Inlägg

Inlägg som qramian har skrivit i forumet
Av qramian

Först var det en 286:a som var färdig, skitful med asrolig. Sen byggde jag en 386:a SX maskin.Satt med olika bat filer beroende på vilka drivrutiner man ville ladda. Skall vi köra mus eller ljudkort idag?

486 med DX, det var grejor det. Minns att jag och polarn körde https://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_3.0 mot varandra. Grymt roligt med koaxnätverk.

Sen dess har det ca blivit ett tiotal byggen med jämna mellanrum, först till mig själv, sen frun och sen två barn.

Byggde dock nytt nu under mellandagarna och nu har sonen fått tagit över flaggan. Jag gjorde reserach, handlade och bad han bygga åt mig så cirkeln är väl sluten nu

Beware, at a certain age you will value your time and just want the darn machine to work as it should....

Av qramian
Skrivet av Sarato:

Det enda är att vi spelar mycket på både wifi och trådat. Uppemot 20 enheter uppkopplade samtidigt inklusive smarta lampor.
Är det fortfarande värt att gå på den billigare då?
Kanske skippar TP-Link då jag hellre tar taiwanesiskt framför kinesiskt.

tänk på att en vanlig konsumentrouter cappar ut på 20-21 st enheter samtidigt. Blev smått galen av att felsöka innan jag förstod att det är så det fungerar. Så nu har jag 2 routrar och 2 AP för att hantera 60+ samtidiga uppkollade enheter.

Kör ASUS 86AC och 86AX

Av qramian

Tanken som borde slå oss är ju uppenbar...när gör Sweclockers det samma?

Av qramian
Skrivet av mickepetterssonn:

Blev det då som ett nätverk som du loggar in mot eller flera olika?
Hade ju varit kul att få detta att fungera som är inhandlat, men får snart överväga om att handla något annat som fungerar x)

Om du med inloggning menar logga på WIFI och få en IP så loggar du bara på en gång mot 5Ghz och sen fungerar det mot båda routrarna då de har samma SSID.

Av qramian

Man kan lösa detta på många olika sätt, i mitt hem har jag totalt...tre ASUS AU86 och en Telia router då jag har fiber ifrån Telia.

Jag har valt att inte köra Mesh pga att jag har drygt 60 olika smarta devices, och en vanlig hemma router cappar ut på ca 20-21st enheter som är samtidigt uppkopplade.

Har Telia Routern direkt efter Fiberdosan så att Telia inte kan gnälla på att det fel på mina routrar/AP eller något annat om tex fiber eller fiber TV inte fungear. Sen är en ASUS AP till den så lite 2.4 uttag och lampor kommer åt internet.

Sen har jag en main ASUS Router som går via Telia fast på ett annat subnät. Den har i sin tur en AP i garagebyggnaden med två rum via fast TP kabel.

5Ghz nätet har samma SSID, vilket fungerar bättre än att köra mesh då jag behöver dela upp 2.4 näten för att hantera så många samtidiga kopplingar. Mobilen går sömnlös över till respektive ASUS mellan husen då de har samma SSID.

Den enda jag stör mig på är att jag inte kan stänga av WIFI på Telia routern då Telia spärrat det. Har istället flyttat runt kanalerna så det inte är överlap mellan någon av dem.

Fungerar skitbra, utan mesh och mina mer eller mindre nödvändiga 60+ enheter lirar samtidigt.

Av qramian

Skön jämte som filmar åt olika föreningar och går back som fn...😆
https://youtube.com/@Repend?si=Mlvyt55l3vElq9ta

Av qramian
Skrivet av mickepetterssonn:

Blev det då som ett nätverk som du loggar in mot eller flera olika?
Hade ju varit kul att få detta att fungera som är inhandlat, men får snart överväga om att handla något annat som fungerar x)

Jag har enbart cloud devices, dvs så länge varje device kommer åt sin cloudtjänst på internet så kan jag styra dem via Google home. Låter Telia routern köra dhcp åt en Access Point. Och samma sak med två asus routrar, en master och en AP. Delar inga resurser på mitt LAN så det fungerar utmärkt.

Men...innan jag fattade att en vanlig hobby router enbart fixade 21 concurrent uppkopplingar....blev tokig då olika saker försvann då och då. Nu är det frid i hemmet 😆👍

Det är superenkelt att sätta upp och kostar inte mer än vad ytterligare en router kostar.

Av qramian

Hade samma problem, har totalt 58 olika prytlar som vill ha en IP. Min vanliga asus router fixar 21st samtidiga uppkopplingar. Har ett hus och en garagebyggnad med två rum i.

Jag skaffade två routrar till och delade på näten så det finns tre 2.4 nät och sen har jag samma SSID på 5 nätet.

Fungerar utmärkt, enkelt och billigt.

Av qramian

Matrix
Matrix H
Matrix H2
Matrix G
Matrix G2
En vanlig router klarar ju inte mer än dryga 20 uppkopplingar samtidigt så jag har behövt dela upp det för att ge utrymme åt lite smarta devices...Ovanstående täcker huset och garagebyggnaden som också har boenderum i sig.

Av qramian

Har ett garage på 25 kvm som jag har ett Milli WIFI element i, smidigt att se förbrukningen och att även kunde ställa in det efter behov. Tex håll 11 grader förutom på kvällarna när man kanske är därute och tränar/fixar då den går upp till 15 grader.

Igår var det ca 3 grader plus och elementet drog 7.62 kwh. Delar förvisso platta med två mindre rum som har egna element. De drog tillsammans 3.8 kwh, de har varsin dator som hjälper till att värma

Av qramian

Nvdia tjänar för mycket pengar, börjar agera som Apple gjorde på sin storhetstid.

Hade tur och hittade ett 7900 XT Merc 310 för 9200 på Amazon innan jul, lär stå sig bra trots det gröna laget pengastinna släpp.

Av qramian

48, började genom att dela ut tidningar när jag var 12 så jag kunde köpa en C64 med bandspelare. Har alltid spelat sen dess och har nu en dotter på 26 och son på 20 som älskar att spela. De har avverkat PS3-4, Switch och har varsin gaming PC. Frugan följde med på tåget också.

När jag lade ner mest tid hade vi ett WoW gille med +200 spelare som raidade. Nu blir det lite sporadiskt men har precis byggt en ny stationär...den tidigare var en i7 3770K, så nu sitter jag med introt i Cyberpunk. Har hänt lite

Av qramian
Skrivet av diizzy:

Allt över DDR5-5200 är övercklockning, fungerar det så är det väl bra men inget som garanteras. 7950-serien verkar i regel har rätt känslig IMC. Kan köra 4x 32Gb ECC i DDR5-4000 på samma kort trots att jag har sett flertalet rapporter om att folk inte får upp denna kombo över 3600 men då har jag en 7900(icke X) istället.

Vad som händer är förmodligen att memory training kickar igång för något blir fel. Som någon annan nämnde så är det ingen större praktisk skillnad.

Har inte uppgraderat från version 1602 än för det ger massa lustiga allokeringsfel för diverse enheter (verifierat av fler användare så det är inte mitt kort).

Tack för infon, vet du om memory training kickar igång just bara när något blir fel? Eller om det är automatiskt varje gång bara för att den märker att minnena är inställda på em högre än stock hastighet.

Av qramian
Skrivet av Tanari:

Aktivera Memory Context Restore och se om det hjälper.

Tack, skall testa det imorgon. Hittad een reddit post som lät snarlik, det verkar som att den kör träningspasset för att handskaka mellan minnen och cpun varje gång.

Hittade även att AMD filar på två nya mekanismer aom kommer i framtida bios. en crashkurs som går fort och en som tar ännu längre tid men kommer göra så att Ryzen 7 kan hantera minnen upp till 8000-9000Mhz.

Av qramian
Skrivet av SuperDuperKillen:

Har du senaste bios? Att den startar om har något med minnesträning att göra om jag förstått det rätt.

Tack, ja det är senaste bios. Så den gula lampan lyser alltså under minnesträning och den sker varje gång och avslutas med en omboot?

Av qramian

Nytt 7950x3D bygge med konstigt BIOS beteende, tacksam för kloka råd...

Hej,

Har inte byggt en dator på tio år och det har hänt lite...

Har ett minnesproblem som ger ett märkligt beteende och det kanske är per design eller att jag är gammal och grå.

Har Kingston Fury 6000 minnen (2x32GB)som är på QVL listan, de sitter i slot A2 och B2 enligt manualen. Moderkortet är ett ASUS x670e ProArt med senaste BIOS. CPU är stock men har testat med PBO och det ger ingen skillnad i det märkliga nedan.

Kallstart:
Vid Expo I och 6000 Mhz så signalerar BIOS gult, sen bootar den om och startar upp fin fin. Sen kan jag tortera den bäst jag vill och minnen kör i 6000 Mhz. Spelar, renderar en film i 4 timmar allt fungerar och den har aldrig hängt sig.
Men varför bootar den om, för att sen fungera? Detta är kanske skit samma, men det stör mig att jag inte fattar vad som händer plus att jag inte helst vill vänta på en extra omboot.

Om jag sätter minnena med Expo I och enbart 5200 Mzh då bootar den inte om vid kallstart utan startar snällt.

Fråga A, varför bootar om efter gul lampa = minnesfel och sen fungerar den klockrent utan gul lampa.
Fråga B, spelar det någon riktigt roll rent praktiskt att köra i 5200 eller 6000 Mzh?

Av qramian

Kan lämna mitt bidrag, närmar mig 50 och har sen 23 år stadigt lagt på mig några ponduskilon här och där. Såg dock vad som hände med farsan när han blev aldrig, diabetes och svårigheter med att röra på sig och den vägen vill jag inte vandra.

April 2022 så lade jag om kosten, har alltid gillat att käka nötkött och grönsaker så testade det man brukar kalla för LCHF. Dvs undvik kolhydrater. Min svaghet har alltid varit såser av olika slag och det fick man ju äta.

Resultat:
Till dagens dato har jag gått ner 16kg, plus att det gett mig energi att börja styrketräna 3-4 dagar i veckan. Kommer aldrig äta en "normal" kost igen för jag känner direkt att det blir för mycket socker. Testade tex en skinkmacka förra julen, supergott men fick en sockerkick som gjorde mig snurrig i ett halv dygn mådde inget bra.

Kokta ägg till frukost, korv/kött med sallad till lunch osv. Mår superbra och fungerar fortfarande ypperligt för mig.

Av qramian

Den uppenbara frågan...sitter minnen i rätt slot på moderkortet? Av egen erfarenhet höll jag på att göra långt kast med liten burk och insåg att QVL listan säger slot 1,2....vilket skall vara A1 och B1, dvs som vanligt varannan slot....

Av qramian

Hade sen länge planerat att bygga en ny maskin, blev ca 13% billigare totalt av 26k med högtlare. Men bara en sak CPU fläkten blev de facto billigare på fredagen. Resten kom tidigare i veckan. Då jag hade planerat inköpet så blev jag nöjd med att det blev lite billigare.

Av qramian
Skrivet av FlyingFinn:

Nej, stockkylaren använde jag bara medan jag labbade, sen slängde jag den. Låter förjävligt även i låg fart. Kör en Thermalright HR-02. Provade vräka på lite med PBO och den klarade sej fint utan fläkt monterad då kylflänsen sitter precis under en 200mm takfläkt

Aha, månge tack för den inputen. Mao är det smartaste att köpa en 7900X och sen en så bra kylare man får plats med. Sen kan man alltid throttla ner den om den drar för mycket och ger för mycket värme och ljud. Drar mig för vatten så skall mäta om jag får in en Noctua D15 i chassiet eller inte.