Inlägg

Inlägg som Prelatur har skrivit i forumet
Av Prelatur

i5-6500T är inget vidare om man skall använda den som HTPC eller Plex server.
Den har problem med H.265 eftersom den bara har "Hybrid" stöd, dvs. en combo av hård och mjukvara behövs.
Så det fungerar med 4k30p utan HDR men då går i stort sett CPU i topp.

En N100 t.ex. klarar detta med strömförbrukning som är en bråkdel av vad en i5-6500T drar.

Av Prelatur
Skrivet av dlq84:

Den andra länken visar en Repeater, en repeater är INTE en Mesh-enhet.

Enklast är att du köper ett mesh-paket. Typ Asus ZenWifi, TP Link Deco, Google Wifi. O.s.v.

Enligt tp-link så skall den kunna:
Creates a Mesh network by connecting to a TP-Link OneMesh™ router for seamless whole-home coverage.
https://www.tp-link.com/se/home-networking/range-extender/re3...

Sedan skulle jag inte rekommendera nåt från Google, en hel del begräsningar och mycket osäker framtid.

Av Prelatur

Är det bara jag som ser det som en feature och inte en bug?
Äntligen kan jag få full kontroll över min tv

Av Prelatur
Skrivet av XeptiQ:

Blev rätt sent igår så gjorde inte just de steget. Men det står i tur att testa.
Ska även göra fabriksåterställning igen på båda boxarna .

För när jag kör blankt på VID så kommer jag längre i uppstart med boxarna, men får inget IP.

Får felkod 723 när VID 845 är igång.
Blankt får jag felkod 714, oändling boot.
Error 2 får jag med VID 243 .

Men allt funka felfritt innan de arbetade på centralen.

Fungerar boxen om du kopplar in den i fiberkonverten utan router?
Telia håller på och nedmonterar IPTV över multicast.
Så vid ny byggnation och större ombyggnader kan det tas det bort.

Deras nyaste box supportar inte multicast.
Generationen före supportar både unicast och multicast.

Av Prelatur
Skrivet av pv2b:

Du skriver att du inte har koll på VPN, så här är en liten snabbkurs;

VPN är rätt enkelt. Det är en krypterad anslutning mellan din dator och en server någonstans i världen. När du ska skicka trafik till Internet skickar du inte trafiken direkt från din egen IP-adress hemma, du paketerar istället in din förfrågan med kryptering och skickar den till VPN-servern över den krypterade anslutningen. VPN-servern dekrypterar sedan paketet, byter ut IP-adressen mot sin egen IP-adress och skickar sedan trafiken vidare. VPN-servern skickar också eventuella svar till dig över denna krypterade anslutning.

Konsekvensen är att den som övervakar din internettrafik bara kommer att se att du utväxlar trafik till en VPN-server, inte till den riktiga destinationen. De kommer också inte kunna se vem du kommunicerar med eller om vad, om de inte lyckas knäcka krypteringen, vilket är väldigt svårt, i princip omöjligt.

Vissa tror att underrättelsemyndigheter har tillgång till topphemlig teknik för att knäcka kryptering, men det är ren spekulation. Även om denna teknik existerar är den sannolikt fortfarande väldigt dyr att använda brett, och kommer bara användas för att komma åt specifikt intressanta individer. Och är du specifikt intressant för en underrättelsetjänst finns det enklare sätt för dem att hålla koll på dig. Så vi kan utgå från att krypteringen är oknäckbar för den här diskusionens syfte.

Däremot är det relativt lätt att se vilka siter du kommunicerar med, på olika sätt, även om tekniken där går mot att göra även detta svårare och svårare.

Eftersom din trafik dekrypteras av VPN-servern, och VPN-servern vet vem du är (de har åtminstone din IP-adress) så är ju tradeoffen att din ISP inte kan se din trafik längre, däremot kan din VPN-server göra det. Det mesta av trafiken du skickar mot Internet är ändå krypterad med HTTPS eller liknande, så du kan utgå från att din ISP ändå inte kan se innehållet i din kommunikation, även utan VPN.

En egenskap VPN:et har är alltså att ändra vem det är som har möjlighet att se vem som kan se siterna du besöker. Litar du mer på en ISP, eller på ett brevlådeföretag i Panama med okända ägare? Är man konspiratoriskt lagd så kan man absolut inte utesluta att VPN-tjänster drivs av underrättelsemyndigheter.

En annan egenskap VPN:et har är att göra dig svårare att identifiera på nätet. Vissa hemmaanslutningar byter inte IP-adress på flera år, vilket gör dig väldigt enkel att identifiera utifrån din IP-adress. Om någon t.ex. kan koppla ett inlägg från din riktiga IP-adress till ditt riktiga namn, och sedan sett att samma IP-adress använts för något annat senare, så kan man koppla ihop dessa, i alla fall att de kommer från samma anslutning / hushåll. Men hur stort detta problemet är varierar. Vissa anslutningar byter IP-adress mycket mer ofta, eller i vissa fall med CGNAT delar till och med många hushåll på samma IP. (Och även med CGNAT kan att individuellt hushåll identifieras om även din source port loggas, vilket många siter dock inte gör, vilket försvårar brottsutredningar. Driver du en publikt exponerad site som loggar IP, logga source port också!)

Utifrån den informationen får du göra en egen bedömning av vem du känner är mer benägen att spionera på din trafik och vad riskerna är, och det är inte ens en teknisk fråga utan en fråga om förtroende för de som levererar tjänsterna i fråga. Det kan mycket väl vara så att det finns VPN-företag du litar på mer än din ISP. Och det kan också vara så att du vill försvåra att dina olika aktiviteter knyts tillsammans med din IP-adress. Eller om du värdesätter att kunna kringgå geografiska begränsningar.

Men ja, generellt tror jag att delar av VPN-företagens marknadsföring utgår från en slags övervakningshysteri, men jag kan se att VPN-marknadsföring i allmänhet blivit mindre dålig med åren även om här fortfarande finns brister.

Du glömde att ta upp det viktigaste.
En ISP är enligt lag skyldig att logga och spara dessa.
Det är inte en VPN leverantör.
Så oavsett hur mycket du "litar" på din ISP så har de inte något val när det gäller att lämna ut information.

För övrigt håller jag helt med, VPN ger inte speciellt mycket skydd.

Av Prelatur

När det gäller att köra plex m.fl. på en hemma server så kan det vara bra att kolla upp vilka kodec CPU och OS har stöd för.
En nyare CPU med hårdvarustöd klarar av transkodning m.m. utan att gå i taket.

Av Prelatur
Skrivet av Vredesmod:

Uppdatering
Sedan jag bytt kabel till den nyare jag har, som jag är ganska säker på är tillräckligt bra, så har det hänt 1 gång hittills att när jag startat upp datorn så var hastigheten bara på 10%. Så det verkar inte hända lika ofta i alla fall, men kan fortfarande hända.

Ang att uppdatera drivrutinerna så vet jag inte vad man kan göra mer än att gå in på enhetshanteraren och söka efter uppdateringar inne på egenskaper på nätverkskortet, men den säger att drivrutinerna är uppdaterade. BIOS har jag ingen aning om, men vill ha för mig att det är rätt så krångligt att pilla med dessa.
Switchar har jag ingen aning om vad det gör eller vad dess funktion är. Är det något man har mellan datorn och routern, eller byter man ut routern mot en switch?

Jag tänker väl då att mitt nästa steg får bli att höra med Bahnhof om de har någon aning om vad som kan vara problemet, om det kanske ligger på deras sida, innan jag börjar kika på USB-nätverkskort. De kanske har något svar på varför mitt wifi alltid har varit så dåligt också.

Börja med att kolla hos den som har tillverkat datorn om det finns några nyare där.
Om inte, kolla upp vem som har gjort kretsarna på Ethernets kortet och se om det finns någon bättre hos dem.
Har haft en del problem genom åren med drivrutinerna från Microsoft update.

Det går också oftast i enhets hanteraren att låsa hastigheten, default är auto som blir fel ibland.

Av Prelatur
Skrivet av KAN1N:

Testade nu med plug and play på Cloud Gateway Ultra utan att ändra något i settings:
CGU 1,6 ms 867 ned 917 upp
Netgear X4S 0,67 ms 914 ned 943 upp (läst så lågt som 0,59 ms)
230%+ skillnad i latency >.<

Testat i Windows 7 Speedtest app mot Telia på PC med 1000/1000 fiber.
(Nedhastigheterna får man ta med lite nypa salt då det är lite beroende på tid på dygnet, men X4S fick ändå 884-890 ned nu direkt efter jag bytte tillbaka och 930-932 upp. Alltså klart bättre än CGU vilket som.)

Undrar om de löser detta med firmware i framtiden.

Är det med eller utan IDS/IPS?

Av Prelatur

Vill man ha internet vid långa strömavbrott så Starlink den ända lösningen.

Av Prelatur
Skrivet av filbunke:

Om man nu litar på VPN-företaget. För, om man nu tex inte får för sig att betala kontant, så har man ju gett dem både information om vem man är och vad man gör.

Lite spännande med folk som är så paranoida att de tror att deras ISP kommer att sälja eller ge bort information, men litar fullständigt på VPN-företaget...

Om man är uppkopplad på ett publikt wifi så behövs inte någon betald vpn-tjänst, då går det utmärkt med att sätta upp en vpn-server hemma. Fungerar ju också bättre, då sannolikheten att ip:t man har hemma skulle blockeras av någon tjäst är minimal.

Som jag skrev så är VPN i första hand ett skydd mot din ISP.
Vilken man sedan litar mest på är en annan fråga men eftersom ISP har lagkrav på sig att logga vilket inte en VPN leverantör har så blir det inte en fråga om vilken man litar på.
Om VPN leverantören skulle logga och lämna ut dessa så spelar det ingen roll om du har betalat kontant då din routers ipadress finns i loggen och då kan du identifieras.

Av Prelatur
Skrivet av Dr.Mabuse:

CGNAT ger inget skydd, vad menar du? Det ena krypterar innehållet i trafiken det andra segmenterar nätverk och loggas flitigt av din ISP. Security by obscurity förlitar sig på okunskap hos angriparen och är inte en säkerhetsstrategi dom fungerar mot "Dansken"

Bode CGNAT och VPN gör att du inte exponerar ipadressen på din router till ändpunkten.
Så de som använder ipadressen för att logga och blocka kan inte logga/blocka din router.
Det är inte mycket till skydd mot loggning eftersom de flesta använder annat en ipadressen för loggning.
Sedan finns ju den stora nackdelen med att om någon som du delar global ipadress missköter sig så blockas även du.

Av Prelatur

UCG Ultra och UXG Max har samma CPU (Quad-core ARM® Cortex®-A53 at 1.5 GHz) men Ultra har 3 Gbyte minne mot 2 för Max.
Avsaknaden av inbyggd controller i Max borde förhoppningsvis kompensera för det mindre minnet.

1,5 GBit/s routing med DS/IPS påslaget gör ju att man inte kan utnyttja WAN porten fullt ut. Nu spelar det mindre roll eftersom vad jag har sett är det ingen ISP som erbjuder 2,5Gbit/s internet, men det kanske kommer.

Av Prelatur
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Mobilnät blir inte aktuellt förrän operatörerna slutar ta betalt per gigabyte. Och Starlink är väl inte ens med i matchen varken prismässigt eller om man behöver låg latens; exempelvis för gaming.

Starlink har sänkt sitt pris så det ligger på 599, inte så långt från ett obegränsat abonnemang.
Farten är ju likvärdig 4/5G på det låga banden men latensen är fortfarande ett problem, fanns ju planer på lägre höjd men det verkar ligga på is förnärvarande.
Så just nu är det i första hand en lösning när det inte finns vettig mobiltäckning.

Mobilt kan bli rätt billigt om du redan har ett obegränsat abonnemang och kan koppla ett extra simkort till det.

Av Prelatur

VPN skyddar dig mot din internet leverantör så denne inte kan lämna dina uppgifter till dansken.
För övrigt ger det ungefär samma skydd som CGNAT.

Sedan finns det ju tillfällen som det ger mer skydd som t.ex. om man är uppkollat på ett publikt Wifi nät.
VPN mellan två datorer är en sak, men här är det ju fråga om VPN som terminerar mot internet.

Av Prelatur
Skrivet av Vredesmod:

Tack för förklaringarna. Jag vet att jag har fått lära mig detta många gånger men har altid glömt av igen. Skall försöka hårdare att minnas denna gången
Men det var bara en liten ps i min tråd om problemet med min uppkopplingshastighet. Förhoppningsvis så fortsätter hastigheten att vara maxad nu när jag prövat med ny kabel!

Det är mycket bättre att alltid använda Mbit/s och MByte/s i forum där inte alla är nätverksexperter.

Av Prelatur

En vinst man kan göra är om man har en Elbil.
Tibber har integration med en hel del elbilar så det kan räcka med deras app.
Home Automation har som redan nämnts integration med Nordpool.

Har en sommarstuga som jag värmer upp lite under vintern.
Med en luftavfuktare och elelement håller jag tempen över 5 grader och luftfuktigheten under 70% för en billig peng genom att köra dessa när elen är som billigast.

Av Prelatur
Skrivet av sacha:

Börjar snart ångra att ja köpte ny tv
Googlar man runt på de där CEC verkar de vara väldigt buggigt.. :/

Tack så mycket för svar å info

CEC på Apple TV slutade plötsligt att fungera för mig efter att ha fungerat i flera år.
Har en Google TV inkopplad också som CEC fungerar fint mot. Teven är en LG OLED B6.
Testat det vanliga som att ta bort allt utan Apple TV, omstart, byta HDMI port m.m. men det kommer inte igång.

Då LG fjärren kan styra andra enheter så jag sa att jag hade nån PANASONIC Bluray spelare, Apple TV fanns inte med, som den skulle styra. Sedan satte jag upp fjärrkontrollen i Apple TV via "Lär in fjärrkontroll".
Så nu kan jag fortsätta styra Apple TV men CEC var ju bättre då det inte var IR inblandat.

Av Prelatur

Nördic har prisvärda KVM switchar: Dual Monitor KVM Switch 2x2 HDMI 2.1, 8K60Hz 4K 144/120Hz 4xUSB-A 3.1 5Gbps
Det finns DP variant med samma data.

Skaffa en docka till jobbdatorn så du kan få ut 2 extra skärmar från den.
Jag har en gammal Aten switch kopplad så jag kan hoppa mellan jobbdatorn med 2 skärmar + laptop skärmen och min egna. Jobbdatorn är en Dell med en USB docka.

Av Prelatur

Åså kommer det en kines med ankaret nere så var sagan slut....

Av Prelatur
Skrivet av Mega-Dark:

Ni får gärna rätta mig om jag har fel.

Mig veterligen så måste hyresvärden (om det är en hyrresrätt) kunna erbjuda ett gratis alternativ för att få gratis kanalerna. Andra kanaler får man oftast bekosta skälv.
Så är det för mig, har en nybyggd lägenhet med enbart enternet. Jag funderade på om jag behövde köpa en egen anten, men så frågade jag några gånger hyresvärden (FABO) och fick svar att jag skulle gå till våran lokala telia butik och bara be om en box från de. Kart. För hyresvärden hade avtal med telia för gratis kanalerna.

Är det en bostadsrätt så kan det vara så att föreningen som har förhandlat fram ett paket med kanaler till alla som bor där.

Så ja hör med värden/föreningen

Gammal artikel. Men Hyresvärden MÅSTE kunna ge gästen möjlighet att se TV, vi betalar ju ändå svt genom skatten så. Hur är lite olika.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hyresvard-ska-halla-med-tv...

Om jag har fattat det rätt så får man inte plocka bort det utan att ersätta det.
Så om det finns en uppkoppling via Koax med gratis kanaler och det ersätts med IPTV så måste hyresvärden ersätta det med en box som kan visa gratis kanalerna.

I detta fall har det aldrig funnits några gratis kanaler och då behöver värden inte göra nåt.