Inlägg

Inlägg som johkul har skrivit i forumet
Av johkul

Nää... 18+10 konfig med etiketten 24-pin atx ser definitivt tokigt ut.

Skickades från m.sweclockers.com

Av johkul

Det där är ingen 24-pinskontakt 😁

Skickades från m.sweclockers.com

Av johkul

Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, det är värt något enormt att få höra lite från någon med lite förstahandserfarenhet.

Lustigt nog har jag faktiskt sneglat på E35M1-I Deluxe eftersom den, trots sitt lite högre pris för en fusion, verkar riktigt kompetent. Låter som den kanske är bättre lämpad som htpc än vad jag hade i åtanke att använda den till.

Då vet jag i alla fall att jag kan behöva mer kräm från CPUn. Lite synd då jag helst inte vill ha något energislukande monster. Skulle förstås vara ett argument för att försvara ett inköp av en ny arbetshästdator och pensionera min X58-plattform till serverposition. Tror dock inte detta håller om sambon skulle få en glimt av elräkningen

Jag har också hört att flera gigabit ethernet portar är att rekommendera vid virtualisering men jag trodde det kanske berodde mycket på serverbelastningen. Tack vare dig vet jag bättre

Tror att raiden för endast WHS skulle fungera för mina ändamål då jag alltid kan lägga virtuella maskiner på icke raidade diskar dedikerade för detta ändamål. Stora filöverföringar och redundans har jag störst användning av i just filserverrollen. Funderar precis som du på att strunta i raid för att undvika krångel och för att det kanske är lite overkill, samtidigt kan det ju vara kul att få testa på.

Kanske får tänka om och hoppa över virtualiseringen tills vidare. En filserver med lite installerade program för ftp, torrent och webserver skulle egentligen täcka mina hembehov men det blir ju en helt klart mindre sandlåda att leka i.

Återigen tack för hjälpen!

Av johkul

Hyper-V och WHS 2011

Hej på er,

Har i mången år smygit omkring här på forumet utan att göra vidare mycket väsen av mig, men nu tänkte jag passa på att fråga om något ganska specifikt jag inte riktigt kunna hitta bra svar på.

Är intresserad av att bygga en filserver till hemmet som även ska kunna klara av diverse andra roller såsom torrent-klient, ftp, webserver, kod-repository, backup mm. Då servern ämnar brukas endast av familjen och eventuell någon nära bekant som vill ladda upp gemensamma semesterbilder och dylikt så kommer belastningen att vara ganska så låg.

Jag är lite nyfiken på virtualisering, bland annat för att på ett bra sätt kunna tillgodose de olika rollerna jag tidigare nämnt och bland annat för att jag lättare ska kunna laborera med unix distar och liknande. Jag jobbar professionellt som systemutvecklare och har stor datavana men just ingen vana av mer komplicerade privata nätverk ingen större vana av andra operativsystem än diverse MS-system.

Har nu funderingar på om jag skulle försöka mig på att bygga en server med antingen hyper-v endast (gratisversionen) eller Windows Server 2008 r2 med hyper-v rollen i grunden. Till att börja med känns det flexibelt, intressant för mig personligen och så kan det vara en bra erfarenhet att ha i jobbet.

Mina frågor är alltså:
* Är det någon här som testat att virtualisera en WHS 2011 genom Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 eller genom rollen i Server 2008, gärna genom att ge WHS direkt tillgång till en raid5 eller raid6.
* Vad är era erfarenheter av hårdvarukrav och virtualisering? Är det ens lönt att fundera på en riktigt strömsnål atom/fusion i mitt fall eller behövs det betydligt mer kräm (antag att man skulle klämma in bra med minne, 8GB+).
* Är det värt att skaffa hårdvaruraid för detta ändamål?
* Är det något jag böra tänka på/passa mig för som annars kan bli en fallgrop i mitt scneario?
* WHS är ju trevligt för att ta backup av MS-klienter, men finns det något bra sätt att i mitt fall göra automatisk backup av hyper-v basen och de virtuella maskinerna? Backupfunktionaliteten i WHS 2011 ska ju vad jag förstår vara ärvd från Windows server så det borde väl inte vara något problem?

/Servernooben