog så viktigt i tider som denna.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Där jag är fundersam på hur stor risken är för vanliga personer att få långvariga men av sjukdomen? Självklart bör man av empatiskäl tänka på de andra, kanske strunta i utlandsresa detta år etc. Men jag tycker rubriker kring så många döda dåligt fokuserar på hur stor risk vanliga personer har för långvariga men.

I Italien finns en generation läkare och sjuksköterskor som just nu varje dag tar beslut om vem som ska leva och vem som ska dö. Beslut som de vet inte hade behövts ta om inte alla dessa patienter kommit samtidigt, för då hade respiratorerna räckt till. Nu måste de välja vem de räddar livet på. Ingen av dem har ännu haft chans att bearbeta något av detta, för de har gått dubbla skift och inte varit lediga på 2-3 veckor. Huruvida de är "vanliga personer" eller inte vet jag inte, men majoriteten kommer att få psykologiska men som kommer att kräva långvarig behandling.

Hjärtinfarkter och bilolyckor upphör inte heller, dessa patienter blir också en fråga om prioriteringar. Operationer ställs in och cancerbehandlingar står på paus.

Det allt handlar om nu för varje land är att undvika den situationen så långt det går.

Var borta från tråden i ett dygn, och sen tog det ungefär ett dygn till innan jag läst ikapp den

Skrivet av deltascu:

Det mest slående som jag noterade är hur han sätter gränser för dödligheten genom att kombinera en överskattning och en underskattning. Problemet är att hans underskattning bygger på dödsfall samt bekräftad smitta, där hans resonemang är att alla smittade kanske inte dött än, alltså är det en undre gräns för dödligheten om man dividerar de två antalen. Eftersom bekräftad smitta som han senare argumenterar är en grov underskattning av faktiskt antal smittade, medan antalet döda förmodligen stämmer mycket väl med antal faktiskt döda, så är denna underskattning mycket troligare en grov överskattning av dödligheten. @Söderbäck har skrivit ett bra och resonerande inlägg om detta tidigare i denna tråd - någonstans bland de första 88 sidorna...

En annan sak var hans omedvetenhet om varför Sydkoreas siffror avviker, där det ju rör sig om en sekt som spred smittan inom sig och alltså skapade ett väldigt speciellt fall.

Överhuvudtaget tar han inte hänsyn till olika länders särskilda situationer utan förenklar och generaliserar, vilket kan vara ok för att studera allmänna skeenden, men är farligt om man ska göra detaljerade förutsägelser och rekommendationer. Han använder en mycket förenklad modell över hur tillväxtkurvan kommer se ut om man sätter in hans rekommenderade åtgärder jämfört med om man inte gör det, och det ser ju övertygande ut förutom att det saknas motivering till varför antagandena i modellen är giltiga.

Han förordar omedelbar "lockdown" av samhället utan att göra någon konsekvensanalys, vilket är att göra det lite väl enkelt för sig. Om man är mer välbekant med ämnet vet man att för samhällets bästa så beror åtgärderna på tillståndet. Att "lockdown" alltid är det bästa alternativet är en förneklad och naiv idé vilket man förstår om man tänker ett steg längre.

Det är fortfarande en välskriven artikel med många intressanta aspekter som belyses. Det som stör mig generellt är föraktet för expertkunskaper, vilket illustrerats återkommande också i denna tråd. Bara för att man är smart och har en eftermiddag över så tror man att man kan sätta sig in i komplexa skeenden och överglänsa experter som ägnat årtionden åt att studera saken. Visst är det bra att diskutera, men att tvärsäkert förkasta experternas rekommendationer tycker jag är lite väl magstarkt och inte så lite arrogant. Observera att jag inte riktar denna beklagan mot dig, som jag tycker har haft välavvägda och intressanta inlägg.

Tack för synpunkterna, jättebra att du skärskådar artikeln! Jag läste den främst från modelleringsnördens perspektiv, men du har ju rätt i att han är väldigt kategorisk och kontext-okänslig i sina rekommendationer. Nedlåsning är ju inte enda sättet att åstadkomma social distans, och kanske mer den metod man sätter in när det är för sent. Jag länkade den mest för att den hade flera bra tankeverktyg + slutsatser om social distans och "flatten the curve".

Det är ju en mycket viktig grej du pekar ut med dödstalen, det var inte ett misstag jag väntade mig att han skulle göra, givet att han innan diskuterade skillnaden mellan uppmätta och verkliga cases! Han använde alltså döda / bekräftat smittade som en undre gräns, vilket är jättekonstigt. Jag läste det som att det var hans övre gräns, vilket hade varit vettigt. Bra att du såg det.

Hans beräknade dödstal använder han ju främst för att jämföra konsekvenser mellan att hålla utbrottet inom vad vårdsystemet klarar vs. att gå över gränsen. Vilket ju de flesta är överens om att man måste göra oavsett hans beräkningar. Men han använder det också när han uppskattar antalet sanna fall baserat på antalet döda / dödlighet i regioner som ännu inte överbelastat vården, och då höftar han dödligheten till 1%. Oklart hur han tog fram den exakta siffran. Men den verkar i vilket fall vara rätt hög, kanske Sydkoreas 0.7% är mer realistiskt. Det betyder ju också större antal verkligt smittade enligt hans modell.

Nu har han också utökat artikeln med mer diskussion om olika åtgärder. Han tar dock upp Sydkoreas speciella startläge iom sekten, det gjorde han redan i första versionen jag läste.

Hittade också en lancet-artikel som diskuterar samma saker, men mer informerat och med mer diskussion. Innehåller även uppskattning på dödlighet, men har inte läst den ordentligt än.

Skrivet av deltascu:

VARNING! Det är en välskriven text men innehåller också uppenbara misstag som fick mig misstänksam, och mycket riktigt rör det sig om en begåvad amatör som skrivit den. Texten är alltså varken skriven eller granskad av en expert, så jag skulle inte lita på hans slutsatser.

Bra påpekat, jag har inte tittat på hans meriter alls. Vilka är misstagen du hittar?

Skrivet av Baxtex:

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-peopl...

Länkades på jobbet, tyckte det var en lättförståelig analys.

Mycket! Jag citerar dig endast för att medverka till att den texten länkas fler gånger i tråden, så att ingen missar den. Även om man inte orkar läsa hela så läs slutsatserna.

Skrivet av CubaCola:

@Oegat: Det är väl egentligen bara Kina och Sydkorea som just nu börjar få kontroll på spridningen.

Känns som att vi har ett facit i hand vad som behöver göras, och ändå så väljer vi att inte följa samma väg.

Kina i alla fall, Sydkoreas kurva ser också ganska exponentiell ut. Japan tycks däremot ha hyfsad kontroll. Många Europeiska länder är ju kvar i den fas som Sverige var i förra veckan, med fungerande smittspårning.

Flera länder är i en fas där smittan sprids snabbt och exponentiellt. Frankrike, Tyskland, Spanien och förmodligen USA (som har problem med massiv underdiagnosticering). Om Sverige är där vet vi inte, men då smittan nu är okontrollerad i Sverige (och Norge) så kommer vi dit förr eller senare.

Här är en till artikel med samma budskap som den jag länkade tidigare inatt (kort att läsa, TL;DR se rubriken):
Cancel Everything (the Atlantic)

Budskapet: Social (fysisk) distans till andra är mest effektiva verktyget. Allt som minskar de fysiska kontaktytorna mellan människor. Jobba hemifrån och umgås online. Detta i tillägg till metoder som minskar smittspridningen när man träffas, som att tvätta händer och inte ta i varandra. Det kanske inte kan stoppa smittan, men bidrar till att den sprids långsammare.

Vad vi vet kan bryta den exponentiella kurvan är de åtgärder som gjordes i Hubei, och som satts in i Italien nu. Det framgår av denna artikel (medium.com, samma som jag länkade inatt), som är nödvändig läsning om man vill förstå hur detta viruset sprids och vad vi hittills vet om hur det kan hanteras. Kinesiska myndigheter kunde inte veta säkert att det skulle fungera då, de vet vi bara nu i efterhand, tack vare att vi kan räkna bakåt från de som lämnar sjukhusen nu en månad senare.

Problemet är att sådana åtgärder är både praktiskt och politiskt en bit bort. Men vi kan lätt ta på oss själva begränsningar som hjälper till att minska spridningen av viruset (själva exponenten i den exponentiella spridningen blir mindre). Här är en svensk artikel (SvD) med förslag på vad var och en kan göra, och räkneexempel. Inget av detta gör att färre blir smittade totalt sett. Men ju mer vi kan platta ut spridningskurvan, desto färre människor dör.

Citerar Tysklands hälsominister igen:

Citat:

Consider also what in your daily life is so important that you can’t do without it for the next three months, whether that’s an evening clubbing, a family birthday or a club meeting

Slutligen en animation som cirkulerat, som visar vikten av att bromsa smittan är viktigt, även om vi alla förr eller senare kommer att få den.

Jättebra artikel!

Mycket utförlig sammanställning, med beräkning av hur många verkliga fall man kan vänta sig baserat på vad vi vet om uppmätta fall, hur man kan använda antal döda för att beräkna antal smittade, hur isolering kan hjälpa, jämförelser mellan olika länders hantering av smittan mm. Massor av frågor besvaras som vi spekulerat i men saknat svar på, med såvitt jag kan se väl underbyggda resonemang.

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-peopl...

Värt att läsa hela om man har tid - den är riktad till ledare som har makt att införa policies (nationellt, regionalt eller inom företag), men ger också slutsatser som alla kan använda.

Den är särskilt relevant för början av stadiet då smittan sprids okontrollerat (det stadium Sverige förhoppningsvis fortfarande är i början av). Det är så mycket i den att jag inte försöker sammanfatta allt utan läs gärna själva.

Skrivet av Gheyrippir:

Sverige befinner sig just nu 10-14 dagar efter Italien. Jag hoppas verkligen att vi tar till oss av deras erfarenhet och genomför åtgärder i förebyggande syfte.

Att vi inte kan eller att det inte är effektivt är struntsamma. Vill vi skona vården så mycket som möjligt så måste vi genomföra åtgärder nu.

Precis, detta är det absolut viktigaste just nu. Och för oss som inte kan göra något konkret för att öka vårdkapaciteten, så kan vi minska belastningen genom att fortsätt tvätta händer och undvika folksamlingar, bufféer mm. Jobba hemifrån om möjligt.

Jag pratade med en arbetskollega vars släkting jobbar på ett större sjukhus utanför Milano. Härom dagen hade de 80 personer i intensivvård för Covid-19, som alltså var utöver de som behöver intensivvård av andra skäl. Jag vet inte vad som är normalt antal sådana vårdplatser för ett stort sjukhus, men det låter som en stor överbelastning.

Skrivet av Fade:

Att invänta är ett reaktivt tillvägagångssätt, tror att ett proaktivt tillvägagångssätt hade i längden fått ett mycket bättre resultat. Dvs inte att invänta det vi till stor del tror kommer att hända (okontrollerad smitta). Inget dock som säger att vi skulle slutat med smittspårningen för att man inför hårdare åtgärder. Men som sagt, min egen åsikt.

Håller helt med, jag tycker bara att det mesta tyder på att Sverige agerar proaktivt, på många sätt som också är effektiva. Jag hoppas bara att det finns en plan för att bygga upp vårdkapaciteten, det torde vara det mest kritiska nu.

En viktig proaktiv åtgärd som var på plats innan behovet egentligen var tydligt var rådet att tvätta händer oftare. Det börjar nog få effekt först nu (när fler och fler riskerar att nås av smittan), men eftersom det är en billig åtgärd och det tar ett tag att få in vanan så tror jag vi vunnit mycket på att folk (förhoppningsvis) redan varit igång med det ett tag.

Nu säger DNs livefeed att FHM bett regeringen titta på att begränsa folksamlingar. Vi får se om det blir gjort eller fastnar nånstans, men är det på plats inom ett par dagar så är vi snabbare än både Frankrike och Tyskland var med detta.

Sverige och Norge verkar ligga i ganska exakt i fas i smittspridningsprocessen. Det är nog för att vi har liknade resvanor. Idag har Norge också bedömt att det finns okontrollerad spridning, och man förbjuder folksamlingar över 500 pers.
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/1nbWll/hoeie-om-coronav...

I Frankrike tog det som sagt 9 dagar från första ospårade smittofallen till att en begränsning på folksamlingar över 1000 pers var på plats (6 dagar sedan regeringen meddelade att de inte tror att de kommer att få kontroll på smittan).

Ursäkta alla att jag tjatar så mycket om detta, men så länge Sveriges insatser jämförs med Frankrikes, Tysklands, Italiens och andra länders vars smittspridning gått längre, så kommer bilden att bli skev. Nu är det ju inte Svenska myndigheters anseende som är primärt at stake här, men jag tror att vi går mot en fas där tilliten till varandra och till samhället kommer att betyda mycket för hur bra vi fixar epidemin.

Skrivet av JackA:

Jag tror inte att spridningen i Sydostasien är så begränsad tack vare effektiv screening. Jag har bott flera år i Thailand, Malaysia och Singapore och har kompisar som bor där idag, har kontakt med dem dagligen. Singapore och i viss mån Vietnam har ganska gedigna procedurer, även om jag definitivt inte tror att de är 100 % effektiva. Men Thailand, Malaysia och Indonesien har det absolut inte, inte ens på den nivån som Sverige har.

Antingen ljuger deras siffror något enormt, eller också handlar det om att viruset har svårt att sprida sig i den tropiska värmen.

Själv tror jag på det sistnämnda. SARS hade också svårt att sprida sig i värmen. Det sannolika är att de varmaste delarna av jorden skyddas av solen, inte av effektiva screeningprocedurer.

Ja det där är intressant. Skulle kanske också kunna förklara Indiens låga siffror, de ligger kring 40 verifierade fall nu. Världens näst folkrikaste land... https://economictimes.indiatimes.com/news/international/world...

Artikeln talar om screening av inresande på flygplatserna, jag gissar att det rör sig om feberkontroll. Mörkertal finns ju alltid, men vore det stor spridning så hade ett utbrott märkts vid detta laget tycker man.

Skrivet av Dredd:

Nu går Coronatåget, alla ska med. FHM höjer till Hög Risk för allmän smittospridning, Smittspårningen ändras, man kommer inte kunna göra smittspårning som innan pga för många fall tolkar jag det.

Jag tror inte att mängden fall är anledningen till att man ändrar smittspårningen, utan att det inte längre är meningsfullt när det dyker upp personer som man inte vet var de blivit smittade. Spårningen betyder ju att man följer smittkedjan bakåt, när man inte längre kan detta så faller konceptet. Då viruset redan cirkulerar så kommer smittspårning snabbt att förlora sin roll - nu krävs andra typer av åtgärder.

Skrivet av CubaCola:

Smittspårarmetoden fungerar ju jättebra. Vem tvivlade? Ja jag är ironisk.

På vilket sätt har den inte fungerat? Hade man inte gjort smittspårning så hade man istället från dag 1 haft personer som man inte vet hur de blev smittade, inget sätt att veta vem mer man skulle testa för viruset, inget sätt att få de som varit i kontakt med dessa att hålla sig hemma. Vi hade varit i det läge vi är i nu för över en vecka sedan.

Skrivet av Pirum:

De har varit naiva alltså, och helt misstagit sig. Random flane på Flashback har haft mer rätt hittills. Får se om vi går Italiens väg eller inte, det beror väl mycket på hur det går med ålderdomshem etc.

Den här idén att Sverige skulle ha agerat naivt bygger på att det skulle finnas en massa andra åtgärder att sätta in som man hade kunnat göra istället, som både hade varit effektiva för att stoppa nya smittkällor och som inte hade haft andra negativa följdeffekter. Men dessa finns inte, föreställningen att de finns bygger på att man tittat på länder som redan haft allmän smittspridning och felaktigt tänkt att dessa länder skulle vara i samma läge som Sverige har varit fram till nu. Att myndigheterna fokuserat på smittspårning är inte för att de trott att det skulle omöjliggöra allmän spridning, utan för att det varit enda effektiva sättet att fördröja den allmänna spridningen.

Att stänga gränser prövas förvisso i Israel och Mongliet, vad jag förstår, men om det hjälper för dem återstår att se.

Skrivet av Oegat:

De drastiska åtgärderna gäller dock mest länder där spridningen är okontrollerad. Det tror jag vi kommer att ha i Sverige inom kort (baserat på läget i övriga Europa), om vi inte gick över tröskeln ikväll. Då har vi förhoppningsvis en fördel av att ha kunnat fördröja smittspridningen så långt som vi har, så att det finns erfarenheter från andra att utgå från.

Skrivet av Fade:

Visst gör det, tycker själv att man inte har gjort tillräckligt. Att anordna Mello var exempelvis rätt idiotiskt i detta skede när andra länder redan innan förbjöd folksamlingar 1000ppl+ osv, istället så samlar vi ca, 90 000 (inkl. repen på dagen) från hela Sverige på en plats. Tycker att myndigheterna har varit lite fega och vågar inte ta hårda beslut. Men det är ju mina personliga åsikter.

Absolut kan man tycka att det hade gått att vara mer försiktig, eller att man kunnat pröva även åtgärder med oklar payoff i förebyggande syfte. Men du missförstår en av mina poänger när du hänvisar till Tyskland och Frankrikes förbud mot folksamlingar. Dessa begränsningar infördes först efter att allmän smittspridning konstaterats, i Frankrikes fall begränsade man först folksamlingar över 5000 pers 3 dagar efter att man konstaterat att viruset cirkulerar fritt (om man räknar 28/2 som när det startade, se mitt tidigare inlägg), och igår (9 dagar efter) folksamlingar över 1000 pers. Tysklands tidslinje är liknande. Vi är nu där Frankrike var för 10 dagar sedan, i termer av smittspridningens karaktär.

Skrivet av twit:

Det här är en ytterst tramsig övning i semantik. Det finns ingen definition på "kontrollerad spridning" utan det beror helt på vad avsändaren vill förmedla och hur åhöraren tolkar.
Utan att förtydliga är det fullt möjligt att tolka "kontrollerad spridning" som
a) Att man kan styra vilka som blir smittade och vilka som inte blir det.
b) Att man kan kontrollera hur människor blivit smittade.
c) Att spridningstakten är relativt låg jämfört med vad den skulle kunna vara.
d) säkerligen något annat jag inte kom på

Jag skulle påstå att en mening som "Smittan sprider sig okontrollerat." av de flesta människor skulle tolkas som att spridningstakten är hög, men det innebär inte att någon av de andra tolkningarna är felaktiga utan att avsändaren med fördel kan förtydliga sig, vilket @Oegat även gjorde ovan.

Visst är det så, men även efter att jag förtydligade så var det som att @Dimetikon insisterade på att jag skulle överge min definition och prata om något annat. Jag uppfattade som att det var det som @filbunke svarade på.

Definitionen jag använde "finns" i den bemärkelse att den använts av andra på samma sätt förut, både i tråden och i andra sammanhang. Att använda begrepp på samma sätt som tidigare i en tråd brukar annars vara ett bra sätt att bli förstådd, det var därför jag försökte mig på det från början.

I övrigt gillar jag Karl Poppers definition av "definition", som varandes: "ett sätt att med få ord beskriva något som annars hade behövt många ord" (fritt översatt). Vilket är kompatibelt med vad du skriver.

Skrivet av twit:

Det har påpekats åtskilliga gånger och kommer behöva påpekas många gånger till innan den här tråden trillar av pinn. Det som har ökat är antalet verifierat smittade, vilket är en faktor både av hur många människor som testas och hur många människor som faktiskt är smittade. Eftersom produktion av testkit kontinuerligt ökar ökar också antalet människor som kan testas. Utan vettigt statistiskt underlag skall man därför inte dra alltför exakta slutsatser från de siffror som presenteras. Det är rimligt att anta att antalet smittade är betydligt större än de angivna siffrorna.

Givetvis, och det är jag fullt medveten om. Jag hade först skrivit "verifierat smittade" likt jag gjort tidigare i tråden, men det blev för styltigt i den meningen. Så jag förenklade sen. Nu var mitt syfte inte att räkna smittade utan att visa på ökningstakten, vilket handlar mer om att jämföra siffror med likvärdiga mätfel snarare än att de måste vara fria från mätfel.

Skrivet av AplAy:

@Oegat: Tack för din rapport! Vart i Frankrike bor du? Är det en stark inbyggd kulturell reflex med kindpusshälsningen i Frankrike? Jag tänker mig att den kan vara svår för vissa att vilja bryta, särskilt de äldre som levt med det längre och som dessvärre är den största riskgruppen.

Tack för att det uppskattas! Bor och jobbar i Paris. Jag upplever den som ganska stark, men den är inte universell och den används mycket mer mellan kvinnor och från kvinna till man, än mellan män, åtminstone i den yngre generationen. Kan hända den äldre generationen kör den mer universellt.

Rapport från Frankrike

Här i Frankrike gick vi från 613 smittade i fredags, till 1126 i söndags och 1209 nu. Någon skrev tidigare i tråden att dubbling var tredje dag varit normalt i andra länder som haft okontrollerad spridning, det verkar vara där Frankrike är nu.

Myndigheterna har ännu inte deklarerat epidemi, men smittspridningen har varit erkänt okontrollerad (dvs smittspårning har inte fungerat) i över en vecka nu.

Tidslinje på ett ungefär:

 • 24/1: Första fallet i Frankrike (och första i Europa)

 • typ hela februari - lungt, smittspårning tycks ha fungerat

 • 26/2: importfall från Italien, myndigheterna ber folk som kommit tillbaka från Italien, Sydkorea eller Kina att hålla sig hemma i 14 dagar oavsett symptom. Folk rekommenderas tvätta händerna ofta, i annat fall sprita, nys i armvecket, snyt dig i papper och släng, torka ytor med rengöringsmedel.

 • 28/2: smittspridning från ffa Italien, 100 fall i Frankrike, myndigheterna deklarerar "steg 2 - viruset cirkulerar". Staten rekviverar alla andningsmasker (får inte längre säljas till privatpersoner), förbjuder priser på över 3eur/100ml på handsprit. Rekommendation att sluta skaka hand och pussas. (ni vet, de klassiska kindpussarna som alla kör med här.)

 • 3/3: ca 370 fall i landet, nya fall dyker upp i flera regioner över hela landet, myndigheterna räknar inte längre med att kunna begränsa smittan. Direktivet att folk som varit i riskområden ska stanna hemma dras tillbaka (såvida man inte har symptom såklart) - motivet var (som jag förstått av interna mejl på min arbetsplats) att när smittspridningen inte kan spåras, så spelar inte några extra importfall någon roll. Folksamlingar på över 5000pers förbjuds.

 • 9/3 (idag): 1200+ fall, fortfarande "steg 2" men myndigheterna säger att "steg 3 - full epidemi" är bara enstaka dagar bort. (jag vet inte vad dessa steg exakt betyder, så ni får ta det för vad det är.) Folksamlingar på mer än 1000pers förbjuds, vilket betyder att stora museer som Louvre har en gräns på hur många de släpper in i taget.

Lite om råden till allmänheten och vad som väntas om (när) Frankrike deklarerar "steg 3 - epidemi".

I den mån det går att jämföra, så skulle jag säga att Sverige är ungefär där Frankrike var för 10 dagar sedan (utan att säga att det nödvändigtvis kommer att utvecklas likadant i Sverige som här). En intressant skillnad är det att man i Frankrike tidigt instruerade folk som varit i riskområden att hålla sig hemma, något som verkar ha övergetts då smittspårningen fallerade. Medan i Sverige gav man ingen sådan instruktion, motiverat med vår goda smittspårning. Om det gjort konkret skillnad får vi nog aldrig veta.

Min arbetsplats (ett större universitet) höll i förra veckan all verksamhet som vanligt, denna vecka har man börjat ställa in konferenser, seminarier mm men hur man gör med lektioner är upp till de som håller i kurserna. Men nya direktiv kommer varje dag. Jag blir inte förvånad om vi stänger ner undervisningen inom en vecka, givet att det flaggats som åtgärd vid "steg 3".

Skolor är stängda sedan förra veckan i vissa hårt drabbade områden, men generellt hålls de öppna. Men det kan ändras fort.

Ovanstående är likt tidigare med reservationer för att jag är dålig på franska (man kommer alltså undan med det 2020, mot mina förväntningar när jag kom hit!), så det mesta kommer via halvdana engelskspråkiga källor, google translate och vad jag lär mig av de jag träffar i jobbet. Ni får ta det för vad det är

Mina tolkningar / slutsatser

 • Coronaviruset sprids okontrollerat och snabbt här

 • Fler svenskar reser till och från Frankrike jämfört med Italien, hela tiden, oberoende av sportlov

 • Olika åtgärder fungerar olika bra i olika stadier av smittspridning

 • Det läge Sverige varit i senaste veckan (kontrollerad ökning av spårade fall) var Frankrike i under februari

 • Insikter från hur länder som Frankrike och Tyskland hanterar sin smittspridning nu kan hjälpa Sverige om 1-2 veckor

En titt på Tyskland:
När vi ändå håller på, Tyskland har ett liknande antal smittade som Frankrike, inte heller kontroll på smittspridningen, och är ännu närmare Sverige både geografiskt och i termer av bilaterala kontakter. Så det kan vara värt att följa hur det går för dem också. Inte minst så kommer mycket av de produkter som vi i Sverige behöver för att fungera under en kris (och annars) med lastbil via Tyskland, skulle vi t.ex. börja febertesta folk på färjorna så påverkar det gissningsvis distributionsleden, med följdeffekter.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-germany...

Hälsominister Jens Spahn säger:

Citat:

“Consider also what in your daily life is so important that you can’t do without it for the next three months, whether that’s an evening clubbing, a family birthday or a club meeting,”

Tyskar är ju lite mer rakt på sak. Men det han talar om är uppoffringar som skulle ha stor effekt om alla följde råden, precis som allt det jag fetstilat längre upp om handtvätt mm. Den utmaning som svenska vårdsystemet står inför hänger direkt ihop med vad var och en gör för att begränsa sin del i smittspridningen. Börjar man nu så har man vanan inne om en vecka (eller mindre) när det verkligen kommer att behövas i Sverige.