Inlägg

Inlägg som NodCommander har skrivit i forumet
Av NodCommander
Skrivet av Shudnawz:

Hur fick du tag i BankID-appen, isåfall?

Aurora Store är ett alternativ. Ett annat är att hämta APK:n direkt ifrån Google Play URL. Poängen är att Google Play appen ligger där och ringer hem konstant om den finns installerad på enheten och detta vill jag undvika. Likväl som jag ej är intresserad av att logga in med ett Google konto på min telefon.

För övrigt kan man ju fråga sig; var finns det mest oärliga, lurendrejeriappar? F-Droid som är ett repo för appar med öppen källkod, eller Google Play?

Av NodCommander
Skrivet av jnsson:

Från Bank-IDs egna hemsida: "För att förhindra bedrägerier kommer BankID bara kunna användas tillsammans med tillgänglighetstjänster som hämtas från Google Play. Andra tillgänglighetstjänster kommer behövas stängas av. Vi beklagar eventuella problem det innebär för dig. Ändringen görs för att skydda dig och minska risken för bedrägerier.". Källa: https://support.bankid.com/sv under "Varför höjs systemkravet för Android"

Skrivet av cfw:

Var nyligen en tråd om bankidstrul, och det som framkom var att det inte är specifika appar utan viss funktionalitet.

#20402993

Jag kör nova launcher och bankid fungerar fint för mig.

Aha, nu är jag med på noterna. "Accessibility"/Tillgänglighet hade jag just Nova Launcher samt KDE Connect aktiverat, och nedladdat ifrån Aurora Store samt F-Droid. Avbockade nu så fungerar BankID igen... Det är nog dags att skaffa ett Freja-ID tror jag visst.

Tack så mycket för informationen! Det var ju lite knepigt beslut av BankID kan jag tycka i och med att andra fullt legitima appbutiker finns...

Skrivet av jnsson:

Se mitt inlägg ovanför ditt. Så länge man hämtar hem appen från Play Store ska det inte vara något problem. Det blir det bara om man hämtat appen utanför Play Store

Blir besvärligt om man inte accepterar villkoren för Google Play då.

Av NodCommander

Mobilt BankID fungerar inte längre "för att skydda mot bedrägerier"

Hej,

Fick en rätt otrevlig överraskning plötsligt då mobilt BankID inte längre vill fungera. Fick först upp klagomål när jag försökte signera ett paket hos PostNord ifrån BankID som säger att "för att skydda mot bedrägerier" så kan jag inte använda BankID samtidigt som jag kör Nova Launcher.

Öh, okej... Byter tillbaka till stock launchern och tvingar Nova Launcher att stängas. Nu får jag exakt samma meddelande men jag får inte använda KDE Connect istället. Hur många till appar "får" jag inte använda längre för att ha privilegiet att använda BankID på min telefon?

Nu är jag utelåst ifrån Swish, PostNord, 1177 och allt annat som kräver BankID...

Ursäkta men, vad i... är det som händer här? Har BankID fått spel?

Av NodCommander

Snacka med grafikkortet? Låter smått befängt utan vidare kontext.

Av NodCommander
Skrivet av Sjoooberg:

iMessage*

Imessage*

Enligt svenska språkregler ska namn skrivas på korrekt vis, oavsett hur ett företag väljer att designa sina logotyper.

Ios, Itunes, Windows, Google, osv är korrekt och inget annat.

Av NodCommander
Skrivet av meteor:

Någon särskild bit du tycker är krånglig?

Jag använder wireguard för terminalen och skriver bara

wg-quick up vpn

Annars har Fedora/GNU väldigt enkel VPN-hantering i gränssnittet tycker jag.

Varje gång en vanlig skrivbordsanvändare behöver ta till kommandon är dett misslyckande i min mening.

Ja, det fungerar. Är det smidigt? Kanske om du är van. Installerade Wireguard åt min mor på hennes laptop inför utlandsresa och visade hur man kopplar upp sig genom ett knapptryck. Skulle hon lära sig (eller orka?) skriva ett kommando i en kommandotolk? Aldrig.

Av NodCommander
Skrivet av dix_xib:

Mitt hus drog 25 000 förra året. Wtf? 😅

Skrivet av Baxtex:

De flesta värmer väl med gas.

Det är i alla fall inte rimligt även om man "fuskar" och räknar bort energislag. Siffran måste vara fel.

För övrigt så är det totalt meningslöst att jaga standbyförbrukare, det är ytterst minimalt det påverkar. Allt som spelar någon som helst roll är husvärme och varmvatten i ett vanligt hushåll. Specialare kan vara om man har elbil eller spabad som drar en del.

Nätverksutrustning drar förvånansvärt mycket också om man har flera accesspunkter, switchar osv, även om det inte spränger några bankkonton.

https://cornucopia.se/2024/01/genomgang-energiforbrukning-202...

Av NodCommander

De nyare God of War ska ju vara riktigt bra och snyggt. https://store.steampowered.com/app/1593500/God_of_War/

Av NodCommander
Skrivet av GPUan:

Jag fick 4k 60Hz att fungera perfekt på min AMD 7850k APU med HDMI 1.4. Det finns en spärr i drivrutinerna för att skapa egna högre upplösningar. Jag fick bort spärren med modifierade drivrutiner.

Jag tror jag fick den härifrån och du behöver inte använda Custom Resolution Utility (CRU). Du kan använa AMD inställningarna för att skapa egna upplösningar istället.
https://www.monitortests.com/forum/Thread-AMD-ATI-Pixel-Clock....

Brukade köra de där modifierade drivrutinerna på Windows tiden med en överklockade Qnix skärm. Men numera kör jag endast med Linux så jag inte nyttja dessa är jag rädd. Dock ska det gå att ställa in configfiler manuellt men har inte haft mycket tur med detta förrut.

Skrivet av 2000+:

I vilket läge känner du av en begränsning med 30hz om det bara är för film? Om det bara är skrivbordet som känns jobbigt så kan du ju få spelaren att autoswitcha till 4k24 när filmen startar.

Det är kanske 5% "film" som i långfilm/serie och 95% video så som YouTube, och då mycket spelmaterial så som kommenterade spel där det är uppladdat i 60 Hz.

För att inte tala om att något så enkelt som att flytta runt fönster på skrivbordet i 30 Hz är ingen behaglig upplevelse.

Av NodCommander
Skrivet av mikoto:

Om vanliga återställningen bråkar kan du testa en online återställning med command+option+R istället.

Tänk på att radera disken i skivverktyg först innan du installerar om MacOS.

I min värld beskriver du samma sak, är inte en återställning detsamma som att radera disken?

Skrivet av sp1k3n:

Här är några andra kommandon du kan testa:

<Uppladdad bildlänk>

Det är detta jag beskrivit ovan. Verktyget misslyckas av okänd anledning.

Av NodCommander
Skrivet av MatteN:

Beror på användningsområde, spel eller film?

Aha, mitt fel. Endast film (lokalt eller strömmat), skulle jag få för mig att spela så blir det via Steam Link eller liknande så det är videoavkodning där med.

Skrivet av dlq84:

Utgår ifrån att det är för film. Jag vet inte vad du har för budget, men du kan få ett Intel ARC A380 för runt 1500kr.

Alltså, ju lägre desto bättre. Ett begagnat grafikkort kan jag få för under femhundringen tänker jag. En DP-HDMI adapter får för 2-300 Kr. Så det är där någonstans vi ligger. Jag ser på så lite film att 1500 Kr inte är värt det över vad jag har idag.

Av NodCommander
Skrivet av Night Prowler:

Okej. Jag har uppdaterat nättag, CPU-kylare och fläkt till billigare och svagare. Och en 16GB Ram.

https://komponentkoll.se/bygg/VQkBU

Du verkar ha tre trådar på gång angående ljudnivå om datorer. Om målet endast är att sänka ljudnivån så förstår jag inte varför du ska köpa en helt ny dator för tusentals kronor istället för att endast byta kylare för ett par hundralappar. Men visst.

Den processorn du har valt där är drastisk överdrift om du bara ska titta på videor med den. Du kan även spara pengar på att välja ett mATX moderkort jämfört emot ett ATX.

Chassi har du sedan tidigare? Är det därför du lagt till en chassifläkt?

Undvik Lenovo om du inte gillar kinesiska bakdörrar i din dator.

Av NodCommander

Enklaste sättet att få ut 4K/60Hz via HDMI

Hej,

Jag har ett problem som jag försöker hitta enklaste och mest prisvärda lösningen på.

Upplägget är att jag har en TV dator, och TVn kan visa 4K upplösning i 60 Hz men det stödjer inte mitt nuvarande HTPC grafikkort (ett Radeon 280X, finns fyra mini Displayport, en HDMI (ej 2.0) och en DVI port). Den kan visa 1080p@60Hz, eller 4K@30Hz (usch).

Om jag vill kunna dra nytta av 4K i min TV så funderar jag över vad som är bästa tillvägagångssättet.

1. Leta efter en mini-DP till HDMI adapter, och se om mini-DP har bandbredd nog, känner mig högst osäker på det. Någon som har mer koll?

2. Plocka fram ett Radeon 290X med trasiga fläktar som har en fullstor Displayport, köpa fullstor DP-HDMI adapter + passande kylflänsfläkt och använda buntband för att sätta fast den.

3. Leta efter ett äldre begagnat grafikkort med HDMI 2.0. Osäker på vilka kort som har det, men jag tänker mig att det i alla fall kunde bli rejält mer strömsnålt, och gärna ett utan extra strömkabel.

Det är endast tal om video/film, inget spelande.

Av NodCommander
Skrivet av sp1k3n:

Testa det här kommandot:

<Uppladdad bildlänk>

Det tog mig till samma återställningsmeny som tidigare, och får samma felmeddelande. "Ett fel inträffade under förberedelsen för installation. Försök köra det här programmet igen."

Av NodCommander

Återställa Macbook Air 2012

Hej!

Har fått ärva en MB Air från cirka 2012, men jag har inte använt en Mac sedan 90-talet någon gång så jag är helt vilsen.

Jag tänkte börja med att fabriksåterställa den innan jag skänker/säljer den vidare, och har listat ut att man ska hålla inne Command+R vid uppstart. Problemet är dock att den verkar misslyckas med någon form av verifiering när jag väljer ominstallation i nästa fönster som dyker upp, och den talar inte om varför. Datorn har internetåtkomst.

Av NodCommander
Skrivet av Night Prowler:

Och strömkabeln sitter inne i datorn antar jag.

Ja. Din DVD läsare har två kablar kopplade till sig, en för data och en för ström. Dra ur den för ström, eller båda.

Skrivet av Night Prowler:

Jag brukar använda dammsugare när jag tar bort damm i datorn, även CPUn. Varför ska man inte göra det?

Det är potentiellt en mycket dålig idé att göra så då dammsugare genererar en massa statisk elektricitet som kan skada komponenter. Det är inget du nödvändigtvis märker av på en gång, utan skadorna kan komma krypande flera år efteråt om du haft otur. Har du tur är ingen skada skedd, men det är något jag avråder dig från att fortsätta med framöver. Luftkompressor eller luft på burk (e.x https://www.inet.se/produkt/6301289/inet-tryckluft-pa-burk-40... är vad du ska använda.

Av NodCommander
Skrivet av Night Prowler:

Jo, jag har en dvd läsare som jag inte har använt på 10 år. Kan det vara den? Haha...

<Uppladdad bildlänk>

Båda är starkt misstänkta. Du kan börja med att dra ut strömkabeln till DVD enheten om du inte använder den. Du kan lämna den kvar i datorn urkopplad. Blir det tystare då?

Sedan är det en stockkylare du har. Dom kan låta en del, speciellt om den är full med damm som det kan bli om du inte blåser ur datorlådan någon gång ibland. Kanske en gång om året eller så. OBS! Använd EJ dammsugare för detta!

Av NodCommander
Skrivet av Night Prowler:

Det låter ju som det, men jag har bara en hårddisk och det är en INTEL 520 SERIES 2.5" 180GB SSD SATA. Den ska väl inte låta?

Nej, en SSD låter inte alls. Ingen gammal DVD läsare eller så heller? Dom kan skramla och ha sig vid uppstart.

Annars är det mest troligen en CPU fläkt som drar igång på max. Tycker det låter som en stockkylare från Intel eller AMD. Kan det stämma möjligen? Chassifläktar har jag aldrig hört dra igång på max bara för att man startar datorn.

Av NodCommander

Låter inte alls som bara fläktarna om man läser TS första inlägg.

Jag skulle gissa på att du har en eller flera mekaniska hårddiskar i datorn som drar igång när datorn startas. Kanske?

Av NodCommander
Skrivet av improwise:

Du kan väl köra en generell Wireguard/OpenVPN klient annars som jag antar finns även till Linux?

Nix, det saknas. Man får mecka och ha sig med det inbygda verktyget för nätverksadaptrar och det är rejält bökigare än OpenVPN/Wireguard GUI på Windows.