Inlägg

Inlägg som Yatagarasu har skrivit i forumet
Av Yatagarasu
Skrivet av THB:

Ugreen, Baseus och Anker är stora kvalitetsmärken.

Känner inte att en tumme upp räcker, så får instämma med en textrad också! Har en hel del Ugreen-prylar här hemma, framförallt USB-hubbar och dylikt. GaN-laddare från både Baseus och Ugreen som gör sitt jobb utan problem.

Anker-produkter är inte något jag äger själv, men intrycket jag fått från folk som har köpt deras prylar är positivt. Dock ska det väl uppmärkammas att Anker råkat ut för lite av en kontrovers kring deras säkerhetskameror förra året (har ingen aning hur de följt upp med det).

Av Yatagarasu
Skrivet av medbor:

Jag har redan förtydligat det i tråden, men jag skrev iPad, inte iPhone, av en anledning. Telefoner är en helt annan fråga än spelkonsoler

Lite potato potato dock, ipad och iphone faller tillsammans i kontexten kan jag anse. Precis som att Android kan köras på en mobil, TV-box eller surfplatta – det är Googles operativsystem i slutändan. Handlar mer om aktören i sin helhet (i detta fallet Apple och Google) och deras operativa ekosystem, storleken på bolagen och deras dominanta marknadsställning.

Microsoft sitter dock lite i kläm här, för de är helt klart stora nog för att rimligtvis behandlas precis som de andra fem stora techjättarna i väst. Däremot går det på en viss nivå att argumentera för att Xbox är tillräckligt fristående (än så länge) för att behandlas som sin egna entitet. Precis som Amazon Games Studios är frikopplad från Amazon Inc, så är Xbox-divisionen ekonomiskt frikopplad och drivs som sitt egna bolag.

Däremot tror jag inte det kommer gå att separera ut dem särskilt länge till. Dels för att Microsoft gick in med en stor fet fickpeng till ActBlizz-köpet, något som inte hjälps av Microsofts till synes beslutsamhet att göra om alla sin tjänster till just "Microsoft XXX" (de har redan Microsoft Gaming, som styr över Xbox-brandingen sedan 2022).

Nu gick jag lite på en truddilutt här.. Ovan argumentation var mest riktade mot detta;

Skrivet av medbor:

[...]Men vad skiljer en iPad från en Switch? Varför får konsolerna fritt spel med stängd marknad, men Apple är värsta fienden på jorden
[...]
Men ska vi då helt förbjuda stängda hårdvarusystem? Ska tesla också tillåta valfri mjukvara på sina bilar? Sonos erbjuda öppen firmware?[...]

Så korta svaret är väl nej.
Jag ser ingen poäng att tvinga upp användandet på en spelkonsol.

Men det kanske blir annorlunda om Microsoft får för sig att konvertera Xbox till Microsoft Gaming och börja sälja konsoler som PC-enheter med exempelvis Dualboot av Windows (desktop/game mode), då är det helt plötsligt en helt annan sak. För då går det klart att argumentera för att "Xbox" tillhör Microsoft på ett annat vis, och därmed bör falla inom övriga regelverk företaget tampas med.

Av Yatagarasu
Skrivet av Eclipse:

Det spelar ingen roll alls om hur mycket man säljer osv. Samma villkor för alla.

Det är så roligt att se hur folk i ena stunden kritiserar dom stora tech-företagen, och i andra änden försvarar konsolerna.

Ni kan ju inte göra skillnad på det. Det ska ju gälla alla i sådana fall. Det är monopol och fulspel i konsolvärlden likaså. Vart finns t ex konkurrensen att köpa PS spel utanför deras butik digitalt? Nintendo är ju verkligen en låst värld om någon.

Det är som vanligt. När det är företag man öppet ogillar (oftast apple) så spär man gärna på det. Men när det blir Playstation eller något annat man gillar då hittar man ursäkter.

Som jag sagt i tidigare tråd. Ironiskt nog är det alltid dom som ogillar apple och ”aldrig kommer använda det” som ska förklara hur apple ska förändras, för det är bättre för användarna. Hmm ok men om man inte använder det själv och tror sig veta hur alla andra använder sina produkter och dessutom ska påverka det? Mycket underligt. Mycket baserat på ett personligt agg mot ett företag.

Klart hur stort ett bolag är har relevans när det kommer till applicering av lagar och regler, skulle det inte göra det hade vi inte behövt saker som EU DMA Gatekeepers eller verktyg för att hålla monopol i check.

Kan man inte se skillnaden mellan ett bolag som Apple eller Google, och en mindre aktör likt Sonos eller Sony, då ser jag inte någon poäng att fortsätta diskussionen ens. Så tackar för mig

Av Yatagarasu
Skrivet av medbor:

Så länge alla får samma regler blir det bra. Apples öppning hittills känns mer som en nagel i ögat än en regelrätt förbättring i min bok

Men vad skiljer en iPad från en Switch? Varför får konsolerna fritt spel med stängd marknad, men Apple är värsta fienden på jorden

Jag menar inte alls att Apple gör rätt eller har rimliga affärsstrategier, men konsolerna gör ju exakt samma sak

Men ska vi då helt förbjuda stängda hårdvarusystem? Ska tesla också tillåta valfri mjukvara på sina bilar? Sonos erbjuda öppen firmware?

Känns som det är ganska mycket kvar att utreda och uträtta innan vi kan vara säkra på vart vägen ens borde vara på väg, och under den tiden fortsätter utvecklingen. Känns mest som att lagar och regler ständigt kommer ligga mer och mer efter verkligheten

Kan inte anse att det går att likställa varken Android eller iOS med en spelkonsol i detta hänseende. Och det bottnar simpelt sagt i skala.

  • Tar vi PS5 som exempel, då rör det sig om drygt 50 miljoner enheter över 3 ½ års tid.

  • Vänder vi blicken mot Apple, då har äpplet sålt närmare 69 miljoner av endast modell 15.

  • Det är uppskattningsvis 3,6 miljarder aktiva Android-användare.

Användarbasen är inte ens jämförbar mellan en spelkonsol och den mobila marknaden, det blir därför helt andra spelplansregler. Vilket är väl precis vad DMA Gatekeepers avser också, att blir ett företag tillräckligt stort så medför det just andra ansvarsområden och förväntningar.

Av Yatagarasu

Måste säga att jag är nyfiken på hur detta skulle utspela sig i praktiken.

Phil pratar i en vända om att det inte längre är hållbart att subventionera hårdvaran och ta igen vinster genom mjukvara, vilket för mig låter som att vi kommer se högre konsolpriser framöver, speciellt om man ämnar att producera kraftfulla enheter. Samtidigt visar han ett intresse för att släppa in andra butiksfronter, vilket indirekt borde sänka det egna pengaflödet från Xbox/Microsoft Store.

Det jag funderar på här då, är om man kommer jobba fram någon deal med Epic Games, Ubisoft o.s.v. där utgivarna får låta spelare köpa spel genom deras butikfronter och sedan ändå betala en bit till Microsoft, eller om någon form av "flat fee" är aktuellt. Jag tänker även att detta skulle möjliggöra två utgåvor av ett spel; En billigare PC-licens och en något dyrare "Multiplatform"-licens (där Microsoft får en del av kakan), där då senare nämnda gör att du får spelet både på Xbox och PC-sidan hos EA, Ubisoft o.s.v.

Gällande Steam tror jag inte vi kommer se det på Xbox i närtid – om ens alls. Valve och Microsoft är för mycket av direkta konkurrenter, till skillnad från spelutgivarna likt EA och Ubisoft som lever mer i symbios med konsoltillverkarna. Tror varken MS eller Valve är villig att ge upp sin del av kakan i större utsträckning ärligt talat.

Av Yatagarasu
Skrivet av Bengt-Arne:

Spel med full implementering av senaste DX12 och directstorage?
Där kan jag svara med "Det kommer aldrig att ske!".

Nu behövs nog en riktig källa som visar att Unreal motorn har 99% av spelmarknaden

Men fortfarande, vem har lovat vad?

Skrivet av Pågenbröd:

Så du säger inte att många AAA-spel ej använder sig av Unreal motorn? Nästan alla nya spel UT5-motorn.

Utlovande:
https://www.windowscentral.com/microsoft-unveils-directx-12-p...

Google är jätte enkelt att använda.

Ska jag lämna källa på alla artiklar jag läser ang detta skulle du få betala mig för det arbetet.. du får ju söka själv om du inte tror på mina ord.

Tänkte precis säga det.. Sitter man inte på en egen motor likt Decima, Anvil eller motsvarande då är Unreal nästan uteslutande använt för AAA-produktion. Unity har fortfarande viss mån av populäritet bland indie och AA-studios, finns såklart andra motorer likt Godot också. Men övergripande är det Unreal som gäller.

Ett litet utdrag på en del av de studios som idag jobbar med UE5.

https://images.gamewatcherstatic.com/image/file/5/a6/119425/Unre...

Sedan om man vill ha en överskådlig lista på titlar finns bland annat denna;
https://www.ign.com/games/feature/unreal-engine-5

Av Yatagarasu
Skrivet av suhrim:

När ska vi få se en ATX-standard för modulära nätdelar? Känns som att det verkligen vore på tiden nu.

Skrivet av Bengt-Arne:

Är rätt otroligt att en tillverkare kan få för sig att ändra på en så allvarlig sak som kontakter utan att samtidigt ändra kodningen kontakten, för mig så borde det vara en del av kvalitetstänket hos företaget.

Är på tiden att det blir en standard för kontakter på PSU'er med lösa kablar!
Något som även @sp1k3n skrev om, om det sen är EU, PCI-SIG eller någon annan standardorganisation. PCI-SIG kanske är lämplig.

Det har tidigare varit ett problem med bränd utrustning vid byte mellan olika tillverkare där kontakterna uppenbarligen varit dom samma, men på samma modell av PSU?

Detta är något som förbryllat mig genom åren, att det inte redan varit en grej.

Vet inte hur många gånger man rensat igenom "kabellådan" genom åren och i slutändan bara bestämt sig för att skicka allt på tippen. Risken med att råka välja fel kabel är alldeles för stor, och att det inte finns någon standardisering på modulära nätagg och dess pins är ärligt talat bedrövligt.

Det ska inte spela någon roll om jag har ett nätagg eller kablage från Corsair, ASUS, EVGA eller Seasonic; en 6-pin ska vara likgiltig vilken annan 6-pin som helst, punkt.

Ser mer än gärna som nämnts att PCI-SIG eller för den delen EU kliver in och börjar sätta krav på märkning och layout. Bästa är såklart om standardiserings-organen i samråd med tillverkare kan komma fram till något, men klarar de inte av det, då har jag inte några problem med att en myndighet kliver in (som man gjorde med USB Type-C).

Av Yatagarasu

Annonsen är avslutad

Av Yatagarasu

Nästa Gundam är helt gjord i Unreal Engine 5, ser fram emot att se denna av flera anledningar!

Av Yatagarasu

Aj då, får nästan skämmas..
Lite koll har man ändå på det inhemska försvaret

Av Yatagarasu

Jag ser fram emot att se detta i praktiken!

FSR har kommit långa vägar, och jag har märkt att det särskiljer enormt vilka resultat som går att få beroende på titel. Exempelvis Enshrouded har knappt någon märkbar skillnad mellan FSR och DLSS om man inte stannar upp och pixel-letar, är mest skuggor och lövblad vid längre distanser som går att urskilja kvalitetsskillnad på i just denna titel.

Skrivet av jeppe109:

Hur då menar du?
DLSS är fortfarande en mer kvalitativ lösning.

Bra att AMD fokuserar mer på att minska gapet. Blir bättre för alla.

Om jag får gissa på vad personen du citerade menade;
AMD FSR är bra nog för de allra flesta, och just RX 6950 XT är ett riktigt prestandamonster sett till priset (har gått att köpa för mellan 6 900 - 7 300 kronor under ett års tid). Kort sagt har det varit ett av de bättre grafikkortsköpen att göra under 10 000 kronor. Kanske inte lika givet nu efter AMD prisdumpat 7900 XT (går att få för runt 9 000 kronor) och RTX 4070 Super är ute. Men bryr man sig inte om RT eller DLSS är det fortfarande ett kort värt att överväga.

Av Yatagarasu

Jag vill inte vara sådan, men 8 000 kronor?

Det rör sig om 7 år gamla komponenter (Intel 7th Gen), utgångpriset har inte mycket till relevans. Du får en helt ny dator i butik för dessa pengar, som då springer varv runt denna. En mer realistisk prisbild att förvänta sig är runt 2 500 – 3 000 kronor max.

Jag skriver detta av två anledningar;
Dels för att du ska få möjlighet att justera pris och få varan såld, och dels för att mindre insatta inte ska åka på en nitlott med ockerpris.

Av Yatagarasu

Skulle ha det väldigt svårt att gå tillbaka till trådat efter att ha använt trådlösa under flera år nu. Har både ett par trådlösa audio-technica ATH-M50x och ett par mer spelinriktade från Razer, beroende på om jag behöver mikrofon eller inte när jag sitter. Laddar dessa 1 - 2 gånger i veckan.

Om jag är själv hemma använder jag högtalare.

Skrivet av tiieempu:

Väldigt nöjd med mitt Razer BlackShark v2 Pro. Behöver ladda den kanske 1 gång i veckan.
Dock låter det typ som den har ett svagt coilwhine. Överkomligt, men lite störande. Jag vet inte om det är vanligt med trådlösa hörlurar eller ej.

Använder också ett par Blackshark V2 Pro, mer än nöjd med dessa.
Jag verkar vara befriad från de missljud du upplever tack och lov, skulle driva mig till vansinne (haft trådlösa hörlurar med denna problematik förut, de har gått tillbaka illa kvickt).

Av Yatagarasu

Detta tycker jag är riktigt ballt!

Ett av de spelen jag absolut ser mest fram emot i närtid är en titel som heter Erenshor. Kort sagt är det Runescape, fast singleplayer. Alla andra "spelare" är egentligen bara NPC-karaktärer, men från det material som visats upp beteer de sig som människor; de slåss, de gör quests och snackar skit i chatten. Det är egentligen inte intressant för spelandets skull, utan för mig kittlar det den inre teknik-nörden om vad framtiden kan erbjuda.

Jag kan helt klart se traditionella MMO- eller online-spel önska nyttja det SIMA-projektet jobbar mot. Bara en sådan sak som att fylla ut ett spel. Hur många gånger har man inte startat ett MMO eller dylikt och hela börjar-zonen är stendöd för att "alla" redan är max-level? Här finns då möjlighet att utöka med dessa AI-NPC:s för att ge liv till världen.

Både Fortnite och Battlefield 2042 gör detta redan, i händelse av ett det är svårt att hitta spelare för en full lobby inom rimlig tid, då kastar man in några bottar bara för att komma igång. I BF2042 är dessa AI:s märkta som så, medan Fortnite har gjort ett otroligt polerat jobb med att integrera denna teknik, vissa gånger går det inte att urskilja dessa AI:s från riktiga spelare (åtminstone inte i no-build-läget som jag kört).

Om vi kollar på kommande Dragons Dogma 2, då är en stor del av grundupplevelsen de kompanjor och följeslagare som bistår med hjälp under äventyrets gång. Dessa typer av spel skulle också vara en perfekt kandidat för en riktig AI-implementation. Spelet saknar co-op, men det skulle gå att bygga känslan av att inte spela ensam.

Av Yatagarasu
Skrivet av underd0g76:

Väldigt off topic: Kalla mig teknikfientlig om du vill, men hur kan man göra sig så beroende av en liten teknikpryl att man i stort sett behöver den för att överleva? Ditt uttryck 'portalen till omvärlden' är det jag syftar på. Blir nu nyfiken på hurpass handikappad människan och samhället skulle bli om vi plötsligt stod där utan tillgång till smartphones.

Nästan allt idag kräver att man har en mobiltelefon. De allra flesta jag känner till i min generation (och yngre ändå) äger inte ens en dator. En smarttelefon är i många hänseenden pulsådern i folks vardag, vare sig det rör sig om viktiga saker eller tidsfördriv.

Det uppenbara exemplet är BankID, något som nästan krävs för att ta sig fram i svenskt samhälle. Lägg på att många bankkontor idag har stängt ned och endast tillhandahåller Bank-app, webbportal eller telefonsupport. Även myndigheter faller inom detta, exempelvis om du har med arbetsförmedlingen att göra, då sköts rapportering på distans idag. Det är nästan sällsynt att få ett möte med en fysisk person, och om det sker kan det vara lång resa till närmaste kontor.

Jag skulle t.ex. inte klara av mina studier utan en mobiltelefon, detta då vi under LIA-perioder (praktik) lär använda oss av en app på telefonen för att dokumentera arbetet och lämna in avklarade delmoment denna väg. Läroplattformen överlag kräver konstant uppkoppling med notifikationer på mobilen, utifall schemat eller dylikt ändras med kort varsel. Det bör även nämnas att många skolor bantat eller helt avyttrat sina bibliotek senaste årtiondet, även kommunala bibliotek har stagnerat som bäst.

Jag vill hävda att åtminstone svenskt samhälle skulle bli rätt lamslaget om internet bara slutade fungera en dag. Det skulle inte ens gå att handla mat i de flesta butiker, detta då deras verksamhet är konstant uppkopplade mot internet för basala saker likt inventering, lagerhållning och betalsystem. Denna sårbarhet har vi redan fått smakexempel på med både ICA och COOP i närtid.

Av Yatagarasu
Skrivet av RekiN:

Sony har ju tidigare sagt att de är förvirrade över att folk är villiga att lägga $799-1200 på nya iPhones varje/vartannat år men drar strecket på $499 max för en konsol.

Och jag är förvirrad över Sonys förvirring här ärligt talat.

En telefon är så mycket mer än en spelkonsol;
Det är en kamera, ett kommunikationsverktyg, portalen till omvärlden i allmänhet för de allra flesta då persondatorer ersatts i många folkhem. Det är även en spelkonsol i viss utsträckning.

Jag ser inte några några konstigheter gällande att folk spenderar upp emot 10 - 15 000 kronor på en sak de använder potentiellt timtals dagligen, till mer eller mindre allt som berör vardagen. Kontra en enhet som exklusivt används för en sak, och endast på fritiden med begränsat antal timmar en given vecka för de flesta.

Av Yatagarasu

Det är väldigt kul o se att konsoler börjar bli såpass kapabla, däremot undrar jag vart Sony tänkt placera prislappen för denna. Om spelkonsoler börjar krypa mycket närmare 10 000 kronor vet jag inte om det kommer bli hållbart i längden, speciellt för den breda massan.

Av Yatagarasu

Annonsen är avslutad

Av Yatagarasu
Skrivet av BattleGeek:

Taget! Jag tar det gärna

Toppen, drar iväg ett PM inom kort!

Av Yatagarasu

@JOmpanzz

En tanke att släppa nästan direkt är att spela allt i 4K UHD-upplösning med maxade inställningar. Det enda grafikkortet som klarar detta i dagsläget, och alltid ligger över 60 FPS-gränsen, det är RTX 4090. RX 7900 / 7900 XT kommer klara sig fint i de flesta fallen, men de absoluta tungviktarna likt Cyberpunk 2077 kommer kräva att du vrider ned reglagen lite (framförallt raytracing).

Överlag rekommenderar jag alltid en köpare att investera i det starkaste grafikkortet som går att rymma i en budget, och du har fått många fina förslag på datorer för helhetslösningar ovan. Men tanken om att vara "framtidssäker" är också något som inte riktigt bör användas. Man vet aldrig vad nästkommande spel har för tekniker implementerade, finns inget som säger att ens RTX 4090 kommer kunna köra t.ex. GTA 6 på maxade inställningar i 4K.

Det enda rimliga enligt mig är att bygga en dator som presterar efter önskemål och som samtidigt ryms inom budget för de applikationer som finns ute idag