Inlägg

Inlägg som sneakzie har skrivit i forumet
Av sneakzie
Skrivet av rSon:

Läs mitt svar tidigare i tråden för den första frågan. Om du väljer att bli programmerare från båda så kan man enkelt säga att en datavetare kommer att vara mer teknisk kunnig, alltså kunna programmera på en mer maskinnära nivå och ha en bättre grundläggande förståelse för hur tekniken fungerar. Vad som händer när koden kompileras och hur hårdvaran hanterar allt.

En systemvetare kommer att vara mer kunnig inom processer och metodik. Du får en bättre förståelse för hur projekt drivs och hur du ska bygga en produkt som lirar med kundens värld. Mer inriktat på affärssystem och liknande än inbyggda linux system. Det är betydligt mer flummigt än datavetenskap som du kanske märker. Svårt att beskriva.

Typiska jobb efter systemvetare (som jag har läst i Linköping):
Projektledare: Kanske inte det mest typiska jobbet men det är några av mina kursare som har gått in som det.

Business analyst: Länk mellan kund och programmerare typ. Du ska kunna applikationen du arbetar med och hjälpa kunden med utbildning, kravställning och specifikationer. Innehåller oftast en del test också.

Programmerare: Programmerar.

Testare: Testar.

Sen kommer inte hela ditt yrkesliv definieras av tre år på högskolan. Du kan driva åt vilket håll du vill från båda utbildningarna.

Jag har tyvärr väldigt svårt att se att en utbildning på några veckor skulle komma med något erbjudande om anställning efter. Att utvecklas efter sin utbildning är en självklarhet. Du kommer inte kunna speciellt mycket som är relevant för en speciell arbetsgivare direkt efter en högskoleexamen heller. Men om du inte kan visa på att du kan relaterade och relevanta saker för jobbet du söker så har jag svårt att tro att arbetsgivaren kommer att vilja lära dig allting. Det kostar den en del pengar.

Tyvärr är det svårt att komma in i branschen utan någon formell utbildning. Du måste kunna bevisa att du har lärt dig vad som anses vara grunderna för att en arbetsgivare ska vara villig att betala för din fortsatta utveckling.

Informativt och bra svar, tack!

Känns mer och mer som att systemvetenskap är det rätta för mig. Känner att det kanske blir lite för mycket programmering och mattetänk på datavetenskap, även om det helt klart intresserar mig med. Tycker båda verkar väldigt intressanta, men känns nästan som att systemvetenskap är bredare. Man verkar kunna bli hur mycket som helst inom IT-världen av era svar att döma och lite googlande.
Sen som du säger så kan man väl driva lite var som efter. Huvudsaken är väl att man har en utbildning inom just informatik, så att arbetsgivare ser att man kan lite inom området liksom.

Läst att folk fått jobb på Spotify, Telia, Ericsson o.s.v. efter utbildningen, som jag tycker låter väldigt intressant.

Skrivet av Gavelinus:

Hejsan!

Du har inte funderat på IT-forensik? Läser det själv här på högskolan i Halmstad och trivs riktigt bra (Flyttade 50 mil för denna utbildning). Väldigt mycket praktiskt arbete vilket det låter som att du vill ha. Matematik B (2a) är enda kravet utöver grundläggande behörighet. '

Första året var det lite grundläggande om bland annat datorer, programmering, Linux och juridik. Är inne på andra året just nu där det handlat och ska handla mycket om nätverk, nätverkssäkerhet, biometrisk identifiering och IT-forensiska verktyg. I trean blir det matematik och statistik för IT-forensik och så kommer vi även gå in på kryptering och lite mer om utredning av IT-brott.

Vi har generellt sett flertalet laborationer per vecka (just nu är det 3 per vecka) och praktiska och teoretiska prov i många kurser. Jag trivs riktigt bra med det! En del av de som går ut hamnar hos Polisens IT-forensiska avdelningar runt om i Sverige, en del startar eget, en del hamnar hos privata företag och en del andra blir IT-säkerhetsansvariga hos kommuner eller partier och några andra har tidigare hamnat hos FRA (Detta är så klart bara exempel).

Från och med nästa år kommer skolan även lägga in en ettårig påbyggnadsutbildning som handlar om "cybercrime". Där fokus kommer ligga på brott kopplade till Internet. Just nu är jag riktigt intresserad av den men vi får väl se hur jag känner mig om ett år.

Vet inte alls om du är intresserad av själva säkerhetsaspekten inom IT men är du det är det en intressant utbildning. Kanske lite för lätt i början för de som kan datorer men då den även riktar in sig på de som är helt nya så behövs det väl antar jag.

Laborationer på kursen jag läser nu (Avancerade IT-forensiska verktyg 1) kan exempelvis se ut såhär:
Vi får en uppgift publicerad online och för denna vecka ser den ut så här:
"På företaget där ni jobbar har någon påträffat en okänd dator inkopplad till nätverket. Du har fått i uppdrag att hantera situationen. En vaktmästare påträffade datorn och har fört följande notering:
"Datorn är en stationär variant av märket DELL. Den har varken bildskärm eller tangentbord. Däremot sitter det någon form av grå sladd inkopplad till ett nätverksuttag.""

Sedan är det upp till oss att ta med verktyg vi behöver för att kunna inspektera, utvinna och analysera datorn och datan (Självklart har vi tillgång till mjukvaran via skolan om den inte är gratis). Och sedan föra anteckningar, fotografera, göra bag and tag och sedan skriva rapport. Ungefär så som det kan gå till i verkligheten även om vi så klart har stöd här om vi behöver. Tycker det är ett riktigt bra och intressant sätt att arbeta på. Jag personligen lär mig mycket mer av detta än vad jag gör av att bara sitta och läsa en bok rakt upp och ned.

Jag svarar absolut på frågor om du/någon annan undrar något. Programmet heter IT-forensik och informationssäkerhet och är på 180 hp. Utbildningsplanen hittar du enkelt om du söker på kursen.

Faktiskt kollat lite smått på denna utbildningen med. Även om jag spontant känner att det inte är just det inom IT jag vill, så måste jag säga att det verkar vara en jäklar intressant och cool utbildning. Häftigt att kombinera kriminologi med IT liksom Får tacka för ditt utförliga svar!

Av sneakzie
Skrivet av GLaDER:

Jag läser mitt femte år på Chalmers för tillfället (basår + 3 år kandidat + 1 år master - 1 år master kvar) och jag gillar inte matte. Visst, diskret matematik (heltalsmatte, den som läst Matematik E (heter väl Matte 5 nu?) vet vad jag menar) är roligt, men linjär algebra, envariabelsanalys och flervariabelsanalys är - bläh. Anledningen till att jag fortfarande går på högskola öht är att jag tycker att det är asnice att lära mig nya saker och att jag är ganska disciplinerad.

@sneakzie, hade jag varit du hade jag hört med Arbetsförmedlingen hur efterfrågan är på datafolk från YH. Alternativt kollat på Datavetarutbildningar. Jag har för mig att Göteborgs Universitets DV-utbildning är mer eller mindre ett enda hopplock där man själv får välja vad man vill läsa. Det kanske vore något? Å andra sidan vet jag inte hur efterfrågan är på DV-studenter.

Med handen på hjärtat dock. Det låter som att det du verkligen vill göra är att stå på Inet, eller en annan datorbutik, och bygga datorer/hjälpa folk med datorproblem. Det är inget fel i det, men tänk efter om det du vill göra verkligen kräver en högskoleutbildning innan du slänger bort flera år av ditt liv på något du motvilligt tar dig an.

Datavetenskap verkar helt klart vara ett intressant program. Problemet är att de med kräver en jäkla matte för att komma in, och av det att döma så antar jag att matten är ganska svår på programmet sen med. Har som sagt endast läst matte 2a, DV på GU kräver Matte 4. Skulle dock vilja veta skillnaden på data och systemvetenskap, verkar vara svårt att skilja dem åt.

Det är helt klart ett jobb jag hade tyckt vart skitkul. Men sen kanske man vill fortsätta med lite annat senare. Verkar vara extremt svårt att få ett jobb inom IT-branschen utan eftergymnasial utbildning dock.

Skrivet av anon99339:

Läs ett teknisk basår och plugga riktigt mycket. Om det går bra så vet du nog om det är en bra idé att fortsätta.

Skickades från m.sweclockers.com

Överväger ett tekniskt basår också, dock är frågan om jag behöver det. Systemvetenskap har jag behörighet för på de flesta högskolor. Sen är det ju inte säkert att det är just det jag kommer välja men... Ingenjör vet jag inte om det är något för mig, efter svaren att döma :/

Skrivet av talonmas:

Alla ingenjörsutbildningar resulterar i att du blir just ingenjör, med INRIKTNING mot data el bygg o.s.v. Du ska alltså INTE plugga till högskoleingenjör enligt din egen utsaga.

Som nämnts tidigare så passar Systemvetare dig mycke bättre. Eller varför inte läsa en YH utbildning? Tex som Testare?

Lycka till! En utbildning oavsett vad är alltid bättre än ingen utbildning. Utan den så spelar det ingen roll vad du kan. Du hamnar i botten bland ansökningarna.

Skickades från m.sweclockers.com

Verkar som det lutar mer åt systemvetarhållet för tillfället. Dock så hade jag velat veta ungefär vad som är några typiska jobb efter utbildningen. Ingen här som läser systemvetenskap eller har gjort?

Jag vet inte, men det känns som att om jag ska plugga, så vill jag helst gå "all in" och köra på en högskoleutbildning på några år och få en bred och bra utbildning.

Tack! Helt rätt det där, gäller väl att tänka lite så!

Av sneakzie
Skrivet av JoL_:

Just den i Umeå är inte särskilt inriktad på programmering, vi läser lite grundläggande Java samt lite databashantering med hjälp av SQL, sedan har man en helt valbar termin (5:e) där man själv kan välja och vraka utifrån vad man själv är intresserad av.

Låter ju faktiskt bra! Programmering är helt klart intressant, men aldrig fastnat för det sådär, så i mindre mängder skulle det säkert kunna vara kul

Tänkte om du vet vad man kan bli efter utbildningen? Vad är några typiska jobb? Kan man bli IT-konsult, IT-tekniker och sånt?

Av sneakzie
Skrivet av folmeroN:

Man kanske inte måste tycka att det är skitkul heller, men i alla fall tycka att det är tillräckligt kul och intressant för att läsa det i flera år. Skulle väl inte säga att precis alla ingenjörer ÄLSKAR matte, men en mycket stor majoritet tycker nog absolut att det är kul och intressant och gillar att lära sig det! Som ingenjör inser man snabbt att mattematik är nyckeln till att förstå så oerhört många saker i massor av andra ämnen (och naturen i stort), så om man inte kan hantera matematik på ett vettigt sätt har jag svårt att se att man kan bli en bra ingenjör. Jag tror att många som börjar läsa till ingenjör kanske inte direkt älskar matte i början, men när man har gått ett tag och börjar inse vilket fruktansvärt kraftfullt verktyg matematik ärr för att beskriva i princip vad som helst, så klickar det nog till hos många och man kanske börja tycka att det är roligare. När jag började på LTH tyckte jag redan att matte var ganska kul från början, men det blev bara ännu mer intressant med tiden.

Svårighetsnivån kanske varierar lite mellan universiteten, men kommer ihåg att jag tyckte att grundmatten vi startade med i ettan på LTH ungefär motsvarade Matte D (matte 4 nu?) som vi läste i gymnasiet. Sedan byggdes det på därifrån med ganska högt tempo.
Dock har jag inte koll på hur mycket matten varierar mellan utbildningar till högskoleingenjör, och till civilingenjör som jag går.

Mhm sant. Blir ju ett basår som sagt med matte b.la, sedan följt utav 3 år (minst) till högskoleingenjör. Vet inte om det är nåt man kan härda ut och klara om man inte är jätteintresserad utav matte. Får bli en rejäl funderare på detta tills ansökningarna öppnar igen, vilket tack och lov är några månader haha.

Tackar så mycket för väldigt informativa och bra svar förresten, gett mig en lite bättre inblick!

Av sneakzie
Skrivet av folmeroN:

Jag pluggar själv för tillfället till ingenjör i Teknisk nanovetenskap femte och sista året vid LTH (inte direkt inom data, men alla civilingenjörer läser samma grundmatte), och vad jag kan utläsa av det du skrivit så tycker jag nog tyvärr inte att ingenjör är något för dig. Visst, klart man kan "tvinga" sig själv att lära sig matte, men tycker man inte att det är roligt kommer man med mycket stor sannolikhet att hoppa av. Man måste absolut inte vara bra på matte när man börjar plugga ingenjör, men man måste tycka att det är kul och vilja lära sig! Annars än man nog ganska körd.

Tycker att det låter mycket mer som att du borde satsa på någon form av tekniker, då det ju verkar vara mer hårdvara och allmänt teknikpill du tycker är kul? IT-tekniker, drifttekniker, installationstekniker till typ larm, you name it. Branschen skriker efter duktiga tekniker inom en rad områden, så det finns massor av jobb!

Känns lite som det ja :/ Visst, man var alltid nöjd när man lyckats klura ut svaret på nån halvsvår ekvation. Men kände ju inte direkt att det var skitkul att dra till mattelektionerna. Trodde inte det var många som gjorde det faktiskt, men antar att alla sorts ingenjörer faktiskt har ett brinnande intresse för matte då, haha? Antar att jag underskattade hur svår matten är på ingenjörsprogrammen.

Ska tänka igenom det lite till, men annars som du skriver finns det ju massor utav yrken i IT-branschen. Vill dock ha en bra utbildning inom något intressant område, så man är intressant på arbetsmarknaden. Verkar inte gå att få ett IT jobb om man endast gått ut gymnasiet, även om jag gick El och Energi som antagligen ses som tekniskt ändå.

Av sneakzie
Skrivet av noyce:

Matten blir såklart mer avancerad, men om du verkligen utnyttjar dina timmar så kan du självklart klara den. Om du gillar programmering kanske systemvetare är ett alternativ?

Möjligen om man verkligen lägger ned tid och själ på det. Alltid ogillat matte starkt dock, men vem vet, det kanske ändras om man pluggar mycket och får en förståelse för det. Programmering är något jag aldrig direkt hållt på med. Lite smått för ett par år sen, och visst det var väl kul. Men är egentligen mer åt hårdvaruhållet och nätverk och kommunikation osv. Är det mest programmering som systemvetare?

Skrivet av CFSsss:

Om du inte klarar matte 2a är nog tyvärr risken rätt stor att du kommer att kugga eller hoppa av en ingenjörsutbildning. Det blir mycket matte på en betydligt högre nivå och med högre tempo än gymnasiet.

Dock är matte inget som är oöverkomligt, man kan träna sig i matte precis som man tränar sig att bli bra på fotboll eller tennis. Om du satsar järnet på ett tekniskt basår så tror jag visst att du kan klara det. Men det blir inget slöplugg om du ska klara tekniskt basår och sedan vara redo för högskola också.

Har man väl klarat en högskoleingenjörsutbildning finns det inget som säger att man måste jobba med matte dock. Finns många vägar att gå när man väl har kompetensen.

Ska också sägas att de som kommer till högskolan från tekniskt basår brukar göra bra ifrån sig, de har en bra grund. Svårast har många gånger de som skrev ett bra högskoleprov då de många gånger inte fick grunderna tillräckligt bra i gymnasiet men kom in ändå.

Fick D i matte 2a, så som sagt var jag inget snille direkt. Nåt kapitel i matte 2a fattade jag inte alls, men på något sätt lyckades jag få godkänt på provet ändå. Läste matte 2a på komvux kanske jag ska tillägga, då vi bara hade matte 1b på el- och energiprogrammet.

Mhm det är därför det lockar högskoleingenjör, eftersom det är så brett och man kan jobba inom så många olika saker.

Skrivet av JoL_:

Jag pluggar Systemvetenskapliga programmet i Umeå och trivs väldigt bra med det, det är inte lika "tekniskt" som ingenjörsutbildningarna eller IT-tekniker, men en bra och bred grund för att sedan kunna jobba med väldigt många olika saker inom teknik och IT

Jag läser i Umeå av just den anledningen att den inte kräver lika mycket matte (Endast Matte 2a) som ex. Luleå som kräver motsvarande matte C (typ 3b va?). Även Linköping tror jag har lägre krav.

Det är något jag kikat på också faktiskt. Dock så vet jag inte hur bra det hade passat mig om det är för mycket programmering och sådär. Men om det också är ganska brett så är det ju helt klart ett alternativ också!

Av sneakzie

Plugga till något inom datorvärlden

Tjena Sweclockers!

Nu är det så att jag har ett litet dilemma... Är snart 21 bast och inte haft någon aning vad jag ska plugga till. Suttit och tänkt en hel del, och kommit fram till att någon teknisk utbildning inom datorvärlden hade passat mig ganska bra ändå. Alltid spenderat mycket tid vid datorn, byggt ihop min egna dator och hjälpt polare osv. Så intresset har alltid funnits, men aldrig tänkt på att man kanske kan jobba inom området också.

Så nu till mitt problem... Jo det är så att jag har läst väldigt mycket om olika utbildningar, och det verkar som att en högskoleingenjörsutbildning hade passat mig ganska bra. Mitt problem är dock att jag är verkligen sämst på matte. Har inte behörighet till ingenjörsutbildningarna heller, så i så fall får det bli ett tekniskt basår där man läser Matte 3c, massa fysik och kemi.
Min fråga är då, är det jättesvår matte på ingenjörsutbildningarna? Kommer jag som hade det ganska svårt att förstå mig på matte 2a (utan den bästa ansträngningen från min sida dock) inte ha nån chans på högskolan i såna fall?

Och finns det möjligen andra liknande utbildningar där man kan jobba inom IT utan den tunga matten? Hittat "IT-driftteknikerprogrammet" i Kristianstad och "It-tekniker" i Borås på 120hp, men ingen aning hur "seriöst" det verkar, med tanke på att det är tvååriga program och mindre kända högskolor.

Uppskattar alla svar som kan ge mig en lite bättre inblick här!

Av sneakzie

Slänger in en liten uppdatering här hur det har gått

Jag gjorde faktiskt ingenting mer än att låta tangentbordet ligga tills idag, och nu när jag kopplade in det så funkar det helt felfritt än så länge. Det kanske är lite kaffe som är insmetat där under nu som man kanske vill ha bort senare. Men det funkar kanon hittils nu iaf så

Av sneakzie
Skrivet av valleb:

Fyll upp badkaret med ljummet vatten, snåla inte. I med tangentbordet och låt det stå i en 10-15 minuter. "Rör" om då och då.

Plocka ut tangentbordet och skaka av det så gott det går, upprepa med några timmars mellanrum. Har du gott om ris hemma så i med det i en ICA kasse tillsammans med tangentbordet och låt det stå, minst över ett dygn.

Koppla in det och njut av ditt nytvättade fräscha tangentbord.

Kan man göra detta nu sådär lite över ett dygn sedan det hände? Har fortfarande bara låtit ligga utan att koppla in det hittils. Vet inte riktigt hur jag ska göra haha. Ska jag ta bort alla tangenter när jag gör detta med i så fall?

Skrivet av Lalle-:

Skruva isär tangentbordet, plocka bort alla tangenter, rengör kretskortet, tangenter och brytare.
Har du inte destillerat vatten eller något annat som rekommenderats så funkar vanligt kranvatten.
Folk säger att man ska ha destillerat för att det är "helt rent", men tänker inte på att så fort kaffet/läsken/whatever löses upp i vattnet så blir det förorenat. Det viktiga är att elektroniken är ren och torr när du spänningssätter den.
Jag rengjorde ett qpad mk80 förra veckan. Plockade isär det så långt det gick och tvättade bort rester av vad jag misstänker var hallonsoda. Doppade en tandborste i vodka och putsade lite försiktigt på kladdet, torkade sedan bort det med en fuktig trasa. När tangentbordet torkat monterade jag ihop det och pluggade in det, det blev som nytt.

Edit: Att lägga det i ett vattenbad tycker jag inte låter som någon jättebra lösning. Montera isär och rengör, låt torka.

/ Jacob

Detta låter ju med bra. Men är det inte pilligt att få isär och ihop allt? Visst gör man vad som för att få det att funka igen nu, men jag har inte ens kunnat få fast tangenterna med "silverhakarna" riktigt ens efter jag plockat bort dem. De blir helt lustiga när man sätter dit de igen, gör det antagligen fel så.

Av sneakzie
Skrivet av beyondthemind:

Kaffe leder också ström, det är fetter och oljor i det. Visst, det leder inte ström som metall såklart, men fullt tillräckligt för att det ska bli knas. Jag tror faktiskt mitt tips ovan är det enklaste för att få bort det intorkade kaffet.

Det funkar inte med vanligt vatten eller? Har lite beslutsångest om jag borde låta det lufttorka nu eller doppa det igen.

Skrivet av I_KILL_HORSES:

Bra att det bara var svart kaffe. Det borde vara lättare att lösa än med mjölk och socker, eller läsk.

Kolla in den här guiden! http://imgur.com/a/9sHx7

Jo tur i oturen eller vad man säger haha... Vissa verkade få sitt tangentbord fungerande med endast vattendopp och lufttorkning där iaf ju

Skrivet av PointMan:

Gå loss med elektronikrengöring, har kaffet inte orsakat några skador på kretskortet så borde elektronikrengöringen lösa upp allt skit och återställa funktionaliteten

Är de samma som isopropanol typ? Hade något sånt hemma iaf. Ska man bara ta bort allting så man ser kretskortet och sedan lägga på lite sådant? Vet inte ens hur jag får bort allt så man ser kortet haha. Kan inte ens få tillbaks tangenterna som är som spacebaren med de här silvriga "hakarna" x)

Skrivet av KaffeMedKotlett:

Inte för att göra en jobbig situation jobbigare för TS, men jag blir lite förvånad att så många fortsätter att dricka kaffe / läsk / sprit vid datorn. Hur man än gör så är det upplagt för att någonting får sig ett bad som det antagligen skulle klara sig utan.

*Säger han som sitter med båda Cola och kaffe på skrivbordet i skrivande stund*

Haha det är ju så gött att ha nåt att dricka medans man gibbar. Men till slut händer det något tyvärr... x)

Av sneakzie
Skrivet av ehallq:

Nej, vätskan i sig förstör det inte. Men något kan har kortslutits och gått sönder iom vätskan. Även kladdet som är kvar när det torkat kan kortsluta saker. En kortslutning kan ha sönder komponenterna och då är det bara att köpa nytt, men har du tur så har komponenterna klarat sig och det räcker att torka av allt

Aah, fan det borde man tänkt på att låta de var urkopplat direkt... Men men får hoppas det funkar helt enkelt!

Skrivet av OrlMrt:

@sneakzie: Var det socker & mjölk i kaffet? Om inte kan det räcka med att lufttorka allt. Med socker & mjölk har du lite rengöring framför dig.

Det var svart kaffe så Så det är bara att låta det ligga då? Ska jag ta bort alla knappar med eller räcker det att ha det som det är nu? Har tagit bort alla knapparna vid numpad delen och piltangenterna och de över för tillfället.

Av sneakzie
Skrivet av dLuux:

Hur länge väntade du innan du kopplade in det? Samt hur rengjorde du det som du spillde?

Jag hade de inkopplat lite efter incidenten, sen testade jag torka de å koppla in det igen och se om det funkade, vilket det inte gjorde :/ Kan ha vart 5 minuter.

Skrivet av Brainsplitter:

@sneakzie: Jadu det vet man inte... Du skulle dragit ur kontakten och låtit den lufttorkat innan du testade det nu kan du förstört det istället.

Du har väl kvar verktyget så du kan ta bort alla tangenter? Gör de och tvätta dessa så låter du allt torka sedan i minst ett dygn.

Tänker aldrig så långt tyvärr haha

Yes det har jag, tog bort alla kring numpad delen. Ska jag ta bort exakt alla ist och sedan torka av allt helt?

Skrivet av ehallq:

Jag tror inte det räcker att lufttorka det som någon skrev. Spillde kaffe själv en gång och det var abra att skruva upp allt och torka av kretskortet helt för att få bort allt kladd. Sedan ska man torka det helt torrt och sedan låta det lufttorka ett tag.

Så börja med att lufttorka, fungerar inte det, gör som jag sa. Fungerar inte det, så är det bara att köpa nytt :/

Man förstör inte kretskortet helt vid vätska på det då? Utan man kan försöka torka av det med nån trasa eller nåt?

Skrivet av ASUSG15:

Plocka isär det, lägg alla tangenter i en bunke vatten. Kretskortet kan du torka av med isopropanol, "elektronik-spray" eller liknande.

Lycka till!

Ska se om vi har något sådant hemma!

Skrivet av beyondthemind:

Själv har jag lagt ner hela tangentbordet i batterivatten när jag spillt något på det. En gång hade det torkat in så då lät jag det ligga ett tag och sen rörde jag runt i vattnet med tangentbordet så att allt skulle åka ut. Upprepade detta två gånger, det var mycket annat smuts som också åkte ut på samma gång. Sen lät jag det torka nåt dygn och så fungerade det som vanligt igen.

Ofan jag ska se om jag har det hemma med, hade vart smidigt!

Av sneakzie

Spillde kaffe över tangentbord, är det helt kört?

Råkade nyss spilla ut cirka en halv kopp kaffe över numpad delen av mitt tangentbord, ett Qpad MK-85 är det. Nu när jag kopplar in det så är det som att alla knappar trycks i samtidigt. Hela datorn börjar spöka, öppnar upp program, skriver en massa bokstäver överallt hela tiden osv. Är det helt kört eller går det att göra något åt det? Antar att kaffet nådde kretskortet, eftersom man kan se nåt slags kort under längst upp om man tar bort knapparna vid numpad delen. Tangentbordet var helt nytt med så, är det kört eller ej?

Av sneakzie
Skrivet av vrmlnd:

Ja, det presterar bättre. Men som tidigare nämnts förbrukar det mer ström.

Ja okej, synd att man inte har det kraftfullaste nätagget då haha...

Skrivet av RaBlack:

GTX 970 är ett mycket bättre val för dig.

(Minimum 500w för GTX 970)

Anledningen är enkel... om du nu inte vill köpa ett till nätagg...

System Power Supply Requirements for a single Radeon R9 390
• AMD specifies a minimum of a 750 Watt or greater system power supply. (Minimum system power requirement based on a PC configured with an Intel Core i7 3.2GHz 130 Watt TDP processor.)
• the system power supply must also have a maximum combined +12 Volt continuous current rating of 42 Amps or greater
• the system power supply should also have at least one 75-Watt 6-pin and one 150-Watt 8-pin PCI Express supplementary power connectors. There are some non-reference design cards that require two 150-Watt 8-pin PCI Express supplementary power connectors.

Total Power Supply Wattage is NOT the crucial factor in power supply selection!!! Sufficient Total Combined Continuous Power/Current Available on the +12V Rail(s) is the most critical factor.

Overclocking of the CPU and/or GPU(s) may require an additional increase to the maximum combined +12 Volt continuous current ratings, recommended above, to meet the increase in power required for the overclock. The additional amount required will depend on the magnitude of the overclock being attempted.

Oj 750W alltså för ett 390? Då får det klart bli ett 970 istället

Av sneakzie
Skrivet av tudz:

Grafikkort helt klart. 970 föredrar jag personligen över 390 av den enkla anledningen att det drar mindre ström.

Okej tack för svar! Ja precis, det såg jag med. Så ett 970 kanske det blir i så fall

Kommer ihåg att jag hade 50-80fps under betan utav Battlefront på Medium. Jag lär få upp min fps med ett nytt grafikkort då va? Känns ju som att min FX-8320 inte borde flaska allt för mycket i alla fall.

Av sneakzie
Skrivet av vrmlnd:

Köp ett R9 390!

Presterar det bättre än ett 970? Längesen jag hade ett AMD kort så kan inte mycket om deras serie!

Skrivet av Defender:

Byt grafikkort först isåfall
390/970

Det är det som gäller va? Ett 760 kanske är lite halvkasst till Fallout 4 t.ex. då rekommenderade står 780 läste jag

Av sneakzie

Vad ska jag uppgradera i första hand?

Hallå där!

Sitter och funderar på att uppgradera datorn inför Fallout 4 och Star Wars Battlefront, och vet inte redigt om det främst är processorn eller grafikkortet jag borde byta. Om det blir processorn så får jag även köpa nytt moderkort då jag antagligen byter till Intel då (har AMD atm).

Så, vad säger ni? Just nu är mina specs:

GTX 760 2GB
AMD FX-8320 klockad till 4,0GHz
8GB minne 1600MHz
Corsair CX500W - så ni vet hur mycket agget pallar

Det jag tänkt just nu är ett GTX 970 endast och kanske kunna lira Fallout 4 på high stabilt? Eller kommer min processor att flaska ett sådant kort och jag borde köpa ny processor istället med moderkort? I så fall intels nya skylake hade jag tänkt, en i5 6600K eller något

Vet verkligen inte själv. Känns som det blir lite dyrt med både och. Skulle kunna tänka mig lägga max 3-4k på en uppgradering så!

Av sneakzie
Skrivet av jonatan80:

ingen som vet.

ja skulle tycka det var suspekt om ja körde en processor på 4ghz med en 212 evo på 70c
ser du om frekvensen droppar på grafiken eller processorn när du får lagg. är ju täcken på att det trottlar även fast temp säger nåt annat.

Nu är det en TX3 Evo jag har, men ändå som du säger så är det kanske lite högt. Dock så får jag inte alls samma temp när jag sitter och lirar WoW (självfallet). CPUN på 45C och coren på 32C, väldigt stabilt. Prime95 är ju verkligen ett "torture test" för CPUn.

Menar du typ GPU usage och CPU usage när jag spelar? Nu får jag ju oftast inga riktiga spikes då jag direkt går ner till t.ex. 10fps sen upp till 60 igen, utan jag har bara allmänt låg fps för mina specs tycker jag. I så fall enligt MSI Afterburner är min GPU Usage rätt så stabil, oftast på 50-58% däremellan. Nån gång en drop ner till 38% usage o.s.v. Min processor dock mäter Afterburner core per core, så det är 8st att hålla reda på där.
2 cores gör inget jobb alls där typ iaf (just WoW kan nog bara använda 4 cores), och de andra går upp och ned hela tiden typ. Core 1 hoppar mellan 32-58% lite o.s.v.

Men det är väl vanligt eller? Jag kanske bara tror att min dator är bättre än vad den egentligen är. Men en 8 kärnig fx-8320 på 4GHz tycker jag borde klara WoW och andra "lätta" spel bättre, men jag vet inte.

Av sneakzie
Skrivet av jonatan80:

vad säger HWmonitor om temperaturen på grafikkortet då.
MSI afterburner ska funka rätt bra annars den klarar av att läsa av temp även fast det inte är ett MSI kort

Min max temp på grafikkortet har varit 70 grader tror jag. Oftast när jag kollat till den under lite WoW-spelande så har den vart mellan 52-55C har jag för mig.

Mätte dock mina CPU och Core temps under en halvtimmes prime95 test. Min högsta temperatur på coren var 54C, men låg mestadels på 49-52C vad jag såg. Maxtempen, alltså rekommenderad högsta temp är 62 dock för coren, så rätt nära ändå. Sen CPU tempen var 68C, och det är väldigt nära 70C som är rekommenderade högsta temp.

Testade detta efter jag stängt av AMD Turbo och skruvat upp min processor till 4GHz istället för 3,5GHz. Så nu är min processor som en FX-8350 istället. Tänkte testa att spela lite med den nu. Borde jag vara orolig över tempsen dock?

Av sneakzie
Skrivet av Felek:

Vad lirar du då?

Lirar typ endast WoW och CS:GO. Spel som inte ska kräva något alls i princip.