Inlägg

Inlägg som shortleif har skrivit i forumet
Av shortleif

La precis en beställning hos Amazon och hittar inte om det är vanlig eller digital edition. Någon som vet?

EDIT: Disc-slot på bilden, men hittar inte info. Länken i bekräftelsemailet går till en dual sense kontroll, men det står PS 5 och 5999 har dragits. Någon som varit med om samma sak?

https://www.amazon.se/Console-Playstation5/dp/B08H93ZRK9

EDIT2: Orderinfon på mitt konto säger PS5, länken även här till Dual Sense kontroll... är det en redirect eller bara kaos hos Amazon/min beställning?

EDIT3: Svar från Amazon kundtjänst på chatt.

Citat:

Jag förstår. Anledningen till varför du kommer till PS5 kontrollen är på grund av att Playstation 5 är slutsåld. Men självklart så kommer det fortfarande vara Playstation 5 som du har beställt och kommer få.

Av shortleif

Kopplade in min LG igår och än så länge känns det finfint!

Av shortleif
Av shortleif

Riktigt bra tips på skärm. Skickas tyvärr inte förrän 10 februari, orkar man vänta.

Av shortleif
Skrivet av nikwhatsup:

Bumpar upp denna igen då jag aldrig köpte en ny skärm men har bestämt mig för ett faktiskt inhandla en nu i mellandagarna. Men för att sammanfatta det jag skrev i trådstarten, 1440p, 120+Hz, G-Sync, IPS, någorlunda "färgkorrekt"/stor färgrymd då sambon använder denna i jobbet (animation och film).

Är det LG Ultragear som gäller fortfarande?

Intresserad av i princip samma fast med Freesync. Spelar mest lite långsammare spel typ WoW, dota. Har också behov i jobbet av en iaf ok skärm, gör inga original för print själv. Men att kunna göra en hygglig bedömning med ögonen vore super.

Av shortleif
Skrivet av shortleif:

Satt med Sonys A87 i korgen redo att beställa, men behövde 5 minuter till för att fundera. Då försvann sista TVn ur webblagret. Så det blir väl att ta nya tag på måndag...

Jag hade tur. Det trillade tillbaka en A87 på mediamarkt och blev tillgänglig i butik under natten. Som nu är bokad i butik, men känner ändå osäkerhet kring A8(5/7/9) vs LG C9/X.

Jag tror jag kommer få relativt lite nytta av 4K/120Hz. Ser inte framför mig att varken X-Box Series X eller PS5 kommer klara att trycka ut 120fps i 4K för att matcha de 120Hzen. Särskilt inte för open world RPG som jag spelar... men det är ändå något som gnager med avsaknad av 4K/120Hz, HGIG och VRR. Några tips på att bli av med hårdvaru-FOMO?

EDIT: Fuck it, det får bli A87:an och slippa hänga som en galning och leta andra erbjudanden i veckan här/prisjakt/CDON/Webhallen/Komplett/Elgiganten/Netonnet/Inet/proshop/Elon/Dustin osv. Blir en betydligt lugnare vecka framåt

Av shortleif
Skrivet av konsum:

Panasonic är ju kända för att ha bäst bildkvalitet. Så om man inte behöver VRR och 4K@120Hz så är nog tex en Panasonic HZ1000 bättre val än Sony (och alla andra för den delen).

Absolut, kan det vara så. Panasonic är vad jag läst väldigt bra utom på gamling och att deras OS inte är i nivå med de andras. Ska också sägas att jag iaf inte sett några Panasonic OLED på rea än. Sony A87 fanns för 13k på mediamarkt.

Av shortleif
Skrivet av saturn5:

En enkel fråga:
Är SONY A87 55:an på Media Markt en bra TV till ett bra pris?
Den finns fortfarande lokalt i min butik så jag kan köpa den där.
Avsikten med den är att ha den i vardagsrummet med ett hemmabiosystem, den kommer visa film och serier via VOD-appar och filmer via Blu-ray spelare framför allt, ingen gaming på den TV:n har jag och sambon kommit överens om.
Känns som en väldigt bra TV för pengarna och ändamålet men vill inte göra bort mig då TV:n kom ifrån ingenstans för mig, trodde LG var outstanding och därmed punkt.

Som jag förstår det så är Sonyn (A8...) att föredra jämfört med LG CX om du kan vara utan de senaste gamingfunktionerna (4K/120Hz, VRR och ALLM). Enligt HDTVtest är det en bättre allround TV.

Av shortleif
Skrivet av Badgez:

Verkar finnas på mediamarkt!

Står som slut i webblager, finns i ett väldigt fåtal butiker som det ser ut för mig i alla fall.

Av shortleif

Satt med Sonys A87 i korgen redo att beställa, men behövde 5 minuter till för att fundera. Då försvann sista TVn ur webblagret. Så det blir väl att ta nya tag på måndag...

Av shortleif
Skrivet av anon270778:

De fina LG OLED modellerna prissänktes ordentligt Black Friday 2019 så håll utkik, det lär hända i år med. Ge intw upp hoppet

Om jag kollar rätt på förra årets priser så var LG C9 55 tums lägsta pris innan BF drygt 15k (bump upp till runt 16,5k månaden innan BF) och strax under 13k under BF. Så gissningsvis lär 55 tum CX droppa ned runt 13k i år. Säkerligen motsvarande på andra storlekar.

Av shortleif
Skrivet av Laxpudding:

Det är högst diskutabelt vad 4K/120 Hz och framför allt VRR kommer tillföra till konsol. Bara någon enstaka titel har 120 Hz-kapacitet och verkar då sikta på 1080p där 1080p/120 fungerar på många fler TV. VRR är verkligen i dunklet. Plus att funktionerna i de fåtal 2020 års TV-modeller som har dem, verkar följa samma mönster som år 2020 i övrigt.

För PC med RTX3080/RX6800 etc, är det annan sak. Men konsol är verkligen en marknad som ur tillverkarnas (både Sony/MS och spelutgivarna) riktar in sig på TV-apparaterna i stort. PS5:n och Xboxen är inte lanserad för dem som vill köra 4K/120 och VRR. De har lite bredare perspektiv än så.

Du kan med gott samvete prioritera en TV med de bildegenskaper du eftersträvar. De makalösa spelen kommer fungera i 4K/60 på alla TV-apparater.

Om jag fattat det rätt från dina andra svar i tråden (och guiden) så är Dolby Vision att föredra om man kollar mycket streamat material (bara prime som satsat på HDR10+) och då går egentligen Samsung bort helt?

Är det värt slå till på en Sony OLED vs en LG och skippa gaming-funktionerna? Det är "nice-to-have" men kanske inte väger upp det som jag hört om Sonys bättre processor/bildalgoritmer/färgomfång.

Av shortleif

4K/120Hz vs ”bättre” bild, hur har ni andra tänkt här?
Jag tycker det finns flera exempel på detta, t.ex.

  • LG CX mot Sony A85/87/89

  • Sony XH90 vs Xh95

  • LG Nano90/91 vs Samsung Q80T (har HDMI 2.1 men bara på en port och verkar lite svajigt)

Jag tvekar mer och mer på hur viktigt 4K/120Hz kommer vara för mig. Visst är det nice med VRR och hög Hz, det märker man på datorskärmen. Men det ger inte så mycket när man spelar diverse RPG-spel. Inga höghastighets-FPS för mig, typ Destiny som ”värst” de senaste åren.

Så vad ska jag då med 4K/120Hz till? Visst hade VRR 40-60Hx varit nice i vilket fall. Men hur tror ni 4K/120Hz kommer utveckla sig? Särskilt om det är konsol som gäller... Man lär ju bli utan ögongodis för att nå dit även med PS5. Knappt att en framtida Pro version ens kommer vara i närheten... eller?

Har jag också fattat rätt i att VRR ofta kräver ALLM, som i sin tur påverkar massa bildegenskaper till det sämre?

Väljer ni supersnygga 60Hz över inte lika snygga 120Hz?

Av shortleif
Skrivet av Samlooh:

Kan bara säga att jag har absolut inga problem med min LG OLED B7 trots väldigt stora fönster i dagsljus. De är verkligen inte så ljussvaga som vissa vill få det att låta som.

Jag har heller inget problem (eller antydan till) inbränning trots att jag spelar mycket spel på den. Skärmsläckaren brukar dessutom gå igång hyfsat snabbt om man råkar glömma stänga av.

Låter bra, särskilt som jag läst att diverse tekniker för att ytterligare minska inbränningsrisken kommit på senare år.

Skrivet av Laxpudding:

QLED är vanlig LCD. Med VA-paneler på de modeller som finns. Det är bakgrundsbelysningen som skiljer sig. Det kan vara ljusstarkare men måste inte vara det. Samsungs Q6-modeller är exempel på detta.

Går igenom hur QLED fungerar tekniskt i den här artikeln: https://www.sweclockers.com/artikel/30275-tekniken-bakom-mini...

Sony XH90 är verkligen första modellen av sitt slag för Sony. Så det verkar vara en hel del inkörningsproblem.

1. LG:s nanocellmodeller kan inte mäta sig i fråga kontrast och dynamiskt omfång med deras OLED eller en väl fungerande VA-LCD. Men de är väldigt bra generella mellanmodeller, inte minst i funktion och reflexfilter.

2. OLED fungerar mycket bättre än i vardagsrum än vad många tror. Bilden är överlag ljusstarkare än de flesta äldre TV och den genomsnittliga LCD:n. Reflexfiltret hör till det bästa vilket gör att kontrastintrycket (OLED:ns styrka) behålls.

3. Det råder inte delade meningar bland de som äger en OLED och är medvetna om vad de har. Det är en högljudd diskussion om inbränningar men sällan mer än anekdoter. Den ökända TV4-solen handlar om en tidig Philips-OLED som rimligtvis kördes från kartonnginställningen.

4. Vet inte riktigt vad du menar med hur de är "som märken"? LG och Samsung är båda mer orienterade mot spel. Ironiskt mer så än Sony. Därför är de här spelfunktionerna mer utbredda hos LG och Samsung medan Sony lite yrvaket kastade in XH90 som en "uppdateringar kommer"-spelmodell först i våras.

Tack så mycket för svaren!

Jag har nu kollat film och läst artikeln om QLED, om jag kokar ned det rätt så blir det ett "renare" ljus från QLED då de RGB-färgerna har skarpare kurvor och det är mindre överlapp.

1. Ok, då ska Nano vara rejält billigare för att vara värt det med andra ord...

2. Ja, det har inte gått att få fram vad ljusstyrkan är på min nuvarande vanliga LCD, så att få någon slags referensvärde för vad X nits är i min miljö har varit omöjligt. Men vad du och andra här skriver så verkar det inte vara något problem och jag har ju backup-lösning med mörkläggning om det är värsta tänkbara ljusscenario . Så denna orospunkten kan jag nog lägga åt sidan..

3. Har kollat Rtings klipp där de testar inbränning över lång tid. Men rätt irrelevant för vanliga användare, jag kommer inte ha min TV i ett väntrum med CNN på 24/7. Och jag kommer väl mer och mer fram till att det inte bör vara något större bekymmer för mig.

4. Bra info om att det är Sonys första modell av den här typ.

Lutar åt en LG C9/X eller Samsung Q80 (eller 90 om den droppar rejält i pris). Men om någon har tips på andra tillverkare eller modeller så uppfyller kravspec på 55 tum, 4k/120Hz, och OLED eller FALD vore det trevligt. Slutpris under BF siktar jag på under 15k, gärna ner närmre 10.

EDIT: Ska sägas att jag mest kommer lira RPG osv. Så det kommer kanske inte göra så stor skillnad ändå, väldigt få spel kommer komma upp i över 60 fps i 4K. Därav kanske något som Sony A85 skulle kunna vara ett bättre val, bättre färger(?) än LG men sämre gaming-specs.

Av shortleif

På jakt efter TV under nästa vecka.

Kravspec är :
55 tum
4k/120Hz (så HDMI 2.1)
OLED eller LCD med FALD
Gärna VRR

Har spanat in 4 olika modeller för detta:

  • LG 55NANO90/91

  • Sony KD 55XH9005 (2020 modell)

  • Samsung QLED QE55Q80T

  • LG OLED55C9 (CX verkar inte vara värd prisskillnaden)

Kommer användas till nya generationens konsol samt att se på film/TV - mestadels streamat. TV:n kommer stå i ett helt vanligt vardagsrum, med möjligthet till mörkläggning men den lär användas sparsamt.

Svammel...

Har försökt läsa på, men det är svårt att veta vilken som är bäst i förhållande till pris. Särskilt när priserna på vissa modeller åkt jojo sen launch.

  • LGNANO90/91 har de helt rätta specsen, är den modell som haft lägst pris hittils - men verkar också vara lite sämre, ljusstyrka, dimzoner osv.

  • Sony verkar inte ha riktigt HDMI 2.1, eller att det behövs en firmware-uppgradering vilket ändå känns lite svajigt och många verkar ha crasher med Android-TV.

  • Samsung har HDMI 2.1, men bara på en port? Verkar också vara den dyraste av dessa tre LCD:er. Men QLED ska ändå vara bättre än vanlig LCD?

  • LG C9 verkar vara bäst här och att döma av "ljusstryke"-artiklen så ska en OLED egentligen inte ha några sådana problem utom i extremfall. Då återstår bara problemet med risk för inbränning och det något högre priset. Sen kanske C9 också börjar ta slut på lagren och då är det ett betydligt större prisgap ned till de andra här i listan.

Dold text

Frågor:

  1. Är bilden på LG Nano påtagligt sämre än framförallt Samsung (men kanske även Sony) för någon som inte kommer kolla särskilt mycket på 4K blu-ray utan mestadels streamat material och spel?

  2. Hur bra funkar egentligen en OLED i ett ljust vardagsrum med mycket fönster, men inget direkt solljus på TVn (mörkläggningsgardiner finns till soliga och snöiga vinterdagar)

  3. Det råder delade meningar om OLED-inbränning, verkar vara ett "faktum" att det sker men efter lång tid eller väldigt färgintensiva anvädningsområden. T.ex. viss HUD i spel. Är det en risk för en normal användare? Vad händer om jag glömmer spelet på i huvudmenyn hela dagen?

  4. Hur är Sony, LG och Samsung som märken? Har haft min LG länge nu och den har alltid funkat ypperligt - dock inga Smart-TV funktioner som kan krångla.

  5. Har jag missat någon modell i min lista?

Av shortleif
Skrivet av johanandersson:

... glöm absolut inte att flytta skärmkabeln till grafikkortet.

Av shortleif

Från APU till GPU

Tjena!

Har hittills kört min dator på APU, Ryzen 3200g. Och har nu köpt en GPU, Radeon 5600XT. Är det något jag behöver fixa innan jag pluggar in kortet?

Ska jag avinstallera drivrutiner, trots att grafikdelen idag också är en del av CPU?

Kan man slå av APU så att den inte drar processor kraft, eller görs detta automatiskt? Eller är det inte ett problem?

Av shortleif

På jakt efter budget-GPU i reatider

Hej!

Sedan slutet av sommaren sitter jag på en budgetdator som jag spelar en del på. Än så länge har jag kört på den inbyggda grafiken i min Ryzen 3, men när det blir intensivt så orkar den inte riktigt med känner jag.

Konfigurationen idag:

  • MK Gigabyte B450M DS3H

  • EVGA BR 500W 80+ Bronze

  • CPU AMD Ryzen 3 3200G 4.0 GHz, 6MB, AM4, 65W

  • Kab FD Core 1100

  • Corsair 8GB (KIT) DDR4 2666Mhz

  • Corsair 8GB (KIT) DDR4 2666Mhz

  • Crucial MX500 SATA SSD 250GB

Vad vore ett lämpligt kort att hålla utkik efter på rean? Får inte kosta mer än 3k, gärna under 2k. Känns som slöseri att lägga mer med tanke på begränsningarna som finns i systmet i övrigt.

Funkar det vettigt med Nvidia-GPU till AMD i dagsläget? Min Ryzen 1700 och 1080Ti funkade inte riktigt 100% tyckte jag.

Är det bättre att vänta på Radeon RX 5500?

Av shortleif
Skrivet av CyberNerd:

Handlar inte om M.2 vs Sata. Även M.2 finns som Sata. Frågan är NVMe vs Sata, och M.2 vs 2.5".

Där ser man! Ska rätta till det!

Skickades från m.sweclockers.com

Av shortleif
Skrivet av Elektron:

Din kundvagn fungerar tyvärr inte
"KUNDVAGNEN FINNS INTE"

Skickades från m.sweclockers.com

Nu finns ny länk