Inlägg

Inlägg som Drickz har skrivit i forumet
Av Drickz
Skrivet av jOnÄTÄn:

Var går gränsen?

Kan en medlem som äger aktier i exempelvis Intel skriva positiva saker om intel? Eller bannas personen i fråga när ni listar ut detta?

Kan en VD för ett byggföretag anonymt skriva gott om, och influera folk att köpa aktier i företaget utan att få konsekvenser? Handlar väl mer om att följa forumets regler och vara transparent med att man har ett ekonomiskt intresse i det man skriver.

Av Drickz
Skrivet av 925a:

Är spelet vid 0:21 settlers? (måste väl vara det?) - Ser sjukt mysigt ut av nån konstig anledning. Jag är grafiktorsk så jag överaskade mig själv när "dom" sekvenserna va som gjorde en intresserad. Sista sekvensen så tänkte jag bara Cryengine av nån konstig anledning.

Blev också nyfiken. Ser ut som att det är The Settlers. Dom refererar till och med Snowdrop som grund för grafiken. Verkar vara ett kommande spel.
https://www.ubisoft.com/en-gb/game/the-settlers/the-settlers

Av Drickz

Jämfört med bankväsendet då? Hur mycket energi?

https://sverigesradio.se/artikel/7643731

Alla siffror är grovt uppskattade från diverse artiklar.

Market cap på all tillgänglig bitcoin är idag 200% av sveriges BNP. Det är ca $1.200.000.000.000, varav $18.000.000.000 cirkulerar.
Energiåtgången är också 200% av sveriges, över hela världen, per år.
Koldioxidutsläppen är också 200% av sveriges totala utsläpp per år.
Energiåtgången är jämförbar med hela världens alla datacenter.

Vilket värde tillför all denna brytning av kryptovalutor som redan existerande system inte klarar av?
Sverige är redan på väg mot elbrist när allt ska elektrifieras, och kärnkraften är avvecklad. Vissa städer har inte tillräckligt med tillgänglig el för nya industrier. Ska vi då fortsätta spendera el på ny brytning av bitcoin? Eller ska vi investera den elen i andra industrier, och driva elfordon med den? Kanske exportera den till kontinenten så de inte behöver bränna kol.

En spontan tanke är då att det går att skapa ett till Sverige värt av andra fysiska produktionsvärden snarare än att bryta bitcoin. Det skulle i slutändan vara värt mer dessutom, eftersom det krävs mindre energi för mer värde.

Bitcoin känns inte värt när jag tittar på det.

$0.02

Av Drickz

Har bara beställt någon gång från amazon.co.uk eller amazon.de. Alla gångerna har det gått smidigt. Första gångerna var det billiga headsets, för jag var fattig, senast var det böcker som inte fanns att köpa i Sverige. Vill däremot inte göra en vana av att handla på deras usla hemsida.

Av Drickz
Skrivet av Nioreh83:

Eh, va? Har du någon källa på att de säljer 98 som 95? Säljs det till 95-pris då också?

Skrivet av ztenlund:

Det står 98 E5, precis som det står 95 E10, så någon kanske har sett i kors?

Sant som du skriver. Står ju 98/E5, samt 95/E10.

Av Drickz

Lite underhåll på MCn typ olja och smörjning. Små reparationer i lägenheten, sånt som hängde löst eller inte fungerade som det skulle.

Av Drickz

Grus och rör.
Arbetsledare bygg och anläggning, 8 år, och i princip det enda jag gjort sen gymnasiet. Vi organiserar grus, jord, rör, och fundament så infrastrukturen fungerar önskvärt. Folk behöver dricka, skita, el till datorn, och åtkomst till internet/Sweclockers. Vi gör det möjligt.
Stöttar yrkesarbetare och maskinförare i sitt arbete, planering, kvalitet, arbetsmiljö, inköp, och mycket, mycket kommunikation med olika parter. Arbetet är roligt men tar knäcken på en om man hamnar på ett misskött bygge.

Av Drickz

Speldator, mediadator, mobiltelefon
Jobbdator, jobbtelefon, jobbsurfplatta, GPS-mät-handdator.

Använder rätt många enheter egentligen ja..

Av Drickz

Har du hört talas om Nollvisionen? Trafikverket och Transportstyrelsen gör allt för att få bort olyckor från vägarna, inklusive att bygga säkrare vägar, ställa högre krav på fordon, och ställa högre krav på förarna. ALLA i trafiken ska köra säkert och känna sig säkra.
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/statistik/olyc...
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nollvisionen

Av Drickz

World of Warcraft, någonstans mellan 15000 och 20000 timmar. Har tappat räkningen nu då tiden är spridd över flera olika officiella och inofficiella servrar och karaktärer. Börjar vara över 15 år sedan jag började... Just nu avslappnat aktiv i classic och inväntar TBC

Av Drickz

Betong i hus består av sten, kalk, och vatten. Sten är relativt bra på att isolera, vilket betyder att det tar rätt lång tid innan husets infrastruktur (plast) och inredning (plast/trä) börjar brinna nedanför om det är betonggolv mellan. Själva stommen är betong, och sen kläs den in med saker som brinner lätt för att dom har andra bra egenskaper.

Av Drickz

Det var rätt enkelt att fylla i formuläret. Bara en herrans massa boxar att kryssa i.

Av Drickz

Regler för att hålla din teflonstekpanna i gott skick.
Låt inte pannan stå tom på värme - Om man eldar på den för varmt så kan teflonet ta skada åter igen.
Aldrig metallredskap - Skrapar i beläggningen. Jag kör trä och plastredskap
Aldrig snabb nedkylning - Skadar också teflonet. Låt pannan stå och svalna ett tag efter du använt den, innan disk.
Aldrig diskmaskin - Ökar risken för repor och flagor från teflonet. Håller man teflonet bra så räcker det med varmt vatten och lite diskmedel så lossnar allt utan att behöva skrubba.

Får se hur länge min Fiskars panna håller, men den är toppskick efter dagligt bruk i ett år än så länge i alla fall. Stackars ikea pannan fick ta smällen för min okunskap och tortyr..

Av Drickz
Skrivet av Kilrah:

MT-07an är riktigt trevlig, var min förstahoj och hade nog gärna kunnat haft den kvar, men är lite för lång för den. Blev lite trångt när man körde långt.

Sant som du säger! Övningskörde med en 2015 Honda Hornet 650. Även om hondan var smidigare på växlarna så känns det som yamahan är mer hoj för pengarna. Fick testköra en på Yamaha Center, men dom var lite väl dyra så hittade en begagnad med samma miltal och service för 25% lägre pris.
Sen dess har den fått smaka på alla sorters vägar

Av Drickz

Putsade upp MT-07'an i helgen. Första motorcykeln. Jag hann bara ta kortet och köra i knappt en månad innan vintern kom. Fast här i norr lär det dröja ett tag innan det är sopat och säkert att köra. Då gäller det att ha den tip-top före asfalten är bar

Av Drickz
Skrivet av Googolplex:

Har löneförhandling i veckan. Senast lönen reviderades var juni 2019 (pga pandemin, men vi har gått bra och t.o.m nyanställt). Sitter på 33750kr/mån, jobbar som konsult ca 950kr/h ex moms. Ingen övertidsersättning, 25 dagar sem.

Undrar hur folket här tänker, kan man tänka låt säga 2% höjning för 2020 och 2% för 2021, eller är det bara att glömma 2020? Menar alltså inte retroaktiv lön 12 mån bak, bara att denna revidering också innefattar 2020. 2%+2% ger strax över 35000.

Kan man använda detta som argument månntro? Är uppskattad på arbetet men just nu går branschen lite småtrögt vilket knappast är till min fördel.

Skrivet av Googolplex:

Byggbranschen, jobbar som projektledare och arkitekt/projektör, Malmö. Även om ökningen bara är 2% så blir det en schysst ökning utslaget över två år, så jag resonerar. Föregående revidering låg på 25% så det finns undantag i regeln om att det alltid är fördelaktigt att byta jobb. Kan vara värt att nämna att jag snart blir farsa och gärna drar ner på risker.

Utifrån det du säger så återstår en fråga: Hur erfaren är du i yrket? Sedan jag började som arbetsledare mark och anläggning 2017 har lönerevisionerna varit 18%, 5,5%, 5,5%, och årets återstår. Dock var ingångslönen 2017 27000kr. Före det hade jag 3 års erfarenhet från branschen men inte nämnvärt sakkunnig.

Rimligtvis bör det finnas mycket plats för större justeringar på din lön, då du bor i storstadsregion och ändå förväntas ha högre kompetens än en arbetsledare.

Av Drickz

Brukar tvätta händerna, ta av mig sockar och andra kläder som kan generera elektricitet, ESD koppla mig mot chassit, och arbeta på ett träbord. Sen också någon slags teknisk sprit och bomullspinnar för att tvätta kylare och processor från kylpasta innan jag lägger tillbaka dem i sina förpackningar. Ofta säljer jag processor, moderkort, och minne som ett paket.

Av Drickz

Min erfarenhet av tester är från byggindustrin.
Tester som är nödvändiga för funktionen och kvaliteten av anläggningen ska göras i min mening. Tester som finns inskrivna i underlaget bara för att de har funnits med sen 1960 är mindre nödvändiga. Till exempel vid nyläggning av en dricksvattenledning är det otroligt viktigt att testa så systemet är tätt och sterilt, då det är kritiskt för funktionen.
När en dagvattenledning ska testas med täthetsprov tillsammans med TV-inspelning utifrån samma förfrågningsunderlag så frågar man sig varför kunden vill betala för två olika tester med samma resultat. Ofta vill de inte det, så då gör vi TV-inspelningen som täcker det mesta. Resultatet blir samma med färre antal tester.
Det beror ofta på hur kritisk funktionen är hur ofta test krävs, och om det behövs test.

Av Drickz

Bilkörkortet kostade cirka 10000kr, och då övningskörde jag väldigt mycket privat.
Tog MC-kort 7 år senare för ca 20000kr, utan möjlighet till att övningsköra privat.

Av Drickz

Du får väl föra en civiliserad diskussion med din hyresvärd, eller vvs montören för att höra så dom förstått dina önskemål. 20-21 grader anses som normalt för inomhusmiljö, så ditt önskemål är utanför det som anses som normalt.