Inlägg

Inlägg som Xyborg har skrivit i forumet
Av Xyborg
Skrivet av Flutters:

Det är totalt 300kw kapacitet, vilket ger mig en räckvidd på runt 20-22 mil i vår typ av körning.
Och ja den är helt fantastisk. Sättet jag beskriver den är som att åka x2000 eller något sånt. Man bara susar iväg i tysthet

Jag glömde bort att vi pratade om lastbilen din och läste "300Kwh batteri" och tänkte "vad i helvete?!"

Av Xyborg
Skrivet av MrWIB:

Jävlar vad det måste laddas hela tiden, och eftersom det gäller alla elbilsägare så blir det "kaos" vid laddstolparna.
Att sen dessutom förvånansvärt många laddstolpar inte fungerar, det är ett mysterium.

Det här slår mig fortfarande med häpnad efter att ha kört elbil i snart 3 år. Vad är det med just laddstolpar som är så svårt? 😄 Jag har i princip aldrig stött på en bensinpump som inte fungerat. Men trots att jag laddar 90% hemmavid och därmed sällan laddar ute så har jag stött på laddstolpar som strular titt-som-tätt. Undantaget har varit Teslas egna stationer, de har alltid fungerat för mig.

Av Xyborg
Skrivet av ztenlund:

Det saknar betydelse i verkligheten vad någon kan visa när tillverkarna prioriterar tivolibilar. Vill du ha fyrhjulsdrift är det lika med kraftigt ökad effekt, där redan det tvåhjulsdrivna basalternativet ofta har mer från start. Slutsatsen av denna invändning, som ständigt återkommer, är helt enkelt att man inte ska köpa en elbil i så fall. Eller så blir det typ en Dacia Spring...

Fast… det finns ju massa normala elbilar. Skoda Enyaq, Volkswagen ID.4, Renault Megane, Volvo C40/XC40, Toyota BZX4, MG Marvel… Det blir konstigt att ta en av de mest motorstarka varianterna på marknaden och jämföra den med en Volvo V60…

Av Xyborg
Skrivet av MatteN:

"En kartläggning som tidningen Teknikens Värld gjort visar att elbilar blivit betydligt dyrare att försäkra än motsvarande bil med traditionell drivlina. En begagnad Tesla Model 3 från 2020 kostar mellan 25 000 och 31 500 kronor om året att försäkra för en äldre person med låg risk.
För en ung bilägare i Stockholm är priset för helförsäkring 82 788 kronor per år hos Tesla märkesförsäkring hos Trygg-Hansa. Motsvarande kostnad för Volvo V60 är 35 000 kronor. Enligt Trygg-Hansa har skadehändelser de senaste åren haft en negativ inverkan på elbilars försäkringar. Det handlar bland annat om glas och maskinskador där batteriet ingår. "

https://carup.se/chocknotan-82-788-kr-for-att-forsakra-en-tes...

Min Model 3 LR kostar 1100:- /månad i helförsäkring. Jag är 35 och bor i mellanstor svensk stad. 25tkr lät konstigt.

Dessutom: Jävligt konstiga ”jämförbara bilar” de har. Visa mig en sedan med 400hk och 4WD som kostar mindre än en tusenlapp i månaden att helförsäkra? Jag har då aldrig stött på någon? Min är billigare att försäkra än både BMW M340i och Audi S4. Åtminstone för mig. 🤔

Av Xyborg
Skrivet av Sevy:

Ok Men att undervolt det är väll inget måste? Vill bara köra plugg and play om du förstår är inte så bekväm med undervolting och sådant.

Hela Sweclockers testdator med 4070 super drog under 300W från systemet när de testade den. Du skulle kunna sätta i två 4070 och ändå klara dig utan problem med ett 750W nätaggregat av bra kvalitet. Det är helt sjukt lugnt. Utan ens fundera på undervoltning.

Av Xyborg
Skrivet av Holmgren3n:

Har aldrig haft 4WD innan GTX bilen jag har nu och märker ingen skillnad egentligen. Föredrar nog faktiskt bakhjulsdriften, så vet man åtminstone vad som händer om/när det släpper och vad som händer när man trycker på gasen.
Men bor också strax söder om Göteborg, så inte mycket till vinter och vinterväglag här. Så räckvidd > fyrhjulsdrift för min del.

Tycker också att det var trevliga material i bilen och körpositionen var väldigt bra samt sätena var grymt sköna och den nya massage funktionen var rätt skön den med, oklart hur mycket man kommer använda den dock.

Så skall bli kul att testa, den är lite tystare vid färd också kontra GTX som jag upplever det, samt att jag valde den utan panoramataket för att få ner ljudnivån i kupén ytterligare. Annars är den fullutrustad.

Tystnad i kupén är alltid bra - speciellt när man åker långt. Så den skulle jag ha nytta av oftare än 4WD. Men med det sagt är det ju otroligt skönt de veckor det kräksnöar här, att alltid snabbt kunna ta sig ut från både korsningar med mycket trafik (utan rödljus) och parkeringar m.h.a 4WD.

Just nu kör jag Tesla Model 3 LR, så oavsett vilken av de två jag väljer så kommer jag få en tystare bil . Men jag kommer sakna accelerationen - och eventuellt 4WD om det blir en ID7.

Av Xyborg
Skrivet av Holmgren3n:

Blev beställning på en ID7 idag. Byter från nuvarande ID4 GTX.
Skall bli skönt med bättre räckvidd och framförallt förvärmning av batteriet så framtida turer på vintern går lite smidigare/snabbare vid laddstoppen.
Även skönt med lite mer utrymme i baksätet så jag kan ha barnstol bakom förar/passagerarsätet utan att kompromissa med positionen på framsätet.

Tydligen skall ju även den inbyggda navigationen blivit bättre då den förvärmer batteriet och man kan lite mer styra vilka laddare den skall prioritera, skönt nu när många är så fruktansvärt dyra, försöker hålla mig till Tesla, OKQ8 och Cirkle K.

Leverans verkar bli i slutet på Maj som det ser ut nu, så hoppas det håller eller att den kanske till och med kommer tidigare.

Kul! Jag provsatt en ID7 förra helgen, provkörningsbilen var utlånad. Man satt i alla fall otroligt bra, och design och materialval var verkligen bland VWs bättre. Det enda som grämer mig är att jag nog kommer sakna 4WD ganska mycket under de snöiga vintrarna här i Gävle-bukten. Annars känns den som en fullpott på pappret åtminstone.

Av Xyborg
Skrivet av Dreijer:

Hur fan kan ett sådant minibolag varit börsnoterat? Det måste vara fel.

Ingen har påstått att det är börsnoterat, eller har något redigerats i nyheten innan jag läste den?

Av Xyborg
Skrivet av Snabbt_o_Hårt:

Någon som testat "Nya" Tesla M3 LR i vinter, hur går det med att få upp dörrar och fram trunk med -15? För brukning 120km? sämsta uppmätta ladd hastighet?

Det är ju exakt samma motorer och batterier som ”gamla bilen”. Så laddningen är exakt samma. Den är lite mer optimerad i aerodynamiken. Så förbrukningen är nästan likadan.

Frunk, trunk och dörrhandtag är också samma som på gamla bilen - så det är troligtvis innan skillnad i hur lätt/svårt de är att öppna heller.

Av Xyborg
Skrivet av PatrikE:

Kommer att gå över till elbil som tjänstebil, närmare bestämt en ID4. Nu sitter vi och funderar på om även frun bör överväga en elbil som tjänstebil istället för en diesel.
Hon kör över 3000 mil om året i tjänsten.

Det jag tänker på spontant; har ni som enbart har elbilar i familjen tänkt på vad som händer vid en eventuell kris? Elnätet ligger nere eller att det kommer ta hutlöst lång tid i köer att få sin bil laddad.

En bil som drivs av bensin eller diesel kan du både lagra dunkar med drivmedel hemma eller i värsta fall "slanga" från andra bilar för att fortsätta din färd.

Bara en tanke och fundering i dessa tider då vi ska vara medvetna och ha en viss beredskap själva.

Tittar vi på Ukraina så har elnätet uppvisat mer resiliens än distributionen för bensin/diesel. Elavbrott har varit åtgärdade snabbt - medan diesel och bensin har ransonerats och varit bristvaror, speciellt närmare fronten. Så jag känner mig trygg med elbil i det hänseendet.

Av Xyborg
Skrivet av Holic:

Kör Y idag, och med priset dom sänkte så är ja nästan sur att ja inte tog en performance. Fick leverans i nov.

Kollegan kör också y, och han lämna på service i måndags och fick sin bil samma eftermiddag. Strejkvakterna utanför verkstaden hejade och log mot oss och arbetet på verkstaden verkade glida på som vanligt? Så ja märker inget direkt av att det är strejk?

Men ren bil för pengarna så tycker jag det är svårt att inte tycka att en Y RWD är enormt prisvärd. Lastar skitbra, väldigt bra utrustning och fin räckvidd. Laddar dessutom väldigt bra! Prestandan räcker gott, kör min YLR i chill som ja förmodar är ungefär vad en YRWD blir, samt båda blir bakhjulsdrivna då. Med det snökaoset som varit även här i gbg så har den gått som en stridsvagn i snömodd o isbackar o allt möjligt. Supernöjd.

En liten petitess kanske. Men LR modellen driver alltid på bakhjulen, men motorn på framhjulen aktiveras då mer effekt krävs - eller när bakhjulen tappar fäste. Det sistnämnda påverkas inte av chill mode. Så en LR blir aldrig helt bakhjulsdriven, så fort bakhjulen slirar minsta lilla börjar främre motorn hjälpa till. Standardversionen kan såklart driva på bakhjulen då den saknar motorn på framhjulen.

Av Xyborg
Skrivet av Dinoman:

Har ID 4:an på verkstad och fick låna nya ID 7.

VW har verkligen skärpt sig. Nu var detta en snuskutrustad modell som nosar på lite över 700k men jag måste säga. Vilken komfort och infotainmentsystemet är äntligen helt rimligt. Otroligt bra komfort, cockpiten är mycket trevlig. Kombin kan nog bli riktigt bra.

Men priset. Jeez. Det är ju mer eller mindre en Passat för 650 000:-.

Ang. priset så börjar ju en arteon på nästan 600tkr - så det är inte vansinnigt dyrt med 650tkr för ID.7 i jämförelse, skulle jag säga.

En positiv grej är att 2024 års ID4 och ID5 också får det nya infotainment-systemt (fast med lite mindre skärm), så det verkar lovande. Från att ha varit ett stort jäkla "nej tack" så kan jag faktiskt överväga en ID4 GTX som nästa bil.

Av Xyborg
Skrivet av Dennissule:

Hej,

Skulle vilja ha lite rådgivning från den som känner sig hjälpsam.

I dagsläget kör jag en Leaf som ska lämnas tillbaka i slutet på mars. Har sett att man kan få en Megane E Tech med Techno-nivån för 320k nu och dessa har < 2000 mil på mätaren. Den täcker i princip alla krav för mig men hade varit intressant att höra om någon skulle anse att det finns ett bättre alternativ på upp till 350k? Bagaget ska helst vara 440L+ och vill undan Chademo då det är osmidigt på långresa.
Skulle kunna tänka mig privatleasing om priset är max 5k/mån.

De modeller jag räknar bort är Leaf, ID3, Kona, E-gold, E-up (och dess ekvivalenter), Mini, Fiat 500 och det är säkert någon annan jag glömt.

Vad säger ni?

Nu blir jag osäker på den totala bagagevolymen, men har du tittat/funderat på begagnad Tesla Model 3? Den har vissa egenheter - men är en väldigt kompetent elbil. Model 3 har också ganska få barnsjukdomar jämfört med äldre Model X och S

Av Xyborg
Skrivet av SwedZi:

Snabb fråga.

Tesla model 3 performance 2019. Laddar nu endast 11kw på offentliga stolpar som klarar upp till 22kw. Kan min bil ladda dessa 22kw om jag byter kabel? Eller är bilens begränsning som stoppar vid 11kw? Har läst på lite men blir inte klok så överlåter frågan till någon kunnig här. Om det är möjligt. Kan du då länka en billig sådan kabel i 5m? Tack på förhand.

Nej, din bil kan bara ladda med 11kWh som snabbast på laddare med växelström (alla "icke-snabbladdare"). Det är faktiskt ytterst få bilar som klarar 22kWh. Det är typ Porsche Taycan och Audi E-Tron GT (med ett dyrt tillval), vissa äldre Tesla Model S/X samt Renault Zoe (!) som har stöd för det. Det finns några fler också som jag inte minns just nu, men det är i alla fall inte så vanligt.

Av Xyborg
Skrivet av napahlm:

Har läst igenom hela nyheten och tråden och först på allra sista inläggen fattade jag att det var Ryzen 5***X3D och inte 7***X3D...
Trodde minsann inte att det skulle komma mer till AM4. Men trevligt ändå för alla som vill uppgradera.
Själv har jag inget emot att spara 800kr. Men är det lönt att uppgradera ifrån 5600x? Jag får två kärnor till och mer cache.
Får kolla koll efter tester helt enkelt.

Jag sitter på samma processor som du och har exakt samma fundering. Vi får se helt enkelt. 🙂

Av Xyborg
Skrivet av Sarg:

Har du experimenterat med inställningarna för att se vad som fungerar bäst?

Jag har ställt in den på att endast acceptera funktionella cookies - resten är grundinställningarna. Det fungerar på uppskattningsvis 90% av sidorna jag besöker i alla fall.

Av Xyborg
Skrivet av lhugo:

Consent-O-Matic löser detta problem för många webbsidor. Du stäkler själv in vilken integritetsavstegsnivå du önskar acceptera och så sköter tillägget resten.

Det är forskare på Århus Universitet bakom tillägget.

Ett ypperligt tips! Jag citerar för att hylla och för att fler ska få chansen att ta del av det. Tveklöst det bästa tillägget jag har idag i Firefox (finns även till Chrome, Edge, Safari m.fl.).

Av Xyborg
Skrivet av SwedZi:

Tycker det är sjukt. Är noll grader där jag är. Igår laddade jag upp till 86% körde sen 4,5 mil och ställde bilen över natten. Ny är en på 65%. Känns inte speciellt ekonomiskt med elbil om man ska tappa 20% på att köra knappt 5 mil...ska jag då tappa 40% när det är -15 grader ute?

Tjae. 20% är ju ungefär 15 kWh i din bil. Eller 3kwh /milen. Om du startar med kall bil och kör många korta sträckor så kan det nog bli sån förbrukning. Speciellt om du har en Model 3 från årsmodellerna innan den fick värmepump.

Med det sagt: 15 kWh är ju ca 30:- om du laddat hemma. Eller 6:- /milen. Ganska svårslaget med en bensin- eller diesel-bil. 🙂

Av Xyborg
Skrivet av SwedZi:

Tack för svar.

Så man ska egentligen vara nöjd om man hamnar runt 100-150kw när man laddar på Teslas äldre SuC laddare och ifall man börjat navigera 30-40 min innan laddning?

Ja, det skulle jag nog säga är ungefär så bra det blir med de förutsättningarna.

Skrivet av MrWIB:

Har nu gjort min första "långresa" Gbg-Sälen ToR med elbil, det var en utmaning eftersom vi inte hade laddare vid stugan ...
Vid -20C så kommer man inte så långt med en elbil
Fråga, hur länge brukar batteriet förvärma? Förstår att det har med yttertemperatur att göra, men ca? När vi körde upp och det var runt -13C där vi laddade, så förvärmde batteriet i ca 40minuter, vilket känns länge, men kanske standard?
Vad jag är ute efter är alltså att typ få en uppfattning hur länge man skall köra innan laddning, för fy f-n vad långsamt det går utan förvärmning, plåga! Bilen har tyvärr inte manuell förvärmning, man måste navigera till en laddare, jag hoppas det kommer en uppdatering där de löser den biten.
Och "klimatisera" bilen utan att vara inkopplad, kan det verkligen löna sig effektmässigt? Nu var det kallt (runt -15C) som sagt, men 7-8% på ett 90kWh batteri ...
Har en MB EQE 350 (sedan, inte SUVen) om det ger något.

Nu törs jag inte svara för just den bilen. Men min Model 3 LR har som värst börjat förvärma upp till 2h innan laddstoppet när det varit riktigt kallt. Det är ju trots att ett flera hundra kilo tungt batteri som ska värmas upp till typ 40 grader. Är det då -15 ute så kommer de ju ta ett bra tag.

Förvärmning innan avfärd lönar sig aldrig om du räknar förbrukade kWh. Det är dels en komfortfråga för att ha det varmt och skönt i bilen. Dels en räckvidds-fråga för att komma längre - om du förvärmer med ström ”från väggen”. Då kan du åka hemifrån med redan varm bil och fullt laddat batteri. Så du kommer att komma längre. Men du sparar inte totalt antal förbrukade kWh. Du bara förbrukar dem direkt från laddaren istället för ur batteriet.

Av Xyborg
Skrivet av SwedZi:

Tesla model 3 performance 2019. Har provat flertal olika tesla laddare och andra laddare som ska ge upp till 250kw laddning. Men har som max sett bilen ladda drygt 140kw. Hur uppnår man dessa extrema farter för att ladda 10-80% på 25-30 min?

Det finns flera variabler här:

1. Tesla Model 3 kan bara ladda 250KW på Teslas egna laddare. Annars är maximalt fart lägre - jag tror det är runt 180KW på andra laddare, men jag minns inte helt säkert.
2. Endast Teslas laddare av generation 3 och nyare kan ladda 250KW. Dessa utmärks av att de endast har en kabel - de gamla har två st. En för europeiska standard-kontakten och en för Teslas äldre, egna kontakt.
3. 250KW hastighet kommer man bara upp i när batteriet är "nästan tomt" - typ upp till 30% laddnings-nivå. Sen trappar den ner farten allt eftersom.
4. Batteriet måste vara varmt för att det ska gå att ladda så snabbt. Om du använder bilens inbyggda navigator för att navigera till en laddstation (som den förstår är just en laddstation) så förvärmer den batteriet så att det är alldeles lagom temp tills när du kommer fram.