Inlägg

Inlägg som Hurtigbullen har skrivit i forumet
Av Hurtigbullen
Skrivet av Master Roshi:

Detta påstående stämmer inte alls då orsaken till problemet har varit känt i årtionden.

Du får gärna komma med lite mer info om detta, gärna en länk om möjligt.

Av Hurtigbullen

Saker som jag undrar över:
Hur är touchpad:en? Hur känslig är den? Går det att ställa in känsligheten?
Hur är ljudnivån? Drar fläkten upp i max för minsta lilla? Hur låter den?
Hur är kvaliteten?

Personligen skulle jag nog ta en lång funderare innan jag köpte en Asus laptop igen. Hade tidigare just en Zenbook 14" där kvaliteten inte levde upp till premiumsegmentet som Asus vill tillhöra. Tog den ur bruk efter 5 år då batteriet lekte spärrballong och tangentbordet var kasst.

Av Hurtigbullen
Skrivet av Apachi:

Jag förstår inte denna eviga diskussion kring 50%-rabatten. Vem ska du hävda avtalsbrott mot menar du? En tjänst och bolag som inte längre finns?

Se 50%-rabatten som en bonus, inte som en självklarhet, för det finns inget som säger att de måste hedra den, då tjänsten inte längre finns kvar, det fattar t o m jag som aldrig läst juridik.

Jag ska hävda avtalsbrott mot MAX såklart. Det bolaget har ju tagit över ett ingånget avtal.

Om ett bolag köps upp så måste den nya ägaren följa bolagets ingångna avtal. Detsamma gäller vid sammanslagningar (det blir en nytt bolag som tar över det gamla bolagets roll i avtalen), etc. Den nya ägaren kan givetvis välja att säga upp avtal enligt avtalsvillkoren (och tillhandahålla tjänsten enligt avtal under uppsägningstiden), eller göra andra förändringar enligt vad det ingångna avtalen tillåter.

Det faktum att jag "flyttas över" som kund från HBO Max till MAX innebär att både avtalet (om abonnemanget/tjänsten) och juridiskt motpart i avtalet med mig faktiskt fortfarande existerar. MAX har helt enkelt tagit över rollen som motpart i avtalet.

Om nu "HBO Max abonnemang X" ska "omvandlas" till t.ex. "MAX abonnemang Medium" i samband med sammanslagningen så borde alla kunder som har abonnemang "HBO Max abonnemang X" flyttas till "MAX abonnemang Medium".

Om nu både du och jag har avtal om "HBO Max Abonnemang X", med skillnaden att du betalar fullpris och jag har 50% rabatt "livet ut", så borde vi båda få "MAX abonnemang Medium", oavsett vilket pris vi betalar, vi utgår ju från samma abonnemang och avtalsvillkor (med skillnaden att jag har 50% rabatt på priset då).

Givetvis kan MAX välja att säga upp avtalen med oss "50% rabatt" kunder om så önskas, men om vi migreras till ett annat abonnemang än det som fullpriskunder migreras till, eller om dom tar bort rabatten anser iaf jag att det är ett avtalsbrott. MAX kan liksom inte både äta kakan och ha den kvar. Antingen säger dom upp avtal med kunder (som då blir före detta kunder), eller så behåller dom kunder enligt ingångna avtal.

Det som praktiskt händer vid sammanslagningen är att abonnemanget/tjänsten från HBO Max ändrar namn och att innehållet måhända ändras i enlighet med vad avtalsvillkor tillåter, men avtalsvillkoren ändras inte! Vill MAX ändra avtalsvillkor så får dom antingen säga upp abonnemanget enligt befintliga avtalsvillkor, eller så får dom komma med ett erbjudande som får befintliga kunder att nappa på ett nytt avtal.

Av Hurtigbullen
Skrivet av Aka_The_Barf:

Ja det är ju ett nytt bolag. men jag tror dom backade lite på det...något gjorde dom med detta men miss en vad. Troligen blir alla billiga abonnemang nu det sämsta med reklam. Dom billiga lär ju vara de "gamla".

Vi får väl se. Om dom som betalar 99 kr i månaden nu skulle få bättre abonnemang till priset X än vad vi som har "halva priset" får till priset X/2 så är det, som jag ser det, ett avtalsbrott. Antingen flyttar dom över alla med HBO Max abonnemang till en viss klass, eller så får dom säga upp abonnemanget, vilket beroende på hur villkoren och affär gått till kan vara mer eller mindre svårt.

Helt klart är att om jag ska betala mycket mer än 50 Svenska pesetas per månad så får jag överväga om jag tycker det är värt det, jah ser inte speciellt mycket på HBO Max, så sett till pris per timme tittat så har dom tjänat multum på mig.

Hur har du för dig att dom backat? Jag har inte läst nånting alls om hur dom tänker göra med priser när dom blir Max.

Av Hurtigbullen
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag har hittat fel hemma hos folk pga elfaser och annat... Så sjukt konstiga problem som inte sker när man flyttar datorn till ett annat rum bara eller till annat el-nät.

Jag har inte själv varit med om det, men en kompis hade nåt sjukt fel som löste sig genom att han vände den ena kontakten 180 grader i vägguttaget. Det var längesen och jag kommer inte ihåg exakt vad det var, eller om det var skärmen eller datorn, men lösningen var som sagt att dra ut den ena kontakten, vrida den 180 grader och sen plugga in den igen. Är ju inte direkt det första man tänker på...

Av Hurtigbullen

Det är oerhört svårt att hitta fel som kommer efter ett tag. Bara för att det är grafikkortet som ger dig felsymptom så behöver inte felet nödvändigtvis ligga där. Strulande nätaggregat eller dåliga kontakter kan ge problem. Värmeproblem kan ta sig uttryck på många sätt; kontakter, kall-lödningar, kondensatorer, etc.

Det kan också vara en kombination av saker; t.ex. rippel eller störningar på strömmatning eller på bussen in till grafikkortet pga av fel i någon komponent på/i moderkort/nätagg i kombination med åldrande kondingar på grafikkortet som gör att det inte tolererar så mycket störningar som det borde. Sjukt svårt att säga om det är fel på grafikkortet, eller på något annat, eller på flera saker. Att grafikkortet funkar för Webhallen säger egentligen inte mer än att det funkar hos dom, inte att grafikkortet är felfritt. Att grafikkortet krånglar hos dig säger inte heller mer än just att det krånglar hos dig, inte att det är fel på grafikkortet. Att ditt gamla grafikkort inte krånglar behöver inte heller betyda att det är fel på det nya. Jag antar att det är en enklare äldre modell; drar det t.ex. lika mycket ström som ditt 3070?

Vad du kan göra är väl att själv prova grafikkortet i någon annan burk (om möjligt), eller att prova med ett annat nätagg i din burk, eller koppla bort saker som drar ström.

Jag vill inte ta ställning för eller emot Webhallens hantering, för jag har ingen aning om hur, vad, eller hur mycket dom försökt att återskapa felet, eller på vilka grunder dom nekar garanti/reklamation. Det är helt enkelt en sjukt trist situation du hamnat i och jag hoppas att du hittar en lösning.

Av Hurtigbullen
Skrivet av medbor:

Bara jag som kollar på youtube via kanaler? Tror inte jag besökt startsidan (mer än möjligen sökfältet) på ett årtionde åtminstone

Jag kollar bara via prenumerationssidan. Startsidan undviker jag även om jag ibland trillar in där av misstag.

Av Hurtigbullen
Skrivet av herbamare:

Ja och nej: på hemdatorn är det google.se som startsida, men på jobbet är det en tvingad hemsida (jobbets)..

Ett av mina stora hatobjekt, den påtvingade startsidan på jobbet. Uppenbarligen fattar dom inte att 99,99% av tiden är det inte den interna "hemsidan" jag vill åt eller behöver, men men, vill dom betala för dumheter så får dom...

Av Hurtigbullen
Skrivet av john_doe:

Var då inget problem när jag skapade det för en klubb jag är medlem i för ett år sedan eller så, fick skicka in info om omsättning mm men kanske hade tur iof.

Intressant. Eller så kanske jag hade otur, eller så kanske jag var för tidigt på det och så tolkade dom villkoren på annat sätt, eller så har dom ändrat villkoren på nåt subtilt sätt. Vi blev iaf nekade och den enda inofficiella förklaringen jag fick var typ att dom erbjuder det till ideella föreningar vars syfte är att skapa samhällsnytta via välgörenhet.

Nåja, Jottacloud och Open/Libreoffice funkar gott nog

Av Hurtigbullen
Skrivet av john_doe:

Värt att nämna att för ideella föreningar som kvalificerar sig för det hos Microsoft så kan man få gratis (nonprofit licenser) M365 Business Premium (10st är gratis) och 300st M365 basic. Det är dock krav på att de nyttjas (och de håller koll) samt att personer med licenser tillhör organisationen som ledare osv.

https://www.microsoft.com/sv-se/microsoft-365/nonprofit
https://www.microsoft.com/en-us/nonprofits/eligibility?rtc=1&...

Glöm det. Det som vi normalt kallar ideella föreningar i Sverige kvalar inte in, finns ingen chans att lokala skytteföreningen eller bollklubben kvalar in. Eller iaf var det inte så för sisådär 5 år sen. Jag försökte med det först innan det blev Jottacloud.

Av Hurtigbullen
Skrivet av Bobiri:

Jottacloud känns som det självklara valet. Eller missar jag något?

105kr/mån för obegränsad kapacitet

Som så mycket annat beror det väl på vad man är ute efter.

För ideella föreningar och små 1-2 mans-företag är det nog så då gratisabonnemanget troligtvis räcker till och det dessutom är enkelt att teckna PUB-avtal (DPA) även på gratisabonnemanget (vilket är ett måste om man har dokument som innehåller personuppgifter). När GDPR skulle börja gälla och jag såg mig om efter alternativ till en förening där jag är aktiv så var det enbart Jottacloud som erbjöd PUB-avtal för gratiskonton.

Behöver man mer än 5GB men mindre än 5TB så kanske andra leverantörer har lösningar som är mer attraktiva.

Av Hurtigbullen
Skrivet av KplSteiner:

Skriv inte att jag läst fel då.

Det jag skrev var "Fast nu har du nog läst fel" och nu har har du förtydligat att det hade du inte.

Av Hurtigbullen
Skrivet av Homdax:

Kom på en sak, då jag har en massa föreningsdokument så dummade jag mig och frågade jottacloud hur de ställde sig till lagring av sånt, då det inte var strikt personliga data utan, ja föreningsdata, vi är ju bra på ideélla föreningar i landet. Protokoll och styrelsedokument och sånt, som ni troligen vet...

Det blev hela handen mot businesskontot.

Liknande för någon annan icke nordisk tjänst, non-profit reglerna är lite knasiga och verkar inte gälla "svensk förening".

Eller?

Är det nåt problem med att använda det fria företagskontot? Det funkar då bra för mig. Små föreningar har ju ofta inte behov av så mycket lagringsutrymme. När jag signade upp vår föreningen för drygt 5 år sen så fanns det iaf ingen tidsbegränsning för det fria företagskontot.

https://www.jottacloud.com/en/business/ (scrolla ner!)

Av Hurtigbullen
Skrivet av KplSteiner:

Nej, det stod 1500 ursprungligen (som andra har kommenterat), men det är rättat nu.

Då var det fel i artikeln, på Jottaclouds sida står det 1050, det var där jag kollade.

Av Hurtigbullen
Skrivet av KplSteiner:

Om Jottacloud kostar 105 kronor i månaden så är årsabonnemanget på 1 500 en jävligt dålig deal. 105*12= 1 260

Man skulle kunna tänka sig att det borde bli billigare att boka upp sig på ett år.

Fast nu har du nog läst fel, 105 kr per månad eller 1050 kr per år. Så jo, det billigare om man betalar årsvis, man får två månader i rabatt...

Av Hurtigbullen

Jottacloud har en stor fördel, man kan teckna personuppgiftsbiträdesavtal (PUB-avtal) med dom även för gratisabonnemang. Detta tillsammans med att dom ligger i Norge (som är med i EEA) gör dom till ett bra alternativ för ideella föreningar. Att personuppgifter inte lämnar EEA, att man kan teckna PUB-avtal på ett enkelt sätt och att det funkar bra gör helt enkelt att dom är ett bra val.

Av Hurtigbullen
Skrivet av Zyzlite:

Precis, alla ”övervakas”. Så vad är du rädd för?

Massor av saker.

Dels rent personliga saker, är man uppväxt med mobbing så har man nog lärt sig att allt som någon annan vet om en används emot en, det var iaf det jag lärde mig. Det gäller i vuxenlivet också, det finns alldeles för många sociopater utan ett uns av empati, som inte drar sig en sekund för att använda vad dom vet om dig för att hävda sig själva.

Övervakning och profilering från företag och organisationer som används för att främja olika intressen. T.ex. gör profileringen det möjligt att skräddarsy riktad politisk propaganda i syfte att påverka val.

Sen finns det sånt som handlar om samhällsutveckling. Sånt som är anses vara ok nu kanske inte anses vara ok senare. Oskyldiga saker nu kommer att granskas och få ett helt annat motiv senare om något händer. Till exempel så kan personer som är politiskt aktiva motståndare till autokrater/autokratier kan komma att få det svårt om vi får en autokratisk regim. Eller personer som är homo/bi/trans, eller som i efterhand anses ha stött det, kan få det svårt om samhällets syn ändras.

Min filosofi och åsikt om övervakning är enkel, till 99,9% så gäller att; "det har dom inte med att göra".

Av Hurtigbullen
Skrivet av BM-Mods:

Den kan ju bli lite jobbig, då kommunen har ett ansvar att ha ordentliga backuper så att sånt i ska försvinna. Är väll lagkrav på hur länge vissa saker ska finnas kvar och hur synd detta än är så bör ju kommunen faktiskt ha ett litet ansvar i att veta så att man har säkra backuper, även om man lämnar över driften. Försvarar inte TE, detta är ju något som kommer kosta dom mycket och det kommer vara svårt att återhämta sig, men det är samtidigt inte första gången som dom får generalknas.

Jag kan ju bara hoppas att TE inte vinner nästa upphandling med kammarkollegiet.

Enligt DN idag så är det ju rätt kört för flera myndigheter och kommuner och det är dyster läsning:

Citat:

Mer än tre veckor efter cyberattacken mot Tietoevry står det klart: Mängder med säkerhetskopior förstördes och kommer inte kunna återskapas. Detta trots att avtalet säger att Tietoevry ansvarar för säkerhetskopior, enligt flera kunder.

...

En av de drabbade är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, myndigheten som beslutar om vilka läkemedel som ska ingå i högkostnadsskyddet. Bland annat är myndighetens hela diarium borta, något P4 Sjuhärad har rapporterat om.

https://www.dn.se/sverige/20-ar-av-data-borta-hackarna-kom-at...

Av Hurtigbullen
Skrivet av SpiikeN^:

Jag har själv Spotify Student. Nu är det minst 1,5 år sen jag skaffade det så jag minns inte exakt alla detaljer, men min känsla var att det inte gick att "gå runt" systemet utan man behövde faktiskt uppfylla kraven ("Om du är inskriven som student på godkänd högskola eller universitet, och du är över 18 år, är du berättigad. Du kan använda Premium Student i upp till fyra år").

Det är inte för mig, utan för en vän som pluggar, men inte på högskola/universitet. CSN berättigad och studentkort/mecenat finns, men jag tror inte det räcker.

Av Hurtigbullen
Skrivet av Sukebe:

Att inte ta ansvar för sina handlingar och istället skylla på andra, trots att man godkänt avtalet utan att läsa igenom det, visar på både oansvarighet och en bristande förståelse för innebörden av att ingå ett avtal.

Det finns gott om suspekta avtal som innehåller delar som är utan verkan då de strider mot gällande lag.

Om ett företag t.ex marknadsför en bil och att du kan få den i vilken färg du vill. När du köper bilen så vill du ha en blå bil, i beställningen så står det att du beställer en blå bil och så även i orderbekräftelsen, men i avtalsvillkoren på 73 sidor som du givetvis har godkänt, så finns det på sidan 56 längst ner en fotnot i litet typsnitt om att företaget har rätt att leverera vilken färg de vill oavsett vad du beställt.

När företaget sen levererar en morotsfärgad bil till dig så misstänker jag att du kommer bli rätt besviken. I detta läge, tror du verkligen att du inte skulle ha en chans att vinna en tvist mot företaget?