Inlägg

Inlägg som Drickz har skrivit i forumet
Av Drickz
Skrivet av landahl:

Vilka uppgraderingar syftar du på?

GTX 1080 och i5-8600k rullar på bra i 2k, är det jag syftar på.

Av Drickz

"Men behovet att uppgradera dator med fläskigare hårdvara är avgrundslågt." Har aldrig hört ordet avgrundslågt förut. Någon som kan upplysa mig?

ONT: Steget upp till 2k IPS var hiskeligt bra. Så mycket yta på skärmen! Känns ändå som att vi börjar nå vägs ände med vad man kan uppleva med kraftfullare dator. Uppgraderingarna från 2018 håller fortfarande måttet för 95% av alla spel som startas på min dator. Det är trots allt hårdvara som lanserades för snart 10 år sen! Svårt att hitta en bra anledning till att uppgradera så länge priserna är höga och datorn bara funkar. Man lägger inte ut 20-30tkr bara för att liksom.

Av Drickz
Skrivet av Nikodemous:

Köpte en dränbrunn från byggmax hemsida. Fick fel brunn med fel dimensioner vilket klart och tydligt framgår på kvittot. Nu när jag försöker nå dem via mail, så svarade de först med ett standardsvar att jag själv skall stå för frakten. Jag hävdar att de skickat fel vara och att de bör således stå för frakten. Då svarar de inte alls. Nu har jag jagat dom i 2 veckor utan svar från deras support. Jag skall vända mig till ARN nu, men gör er själva en tjänst och beställ inget från deras hemsida!

Det händer rätt ofta med brunnar och brunnsdetaljer i bygghandel. Vilka brunnar handlar det om? Har du fått ihop ditt projekt?

Av Drickz

Blir en Pixel 7a. Kändes som övertygande majoritet tycker den är bra, och den uppfyller alla krav. Ett litet (stort) steg upp till ungefär samma pris som jag betalade för Nokian för några år sen. Tack för tipsen om reorna!

Av Drickz
Skrivet av jnsson:

Googles egna telefoner. Pixel 7a har gått loss på 3990:- ett tag hos Elgiganten (ja jag vet, lite över 3k) och den får uppdateringar i 4 år till (5 år från lanseringsdatum) om man ska se till framtiden. Den har också bra kamera o prestanda för priset. Beror dock på vilka krav du har. Kanske Motorola, men de är dåliga med uppdateringar.

Skrivet av RaidSoft:

Samsung Galaxy A15 5G eller kanske A35 om du hittar lite bättre deal på de så de blir närma 3k, de är väldigt nyligen släppta. Fördelen jämfört med A34 är lite längre mjukvarustöd då de är en generation nyare, vet att Samsung förbättrade utlovade mjukvarustödet relativt nyligen och det ska vara rätt bra nu. Vet inte hur många av tillverkarna matchar det de lovat nu men många gör det definitivt inte.

Förvänta dig inte direkt högkvalité produkter i budget segmentet dock, mobiler har blivit ruskigt dyrt så det är många hörn de klipper för att få ner priset till budget nivån.

edit: Skulle även säga att hur du använder din mobil spelar stor roll vad som blir bäst val, de billigaste mobilerna funkar fint om du inte är en tung användare. Om du lever ditt liv genom din telefon som vissa gör däremot så är det definitivt mer värt att lägga mer på den så hårdvaran kommer orka med längre genom telefonens livstid.

Skrivet av ackwell:

En sak du betalar för när du köper de dyrare modellerna är att dom allra oftast har flera år längre uppdateringssupport. T.ex. Samsung A35 har "upp till" 5 års support, men Samsung S24 har garanterat 7 års support. Samt så har dom i regel bättre byggkvalitet.

M3 har ett par rekommendationer i olika klasser som du kan kika på till att börja med och sedan kanske köra bl.a. https://www.gsmarena.com/compare.php3 och jämföra mellan olika modeller.

Kanske Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G Dual SIM 8GB RAM 256GB för 3200SEK är intressant.

Skrivet av RaidSoft:

A55 och A35 har de lovat 4 major OS updates till, med tanke på hur billiga de är jämfört med 10k+ mobilerna så är det ganska bra deal...

Skrivet av Massy:

Jag hade slängt på en tusenlapp och köpt en Pixel 7a. Telefon som håller att tappa i golvet om och om igen, glöm det så länge skärmen är gjord av glas. Var försiktig med telefonen istället.

Skrivet av SnowgubbeN:

Måste hålla med tidigare att en Google Pixel 7a är oerhört prisvärd just nu för 3990;- (Elgiganten)

Ligger bra i handen, trevlig mjukvara, bra kamera och enligt mig så har Google en väldigt bra support när du behöver hjälp.

Tack för tipsen. Verkar som att priset på Pixel 7a nyss gick upp till minst 4800kr nu i natt. A35 eller Pixel 7a kan vara bra alternativ om det kommer något fler erbjudande likt det tidigare från Elgiganten. Känns tryggt med minst 4 års uppdateringar, mycket bättre än det Motorola lovar (2 år) trots att telefonerna i sig ser bra ut.

Av Drickz
Skrivet av Matfer:

Man satt och lirade med sina kompisar dagligen och det var det enda sättet man umgicks på egentligen. Livet var härligt helt enkelt.

Det här är den bästa biten med gaming. Man hänger med kompisar online. Är inte dom online så kan man kolla om något intressant kommit ur early access, eller blivit färdigt; typ Cyberpunk 2077(släpptes 2020). Det finns otroligt många bra spel som kommit ut eller som är på gång. Man behöver bara vänta på dom, göra lite annat under tiden, och spela dom när dom är helt färdiga. Inget kommer vara likadant som första gången man spelade genom Dragon Age, men bra spel finns alltid här och där.

Framförallt, är du inte sugen på att spela just nu så är det bara göra något annat. Gå ut och motionera eller umgås med vänner offline. Vissa dagar är man sugen på det, andra inte.

Bästa spelet jag spelat sedan några år bakåt inkluderar...
Across The Obelisk (co-op), Against The Storm, Baldurs Gate 3 (co-op), Generation Zero (co-op, och här var hänget viktigt), Going Medieval, It Takes Two (co-op), Kingdom Come: Deliverance (jättebra SP-RPG), Unravel Two (co-op), Wasteland 3 (co-op), Slay The Spire.

Har också spelat på tok för mycket WoW Classic senaste åren, men det jag försöker förmedla är att oftast är det sällskapet som gör spelet bra, och däremellan finns det riktigt bra singleplayer spel också. Känner du inte för att spela, gör något annat tillsvidare

Av Drickz

Ny telefon upp till 3000kr

Hej,

Har haft en Nokia 7 i snart 7 år som haltar mer och mer. Försöker nu hitta rätt bland alla dussintals telefoner som finns att köpa.
Tittat lite på Oneplus Nord CE 3 Lite, och Samsung Galaxy A34. Lägger gärna inte mer än 3000kr på en telefon. Ledordet är framtidssäkerhet, med uppdateringar och byggkvalitet. Nokian har åkt i golvet fler gånger än vad som går att räkna på fingrarna men trots allt stryk så är det bara laddporten som börjat glappa igen efter jag bytte ut den för några år sedan.

Finns det några bra konkurrenter till Oneplus och Samsung i den prisklassen?

Av Drickz
Skrivet av Phod:

Jag tycker mig ha hört det där förut...

Stämmer bra det!

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2015/05/Witcher-3-41...

Av Drickz

Måste betala in just över 30.000kr, och försöker läsa mig till när man ska betala in för att slippa ränta. Just nu finns inget underskott på skattekontot men när kommer underskottet och när ska det vara betalt innan räntan börjar ticka?

Av Drickz

Vissa appar drar mycket batteri. Dejtingappar verkar vara stora bovar, utöver de uppenbara typ Youtube och Netflix.

Köpte Nokia 7 för 3500kr för cirka 6 år sedan. Har bytt batteri och laddport för cirka 2 år sedan, men nu verkar den tyvärr sjunga på sista versen. Har tappat den dussintals gånger, och krossat skyddslinsen till kameran. Laddporten har börjat glappa igen så känns som att den gjort sitt även om batteriet fortfarande håller i knappt ett dygn vid normal användning.

Av Drickz

Min förening betalar 83kr/mån/anslutning för 100/100. Avgiften för internet ligger på 140kr/mån.
Tror det blir lämpligt att uppgradera till 1000/1000 och köra ett kombiavtal med TV via internet nästa avtalsperiod. Tyvärr har vi CAT5 kablar i huset vilket gör det svårare att få upp hastigheten utan att behöva investera.

Av Drickz

Beror på estetiken. Antingen bygger du själv med lite virke som du målar vitt. Du kapar in list och rör nedtill, fäster med clips eller liknande på insidan upptill.

Vill du köpa en färdig produkt bör en plåtslagare eller VVS-firma kunna ta fram en lämplig "kanalinklädnad". Verkar finnas mest produkter för ventilationsrör. Hade svårt att hitta produkter för inklädnad av radiatorrör. Plåtslagare kan alltid tillverka exakt hur du vill ha det, men det kostar också premium.

Av Drickz

@flygman

Skrivet av Flygman:

På måndag går jag från truckförare på skittråkigt företag med 26k + semesterersättning till assisterande servicetekniker på Tesla med 20800 + semesterersättning. Lönen är förjävlig, men fan vad jag ser fram emot det! Har försökt komma in i fordonsbranschen länge, och trodde aldrig att jag skulle kunna få ens en intervju på Tesla, haha.

Jobbar du kvar på Tesla? Har du hört något kring den här konflikten och vad som egentligen stämmer i rena siffror och villkor?

Försöker hitta siffror från både IF metall och Tesla men kan inte hitta något särskilt när jag söker online. Bara att den ena håller sin egen version av sanningen högre.

Av Drickz

Spaghetti, höftar cirka 2cm i handen per portion.
Makaroner och diverse annan 'kort' pasta, 1-2dl beroende på hur hungrig/vilket behov. 1dl är för stillasittande, 2dl är för att vara aktiv.

Som ensamboende finns fördelen att göra portionerna lite mindre eller större i matlådorna för att all pasta ska gå åt. Skulle det bli för mycket pasta så kan 4 portioner bli 5.

Av Drickz

Jag har alltid varit helt övertygad om att det inte har särskilt mycket med att hålla ute bottar att göra. Snarare att vi kollektivt hjälper Google eller dylikt att träna sina algoritmer att läsa böcker och på senare tid köra bil.

Av Drickz
Skrivet av loefet:

Vad ansåg de hade hänt?

Dom tyckte bara det lät humoristiskt antar jag.

Skrivet av PelleRell:

Var på ett typ helpdesk center, där alla som körde laptops hade dessa liggandes upp och ner när dom var dockade/stationerade.
Tyckte det såg lite roligt ut och frågade varför.
Fick ett väldigt vettigt svar, för att värmen från datorn fick batteriet att svälla, låg dom upp och ner så kyldes du bättre och datorerna höll betydligt längre.
Tydligen vanligt problem sedan batterierna blev inbyggda i datorerna, istället för att sitta baktill.

Det lät intressant. Kommer ihåg att hon låter den ligga direkt mot skrivbordet. Själv har jag för vana att lägga något under datorn så luft kan passera under... dom blir trots allt extremt varma.

Av Drickz
Skrivet av tcntad:

Påstående?

Ja, mitt påstående idag med den hjälp som jag fick från Sweclockers. Dom lät skeptiska.

Av Drickz
Skrivet av ToJa92:

Jag har sett exakt samma sak på min tidigare jobbdator, i mitt fall berodde det helt enkelt på att batteriet var gammalt (ca 2 år) och att den stod inkopplad nästan dygnet runt. Punkteras batteriet så är det risk för att det börjar brinna (och kan till och med explodera), så om man inte känner sig säker så är det bäst att lämna datorn till en expert.
Tror inte att kyla ska kunna orsaka felet, men smällar är inte bra såklart.

Skrivet av tcntad:

Är det en jobbdator lämnas till ansvarig på jobbet, är det privat lämnas den in till service om ni inte kan själva

Skrivet av jnsson:

Jag skulle också säga 99% att batteriet har svällt. Ett batteri som svällt ska absolut inte användas längre och är en brandfara! Om det är företagets dator kontakta er IT enhet/den som har hand om datorer omgående!

Skrivet av Petterk:

Vissa HP Elitebooks har varit återkallade/fått förlängd garanti p.g.a. defekta batterier.

Skrivet av PeCe:

Att byta batteri i en laptop brukar inte vara speciellt komplicerat; har själv gjort det på ett flertal datorer som drabbats av uppsvällt batteri och aldrig stött på någon svårighet öht. Ett bra ersättningsbatteri kan ofta hittas för ungefär 1/3 av kostaden för ett originalbatteri. Instruktioner för exakt hur man gör bytet, d.v.s. vilka sladdar och skruvar man behöver lossa etc., finns sannolikt att finna på nätet.

Skrivet av snajk:

Det hände min förra jobbdator också, en Dell. IT-killen bytte batteriet på plats utan några speciella säkerhetsåtgärder eller så. Bara lossa på bottenplattan och koppla ur batteriet, sen in med det nya och skruva ihop det igen.

Tack för engagemanget. Vi hade tur att vår IT ansvariga var i på kontoret idag så han tog hand om det.
Alla hade jätteroligt åt påståendet att batteriet sväller

Av Drickz
Skrivet av ToJa92:

Med 99% sannolikhet så har batteriet börjat svälla. Så om ni inte är helt säkra på vad ni gör skulle jag rekommendera att ni hör av er till IT-avdelningen på jobbet (eller HP direkt om ni inte har någon).

Du låter rätt säker, och om batteriet börjat svälla så låter det som det kan bli hett om man öppnar den!
Kan den ha fått sig en smäll eller kan batteriet ha frusit, tro?

Av Drickz

[Löst] Laptop chassi har öppnats under musplattan

[Problemet är löst: Batteriet hade börjat svälla.]

Hej,

Svårt att förklara i ord, men funderar lite på vad som kan ha hänt med en kollegas dator... vi frågade om hon satt sig på den men hon säger att hon inte vet vad som hänt.
Kan det gå för en hobbymekare att skruva upp och rätta till saker där inne eller bör man överlämna det till ett proffs? Något som är värt att tänka på här? Skruvarna som sitter på baksidan av datorn verkar i alla fall kunna öppnas med det som finns i mitt dator-kit.

Laptop modell typ HP Elitebook ca 2019, glömde kolla exakt modell.
Skadan är bilden nedan. Musplattan sticker upp i övre högra hörnet när man försöker klämma ihop "sprickan".

https://i.imgur.com/0Vy0Zzy.jpg

Tack på förhand för synpunkter.