Inlägg

Inlägg som Inteno har skrivit i forumet
Av Inteno

Hur fungerar det med omvärdering vid hus innan 5år gått? Vi är inne på andra året med huset nu och vi köpte det i toppen 2021. I vår kommer vi ansluta oss till kommunaöt vatten och avlopp till en kostnad på nätta 260tkr. Är denna förändring en tillräcklig stor anledning till att kunna värdera om huset och låna till detta på huset?

Om det nu inte vissr sig att huset sjunkit i värde förstås?

Kan man värdera innan själva anslutningen sker så man får pengarna och kan betala avgiften med dom pengarna eller hur fungerar det?

Av Inteno

Folksam alla dagar i veckan!
Har det på båda mina hundar varav en haft en hel del problem och det har aldrig vart något problem med ersättning!.

Sveland har dock gratis utdragning av valptänder om det skulle behövas. Vi hade det på vår yngsta hund fram tills den tappat alla tänder sedan bytte vi. Dom hade dock bara en självriskperiod på 135 dagar varav Folksam har på 365 dagar. Dock lite högre självrisk.

Av Inteno

Ännu en uppdatering.

Testat annan skärm, ingen skillnad..

Tagit ur gpu och kört bild via moderkort, ingen skillnad

Nu får jag inte gång den hur jag en gör, resettat bios mm.

Vafan gör jag

Av Inteno

4 vändor med memtest och inga error…

Felanmälde till vattenfall idag.
De säger att datorn behöver in på felsökning och få ett uttlåtande..

Vart kan man göra det och hur felsöker man ett sådant intermittent fel?

Alt dra det på hemförsäkringen

Av Inteno
Skrivet av shugge:

Memtest86 som tidigare nämnt.

Juste, det har jag missat, testar de imorgon!

Av Inteno

Uppdatering…

Resettat bios
Tagit ur och satt i ram samt gpu
Bytt batteri
Testat hdmi ist för dp

Vad gör jag härnäst? Testa annan gpu?

Av Inteno

Hallå igen!

Jag resettade bios och efter det har det fungerat bra dram tills nu…

Nu gör den samma sak igen.
Använt datorn i stort sett varje dag så låter konstigt att de skulle va batteriet?

Är det testa med ny gpu först som gäller innan psu?

Har ju iofs heller inte bytt displayportkabel, men låter konstigt den bara skulle ge upp?

Av Inteno
Skrivet av slipbit:

Glöm inte barnbidraget på 1350kr. Skippa leksakerna. Gör matlådor. Storkok. Vad har du för uppvärmning?

Det glömde jag.

Utemat blir det aldrig, alltid matlådor för hela veckan på söndagar. Direktverkande el, luftvärmepump. Finns inte mycket att göra där, redan halverat förbrukningen jämfört med förra året

Av Inteno
Skrivet av Planeto:

Hej,

Du sitter i en liknande situation som mig. Inte jättekul, men baserat på det du skrivit ser ändå er ekonomi OK ut med buffert och OK lön.

Det bästa är att börja med att göra en noggrann budget. Du kan själv laborera med era boendekostnader här: https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/kalkyler--verktyg...

Baserat på vad du skriver bör er ränta + amortering landa på ca 19000kr vid 5% ränta. Får ni amorteringsfritt under mammaledigheten så blir kostnaden 13625. Du har möjlighet att jämka räntekostnaden så du får tillbaka 30% av den på skatten direkt varje månad istället för att vänta på skatteåterbäring. Då är månadskostnaden nere på under 10 000kr.

Får ni ut 44 000kr under mammaledighet och har en månadskostnad på under 10 000 i ränta så bör ni klara er bra.

Vad gäller lån skulle jag behållt en bra buffert. Det finns en sannolikhet att räntan sticker högre och då känns det nog tryggare med pengar på banken. Lite motsägelsefullt med hög inflation, men..

Jag sitter och filar på en budget/kostnadskalkyl, och som det ser ut så får vi ca 17-19k "över" varje månad, eventuellt någon tusenlapp mindre beroende på om utgifterna för barnet blir högre än vad jag räknat med. Detta är ju då med amortering på bolånet, nu har jag amorteringsfritt feb, mars och april så då kan man plussa på ca 5k.
Lutar åt att 10k åker in som extraamortering på privatlånet.

Det där med jämkning och amorteringsfrihet gjorde ju framtid lite ljusare för tillfället...

Och som du säger så verkar det "bästa" va att sitta på en högre besparing i dagsläget.

Skrivet av Ninotramp:

44 ut är bra ju. Borde kunna spara och beta av på lånen varje månad. Tycker du låter alldeles för orolig. Nu bor jag inte i Stockholm men maten kostar väl ändå inte mer där?

Absolut är det bra, men utgifterna sticker iväg, speciellt med elpris, bränslekostnader och matpriser.
Absolut att matpriserna är i stort sett samma i landet men det börja kännas ordentligt nu!

Skrivet av OSkar000:

Den första tiden är barn inte så vansinnigt dyra i drift så länge de ammar. Det är värre sen när de kommer upp i ålder och börjar ställa krav

Bvc har bra förslag och lösningar så kolla med dem.

Barnmat på burk tror jag vi köpt ett par gånger.. för att konstatera att dottern tvärvägrat att äta dem. Korvgryta på falukorv, potatis, morötter och kålrot gick dock ner från första gången det provades. Samma sak med havregrynsgröt eller mannagrynsgröt som uppskattades mycket mer än välling. Vällingen räckte att ta fram paketet så grät hon...

Sen går mycket kläder och annat att köpa begagnat i nära nyskick för väldigt lite pengar. Kläder till förskolan behöver inte vara i toppskick... för de kommer att komma hem med ketchup och målarfärg på dem ändå.

Största krånglet vi har haft är många vab-dagar och ihärdiga förkylningar, det har varit största ekonomiska smällen.

Skönt att höra haha.
Kläder får vi som tur ärva en hel den så det kommer underlätta!
Vi har även båda två föräldrar som är pensionärer som kan hjälpa till vid vab.

Av Inteno
Skrivet av slipbit:

Tillägget är ju i 180 dagar, så det är ju ett halvår som ni får lite mer. Då får man 90% istället för 80%. Om ekonomin kniper så tar ni 7 dagar FP/vecka. Då räcker dagarna till lite mer än 1 år. Om ni måste verkligen ha bil så har du satsat rätt, en pendlarbil och en familjebil.

Går det för dig att ha en bi-syssla? Kan frugan jobba en dag i veckan? Givetvis är det inte ett drömscenario, men det blir inte billigare om ni blir tvungna att sälja till förlust. Det gäller att möta det här genom att öka intäkterna och sänka utgifterna.

Absolut du har helt rätt i det.
Ja vi har kört på 5 dagar/veckan framöver nu för att se hur det går. Gällande bil så ja, vi kan tyvärr inte få ihop med ingen eller 1 bil just nu.

Bi-syssla går absolut, det är jag i full gång att leta efter, frun ska va ledig största delen då jag har mer ”tillgång” till övertid samt bredare omfång i extrajobb.

Jag är som sagt inte orlig än, jag tror vi klarar oss. Jag är nöjd om vi kan gå plus/minus 0 from september…

Av Inteno
Skrivet av slipbit:

Nu vet jag inte var @Inteno bor, men jag menar här i Stockholm, Vällingby så går ju en villa på minst 7-8 miljoner och det har vi ju inte råd med. Samtidigt så har banken räknat med 7% i ränta, men inte räknat på att mat och elpriser skulle stiga ännu mer. Det är ett blodbad för många, men till @Inteno vill jag säga att nu gäller det att skära. Bort med alla streamingtjänster. Gällande bilarna så får ni tyvärr göra er av med en. Har du möjlighet att jobba hemifrån? Kolla om det är värt att ha bilen hel/halvförsäkrad. Ni kanske klarar er med trafikförsäkring.

Huset ska vara det sista ni gör er av med. Finns det möjlighet till att hyra ut ett rum? Har ni ett attefallshus på tomten? Kan du jobba extra? Hitta ett annat jobb? Sen är babyposten väldigt lätt att göra stor. Om du bor i Stockholmstrakten så kan ni hämta ett babyskydd från mig. Helt gratis, okrockad givetvis. Kör begagnade kläder, barnvagnar och allt sånt. Vi har köpt så himla mycket skit som man inte behöver.

Tyvärr så bor jag ju i Stockholmsområdet så priserna är sjuka…

Gällande såna ”lyxsaker” så har vi inget, eller jo spotify som kostar mig 75kr/månaden.
Sedan givetvis bredband + telefon, men det är ju ”nödvändigt” ont…

Gällande jobb så finns möjlighet att jobba hemma, men det funkar inte heltid, kanske 1-2 dagar i veckan max. Attefall finns, ej undersökt möjliget att hus ut det, dock finns inget kök eller toa i det då kan bli svårt.

Gällande bilförsäkring så överväger inte det sänkta priset risken att inte bli påkörd eller krocka, det kan bli betydligt mycket dyrare, ev blir bilen skrotad och du får ingen ersättning utan sitter och betalar för något som inte finns.

Gällande barnvagn, babyskydd, så är det redan inköpt. Där va vi båda överrens om att vi ville köpa nytt, där jobbade vi lite extra för att finansiera det.

Som det är nu så skulle jag uppskatta att vi kan spara 15-20,000kr/mån beroende på hur mycket utgifterna med barn ökar.

Av Inteno
Skrivet av slipbit:

Vi har varit i typ samma sits. Förutom att vårt radhus är värt 4M. Köpte för 3,55M. Vi har 1,18% som går ut januari nästa år. Lånet är på 2,8M så lånet+amortering kommer klättra från 8K till 17K per månad. Sambon har varit mammaledig i 15 månader.

Har du räknat med föräldrapenningstillägget som många med kollektivavtal får. Sen kan du laborera med hur många dagar du kan ta ut / vecka. Mitt tips där är att plocka ut så mycket ni kan. Ungen får skolas in tidigast vid 1 års ålder.

Vad har du för ränta på privatlånet?

Vad har du för jobb? Är du eftertraktad så är det bäst att byta jobba för att få upp lönen. Jag och sambon får in 88K brutto per månad. Sen ska vi gifta oss också i oktober.

Ni har ändå gjort enligt konstens alla regler. Har buffert och så. Det du får väga mellan kostnaden för att ha likviditeten mot att ha dålig likviditet men lägre kostnader.

Ej räknat med tillägget, det får du ju dock bara under en begränsad period. Gällande arbete så är det inom det kommunala, vågar ej byta i dett läge till typ privat då det känns alldeles för osäkert + har för många förmåner inom nuvarande arbete. Skulle nog kunna byta och kanske gå upp 5-6k i lön men att det byts ut mot andra förmåner som jag värderar högre.

Räntan är i dagsläget ca 6,5%… så det är drygt 1300kr/månaden i ränta.

Skrivet av Mindfighter:

Ni behöver ha buffert så spara lite sådan, men sen beror det väl på vad räntan är, klart det är värt att försöka lösa alla lån man kan, lägre månadsutgifter är bra när man ska vara föräldrarledig. När vi var det skar vi bort ALLT vi kunde avvara, enbart gratis tv-kanaler o.s.v. den perioden för att hålla månadsutgifterna så låga vi bara kunde.

Absolut, en tanke jag hade var att spara upp till ca 300k sedan lösa lånet. Då skulle vi ha ca 80k kvar vilket känns som en bra buffert?

Skrivet av PlogarN97:

Oj. Ni verkar väldigt högt belånade både sett procentuellt och till era inkomster. Sälj ena eller båda bilarna. Det känns som den lägst hängande frukten då ni både får in pengar då och minskar era löpande kostnader rejält.

Låter mindre kul att sälja huset till förlust när ni dessutom har ett spädbarn. Matkostnaderna för barn har ju flygit upp enligt nyheterna så blir ju ett dubbelt slag mot er.

Absolut är det, välkommen till sverige 2023… Vi var bara glada att lyckas ta oss in på bostadsmarknaden 2021, det kändes som att det är nu eller aldrig…

Säljer vi båds bilarnq har jag inget jobb kvar, det går inte att åka kommunalt då är jag på arbetet vid 11 på fm och hemma 23 på kvällen så det går tyvärr bort.

1 utav bilarna är en billigare bil som går som pendlarbil, den andra är en bättre familjebil. Båda bilarna behövs tyvärr för att vardagen skall gå ihop. De övriga utgifterna på bilarna är så låga de kan bli, det handlar om drygt 650kr/mån för försäkring och skatt.

Service och reparationer gör jag själv och då till väldigt förmånliga priser.

Av Inteno
Skrivet av Mindfighter:

Byt bank när bolånet löper ut, sbab beviljar 12 månaders amorteringsfritt med föräldrarledighet som anledning t.ex. Småbarnstiden ÄR tuff ekonomiskt, så försök hitta vägar att klara av det så kommer det se bättre ut sen.

Antar att kommunala VA-bolag lånet är rätt förmångligt vad gäller ränta och villkor, samma sak där, jag hade tagit det lånet.

Sen när ekonomi ser bättre ut beta av lånen i rätt ordning, d.v.s. det med högst ränta först, vilket borde vara privatlånen.

Utgifter ska man alltid se över, försök gå ner till en bil, att ha två bilar ÄR dyrt, hitta lösningar för att klara er med en, det borde gå i alla fall under föräldrarledigheten.

Lite min tanke också.
Dock verkar räntan på va-lån va referensränta + 3% här, vilket jag antar då är styrräntan plus 3%?

Jag har tänkt att ha amorteringslättnad som ett krav hos den banken jsg byter till, så den är jag inte jätteorolig för just nu iallafall.

Gällande bilar så finns tyvärr behovet av två stycken, jag har 3mil enkel resa till arbetet och det är väldigt dåliga förbindelser med buss där vi bor. Samtidigt som frun har en bit till framtida besök på BVC osv samt ej gångavstånd eller kollektivt till affärer osv, så två bilar är vi fast bestämda med stt ha. Det är dock bilar som är väääldigt billiga i drift, servicar och reparationer gör jag själv.

Om jag tolkar ditt svar rätt så tycker du vi skall avvakta med att betala av privatlånet för stunden?

Av Inteno

Hjälp en som är orolig.

Jag och min fru bor idag i en villa värderad till ca 4 miljoner, lån på ca 3.2. Utöver detta har vi ett privatlån på ca 230tkr för köp av två bilar.

Vi har idag ca 260tkr på sparkonto samt i aktier och fonder. Vi får i drygt 70k brutto varje månad, dock går min fru på mammaledighet nu då vårt barn tittar ut närsomhelst.

I september går våra bundna bolån ut som idag är bundna på 1,23%, alla tre delar går ut samtidigt. Jag räknar med ca 12tkr i ökad månadskostnad på detta exklusive ökade matkostnader osv.

Under tiden hon är ledig räknar jag med att vi får UT ca 44.000kr så det bör gå ihop.

Men som grädden på moset så grävs det för kommunalt VA ute hos oss och preliminär anslutning är feb 2024… Denna kostnad ligger på ca 250tkr.

Min stora fråga är egentligen hur ni hade gjort i denna situation, betalat av privatlånet, börjat om spara det och betala så mkt av anslutningsavgifterna som möjligt ”kontant” och låna till resten då via VA-bolaget, om man inte kan få framskjuten tidpunkt för anslutning.

Eller behållt privatlånet och betalat anslutningsavgiften när det behövs? Förhoppningsvis har vi sparat ihop ca 100tkr till tills dess.

Min största oro är egentligen att vi inte har råd stt ha kvar huset och behöva sälja det till ca 900tkr mindre än vad vi köpte det för…

Bankerna verkar inte vilja bevilja amorteringslättnad heller trots att vi med nöd och näppe fick det nu under 3mån…

Självklart ser vi över alla andra utgifter och drar ned på det som går..

Försök lugna mig….

Av Inteno
Skrivet av Alphahanne:

Om du inte kommer in i BIOS så är det vad du kan göra. Ska också finnas en brygga på moderkortet du kan kortsluta men det är nog enklare plocka ur batteriet i några minuter.

Aha, kan man återställa cmos via bios? Det visste jag inte, får testa det isåfall!

Av Inteno
Skrivet av henkrik92:

Har du kvar datorn i din signatur? 630W bör räcka för att testa uppstart osv med, bara att dra in det utifrån i så fall.

Nej tyvärr!

Av Inteno
Skrivet av Rouge of Darkness:

tillverkaren kan ha fått en dålig batch batterier.

kostar iaf inte många kronor att testa så rekomenderar också detta.

Får testa detta efter rensning av cmos och byte av nätkabel!

Skrivet av henkrik92:

Om du har möjlighet skulle jag testa med ett annat nätagg också.

Tyvärr blir det ganska svårt😫

Av Inteno
Skrivet av Alphahanne:

Har du provat nollställa bios? (CMOS reset)

Nej det har jag inte, plocka ut batteriet?

Skrivet av xSean145:

Prova köra ett standardtest av memtest86. Jag har upplevt samma problem efter strömavbrott för många år sedan och då var det ram minnen som var dåliga. Det har hänt mig flera gånger till och med.

Hmm okej får testa det, såg krångligt ut att köra ett sånt test haha. Funkar inte windows egna program?

Skrivet av henkrik92:

Moderkort eller PSU kan ha tagit skada av strömavbrottet, det är inte så ovanligt.

Vad har du för nätagg? Eftersom det fungerar efter att du laddat ur strömmen ur alla komponenter så är det mest troligen någon kondensator i nätagget som tagit stryk.

Testa med en annan nätkabel först och främst, om du inte redan gjort det.

Det är ett Corsair RM750 80+ gold.
Kan testa med annan nätkabel!

Av Inteno

Problem med "ny" dator efter en tid.

Hallå!

Byggde i julas en ny dator med bla R5 5600, Powercolor Fighter Rx 6700xt, Asus B550 TUF mobo,mm.

Den har fungerat hur bra som helst fram tills för någon vecka sedan.
Då blir det ingen bild på skärmen när jag startar datorn, skärmen får ingen signal.
Oavsett ur många gånger jag stänger av eller resetar datorn så blir det ingen bild.

Den enda fixen på detta jag lyckats hitta för att få igång den är att dra ut strömkabeln ur psu och hålla inne power-knappen ca 10sek. Pluggar jag sedan in kabeln igen så startar datorn utan problem.

Det blir inte alltid såhär utan det är ca 50/50 på om den startar eller ej.

Vart tror ni felet kan ligga och hur felsöker jag enklast?

Skärmen är de inga fel på, har testat med annan dator.
Kör med DP-kabel som jag en testat byta.

Och sist men inte minst, problemet uppkom efter att vi hade strömavbrott i ett dygn här, det skedde pga nedblåst luftledning i området.

Tacksam för hjälp!

Av Inteno

Precis vart i samma sits, dock en budget på 60k.
Köpte igår en Peugeot 207 1,6hdi 90hk från 2010
Körde den 32mil hem, motorväg med en hastighet på 110km/h, gick åt 11L diesel. Så förbrukningen landade på 0.34.
1100kr i skatt.

Denna köpte jag nyservad med kamrem, nya vinterdäck och fina sommardäck och ett miltal på 10500mil för 52.000kr.

Ser ok ut, lättkörd, hyffsat tyst och ganska rymlig!

Annars skulle det kanske va en Toyota Auris D4D eller Kia ceed som jag även kollade på men de låg lite utanför budget.