Inlägg

Inlägg som Lynx75 har skrivit i forumet
Av Lynx75

Tack till er båda för er tid med förslag till kundvagn. Det verkar ju helt klart gå att få ihop något vettigt för en vettig peng också och inte bara smälla på.

Skall titta på alternativen och fundera, igen: tack!

Skulle fler dyka in och läsa tar jag ens del av andras tankar och förslag.

Av Lynx75

Ny stationär för redigering PS/LR - budgetvariant?

Har läst igenom det mesta (tror jag) på forumet ang olika typer av datorer för detta ändamålet, samt pratar lite med Inet. Det tenderar ofta att hamna på 20K+.

Tänkte nu rådfråga den samlade klokskapet här på hur jag bäst kapar kostnaden om jag inte vill ge så mycket.

Det handlar främst om foto där LR används till kanske 80%. Det blir ofta stora bildfiler med panorama och i PS blir det ofta en hel del lager.
Nuvarande dator (10 år gammal) funkar inte för videoredigering men det för den nya gärna göra, men det behöver inte vara det värsta för den; kan ha överseende med seg rendering osv.

Jag har landat i AMD. Funderar på 3900x men är väl med på att jag kanske behöver gå ner på 3800x eller 3700x. Frågan är hur stor skillnaden blir i LR. Allt är snabbare än det jag har idag I5 gen 2, 16 ram och mekaniska diskar).
Till saken hör att det är rent nöje, har ingen inkomst av fotograferingen osv så svårt att motivera massa dyra inköp datormässigt som kanske är overkill?

32 Ram och får väl gärna vara 3600MHz förstår jag. Liten prisskillnad mot billigare så det är inget att snåla på.

Vilket moderkort skall jag välja? Vill gärna ha lätt tillgänglig USB-c (påverkar ju chassi också tänker jag?). Wi-Fi inte nödvändigt men får gärna finnas.

Har idag backup i molnet samt på mekanisk disk i samma burk, ingen nas eller liknande.

M2 ssd vill jag ha, behöver jag två (stor nytta av att separerara arbetsflöde/katalog redo OS och program? Var ju då förr med mekaniska... kanske försumbart med nyare diskar?

Grafikkort är kanske där jag kan spara mest, spelar inget alls (beror såklart på kass dator också - nytt grafikkort får gärna vara dugligt i spel men behöver absolut inte vara klara värstingspelen på maxade inställningar.
Rekommendation på kort?

Kommer man under 15K?

Skärm kommer uppgraderas framöver och datorn skall klara två lite bättre skärmar men det verkar det mesta hörs idag så det är kanske ingen issue?

Vad missar jag? Vad bör jag tänka på?

Tack på förhand.

Av Lynx75

Tack för input ang hur jag hittar rätt disk också - då vet jag i alla fall hur jag skall börja.

Av Lynx75
Skrivet av anon285400:

Du gjorde ingen image från Windows 10 på ett bootbart media? Då kunde du ha köpt en ny hårddisk, så hade allt varit som vanligt på 30 minuter.

Blir nog svårt att hitta licensnyckeln nu när hårddisken har crashat, du hade kunna kollat detta tidigare.

Jag har också lyckats med dessa misstag, därav dessa tips tills nästa gång. Jag tar ny image från Windows 10
C:/ cirka två gånger per år.

När du är nöjd med Windows 10 och dess program etc.
Sätt in en portabel hårddisk på 250 GB (brukar räcka) i USB-porten. Skriv kontrollpanel i sökrutan i Aktivitetsfältet. Välj Kontrollpanelen > System och säkerhet > Säkerhetskopiera och återställ (Windows 7). Följ instruktionerna.

Om Windows crashar i framtiden, så byter du den trasiga hårddisken. Bootar upp datorn på den portabla hårddisken, följ instruktionerna. Datorn startar om och Windows 10 ser ut som det gjorde då du gjorde imagen.

Mvh Christian

Tack för tips, blir så till kommande. Nej, aldrig tagit någon image...

Av Lynx75
Skrivet av ANDI:

Om du hade W10 installerat är det väl ändå bara att slänga in en ny disk och göra en ny installation med en bootbar USB-sticka (som du får fixa på en annan dator). Nyckeln är låst till moderkortet och behöver inte skrivas in igen.

Ah! Tack! Så jag kan använda en annan dator till att göra en bootsticka och sedan funkar det vid nyinstallation i denna datorn? Grymt, tack!

Av Lynx75

Hårddisk gav upp, nytt Windows eller kan man använda samma?

Hej, har en gammal dator där hårddisken gav upp.

Antar att allt kommer funka som vanligt om jag köper ny hårddisk och installerar Windows. Frågan är ju nu: kan man på något sätt hitta sin windowsnyckel eller bara att köpa ny licens?

Jag har två hårddiskar i datorn, kan jag enkelt se vilken som varit primär? Jag tror det är den översta men inte säker. Känns onödigt att byta fel 😃

Av Lynx75

@tintinj: inte ovanligt, men håller med - man undrar hur fan det kan vara rimligt. Förvisso några företag som dömts för vilseledande reklam i sambands med dylika tillfällen.

Ett tips kan vara att kolla pricerunner / prisjakt som brukar ha prishistorik tillbaka så kan man se om det är smyghöjt inför rean för att sedan kunna sälja till ordinarie pris och påstå att det är x procent billigare.

Av Lynx75

@blunden: Tack för input, ja det låter förvisso rimligt och skall man ändå slå på stort och köpa nytt skall man inte låta snålhet bedra vishet, så skippar nog också de mindre. Tack!

Av Lynx75
Skrivet av blunden:

Gör så. Det fina är ju annars att du i värsta fall kan ångra dig och uppgradera till en variant med fler kärnor senare om du kommer fram till att du har behov av det, även de ur Ryzen 4000-serien som kommer nästa år.

Så enkelt är det ju om man väljer rätt plattform från början. Tanken var väl dock en burk som jag inte behöver fundera på uppdateringar än på några år, men det finns ju alltid alternativa vägar.

Funderar på om man klarar sig bra med en 500GB SSD till OS och program, också bör man väl lägga redigeringsprogrammens cache på den också och ha arbetsfilerna på en annan SSD, där tänker jag nog en 1TB, med video kan det snabbt dra iväg. Eller skall man gå på två 1TB direkt, det är ju en bra fråga.

Av Lynx75

@blunden: Tack för input! Än så länge är det inga stora inkomster men visst blir det några fotojobb ibland. Det är väl inte tiden som tjänar pengar till mig men samtidigt så sitter jag på en sirapsburk idag och vet vad det innebär. Skall leta upp lite tester på dem men det jag har sett hittills så verkar det faktiskt skilja en del, så vi får väl se. Samtidigt så får det bli en avvägning mot investeringen, det är ju ingen heltidssyssla eller huvudinkomst som är beroende av det.

Tack för all input, värdefullt.

Av Lynx75

@r_b89: Och att minneshastigheten överstiger ett moderkorts standardhastighet, det är bara en inställning någonstans som behövs för att de skall kunna köras i full hastighet om jag har rätt för mig - annars kör de i standardhastighet?

Av Lynx75

@r_b89: Tack för värdefull input! Gör ju rätt mycket för priset också att gå ner till 3700x istället för 3900x

Hänger inte helt med på lanes och de bitarna, men om jag inte har en X570 så kommer diskarna att sno hastighet från GPUn... men kör man 570 så kan de gå för fullt sida vid sida. Rätt uppfattat?

Av Lynx75

Tips till plattform för Ryxen 3800x resp 3900x

Hej!

Går i tankar på ett helt nybygge som gärna får landa en bit under 20' men inser också att det inte är helt enkelt. Bättre att få rätt saker än att nödvändigtvis landa under 20. Idag sitter jag på en dator (som aldrig är uppgraderad) från 2011 så allt jag skaffar är ju ljusår bättre och kommer underlätta min vardag, väl medveten om det.

Användningsområdet är främst foto- och videoredigering (kalla det avancerad hobbynivå) men kommer sannolikt att bli lite spelande, men inte på någon mer avancerad nivå/spel.

Moderkort/CPU/kylare
Jag funderar lite mellan 3800x och 3900x från AMD och jag klarar mig ju sannolikt med 3800x. Vilka är vettiga bra moderkort, inte de enklaste eller billigaste utan bör vara bra och ha möjlighet att bygga ut framöver. Försöker läsa mig till vad som behövs, vad som är bra att ha samt vad som är för mycket men tycker det är en djungel där ute. Vill ha en bräda som går bra med CPUn, läst en del om att en del blir för varma och inte har tillräcklig VRM (?). Förslag på bra bräda till 3800x resp 3900x mottages tacksamt, samt vettig CPU/kylare och om man behöver fler fläktar (vissa chassi har inbyggda, bra att satsa på sådant?).

Minneshastighet
Likaså minneshastighet på minnena, hur stor roll spelar det och vad är rimlig nivå att lägga sig på?

Grafikkort
För bildbehandlingen behöver jag väl inget värstingkort som det är nu då Adobes programvara inte drar så mycket nytta av det, men det blir väl sannolikt mer framöver. Däremot vill jag köra på en bra skärm (har inte 4K nu men det blir väl nästa antar jag) på kanske 27-32". Videoredigeringen kommer väl mest vara Full-HD format men kanske 4K framöver, vem vet. Kan man hitta ett vettigt för under 3.000? Eller hur skall man tänka? Jag vill inte ha det värsta som inte kommer att användas, men jag vill inte heller ligga på gränsen och känna att jag är begränsad om ett eller två år.

SSD
Jag tänker att till OS-disken kommer jag kanske inte behöva den snabbaste - själva uppstart osv är inte det viktigaste för mig. Däremot kommer jag vilja ha en snabb ssd för arbetsfilerna då de tenderar att bli stora (inte minst video). Är det rätt tänkt eller skall jag investera i två snabba SSD? Klarar man sig på 500GB på SSD för OS, program osv eller blir det tight?
Någon som kör stora foto/videoprojekt som har förslag på om man skall lägga cachefilerna på samma som OS eller om det med SSD ändå är så snabba diskar att det inte spelar så stor roll?

Något mer jag bör fundera över?

Kommer att köpa delar för montering någonstans.

Av Lynx75
Skrivet av Ozzed:

På allmän begäran kommer här en omröstning om vilken Ryzen 3000-processor folk kommer att skaffa när de släpps!

OBS! Har endast tagit med de som är ZEN2 då jag antar att de som fortfarande är ZEN+ inte blir så intressanta i detta entusiastforum

Kommentera gärna och motivera ditt val.

Sitter på en gammal Inteldator från 2011 idag så när det blir nytt blir det hela burken ny. Inget spel i dagsläget men med ny burk kanske lite testspelande men framförallt entusiastredigering för foto främst, men med ny dator kommer det bli video också (i stort sett ogörligt på min burk idag).

Försöker läsa mig till vilken av Ryzen som skulle passa då jag får för mig när jag läser att jag får mer bang for the bucks med nya Ryzen än med Intel. Hur stor skillnad blir det egentligen på 3700X eller 3800X eller skall jag kanske rent av nöja mig med R5 3600... ja, frågorna är många när man vill ha mycket men samtidigt inte tömma kontot. Får läsa vidare i köptrådar och testtrådar framöver så får vi se...

(röstade annan/vet ej) men lutar väl åt 3800x eller 3700x utan att helt kunna motivera det...

Av Lynx75
Skrivet av Ratatosk:

Det är en undersökning, ingen omröstning.
För att starta denna undersökning, fick jag kryssa i en ruta som heter starta omröstning, troligtvis därför jag gav namnet.

Intressant resultat, endast 8% som har 8 GiB, vilket var den gamla standarden, 57% har 16 GiB, vilket får anses vara dagens sweetspot, men det är redan 25 % som skaffat sig 32 GiB och många planerar för det.

Ganska kul och intressant undersökning, ibland kan man få för sig att alla sitter på apmycket när man läser enstaka trådar. För mig som sitter på en dator från 2011 och 8MB och det mesta slår i taket vid redigering i Adobes programvaror samt att jag undviker (eller inte gör alls) redigera videos så är ju funderingen 16 eller 32 på nästa. Efter att ha läst igenom här så är jag väl inne på att det blir 32 direkt då nästa dator är tänkt att hålla ett tag. Men inser ju iaf att jag inte är ensam kvar på 8 vilket jag ibland trott

Av Lynx75
Skrivet av SweDragon:

Jag kör 32GB hemma till min 6700K. Kanske lite overkill men tycker om att kunna stänga av windows swap-fil (windows hatar om man ligger på gränsen med swappen av i min erfarenhet) så att den inte ligger och tuggar sönder min SSD. Med tanke på att min gamla Intel X-25 håller än som sekundärdisk iallafal så verkar det varit ett bra val över tid...

På jobbet har jag 64GB och använder över 40GB när min 16-core 32-tråds Threadripper får gå loss fullt ut med länkning av vår relativt stora enterprise-applikation efter kompilering. I vissa applikationer så skalar ju minnet direkt med antalet trådar, så det kan vara tänkvärt nu när 8+ kärnor börjar närma sig standard även för hemmabruk.

För mig som är helt tappad i det tekniska men går i tankar om uppgradering: Du menar att ju fler kärnor ju mer minne skalas upp för användning och att det med den uppskalningen kan slå i botten om man har för lite minne?

Av Lynx75

@PoXe: Stort tack för svar, då har jag fått lite mer på benen. Inköpet blir ändå inte just nu men jag har börjat titta på det (igen efter att lagt det på is förra gången). Skall absolut kolla på 3000-serien då, det känns inte ointressant!

Av Lynx75

Tankar runt moderkort, processor och minnen för redigeringsdator

Är ingen fena på tekniken så undrar om någon på enkelt sätt kan redogöra för vad jag skall kika efter på moderkort.

Från de olika tillverkarna finns det ju t.ex med A resp P i slutet där A verkar vara de bättre korten - men behöver man dem? Syftet med kommande inköp är att vara grunden i en stark redigeringsdator för främst foto i Adobe-program men även viss filmredigering i Premiere.

USB-portar (snabba) och grafikutgångar är väl av intresse - eller är det grafikutgångarna på grafikkortet som är viktigare?

Jag tänker en I7 eller I9-processor, men har även tittat på en av de starkare I5:orna. Men valet landar nog på I7 8700 eller I9. Vet att om det är 370-serien behöver den uppdaterad bios, annars 390-serien. Men vad är skillnaderna på de olika korten med gaming, plus och pro i övrigt - något jag behöver fundera över?

Och en sista fråga gällande internminnets hastigheter. Det står mycket om hastigheter som inte är kompatibla med moderkortets standardhastigheter osv. Vinner man mycket på att köpa minnen på t.ex. 3000 MHz iställer för 2666, för som jag förstår det öppnar man upp för de högre hastigheterna i någon mjukvaruinställning?

Kanske rörigt men hoppas någon kan vägleda eller peka på vettiga tester eller kunskapsartiklar.

Tack på förhand!

Av Lynx75

@DavidtheDoom: Tack. Den varnar för något current pending sector count och jag testade ett av gratisprogrammen som tipsades om några inlägg ovan och den gav också något felmeddelande om eventuella problem med några sektorer.

Så det är väl helt enkelt dags att pensionera disken.

Är det enklaste att helt enkelt installera om allt på ny fräsch disk och passa på att bli av med gammal skit man aldrig använder eller skall man försöka spegla disken och installera på den nya? Vad säger experterna?

Av Lynx75
Skrivet av TrueType:

Testa Spinrite, det är väldigt bra program som inte bara läser av utan även kan reparera mekaniska hårddiskar.

Edit: Som svar på din fråga så är ju klart det säkraste att sätta in ny disk. Det hade jag gjort om det var min server där jag lagrar alla mina filer, även fast jag har backuper på allt i molnet.

Tack! jo - tanken är ju att ersätta disken om den verkar kass men kan vara bra om jag kan kan få ett svar på vilken av dem det är så jag inte behöver byta båda. Fast det är väl kanske dags ändå, börjar den ena säcka ihop så lär väl den andra följa efter. Och rimligen är det ju C som säckar ihop som jobbar hela tiden, den andra används inte alls lika mycket. om det nu är rent slitage... kan ju säkert vara annat jävelskap också - det är ju datorer...