Inlägg

Inlägg som SweMerlin har skrivit i forumet
Av SweMerlin

Min jobb-EDC innehåller följande:

  • Dyrk

  • Hammare (ibland tar jag med en slägga, det beror på jobbet, men föredrar hammaren)

  • Kofot

  • Ficklampa och extra batteri

  • Tunnare rep av typ nylon

  • Silvertejp

  • Ståltråd

  • Buntband

  • Kniv, typ Mora, i slida

  • Kirurghandskar, ett gäng

  • Ett par rejäla arbetshandskar av tuffare material

  • Några tvätthandskar med högt ”skaft”. De skyddar bättre vid våta jobb och går att skölja av.

  • Skidmask

  • Tunn typ regnjacka för att snabbt kunna ändra färg på huvuddelena av kroppen.

Detta bär jag runt i farfars gamla skinnväska som jag tror han hade i princip samma saker i, på sin tid.

Av SweMerlin

Ett annat alternativ är att inte vara så PK och helt sonika inte bry sig om vilka namn som genereras?

.

Av SweMerlin
Skrivet av Ozzed:

Kul att se att en diskussion man själv varit del av inspirerar till ett test, tack

Det är ju ganska solklart då att IPC är rätt rejält mycket viktigare än många kärnor just vad gäller spel. Jag trodde att 4 kärnor var för lite 2022 och att 1800X skulle klara sig bättre men med facit i hand syns det väldigt tydligt att jag hade fel.

Lika illa som med "Bulldozer" är det ju inte, men det blir väl en nyttig lärdom att det inte går släta över undermålig IPC genom att kasta fler kärnor på problemet.

Det var nog det mest ödmjuka jag sett dig skriva (även om jag förstås inte sett alla dina inlägg). Hedrar dig!

Av SweMerlin

Jag har ett Logitech "DeLuxe KeyBoard" som jag använder när jag skall skriva långa texter. Det måste ha varit med sedan tiden då alla datorer var beige..

Det har en PS/2 plugg, men jag har köpt en PS/2 till USB-omvandlare..

.

Av SweMerlin
Skrivet av Selmalagerlöf:

Med DSA blir de trots det skyldiga att agera på och ta bort innehåll som klassas som olagligt, samt arbeta förebyggande för att hålla sina plattformar fria från innehållet.

med andra ord:

Ta bort innehåll som inte regeringar/myndigheter inte gillar.

Det är så den liberala censuren fungerar, ja. Tragiskt, men sant. Vem behöver bokbål om man ser till att böckerna som skulle bränts helt sonika aldrig blev utgivna?

.

Av SweMerlin

Windows 10 har ju en helt galen startmeny med stora rutor och onödigheter och Windows 11 verkar ju inte bättre. Min laptops Win10 klagar också på att det är något med mitt "Microsoft account" - något som jag helt har ignorerat men får upp störiga påminnelser om hela tiden. Jag vill inte behöva ha något jämlans Microsoft account.

  • Funkar Open Shell med Win11?

  • Måste man ha ett Microsoft account i Win11?

Av SweMerlin

Jag säljer själv en produkt som jag kallar "augumuntu", även om den inte går att köpa. Men nu höjer jag priset på den.

Eeeeeh....?

Av SweMerlin
Skrivet av sKRUVARN:

Ja är ju enorma spann, denna realtivt nya artikel från UNECE som länkades tidigare i tråden försöker väl göra någon övergripande analys över dom olika energikällorna för elproduktion. I och den har vi t ex citat som detta:

"The “Wind LCA Harmonization” project [58], relying on 49 pre-2012 LCA publications, providing 126 estimates of
lifecycle GHG emissions of wind power, showed a full range of 1.7–81 g CO2 eq./kWh, with a median of 12 g CO2 eq./
kWh. "

https://unece.org/sites/default/files/2021-10/LCA-2.pdf

Här är sammanställningen för kärn & vindkraft (var det något sådant du var ute efter @SweMerlin? Även du @snajk får nog siffror på det du tar upp här angående brytning av uran):

https://i.ibb.co/nLqKDSs/lifecycle.jpg

Tackar! Kul att någon försökt, i vart fall

Man får lite känsla av att det krävs billig olja för att vi skall få billig vindkraft.

.

Av SweMerlin
Skrivet av ingenjören:

Det närmaste du kan komma är nog IPCCs rapport från 2014 som säger att vindkraft har 11 g CO2/kWh, kärnkraft 12 g, vattenkraft 24 g, sol 45 g. Sedan att @snajk hävdar att uranet är svåråtkomligt mm får han gärna visa en källa till. Att det skulle kosta mycket CO2 att plocka ner ett verk tror jag inte heller, det är ju egentligen i huvudsak som att riva konventionella byggnader. Sedan blir det lite pill med det aktiva i reaktorbyggnaden såklart. Hade varit intressant att se vad det kostar i energi totalt.

Tar den med truckarnas, grävskopornas, lyftkranarnas med mera dieselförbrukning och liknande?

.

Av SweMerlin
Skrivet av snajk:

Det finns massor av undersökningar som kommer fram till olika svar då det är så beroende av annat. Det låter enkelt att ta med allt bara, men det är det ju inte. Hur lång livstid har ett vindkraftverk? Vilken placering ska man räkna med för output skiljer sig rejält beroende på den? Och det är ännu svårare med andra energikällor som faktiskt förbrukar material, hur mycket påverkar exempelvis uranbrytning miljön? Ganska rejält och ökande eftersom de "lätta" källorna börjar sina nu.

Men nästan oavsett vad man tittar på så är ju vindkraft bäst eller bland de bästa energiproducenterna, tillsammans med sol och vatten, och ibland också kärnkraft om man exempelvis "glömmer" att tänka på uranbrytningen eller decennier av arbete för att skrota verket. De undersökningar som kommer fram till att vind inte är så bra brukar anta att man behöver en massa fossil kraft för att kompensera för fluktueringarna, men det behövs sällan och framför allt inte här där vi har nästan perfekta förutsättningar för vind med vår utbyggda vattenkraft och så.

Ja, tack jag letade inte efter vilket system som var bäst utan en riktig uträkning på hur mycket energi man måste stoppa in för att få ut X.

.

Av SweMerlin

Orkar inte läsa igenom hela tråden, men har någon här någon vettig information på hur grön den landbaserade vindkraften egentligen är? Något som tar helhet till helheten, inte bara själva verket utan även transporten och monteringen, gjutning av bottenplatta, bygge av vägar fram till verket, bygge av kraftledningar, bortforsling av alltsammans när det har nått end of life.. Ja, ni är med. Hur mycket energi måste man trycka in i förhållande till hur mycket man får ut?

Det här kräver att man räknar om all diesel och bensin i alla fordon etc etc, så man får ett jämförelsebart energimått.

.

Av SweMerlin
Skrivet av RaXha:

Batterier pratas det ofta mycket om i dessa diskussioner och hur ofta de behöver bytas och hur dyrt det är, men i verkligheten håller batterierna länge. Jag har t.ex. läst om en Tesla Model S som bytte batteri (PÅ GARANTI!) först efter 29 000 mil, hur mycket pengar har man spenderat på service efter den sträckan på en vanlig förbränningsbil? De flesta bilar jag ägt har varit mer eller mindre slutkörda och har behövt repareras var och varannan dag efter att ha gått så långt. Denna tesla har nu gått 150 000 mil och har under den tiden haft tre batterier installerade (varav ett av dom lånades ut av Tesla under några månader när det första felsöktes). Är detta normen för batterierna? Troligen inte, men att hela tiden höra tjat om hur dåligt det är med batterier blir rätt tröttsamt. Är det bättre att elda olja? Knappast.

Sen kan man ju diskutera huruvida det är rimligt att man måste byta ut hela batteripaketet istället för att det repareras vid fel/slitage, men detta är något jag hoppas kommer lösa sig själv med tiden. Jag tror inte att det lönar sig ekonomiskt för tillverkarna i längden att byta ut trasiga batterier mot helt nya på garanti, istället för att få igång ett system med renoverade batteripaket som kan användas i ett cirkulärt system, och därför tror jag den biten kommer lösa sig förr eller senare.

Fast de byter ut mot helt nya på garanti, tyvärr. Volvo har visst någon gräns om 60 eller 70% av kapaciteten kvar, över det byts det inte alls. Och sedan så är det batteriet man får inte ett nytt utan ett begagnat som fortfarande har kapacitet över den gränsen.

Av SweMerlin
Skrivet av Stefflo:

Jo, är det därför man gör bilar som är äldre än 30 år skattebefriade och samtidigt straffbeskattar alla nya bilar de första tre åren så folk inte har råd att köpa nytt utan måste köpa en begagnad bil eller en elbil som då kostar runt 500 000 kr. Det finns billigare också, jag vet.

Kilometerskatten på elbilar kommer snart dyka upp, bara frågan om vilket parti som törs släppa bomben och hur många som behöver ha köpt sin elbil först för att komma billigt undan. Vad händer den dagen med andrahandsvärdet på en elbil månntro.

Precis! För att inte tala om vad som händer den dagen man måste byta batteriet, för halva bilens pris. Om vi nu inte skall godta att det tillverkas bilar som inte varar längre än deras batterier, och därefter skrotas. Och byter man batteri så har det tillverkats ännu ett, med oerhört mycket energianvändning och råmaterial.

Av SweMerlin
Skrivet av NodCommander:

Oj, vaknat på fel sida idag?

Det är ingen som tvingar på dig en elbil, lika lite som du är påtvingad att köra en dyr 1TB SSD i din dator istället för en traditionell, billig mekanisk disk med 10TB lagringsplats. Men tekniken går tack och väl framåt och nya, bättre alternativ kommer alltid att komma och ersätta det gamla. Oavsett om du vill det eller inte.

Nej, men som miljövän blir man lite frustrerad över idiotin som pågår. Hört talas om bonus-malus?

Av SweMerlin
Skrivet av ingenjören:

Nja, är det inte 2 TWh/år Nortvolt ska förbruka när det är igång? Ringhals producerade som mest 30 TWh/år.

Det är Björn Gillberg som säger det:

https://www.youtube.com/watch?v=MyzDKaK29Nc

Inte mitt påhitt

Av SweMerlin

De får elen skattefritt och samtidigt tvingas vi på elbilar, som är tokdyra att tanka. Med full skatt, förstås.

Och samtidigt bygger Kina ut sin kolkraft både inom och utom landet så det hela är helt meningslöst ur ett s k miljöperspektiv ändå, vilket ju gör det hela än mer tragiskt. Och vi köper och transporterar deras produkter hit.

EU tecknade nyligen att frihandsavtal med Vietnam, så att vi skall kunna översköljas av billiga textilier, tillverkade av kolkraft.

Det finns liksom ingen rim och reson i det här. Vi gör oerhört kostsamma satsningar i Sverige och inom EU, samtidigt som de är fullkomligt meningslösa. Och skänker vår el till Jeff, Mark och Bill. För att inte tala om sådant som Northvolt, deras fabrik tar visst motsvarande ett halvt kärnkraftverk, enligt Björn Gillberg.

Av SweMerlin
Skrivet av SuperSverker:

Rent krasst är det ju bara du som konsument som "tar skiten".
Apple får fortfarande in sina pengar för folk ska fortfarande ha Macbooks, om det tar en månad extra för leverans spelar nog mindre roll (Speciellt i åtanke hur gratis det är att inte ha lager...)

Jag ser områden där det finns vinster att göra och marknadsandelar att ta i och med att man helt sonika kan leverera. Men ja, Apples kunder vill nog inte ha något alternativ - de vill ha Apple och väntar nog säkert istället för att köpa något annat

Av SweMerlin

Stackars svenskar då! Jag tror att världen håller på att fundera om "Just In Time" konceptet.. och hålla större partslager nära produktionsenheterna.

Av SweMerlin

Vi och vår villa värmer både inomhusluften och varmvattnet med pellets. Sedan finns det vedugn i vardagsrummet som komplement. Så vi gjorde av med 233 KwH i december

.

Av SweMerlin

Jäkla tur man inte har elbil... puh!

.