Inlägg

Inlägg som AplAy har skrivit i forumet
Av AplAy

Jag fattar inte dessa "syntetiska" övervärderingar av bolag oavsett bransch? Och hur kan så många gå på dessa genom att slänga in pengar i övervärderade bolag? Byggs luftslott som folk vill hoppa på innan de inser att de faller platt ner mot jorden igen?

Av AplAy

Viktigt att observera följande när vi pratar om trendbegreppet "intelligens":

1) Spelande är en interaktiv användning av "skärmtid" (ej "passiv" med andra ord).

2) Spelande kräver koordination av fingrar från båda händerna i samverkan med ögonen.

3) Spelande gör då att liknande aktiviteter där fingrar, händer och ögon måste samverka kan bli lättare för barnen.

4) "Allmän hjärngympa" är en myt. Du blir bara bättre på det du övar på. Generell "hjärnförbättring" är önsketänkande.

Alltså: Du blir inte bättre på datorspelande för att du löser Sudoku, och du blir inte bättre på Sudoku för att du spelar spel (om det inte är sudoku såklart).

Av AplAy

Mysig sci-fi med inspiration(?) från TV-spelet Halo! Alla kan inte göra det lika bra som Arcane, det viktigaste är att fler TV-/datorspelsserier åtminstone försöker!

Frågan till er inbitna Halo-fans: vart ska de ta serien nu? Upplagd för uppföljare, och blev det som så att John försvann för gott och Cortana är vid rodret hädanefter?

Av AplAy

Att den faktiskt suger?

Av AplAy

Mer HundClockers tack!!

BamseClockers storhetstid är förbi!!

Av AplAy

"Nvidia byter ut grafikminnets värmeledande kuddar mot direkt kontakt med kylaren." - Om sant = tack!

Av AplAy

En riktigt bra musmatta ca 50x77 cm?

Tjo! Jag köpte en billig musmatta från något billigt märke (ej Deltaco eller Eldorado men liknande) för cirka 50 SEK och det visar sig att min datormus (Microsoft IntelliExplorer 3.0 - ny utgåvan) fastnar i den efter ett tag pga. flagnerade hud och liknande.

Detta gör att jag fastnar ibland och inte kan göra fram-och-tillbaka-rörelser i sidled vilket hämmar min produktivitet som egenföretagare 100% via datorn som främsta primära arbetsverktyg.

Grejen är att tidigare hade jag en musmatta från Deltaco med inbyggt handledsstöd som fungerade prima (inga problem trots flagnerade hud på mattan) men den började blöda silikonfett efter ca 5-6 år nu så jag köpte ett handledsstöd separat och nu provade på denna billiga musmatta som först fungerade men väldigt fort (bara några dagar) började visa på sina problem.

Jag har en flexibel budget upp till 500 SEK. Om det finns någon stor musmatta (har IKEA-bord 60 cm djup, 100 cm brett) som även täcker datorskärmsfötterna och tangentbordet så vore det prima.

Ytan som bör täckas är minst 50 cm djupled och minst 77 cm sidled (bredden).

Tack för tipsen på förhand!

Detta var tidigare musmattan som fungerade primära:

https://images.fyndiq.se/images/f_auto/t_600x600/prod/2e3ecde2c0...

Men jag behöver ej längre sådan då jag har separat handledsstöd.

Av AplAy
Skrivet av Pamudas:

Well, det är inte riktigt så enkelt. Men de flesta länder kör 00.
Här är en lista över alla olika prefixer (sista kolumnen)
https://www.nationsonline.org/oneworld/international-calling-...

Aha, då kanske + är en smart funktion trots allt som löser problemet att lära sig alla prefix!

Av AplAy
Skrivet av Pamudas:

Två nollor är samma sak som ett +.

004670 1234123
eller
+4670 1234123

Alright, och det gäller således alla olika landsnummer?

Vill jag ringa Lettland +371 så kan jag mata in 00371 istället?

Då är det bara jag som varit pantad hela tiden!

Av AplAy
Skrivet av Pamudas:

0046... är samma sak som +46. Om du tycker det är bättre dvs...

Så 0 eller 00 före numret är samma sak som numret med + före?

Av AplAy

Det går också likna kodning med Level Making: när du suttit med din egen bana i flera timmar och dygn så kommer du att tycka att allt är så uppenbart att när du låter någon annan få prova den så kommer du att störa dig på "hur dåliga de är på banan" medan du själv redan har suttit dussintals timmar med den och troligen glömmer bort detta lilla viktiga faktum när någon annan får prova på det för allra första gången.

Av AplAy

Löst: Som 10+ årig medlem på ett teknikforum så fattade jag inte att man MÅSTE trycka + (hålla nere 0) på keypad när man slår in utländskt nummer så att + tecken först visas framför numret. Annars fattar inte Phone App att man försöker ringa utomlands.

Rätt löjligt att Phone Appar - den huvudsakligen funktionen med en mobiltelefon (alla håller nog inte med dock) - saknar förmågan att fatta att om ens huvudsakliga landsnummer (som den kan känna av genom att känna av mobilt nätverk man är ansluten till) och dess varianter för mobiler och riktnummer ej matas in så skall den anta utländskt nummer och därmed lägga till + själv.

Liten detalj, men för mig var det som rena mysteriet. Troligen fungerade mobilen hela tiden trots en Mobilt BankID-verifierad webbchatt hos Telenor!

Av AplAy
Skrivet av wagnerHerbivore:

Det är så ofta jag kollar på hur mina kollegors kod och tycker att den är otydlig. Oftast är det saker som att inte skriva ut hela namn på variabler och istället ha förkortningar som inte är uppenbara. Ibland verkar dom inte ha läst igenom koden som dom modifierar och använder namn som inte är logiska för dess funktionalitet t.ex glassbil för en sportbils-funktion.

Jag antar att många glömmer bort - eller fullständigt struntar - att när de kodar så kanske de kodar för andra och inte bara sig själva?

Personligen förstår jag inte varför ReactJS inte bara kunde vara SolidJS så man slapp skriva så mycket för samma sak?

Av AplAy

Varför fungerade inte LUNAs fasta växelkurs?

Fast växelkurs -> fixed exchange rate -> "pegged" exchange rate.

Jag såg i helgen nu att stablecoin kryptovaluta LUNA rasta ned till 0 USD efter att den misslyckats med sin "pegging" och jag läste att vissa investerare har förlorat alla sina livsbesparingar, allt från 20 000 $ upp till hela 150 000 $ och 200 000 $ som exempel. Jag har inga kryptovalutor överhuvudtaget dock.

LUNA anammar tydligen en Seigniorage-aktig kodad stablecoin-algoritm som skall reglera den fasta växelkursen. Men tydligen fungerade den inte som den skulle utan det blev istället en negativ feedbackloop som fick valutan att rasa som en växande lavin så fort det första lilla började rasa. En bugg i algoritmen?

Eller är det snarare som så mer att en viss andel av investerarna växlade in sina LUNA-mynt mot Fiatvalutor vilket motsvarade tillräckligt stora summor i marknaden att det skapade ett litet ras som i sin tur fick en viss andel att börja paniksälja och sedan fortsatte detta tills att "pegging"-funktionen inte kunde upprätthålla valutans fasta växelkurs?

Jag såg också att BTC halverats från 60 lax USD ned till cirka 30 lax USD på bara några månader nu? Hör detta och LUNA ihop med minskat intresse för kryptobrytning vilket i sin tur syns i hur grafikkort blivit "billigare" på senaste tid?

Vad tror/anser du är orsaken till att LUNA rasat och kraschat? Även NFTs verkar ha fått det tufft...

Av AplAy

Världsekonomins Nostradamus? Raolamus?

Av AplAy

Veteran = 20 år
Senior = 15 år
Junior = 10 år?

Av AplAy

@jreklund: Hur går det med mörktemat? Är inte det "bara" en kombination av att implementera färdigt "kodbibliotek" för Dark Themes, sedan lägga in toggle-kod i varje css-fil som den växlar till när man klickar på den stora magiska "DarkClockers"-knappen?

Lagra en ynka kakafil på lokal användarhårddisk med en rad kod: "DarkClockers?" = true/false; Sätt standarddatum för levnadstid för kakan.

Dokumenteringsmaterial:
https://www.w3schools.com/howto/howto_js_toggle_dark_mode.asp
https://dev.to/ananyaneogi/create-a-dark-light-mode-switch-wi...

Vad jag förstår är nog mest jobbigast är att hitta symbiotiska färger i mörkläge. Så plocka in @Laxpudding som får agera som färgkonnässör mot konsultkostnad så får han visa vilka kompletterande färger som fungerar bäst i mörkläge för just Sweclockers färgtema?

Folk som tycker att det är dags att sätta "DarkClockers" i verk kan gilla mitt inlägg som "mått på efterfrågan"!

Av AplAy

Avatar 2 (2022) - Teaser Trailern

Äntligen(?):

Personligen tycker jag inte Avatar 1 var något särskilt när den kom mer än CGI:n på den tiden.

Avatar 2 vet jag inte om den kommer att tilltala CGI-industrin mer än faktiska vanliga biobesökare.

Vad tror och/eller tycker du?

Av AplAy

Får jag betala mer idag än vad jag gjorde för någon månad sedan samtidigt som min lön är samma för samma arbetstid så får de kalla det för vad de vill: fortfarande dyrare och inte billigare!

Av AplAy

Jag förstår på ett sätt vad du menar. Samtidigt så är man rätt less på att ta på sig bilbältet eller cykelhjälmen varenda gång.

Men de två sistnämnda kanske man inte ens kan ångra sig en enda gång den gången man struntar i det...

Se det som en "nödvändig ond rutin", för du kommer bli att ännu tröttare på att hantera hackade/förlorade konton!