Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum

Jag kör visserligen onlinekonto (och lokala) beroende på behov, men jag skulle vilja ha möjlighet till ett 100% online-konto, i meningen att jag såklart kan starta datorn lokalt, men alla filer i Dokument, Skrivbord, etc, (/home om man så vill) lagras på Onedrive. Och ENDAST på Onedrive. Vi kan kalla det Skydrive. En hårddisk i molnet. Jag upplever att Icloud och Onedrive förr eller senare strular om man kör samma konto på 2-3 datorer. Synkproblem osv. Kanske skit bakom spakarna jag lider av, men...

Ja, det finns ju lösningar, man kan väl jobba mot en fil som ligger i någon molntjänst, men jag vill kunna ha hela användarkontot i molnet, i Windows och MacOS, om jag så vill.

Av Pirum

Jag har visserligen inget kontor, men alldeles för mycket kablar och skrot. Effektivaste för mig är typ IKEAs återförslutningsbara påsar; i med kablar av samma typ, på med etikett, ner i en stor låda (med andra påsar). Har nu typ en flyttkartong med kablar som tidigare tog nästan upp en hel garderob, känns det som.

Av Pirum
Skrivet av PeterP57:

PC 4 Ever™°
Jag förstår små ungars upplevelse över att få ockupera tv'n.. med en konsol.. men det är en dyr dagslända
Bortkastade pengar. .
Begränsningarna och inlåsningseffekterna är enorma..

Själv förlustar jag mig med att ibland köra Euro truck sim2.. med 31 moddar installerade. Omöjligt med en konsoll, on-line.
Era upplevelser med konsoller vet jag varierar.
Hoppas ni har kul med det...
Gamers™ måste börja nånstans, eller hur ?

Ja, klart det varierar, barnen har fått mängder av spelkultur via Gamecube, Wii, Wii U, Switch, 3DS + diverse emulerade spel från äldre konsoller. Oerhört välinvesterade pengar IMHO. Men nu blir det nog lite mer från Steam Däremot kan jag inte se för mig att de skulle köra Truck simulator, men bra att det finns

Av Pirum

Nu har jag gamla saker, men stänger också av allt som sägs trolla med bilden. Sedan justerar jag de olika ingångarna efter olika behov. Har en TV inte olika inställningar för olika ingångar skulle jag nog få spader.

Samma med bluray-spelare, varför ska sådana ändra bilden de skickar till TVn? Har haft ett par spelare som varit "för smarta", men nu har jag ett par riktigt korkade spelare som alltså fungerar perfekt. Inga förändringar på bilden vad jag vet, det får TVn lösa (om det behövs).

Av Pirum
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Detta felmeddelande får mig att tänka på alla utvecklare som har för ont om utvecklingstid.
"Out of video memory trying to allocate a rendering resource. Make sure your video card has the minimum required memory" De gör en try catch sats och ett felmeddelande som de fick när de utvecklade. Ingen som helst koll på varför det kraschade, alltid samma felmeddelande till alla användare.
De skulle ha en kontroll i catch-satsen där de kollar om man har en Intel cpu och sedan skriva att kraschen troligen beror på deras intel cpu.

Skämt åsido. Så vet jag inte riktigt vilken cpu jag skulle köpa idag. Det känns som att Ai delen på alla inom väldigt snar framtid kommer vara dålig emot vad som finns och det gäller även Apple som är i framkant.

Jag fick typ det meddelandet när It takes two (https://store.steampowered.com/app/1426210/It_Takes_Two/) plötsligt började krascha på barnens speldator, trodde det berodde på att det gamla Nvidia 650Ti de använde då hade för lite grafikminne (under officiella specs-kravet), men felsökningen jag gjorde landade i att det var SSDn som var slut. (billigt skräp jag köpt från någon långväga säljare på Amazon, lite för skojs skull - men fick såklart pengarna tillbaks från Amazon utan problem). Det gick inte att skriva till SSDn som brukligt, och det enda felmeddelande jag fick var att grafikminnet var slut. Tycker om inte annat att Windows borde klagat på att det inte gick att swappa mot hårddisken eller nåt.

Bara apropå att felmeddelanden inte alltid är så exakta som man kan tro.

Av Pirum

Trist, bra på resor etc om man vill använda wifi eller inte litar på teleoperatören.

Frågan är som sagt vem man vill skydda sig ifrån. Google, staten, internetleverantörer, websidor, etc?

Jag har Mullvad för publika wifi, har även provat Samsung VPN men tycker Googles hade sina poänger också.

Tillägg: Företag älskar att lägga ner program eller funktioner som, tja, bara 10% använder. Apple, Microsoft, Google, de levererar många exempel.

Saker jag själv är missnöjd med: Picasa var på många sätt överlägset Google Photo; det är klart att många funktioner tillkommit med åren som inte fanns i Picasa (stöd för nya filmformat, "AI", etc), men exempelvis plats-taggande är ju otroligt nog undermåligt i Google Photos 2024.

Apple kontrade med att ta bort iPhoto och Aperture, ersättaren Apple Photos var vid release helt undermålig och är än idag inte en fullvärdig ersättare för iPhoto, än mindre iPhoto+Aperture (som ju gick att köra på samma fotobibliotek). Exempelvis plats-taggande är ju otroligt nog undermåligt i Apple Photos 2024.

Microsoft har genom åren saboterat Movie Maker, vet inte vad de gjort med foton men kaos är det, Outlook Express ersattes av någon undermålig Mail (en följetong), MSN Messenger - finns det ens kvar? "Alla" hade det förr, känner knappt någon som har Skype. Men, ok, har väl delvis ersatts av mobil-appar.

Av Pirum

Firefox mobilt är mycket sämre för mig än förut, i meningen att Facebook reels spelas i typ 15fps numera. Varför vet jag inte. Föredrar webläsare framför Facebooks app.

Av Pirum

Desktop : Opera, Firefox, Safari, Chrome, i den ordningen ungefär. Opera klart mest.
Mobil: Opera mini, Firefox, Chrome; Opera mini klart mest. Samsungs internet browser är lite underskattad, borde nog använda den istället för Chrome.

Har flera browsers för det blir enklare med inlogg då. På Desktop har jag exempelvis barnens google-konton inloggade i Chrome, så jag kan signa upp dem för Steam och andra konton, etc, och hålla koll.

Lite synd att Blink och Webkit dominerar så mycket, Gecko för en tynande tillvaro i takt med att Firefox har en kräftgång som är värre än jag befarade. Varför kör folk inte Firefox?

I Linux och Windows kör jag lite olika beroende på, brukar inte slösurfa i dessa system som vad skit som helst duger bara det har adblock. Det är slösurfande som kräver en bra browser:)

Skrivet av Alexraptor:

Om vi nu bara kunde se lagstiftning som slår hårt mot sökmotorerna, så att vi kan få till lite nya aktörer, så vore det jättetrevligt.

Ja, i takt med att google känns lite sämre så borde det ju öppna för alternativ. Tycker dock personligen att exempelvis duckduckgo och bing ger klart sämre resultat när jag...googlar med dem.

Av Pirum

Jadu, det här är ju såklart svårt. Men jag har fortfarande inte sett någon snyggare eller bättre version av Galaga än Deluxe Galaga på min Amiga CD32, inkopplad till Plasma-TV. Plasma-TV är riktigt bra till äldre spel, IMHO. Mycket bra ljud också, och det är inte som att spelmusiken blivit nämnvärt bättre de senaste 30-35 åren.

Min Amiga 500 med HDMI-tillägg ger såklart vassare bild på min 4K-skärm, men det blir typför bra; upplösningen från Amigan räcker såklart inte till.

Man blir lite blasé med åren också. Tappar hakan gör man när man hör Giana Sisters på Amiga 500 inkopplad till riktig HiFi som 14-åring, eller när man ser (och hör!) Shadow of the Beast första gången. Jag är helt övertygad om att om någon kastade en 4090 och AMD 8900x3D på mig, och visade GTA VI, skulle jag säga : Ja...det ser väl rätt bra ut?

Bäst bilkänsla? Ja, inte Trackmania direkt, vi snackar Stunt Car Racer, ett spel som visar att less is more. Det är inte alltid mer som är bättre heller. Gamla äventyrsspel med taskig grafik ger utrymme till fantasi, nu ser man ju direkt hur alla ser ut (fan...vilket löjligt monster...LOL...och den där hjälten ser ju bara så stylat smug ut, isch)

Kanske skulle jag tagit det här till gubbgnälltråden

Av Pirum
Skrivet av GizmoTheGreen:

extremt märkligt, att EFI partitionen skulle nollas, något måste ju ha gått rätt fel. kan ju dock tycka att i vissa fall måste updates kunna röra även bootfilerna, de har ju säkert också säkerhetsbrister man hittar efter flera år... däremot har jag för mig jag har nån dator som fortfarande har win10's bootloader på 11...

Tja, jag har tydligen alltid kört konstiga kombinationer. Nu kollade jag inte om serienumret på EFI-partitionen ändrats, och jag vet inte om alla filer raderades eller partitionen formaterades om. Men efter återställd backup och boot ändrades några filer på EFI.

Av Pirum
Skrivet av GizmoTheGreen:

Märkligt, aldrig varit med om. man tycker ju att windows endast ska röra sina egna bootfiler på EFI partitionen och inte andra, så om du har satt ditt bios att boota GRUB's EFI fil så ska det kvitta..?

antar du dualbootar från samma disk? kanske prova ha två diskar, en till windows och en till GNU/Linux?

Jag kör insider preview (inte canary tror jag) och för några dagar sedan nollade Windows 11 min EF-partition vid en uppdatering med omstart , den var fortfarande fat32-formaterad men helt tom och givetvis kunde inte Windows boota,och inte MacOS eller Linux heller.

Jag dualbootar Windows 11 och MacOS från samma partition, startar MacOS med Opencore loader, har även rEFInd boot manager för att boota Linux och Windows 10 från andra diskar.

Förstår att jag inte kör standardsetup, och räknar med att det skiter sig ibland (kör Win11 på osupportad hårdvara dessutom), men önskar att Windows (och Linux) gav tusan i min boot

Av Pirum
Skrivet av AlexCooper:

Retro-nyfikenheten slår till!

Minns att det gick att slå över en switch för att köra Amiga-diskettstationer på PC. Men inte tvärtom. Hur bygger man om pc-diskettstationen till en som Amigan kan köra Amiga-diskar på?

Man lödar lite här och kapar lite där, typ
Jag har exakt en sådan här diskettstation till övers så tänkte följa den här guiden : https://www.youtube.com/watch?v=Vi_8J54w8HQ
http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm#A3

Annars finns väl färdiga adaptrar för några hundra (300-400+porto?) att sätta mellan.

Gör det mest för skojs skull, har inte kompetens att göra det utan guider.

Av Pirum

Största kostnaden för boende är ju "läget". Där jag bor kostar en villa glatt dubbelt så mycket som en bostadsrätt - men det blir inte lika mycket per kvadratmeter eftersom villorna ofta är större. Men grejen är ju att de flesta inte har råd med villan, så kvadratmeterpriset blir inte så intressant.

Jag bor i en lågt belånad BRF, avgiften är väl 6000 i månaden drygt, el tillkommer. Boendeparkering höjs pga kommunen från ca 400 till 1200 per månad nån gång i år (parkeringar är hårdvaluta, då kommunen hellre ser nya BRF på de gamla parkeringsplatserna), jag hade hellre bott i villa men har inte råd med instegskostnaden här i staden. Är dock uppvuxen i villa, och de flesta släktingarna har villor, och kan ju lugnt säga att jag betalar mest för mitt boende per månad. Känner ingen som åkt på en riktigt dunderdyr (nödvändig) renovering på villan, kanske är annorlunda om man har riktigt gamla hus eller ska göra om extremt mycket. Mina släktingar är generellt inte så värst rika, de flesta villorna har köpts på 1 lön som inte varit högre än genomsnittet. Men så bor de inte mitt i en stad heller. Fast inte glesbygd heller.

Av Pirum

Pris är ju en tung faktor. Storlek (fysisk) spelade också roll, då min processorkylare är av det massiva slaget. Så, köpte 32GB DDR3 från AliExpress för typ 265kr (65kr styck drygt, köpte 4x8GB), det var billigare än jag kunde hitta på Tradera. Datorn är så gammal att jag inte vill lägga ut för mycket, för då kan det snabbt bli billigare/bättre att kliva upp på en nyare (begagnad) plattform.

Säkert inga monsterminnen, 1600 CL11, menmen. Klarade mig rätt bra med 16GB 1333 men ville ha lite mer för att köra VMs.

Hade finare minnen förr, med stora kylflänsar osv, men Gigabytes mjukvara nukade 4x4GB för mig. *hötter med näven*

Av Pirum

Inom 1 m radie har jag just nu 5 inkopplade och fungerande 3.5" diskettstationer inser jag, men en av dem behöver nog smörjas lite och en annan ska byggas om från PC till Amiga.

Men 5.1/4"-disketter är ju mycket känsligare efter vad jag minns. Apropå kollektivtrafik så var jag inne på en tågstation i slutet av 1980-talet, de hade 8" IBM-disketter till någon stor burk som stod där. Tågstation på vischan, vet inte vad den burken gjorde. De hade nog en 80286- MS-DOS PC för själva "datandet" om jag minns rätt, men där kan jag ju ha fel, kan ju ha varit en terminal mot någon större dator de hade. 8" disketter var totalt arkaiskt. Och från att 3.5"-disketter lanserades tog det bara ett par år innan 5.1/4"-disketterna var skrattretande stora och usla. Snabba ryck i datorsvängen då

Av Pirum

Jag är inte riktigt överens med Spotifys app, men är fast i träsket ändå då det blir billigare med familjeabb än att leta upp andra lösningar. Tror tyvärr att betalningsviljan är hög och att priserna kommer att gå upp i takt med att mer strunt inbakas i tjänsten.
Jag lyssnar dock på poddar i form av Historiepodden och Flashback Forever.

Av Pirum
Skrivet av Patrik356b:

Windows Update är duktig på att sabotera den med...

Apropå Windows Update...

Nu kör jag visserligen Windows 11 Insider preview, får skylla mig själv, och dualbootar med en "hackintosh"-installation på samma SSD på min PC med knackigt stöd för UEFI (moderkortet är väldigt gammalt), får skylla mig själv, men jag blev ändå lite förvånad när Windows 11 igår uppdaterade datorn och nollade EFI-partitionen. Sopren. Datorn bootade till en såndär "insert boot media blablabla"-skärm. Även när jag återställde EFI-partitionen från en backup ville datorn prompt boota från Windows 11 och vägrade låtsas om att MacOS/OpenCore ens fanns; jag var tvungen att boota upp Linux och använda efibootmgr för att få fason på dators UEFI-boot igen.

Ok, en liten parentes bara, men att det ska vara så krångligt att få en dator att boota som man vill. Generellt tycker jag att OS samexisterar lite dåligt med varandra, speciellt om de ligger på samma fysiska enhet.

Tråden är f.ö bra för att få tips, jag brukar köra nya Windows (Win 11 känns nytt för mig) med defaultinställningar för att se om det är fel på mig eller operativsystemet, sedan tar jag hem patchar/program för att rätta till de fel som går att rätta till.

Av Pirum

Jag behöver startmenyn eftersom det inte tusan går att hålla reda på alla program som man har installerat, vad de heter, osv. Så mycket bor jag inte i Windows längre. Men jag har full förståelse för att patchar kan fucka upp startmenyn efter en Windows update, så det känns inte så betungande att installera patcharna på nytt, om det går - vilket det ju tycks gå att göra.

Sedan önskar jag visserligen också ett Windows 2000-tema till Windows 11, utan onödiga krusiduller men med lite extra fart i gränssnittet.

Av Pirum

Finns ju mycket teknikköp man gjort som säkert varit bra och prisvärt, har ju en TV som kostade ca 4000 och är inne på 15nde året snart, men om man ska nämna något som nästan varit ett överraskande bra köp så är det barnens Nintendo 3DS XL.

Köpte begagnat på Tradera sommaren 2019 för kring 650kr, i nära nog nyskick, och den har använts såväl hemma som på resor i båt och bil, jättebra batteritid, många bra spel, osv.

Visst tänkte jag att den skulle komma till användning, barnen gillade ju Nintendo Wii och Wii U som de redan hade (två andra bra begagnatköp), men 3DS har använts mycket mer än jag trodde på förhand.

Av Pirum

Dricksade nyår 1993-1994 om jag minns rätt, men det var nästan lite av ett misstag. Det var nog senast. Delvis kanske det hänger ihop med att jag sällan är på den typen av lokaler där dricks kan förekomma, men delvis för att jag tycker det är principiellt fel.