Inlägg

Inlägg som aleves har skrivit i forumet
Av aleves

Haha, nemas! 😄

Med RAM så menar jag det som hör till CPU i detta fall, RAM som hör till GPU kallas för VRAM. Så ditt 3090 hade inte tappat något så att säga 👍

Av aleves

Egentligen inget som behöver göras då du redan har en dedikerad GPU, felkoden kommer inte påverka systemet i övrigt mer än att den inbyggda GPU:n inte kommer vara till någon nytta.

Men antingen så kan du inaktivera iGPU i BIOS eller installera drivrutinerna härifrån om du av någon anledning vill ha dubbla aktiva GPU:er (som även kommer stjäla lite RAM)

Av aleves

Där har du svaret då, den har inbyggd GPU nämligen. Förmodligen den som saknar drivrutin helt enkelt

Av aleves

Vad har du för CPU?

Av aleves
Skrivet av Albin0208:

Det var ju simpelt... Nu funkar det då slipper man byta, tack för hjälpen.

Nemas!

Av aleves
Skrivet av Albin0208:

Kan nog vara det som är problemet ja... Hur löser man detta?

Troligen så kör din nuvarande installation på MBR (Legacy) istället för GPT (UEFI) vilket gör ReBAR/SAM omöjligt

Du kan följa denna guide,
https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-...

Värt att nämna är att även om denna process förmodligen är 99% säker att utföra så kan man aldrig vara 100%, så om du orkar och har tid så rekommenderar jag att du antingen gör en full backup av hela disken eller åtminstone spara det som är värt att spara på en annan lagringsenhet innan du kör igenom denna process 👍

Det vill säga om du verkligen har MBR, följer du första steget "Check MBR or GPT partition style" så får du reda på detta rätt omgående, för om du redan har GPT så kommer denna guide inte vara till någon hjälp

Av aleves
Skrivet av Albin0208:

När jag aktiverar det kommer jag bara tillbaka in i bios igen. Har provat att återställa alla bios inställningar men fortfarande samma problem.

När du inaktiverar CSM, kan du fortfarande se din Windowsinstallation som bootbar inuti BIOS?

Av aleves

Du har provat att uppdatera BIOS till senaste och aktiverat "Re-Size BAR Support" (Auto/Enabled) + "Above 4G Decoding" (Enabled) och stängt av CSM först innan du kom fram till att du behöver ett nytt moderkort?
https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-b350-f-...

Är medveten att AMD själva påstår att man bör ha ett 500-serie moderkort för SAM, men det verkar rapporteras på diverse forum att en del 300/400-serie moderkort går att använda för SAM också, inkl ditt moderkort vad jag har kunnat läst

Av aleves

Temat som jag har kört i några år nu (Win10)

https://i.imgur.com/VPg98KV.jpg

Av aleves
Skrivet av johanandersson:

Varför skulle ni någonsin vilja ha 8k, om ni inte ska använda den som monitor och sitta några decimeter bort?

Det ska väl inte vara någon märkbar skillnad i verkligheten enligt studier som faktiskt har försökt kvantifiera det.

https://www.tvfindr.com/8k-vs-4k-double-blind-study/

En fördel som är värt att nämnas är att man kan köra 1440p "native" då 1 pixel blir 3 pixlar på en 8K-panel (så länge det inte görs någon efterbehandling), vilket inte riktigt går med 4K då det blir 1,5 pixlar.

Men mest bara användbart för spel med PC och vissa moderna konsoler (i ett visst antal spel som kanske har stöd) då inget kommersiellt produceras i 1440p vanligtvis, typ som serier och filmer.

Av aleves

Provade också att slå till (2 år Gold) och det verkar fungera, fick mina koder direkt. Lika enkelt som när jag gjorde detta sist runt 2021

Av aleves
Skrivet av Brandx:

Jag håller inte med. Om man har minst 64 GB ram nuförtiden så behövs inte pagefilen helt enkelt. Själv har jag kört datorer utan pagefile i många år och har haft goda erfarenheter av det så länge det har funnits tillräckligt mycket ram installerat.

Vare sig om man håller med eller inte så bör man känna till att vissa spel/program kräver det helt enkelt. Vet man om sig att det man ska göra på datorn absolut inte behöver det så är det bara att köra på, men vill man slippa eventuella krångel när man väl stöter på sådant så kan man lika gärna låta det vara igång eller åtminstone veta varför något inte funkar så att man inte försöker felsöka problemet i onödan.

Så inget jag skulle rekommendera hejvilt till folk iaf 🤔

Av aleves
Skrivet av Brandx:

Disabla pagefilen.

Inte att rekommendera däremot då det finns spel/program som vill ha sådan tillgängligt oberoende på mängden RAM man har, helst minst 16-32GB eller mer.

Av aleves

Jag verkade ha hunnit knipa en 5800X3D runt 13:38 iaf, har varit på jakt efter en för skapligt pris i flera månader nu

Av aleves

Jag själv brukar prova med 'Windows 10 Update Assistant' när någon maskin vägrar fungera med inbyggda Windows Update.

Här är en direktlänk till detta verktyg,
Windows 10 2022 uppdatering l Version 22H2

Av aleves
Skrivet av Pamudas:

Personen länkar i princip uteslutande till denna hemsida. Lite märkligt kan jag tycka

Heh, mjooo, helst nu när snubben är avstängd och alla dess inlägg som nämnde denna butik är borttagna

Av aleves

Såg nu att Inet har höjt priset på SN850X, även om det nu inte var så farligt. Men om du vill spara in ca 150 kr så funkar KC3000 alldeles utmärkt (marginell skillnad i prestanda skulle jag nog vilja säga), vad jag hade tänkt rekommendera från början innan jag såg att SN850X hade ett bättre pris igår. Något du får avgöra själv känner jag.
Kingston KC3000 M.2 NVMe SSD Gen 4 1024GB

Men om du väljer att spara in lite så kanske du också kan överväga denna nätdel som jag nämnde förut istället
Corsair RM750e 750W

Av aleves

https://www.inet.se/datorbygge/b1353584/bbddopr-14k

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1353584/bbddopr-14k

  • Bättre grafikkort rent generellt, men fritt fram att byta tillbaka till ett RTX 3060 Ti om man skulle känna så, alternativt ett RX 6700 som någon länkade tidigare för att få ner priset lite till.

  • NV2 saknar DRAM-cache och kan väldigt lätt gå på knäna under tyngre belastningar, dvs inget som jag skulle rekommendera som systemenhet. Så jag valde en mer lämplig SN850X 1TB för system/primär och en NV2 1TB som sekundär.

  • Chassit är väl som det är för prisklassen, men verkar helt okej enligt mig.

  • Moderkortet är lite trevligare för en hundring extra, inte minst så blir även M.2 kylflänsen en okej kombo tillsammans med SN850X.

  • DeepCool AG400 verkar väldigt kompetent för priset om man kikar lite på diverse tester.

Om din budget tillåter det så skulle jag rekommendera denna nätdel istället däremot,
https://www.inet.se/produkt/6905541/corsair-rm750e-750w
Lär nog kunna följa med i framtida uppgraderingar/byggen ett bra tag framöver.

Av aleves
Skrivet av nu1mlock:

Jag har 5m-varianten av samma kabel och använder dom till 4K120 med Xbox Series X och Playstation 5 så dom fungerar bra för mig.

Av funktionerna du nämner så är det ingen som kräver Ultra High Speed, alla funktioner du nämner inkl. 4K60, 8bit HDR, Dolby Vision, VRR osv. klarar en Premium High Speed-kabel också av.

Problemet med LG C1 (och förmodligen fler modeller) är att det finns ett bugg som gör att den visar 8b när det egentligen kan vara 10/12b vid HDR/DoVi. Nu säger jag inte nödvändigtvis att du har fel, jag har ingen riktig koll på vad X1X kan ge ut på 4K60 i spel helt ärligt, så om den nu verkligen kör HDR i native 8b så kan det ju kännas lite bortkastat om man vill slippa banding/posterisering bland annat.

VRR och ALLM verkar vara lite blandat med 2.0- och 2.1-standarden, där mycket talar för att 2.1 är kravet för VRR + ALLM, men att det även kan gå att implementera i 2.0 (men att det inte hör till standarden). 4K120 är ju en helt annan best givetvis, så X1X kanske kör dessa funktioner genom 2.0 när det bara är 4K60 på något vis. Har ärligt talat inte läst på riktigt om alla funktioner och deras krav, så jag kan vara ute och cyklar, vilket jag ursäktar om det blir någon sorts förvirring från min sida.

Kan försöka kika lite mer senare med andra debugmenyer som TV:n har om det kan tänkas ge bättre svar.

Av aleves

Vill också flika in lite med mina upptäckter angående CM-adaptrarna

Då jag inte har någon modern enhet, typ XSX/PS5, så har jag bara provat med dessa,

Enligt konsolen så är det fullt fräs med alla dess funktionaliteter (även om det nu bara kan vara EDID som säger så). Har i alla fall den inställd på 4K60 med HDR/DoVi, VRR/Freesync osv igång, dvs bara vissa HDMI 2.1-finesser då X1X inte har fullt stöd helt enkelt.

Då Forza Motorsport 7 både har HDR- och VRR-stöd (och körs dynamiskt upp till 4K med 60 FPS som mål) så provade jag det i någon timme eller två och det verkade fungera ypperligt. Drar man upp 'VRR Information' på TV:n så säger den så här (utifrån vad jag kan minnas sen igår),

  • ~60Hz (varierar då VRR är igång)

  • FREESYNC ACTIVE (?)

  • 3840 x 2160P@60

  • YCBCR422 8b (TM/4L8, minns inte helt)

Är fullt medveten om att varken kabeln eller adaptern är certifierade, men då det är väldigt trångt vid just HDMI 4-porten och kabeln ska kunna trängas i en trång kabellist med en massa andra kablar så tog jag den risken utifrån vad kundrecensionerna sa om dessa. Får se om det håller sig i framtiden när man väl får tag på någon enhet med fullt stöd för 2.1 🤷‍♂️