Inlägg

Inlägg som guermantes har skrivit i forumet
Av guermantes
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Ja precis. Det är den enda hårdvaruförändringen du behöver. Sen väljer du ett ”jobb-VLAN” och en IP-adresslängd till det, och släpper ut det samma väg som övrig LAN-trafik till första switchen. På den taggar du också jobb-VLAN både i inkommande port och i porten som går vidare till nästa switch. På nästa switch taggar du jobb-VLAN på inkommande port, och UN-taggar det VLAN:et på porten som jobblaptopen sitter i.

Jättefin beskrivning!

En sista fråga bara: jag definierar alltså bara ett vlan i pfsense (för jobbdatorn) och knyter det till samma port i pfsense där den övriga trafiken också går ut fast oknuten till något vlan? De kan samexistera i samma port?

Av guermantes
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

I bilden finns det en ”dum” switch mellan pfSense och den managerbara switchen som laptopen sitter i. Den kommer inte veta vad den ska göra med VLAN-taggad trafik.

Men jag har också en oanvänd managerbar switch. Gissar att jag bör använda den i stället för den dumma som sitter närmast pfsense?

Av guermantes
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

VLAN är nog rätt väg att gå, ja. Och isåfall behöver du managed switches hela vägen mellan din pfSense och jobbdatorn.

Du skriver att jag behöver "managed switches hela vägen". Okej. Behöver jag definiera vlan i pfsense också (som är min router och delar ut dhcp)?

Av guermantes

hjälp med vlan - vill isolera en laptop djupt inne i LAN

Se bilden över mitt nätverk hemma. Jag hade hoppats att det skulle funka att isolera 'work laptop' med nuvarande konfigurering som har port-based vlan i sista steget, men det förvånar mig inte att det inte räckte. Men jag har ju en oanvänd managed switch som jag kan använda också.

Hur gör jag lättast så att 'work laptop' isoleras när den kopplar upp med kabel?
Är lösningen att gå över till 802.1Q VLAN?
Hur många platser måste jag konfigurera på? Räcker det med i pfsense och den nu använda managed switchen, eller måste jag byta ut 'dumb switch 1' mot den oanvända också?

Av guermantes

Det låter ju ganska fint. Ska kika om jag hittar en adapter, en sån kan jag ju bekosta själv. Tack för hjälpen allihop!

Av guermantes
Skrivet av dlq84:

USB-C kan ha DisplayPort, återigen, vilken modell?

HP Elitebook 845 G7

Av guermantes

Nä, inget DP i laptopen, bara en massa USB-C. Det är en HP Elitebook med ljud från Bang & Olufsen så jag gissar att hela budgeten gick åt för att köpa rättigheterna till loggan.

Av guermantes

kan en HDMI splitter ge olika innehåll på skärmarna eller bara dubblerad skärm?

Jag kopplar min jobblaptop till en av mina bildskärmar hemma för att få en större skärm att arbeta mot. Den stora skärmen duplicerar laptopens skärm. Om jag hade en dockningsstation skulle jag kunna koppla båda mina stora bildskärmar till den och sen till laptopen och på så sätt arbeta med dubbla skärmar med olika program på olika skärm.

Men om jag inte vill köpa en docka? Kan jag uppnå samma sak med en HDMI-splitter, eller gör den bara att samma sak visas på de två stora skärmarna?

(Till saken hör för ävrigt att jag inte har HDMI-portar i skärmarna utan bara DVI/Displayport/VGA. I dagsläget kör jag med en HDMI till DVI adapter.)

Av guermantes
Skrivet av SuperSverker:

Vadan denna fråga...
Potentiellt kan detta bli en fråga som ligger på gränsen
när det kommer till Sweclockers regler...

Nice!

Av guermantes
Skrivet av Lodisen:

Länka gärna exempel på hat. Jag har då inte sett något.
Du kanske följer fel personer?

Denna har 29 likes för närvarande. En skribent och 29 likare som inte har en susning om vad resten av världen ser utan problem. Undrar varför...?

Av guermantes
Skrivet av Djhg2000:

Mobilt BankID håller på att fasa ut registrering på telefoner utan NFC eller Google Play Services (behövs för OCR-läsning av ID-kort, ask me how I know).

I'm asking.

Av guermantes
Skrivet av trudelutt:

Det är en intressant diskussion, men en sak som jag tycker är konstig är att alla verkar överens om att människan är skyddsvärd. Vad är det som är så jävla speciellt med människor? Om nu AIn är mycket smartare än människor, är det inte bättre att vi lämnar plats åt den isf? Precis som vi tycker det är vettigt att man hugger ner skog med djur i för att bygga bostadsområden för människor.

AIn kommer ju ha information om hur människor fungerade. Om den är så smart kan den ju låtsas vara en människa om den känner för det. Det borde räcka tycker jag.

Trudelutt Tännsjö

Av guermantes
Skrivet av Bit010:

Snart har vi nog ett riktigt Skynet (tänker på det från terminator-filmen)

Finns det ett annat?

Av guermantes
Skrivet av It-nisse:

Jo, precis! Jag såg Rossmans video för några månader sen just för att jag hajade till då han hade höjt dem till skyarna ett par månad tidigare. Och det var det som fick mig att börja undra. Sen har jag läst en del på GrapheneOS:s forum och deras reddit samt även sett några av Techlores videor... En riktig shit storm kan man säga. Det underliga är att mitt i all toxic behaviour som redovisas så kommer Micay och Graphene-utvecklare ibland med vad som tycks vara ganska välunderbyggda anklagelser om att vissa av de som kritiserar GOS (ej Rossman, dock) har mer eller mindre tydliga kopplingar till andra intressenter. Gör inte för mycket av det här för jag minns inte om det var till konkurrenter eller three-letter-agencies och jag minns inte var jag stötte på det så jag kan inte gå tillbaka och kolla. Men jag minns att intrycket, eftersom jag bara hört om Micays toxism vid det tillfället, var att "okej men där har han (Micay) ju faktiskt några poänger".
Nåja, fucking shit storm. Better the devil you know!

Av guermantes

Visst!
Förvara dem på NAS:en (använd filsystem som kontrollerar mot bitröta, typs zfs), smäll upp en lokal webbserver med dina favvobilder, och kör sen en vpn-tjänst i brandväggen/routern. Då kan du komma åt dem varifrån du vill via VPN utan att exponera den NAS mot internet.

Själv kör jag en TrueNAS men gissar att Synology och company kan göra samma sak, om du inte vill bygga själv.

Av guermantes

Vet inte om du skulle klassa honom som "wholesome" för hans grej är att bryta tabun, men Louis CK svär inte och har en ganska trevlig framtoning. Det är väl det som gör hans humor så effektiv. Fast om du med "wholesome" menar att vissa ämnen ska undvikas är han nog inte i din smak. Norm MacDonald var en annan nisse i samma stil. Inte så mycket online, förutom hans SNL-update, men de är guld,

Av guermantes

Haha, damage control. Idag har de sänkt med 1000 pix.

Av guermantes

Att lita eller inte lita på en Android ROM... (GrapheneOS)

Jag lägger denna tråd här för jag tänker mig att diskussionen hör mer till Linux än till just mobiltelefoner.

Jag funderar som många andra på att byta till GrapheneOS. Men jag kan själv inte göra en audit på koden. Måste jag lita på utvecklarna (de är inte särskilt många) att de (eller nån som infiltrerar dem) inte lägger in kod som snor mitt fingeravtryck och sen länsar mitt bankkonto? Eller använder de typ "fingeravtrycksmoduler" eller nåt sånt som i sig är säkra och verifierade och inte kan missbrukas?

Googles Android är förstås inte 100 % säkert det heller, men jag tänker nånstans att jag kanske sätter mig i en svårare position rent ansvarsmässigt om jag installerar en custom ROM som GrapheneOS och blir bestulen, än om jag stannar på Googles Android och blir bestulen.

Av guermantes
Skrivet av perost:

Från BF-flödet så står det ju i alla fall tydligt att det är en abonnemangsdeal, d.v.s. det är rabatt när man väljer att köpa mobilen med abonnemang men inte för bara mobilen. Går man in på produktsidan så har de som du visar bara en generisk BF-logga istället, men de påstår ju i alla fall inte att priset på mobilen är sänkt där.

Okej, ser att de har plockat bort bara-telefon-priset från brf-flödet nu. Men den var med tidigare i förmiddags och igår när e lanserade bf kl 20.

Men även så som det står kvar, generisk eller inte, så signalerar det bf pris på produktsidan även för enbart telefon.

Av guermantes

Elgig sätter Black Friday badge på Pixel 8 trots att priset är oförändrat

Vissa höjer priserna före BF och "sänker dem" till det ursprungliga för att man ska tro att man får rabatt. Andra, som @Elgiganten idag, låter priset vara helt oförändrat (9590 för en Pixel 8, 128 GB) men smäller ändå på en badge för Black Friday och inkluderar den i sitt BF-flöde. Har de ingen skam i kroppen?