Inlägg

Inlägg som morxy49 har skrivit i forumet
Av morxy49
Skrivet av ErsdaHL06:

Vad jag fattat så ska den heta CB65HXSA3. Varken Typ 3 /4 som man ser på deras sida.

Har du kollat på kablarna, som du kan se på galenmyras bild?

Av morxy49
Skrivet av ErsdaHL06:

<Uppladdad bildlänk>
Detta här är vad jag har iallafall.. Det är säkert 10 år gammalt men köpte en ny dator på Blocket med ett cv650 som åter väldigt illa så tänkte kast byta till mitt gamla trogna men den nya datorn kräver mer sata istället för molex

Du får nog kolla vid kontakterna misstänker jag

Av morxy49

Jag har ett gäng corsair sata-power kablar av type 3 och type 4. vilken typ är det på ditt nätagg? har för mig det brukar stå på själva agget.

Av morxy49

Skulle vilja dra det hela ett steg längre och säga att det bästa som digitaliserats är nog ändå datorn
Hade varit svårt att göra något av det som nämns av andra kommentarer om vi var fast vid analoga/mänskliga datorer fortfarande.

Av morxy49

Det här kan vara den mest spännande IT-nyheten jag följt på åratal. Väntar ivrigt på ytterligare uppföljning!

Av morxy49
Skrivet av Danielsan:

Jag har precis beställt. Värt att testa för 2890:-

Jahaja, tydligen var man lite för långsam verkar det som. Skärmen verkar inte ens finnas kvar på Elgigantens webbsida så antar att den tog slut?

Av morxy49
Skrivet av Dunde:

Nu finns skärmen för 2890: på EG, köpläge?

Såg också det och är lite sugen, men tveksam då jag kommer från en IPS skärm och vill inte ha sämre färger/svärta än det jag redan har.

Av morxy49
Skrivet av mrqaffe:

Högre impedans innebär att förstärkaren får en lättare last så länge det är inom rimliga gränser, en del förstärkare kan bli instabila om de inte känner någon last (vid väldigt/extremt hög impedans typ en elektrostathögtalare utan ingångstransformator)

En talspole kan inte klippa, förstärkaren kan klippa, talspolen kan bottna eller överhettas men klipp är när signalens vågform ändras för att förstärkaren når sin maximala spänning, då "klipps topparna av"
https://i.stack.imgur.com/sfKtD.gif
När förstärkaren klipper brukar det innebära att talspolen snabbt överhettas och går sönder pga att den slutar röra sig vilket i de allra flesta fall innebär att kylningen av den i det närmaste helt upphör.

Det är därför det för det mesta är enklare att förstöra en högtalare om man har en klen förstärkare som drivs till klipp. Många hör ofta inte att disten gradvis ökar utan fortsätter att spela starkt med klippande förstärkare och så går nått sönder (eller så ändrar nån tonkontrollerna eller är på loudnesskontrollen)

Har man däremot en för stor förstärkare bottnar oftast basen mekaniskt och det låter plötsligt fruktansvärt illa för det smäller verkligen i basarna (typ slå på trumma ljud) och då sänker man volymen och delarna håller ofta (men inte alltid)

Har du däremot perfekt matchade delar går både högtalare och förstärkare sönder samtidigt

Eller så har man nån typ av skyddssystem typ en högtalarprocessor, limiter eller kanske bara en enkelt effektmätare av nån sort så man i vart fall kan se att förstärkaren inte drivs i klipp. Finns väl inte på en hembioreceiver men Yamahas slutsteg har mätare, typ de röda staplarna på effektmätaren ("vu meter") som rör sig tex på en M70 (jag har ett sånt steg) De blinkar inte bara för att det är "snyggt" utan de fyller också en verklig funktion
https://www.youtube.com/watch?v=QfLocSfgpD0

Tack för ditt detaljerade svar!
Jag tolkar sammanfattningen av svaret lite som att det borde fungera så länge som man inte drar på volymen allt för högt, vilket jag inte tror ska behövas.
Som jag förstått det ska väl även de flesta förstärkare själva kunna känna av när clipping sker och kunna varna med någon lampa eller kanske även stänga av sig. Om just min förstärkare har det vet jag inte, men det vore ju en fördel.

Av morxy49

Vill lägga till ytterligare en fråga av ren nyfikenhet; Någon som kan svara på varför det skiljer sig mellan US/Canada-modellerna vs dom övriga? Har det med 110v vs 220v att göra?

Av morxy49
Skrivet av Actually_Jonas:

Inga problem alls, du kommer dock tappa lite effekt.

Högtalarna kommer inte skadas, hade vart annorlunda om det var 4ohms-högtalare på en 8ohms amp.

Skönt att höra. Du får jättegärna förklara varför du säger att det ska fungera så jag förstår ditt argument.
Om förstärkaren klarar av att driva 8 ohm, varför står det då som det gör i manualen? Och varför kan man ignorera det som står (enligt dig)?

Av morxy49

Fungerar min förstärkare med dessa högtalare? (Yamaha RX-V479 och Klipsch RP-280F)

Hej.

Är inne på att köpa ett par Klipsch RP-280F, men är lite fundersam till om jag kommer behöva uppgradera förstärkaren eller inte. Har en Yamaha RX-V479 hemma som jag gärna återanvänder ifall det går, då jag är nöjd med funktionerna på den annars.

Högtalarna är ratade till 150W max, 8 ohm, men som jag förstått det ska dom vara ganska lättdrivna, så att komma upp till 150W på förstärkaren är inte så viktigt med dessa högtalare.
Men jag är osäker på om förstärkaren klarar av att driva 8 ohms-högtalare över huvud taget? I manualen på sida 119 står det följande:

https://i.imgur.com/7Pxr2q4.png

Betyder det att dom europeiska modellerna av förstärkaren inte fungerar med högtalare på 8 ohm?

Sen har jag även hört att vissa säger att det kan skada spolarna på högtalarna om man har en för svag förstärkare som börjar "clippa". Finns det risk för att det kommer hända?

Av morxy49
Skrivet av Laggmonstret:

Vet du vad? Jag tog och gav upp jakten efter ett RTX 3080 / 6800 XT. Jag slog till och köpte ett 3070 efter jag såg denna video: https://youtu.be/knPHhzEdpeo?t=614

En 7700K känns som om den flaskhalsar mindre med en RTX 3070. Och medans kortet känns överpris är det fortfarande billigare än vad ett 2080 Ti var. Och det kommer hålla liv i min dator under 2021 tills 5nm och DDR5 är ute. Därav "slapp" jag även kostnaden för en helt ny burk som var tanken tills även Ryzen 5000 CPU:erna tog slut på nolltid. För att inte tala om hur mycket bättre jag känner mig i själen när jag nu har ett kort att spela Cyberpunk 2077 på och kan släppa detta

haha, gött med lite impulsköp på en tisdagsmorgon. vilket kort köpte du?

Av morxy49
Skrivet av Laggmonstret:

Jag sittter faktiskt på en lika spec, 7700K med 32GB RAM och en G-sync 1440p. Tanken var att uppgradera hela datorn och skaffa ett RTX 3080/6800 XT, men då läget är som det är funderar jag faktiskt på detsamma och invänta 2022 för 5nm och DDR5 istället. Man får inte ens köpa ett kort eller ens en Ryzen CPU i år i alla fall verkar det som

finns ju gott om 3070 i lager när man kollar på prisjakt!
tex denna https://www.inet.se/produkt/5411775/gigabyte-geforce-rtx-3070...
eller denna https://www.inet.se/produkt/5411838/gigabyte-geforce-rtx-3070...

Av morxy49

Uppgradera GPU - Är det RTX 3070 som gäller?

Tänkte uppgradera grafikkortet i datorn, men är lite fundersam på vad jag ska välja.
Har en i7-7700K med 32GB RAM, och har en 1440p-skärm. Tanken är att uppgradera till så bra grafikkort som möjligt utan att processorn ska börja flaska. Jag vill alltså exempelvis inte ha ett RTX 3090, då det vore helt onödigt eftersom jag ändå inte kommer kunna använda all den kraften.

Passar det med en RTX 3070? Blir det bra balanserat då, eller har ni några andra förslag?

Av morxy49

Jag måste nog ändå säga att jag är rätt så sugen på att köpa ett par begagnade definition df-8. Dom verkar kunna gå på 4k/paret, och då får jag något som matchar även i utseende. Ljudet verkar ju ha fått riktigt bra omdömen.
Finns inga begagnade vita uppe just nu vad jag kan hitta, men ska nog vänta tills det dyker upp. Har inte så bråttom ändå.
Då får jag nog ett ljud jag blir nöjd med, och kan i framtiden komplettera med center och rear om jag så känner för det.

Av morxy49
Skrivet av mrqaffe:

Klart att M-audio kan användas för hemmabio, det är inga problem med det men vill du inte så är det en annan sak.
Du bör välja golvare av minst "rimlig storlek" dvs inget förkrympt litet som saknar förutsättningar att låta bra eller så använder man minst 2 basdelar och ställer topparna på dem.
Det är bara att börja leta beg för den budgeten tex
https://hifitorget.se/visa_annons.php/sony_str_dn_1080_yamaha...
https://hifitorget.se/visa_annons.php/harman_kardon_och_infin...
eller ta det bitvis...
https://hifitorget.se/visa_annons.php/canton_karat_3_1_110918...

Intressanta annonser, definitivt. Men du rekommenderar alltså inte att jag ska försöka matcha med mitt nuvarande system, utan istället titta på något helt nytt? Någon anledning varför, eller var det bara dom annonserna som låg uppe just nu?

Hur viktigt är det förresten att matcha subwoofer till resten av systemet? Det kanske inte är såpass viktigt som jag trodde först, har jag märkt efter lite mera forskning.

Av morxy49

Uppgradera ljudet till hembion

Hej forumet! Det var ett tag sen sist

Jag tänkte fråga om lite högtalartips. Det är nämligen så att min nuvarande setup är lite märklig. Den består av ett par aktiva studiomonitorer (M-Audio BX-8 D2) tillsammans med en aktiv subwoofer (Dynavoice Thunder T-12, vit pianolackering). Allt detta är kopplat till en Yamaha-förstärkare (Rx-v479, 80w per kanal).
Detta är långt ifrån en optimal lösning då studiomonitorerna inte alls tänkta för hembiobruk, men det fick bli så under ett par år pga budgetbrist, och det har väl funkat helt okej ändå.

Jag tänkte nu återgå till att använda studiomonitorerna till datorn, som det är tänkt att dom ska göras. Subwoofern och förstärkaren är jag väldigt nöjd med dock, och tänkte behålla dom till det nya systemet, såvida det inte blir helt omatchat i ljudbild eller utseende.

Med andra ord är jag ute efter era åsikter om vad för högtalare som skulle passa, både i ljudbild och utseende, till min Thunder T-12? Både golvare och stativare är av intresse. Stereo eller surround spelar ingen större roll heller, även om surround är att föredra ifall det går att få något bra för min budget.
Budget ligger väl nånstans runt 5-8000 (billigare är dock alltid bättre) och jag köper mer än gärna begagnat ifall det finns tillgängligt.

Vad tycker ni?

Av morxy49

Gud vad kul att ni håller igång traditionen Det värmer i juletider.

Av morxy49
Skrivet av timpaatkins:

Hur blev det med ditt husbilsleverne? Jag själv har bott i min van i 6 månader nu, älskar det!

Skickades från m.sweclockers.com

Tja! Det blev ingenting faktiskt. Har flyttat ihop med min sambo och lever lyckligt med henne istället
Men kul att det fungerar bra för dig! Det är fortfarande något som jag skulle vilja göra i framtiden!

Av morxy49

Kul att ni håller igång tråden! Tyvärr kan jag inte hålla i julkalendern i år då jag kommer resa runt med jobbet väldigt mycket under december, men det värmer i hjärtat när man ser traditionen hållas igång