Inlägg

Inlägg som CrazyDriver har skrivit i forumet

Har jobbat hemma 100% sedan mitten av Mars. Mina tips:

Snåla inte på ergonomin. En bra kontorsstol kan vara dyr, men en förstörd rygg eller spänningar i axlar och nacke kan snabbt kosta långt mycket mer. Se det som en investering och försök få arbetsgivaren att komma med ett ekonomiskt bidrag.

Försök ha samma rutiner som när du går till kontoret. Framför allt att få upp på samma tid och klä sig som om man skulle åka till kontoret.

Något som flera har nämnt är att inte börja tumma på arbetstimmarna. Det leder ofrånkomligen till stress.

En av mina största lärdomar är att ta paus och att gå ut och röra sig en stund på lunchen. När man sitter ensam på sitt hemmakontor blir det snabbt väldigt statiskt. Man rör sig högst till kaffebryggaren och tillbaka. Motionen man normalt får när man ska ta sig till och från jobbet ska inte underskattas. Då får man upp pulsen och man får igång blodcirkulationen.

Skrivet av REWplayFF:

Varför inte en skattelättnad för fysiska butiker istället?

Det skulle driva upp hyrorna i stan ännu mer så att det bara blir caféer och mäklare kvar.

Skrivet av Meto:

Exakt Varför driver inte andra länderna på för att avveckla skatteparadisen?

Förmodligen för att de som bestämmer inom EU har sina egna pengar där.

Det är ju lätt att gnälla på Amazon, men det finns ju en enkel lösning på problemet och det är att vägra handla därifrån. Då lär de inte finnas kvar i Sverige särskilt länge.

Problemet är att folk är så förbannat snåla. Man åker till Elgiganten för att klämma och känna på en produkt, sedan åker man raka vägen hem och beställer fraktfritt på nätet även om det kanske skiljer någon ynka hundralapp och glömmer bort att bilresan till och från butiken åt upp hela förtjänsten. Ska erkänna att jag har gjort så själv någon gång, men jag har börjat tänka om.

Däremot tycker jag att man borde ta ut en extra skatt på varor som handlas över nätet från företag som inte har fysiska butiker. Det måste kännas hopplöst att ha en butik och försöka konkurrera med näthandeln. Lite off topic, men ändå.

Verkar vara ett riktigt trevligt chassi, dock funderar jag på hur bra kylningen av CPUn fungerar med tornfläkten som visas i videon. Jag antar att CPU-fläkten är tänkt att suga in luft från baksidan av chassit, men i praktiken kommer den dra in luft lite varstans. Varför finns det så få lösningar med plasttrattar som leder luften rakt in i fläkten utifrån? På servrar och vissa färdigbyggda märkesdatorer är det vanligt, men för hemmabyggare så ser man det nästan aldrig.

Funderar lite om AMD skulle släppa en motsvarighet till denna GPU/CPU för vanliga PC moderkort så att man kunde bygga ihop en HTPC med Xbox prestanda för att köra sina PC spel från soffan. Har dålig koll på AMD, men har de någon CPU med inbyggd grafik som ens kommer i närheten?

Kanske har jag missförstått något, men varför måste drivrutinen optimeras för varje nytt spel? Borde det inte vara spelet som är optimerat för drivrutinen? Får nästan en känsla av att det är ett rent PR trick från nvidia där de får möjligheten att promota sina nya grafikkort varje gång det släpps nya drivrutiner för ett storspel.

Vågar knappt tänka på hur många timmar jag har lagt ner på programmering och musikskapande på min gamla Amiga. Först A500 och senare A3000. En helt fantastisk dator att programmera på. Det sorgliga är att många av dessa maskiner sakta håller på att förstöras av dåliga kondensatorer och batterier. Min A3000 är död då batteriet har förstört delar av moderkortet, men min plan är att försöka mig på en renovering när det finns tid och återuppväcka den.

När det gäller alla gamla disketter så har jag ett tips. Rädda dom innan de är för sent! PC kan som bekant inte läsa Amiga disketter, men av en slump hittade jag ett Arduino projekt där en man ganska enkelt kan använda en PC floppy för att läsa Amiga disketter via USB. Vår räddare heter Robert Smith. Spana in hans open source projekt på http://amiga.robsmithdev.co.uk

Den nya sidan ser klart bättre ut på mobilen, men på dator ser det sämre ut. Främst ogillar jag hur bredden på själva nyhetsfältet har krympt och det känns trångt. Ogillar också typen av reklambanners som inte scrollar i takt med övriga texter utan låser fast i överkanten för att synas längre. Riktigt irriterande. Tar ni inte bort de så kommer jag använda addblocker.

Låter ju bra, men frågan är hur det kommer påverka prestandan. Om man är lite konspiratorisk så får man nästan en känsla av att datorbranchen anstränger sig för att hitta nya sätt att få användare att uppgradera sina datorer. Kör själv på en i7 2600K som är 7 år gammal och ärligt talat känns den fortfarande ganska pigg.

Man kan undra varför inte Windows redan har denna typ av skydd. Väntar fortfarande på att Windows ska få stöd för att köra applikation helt isolerade från varandra, typ sandbox men för enskilda applikationer. Än idag är det många stora företag som distribuera installationsfiler som inte är signerad.

Kanske lite off topic men:

Jag kan mycket väl förstå att film och tv-bolag vill skydda sina verk, men det finns bara ett sätt att minska illegal kopiering och det är erbjuda tjänster som folk vill ha och som gör att det inte är mödan värt att kopiera. Spotify är ett bra exempel. Där hittar man det mesta i musikväg och det är så billigt att ingen orkar ladda ner mp3:or längre.

När det kommer till film och tv-serier så lever man kvar i en helt annat tidsålder. Där ska serier vara exklusiva för varje streamingleverantör. Vill man se fem olika serier, så kan det i värsta fall krävas fem olika abonnemang och vem har råd med det? Nästan samma sak gäller "biofilmer". Filmbolagen vill inte streama helt nya filmer och när de väl går att streama on demand så tar man ordentligt betalt för bild och ljud som gör din nya 4K TV ledsen. Filmbolagen måste vakna upp och inse att året är 2020. Nu försöker man i rent desperation skrämma folk tillbaka till biograferna genom att jaga tonåringar som laddar ner.

Dessutom är det ju så att idag betalar man för så mycket mer än förr. Det är telefonabonnemang, bredband, icloud, vpn, spotify, netflix mm. Längst ner på listan kommer biobesök. Inte för att folk inte vill gå på bio längre, utan för att det inte är värt pengarna när man får nästan samma upplevelse hemma i tv-soffan med sin 65" TV, slipper boka biljett, slipper ta bussen in till stan, slipper köpa svindyra popkorn och bäst av allt, slippa alla idioter som inte kan uppförsa sig bland folk.

Kanske inte så konstigt att folk väljer att lägga pengar på VPN och slippa filmbranchens flås i nacken.

För att återgå till ämnet så känns det ju ändå som att VPN leverantörerna lever i en gråzon. De vet mycket väl vad deras tjänster används till och att det är ohållbart i längden att tjäna pengar på att erbjuda en tjänst som möjliggör illegal verksamhet. Det är bara en tidsfråga innan det kommer styras upp av nya lagar.

@aholman: Håller med. Har handlat en del t-shirts och kalsonger med riktigt bra kvalité i USA. Tyvärr så är priserna för samma plagg i Sverige helt sjuka.

Allt beror ju vad man menar med billigt och bra. Jag har köpt alla möjliga billiga t-shirts, allt från lager 157 till H&M och de är oftast billiga av en anledning. Har hittat några bra på H&M, men problemet är att de verkar ha minst 10 olika leverantörer så man lyckas sällan få exakt samma typ av t-shirt nästa gång man handlar. Köper numera enbart bas t-shirts från Calvin Klein och Gant. Visst, 399kr för två är kanske inte direkt billigt, men kvalitén är så mycket bättre. En del har jag haft i säkert mer än 7-8 år och färg och passform är precis lika bra nu. Men det är ju klart, är man en halvfet gamer som aldrig lämnar sin lägenhet och bara lägger pengar på sin dator och skräpmat så funkar väl vilken t-shirt som helst. Inga fördomar.

Förstår inte varför Microsoft har så svårt för att få till ett gränssnitt som känns modernt och smidigt att använda. Kör själv med en 4K skärm och där blir det väldigt tydligt att Windows inte alls är anpassat för högre upplösningar. Misstänker att Microsoft är livrädda för att göra större ändringar. Majoriteten av Windows-användare är ju trots allt inte unga gamers eller utvecklare utan äldre tanter inom kommunal verksamhet som sällan rör sig utanför excel och word på sin 7 år gamla Dell med 23 tumsskärm.

Skrivet av fish:

Intressant, jag var nämligen också på EMP i Lund när den släpptes, samt inblandad i diskussionerna som vi hade med Apple om att de skulle använda vår platform något år innan släppet. Dessvärre var det lite tekniska smågrejer som gjorde att de valde en annan väg (tror det var Qualcomm de körde på till slut). Men de flesta på min sektion var ganska besvikna då de såg potentialen i det de skulle göra och Apple var ju redan då ett ganska hypat bolag.

När släppet väl kom ett år senare så hörde jag iofs många som raljerade över att de var lite för kaxiga i presentationen och sa att de var 5 år före alla andra när de inte ens kunde köra videosamtal etc

Kanske lite off topic, men vid den här tiden var Ericsson bäst i klassen när det kom till radio och antenndesign och höll på att optimera i absurdum. Saken var bara att en normal användare bryr sig om helt andra saker än optimal signalstyrka och Ericssons applikationsprocessor orkade ju knapp dra runt det egna operativsystemet. Återstår att se vad Intel kommer att göra, men de lär vara tvungna att ha med sig Microsoft i båten, annars kan det bli tufft. Microsoft klarar sig utan Intel, men Intel klarar sig inte utan Microsoft.

Jag önskar också att Microsoft hade lite större fokus på gränssnittet, både hur det ser ut och hur det fungerar. Även om det har blivit bättre med åren så känns det ändå som att Windows gärna vill synas. Vissa saker som t.ex. notification-menyn är ett skräckexempel på hur man inte ska designa. Som när det kommer upp en notifiering som berättar att Windows Defender INTE har hittat några säkerhetshot istället för att bara säga till när det verkligen behövs. Startmenyn ska vi inte ens tala om. Helt onödig. Vill ha mer av minimalism och bara visa det som behövs för stunden.

En annan sak som jag verkligen saknar från MacOS är mjuk scrollning. Ni som använder MacBook trackpad vet vad jag menar. Det är obegripligt att det fortfarande år 2020 inte går att scrolla i t.ex. Chrome mjuk och fint utan att det hackar fram.

Får mig att tänka på när Apple lanserade sin första iPhone. På min dåvarande arbetsplats, Ericsson Mobile Platforms, skrattade man högt åt Apples första stapplande steg. Inställningen var att vi är världsledande och ingen ska komma här berätta för oss hur man bygger mobiltelefoner. Det tog dock inte lång tid innan man insåg att man satt med ett helt hopplöst föråldrat operativsystem och motvilligt började man snegla på Android, men då var det redan försent. Idag finns det i princip ingenting kvar av Ericssons mobilsatsning. Nokia gjorde samma misstag och kastade sig till slut i gapet på Microsoft. Även om Apple utgör en liten del av Intels försäljning så tror jag att de är lite av en chock för Intel. Återstå att se vad Microsoft kommer att göra. Min förhoppning är att Microsoft ska ta fram ett helt nytt operativsystem för ARM, ett OS som inte är ett uppsminkat Windows utan ett nytt och mer avskalat OS där man en gång för alla släpper x86 stödet och all gammal legacy kod. Man måste offra något när man ska skapa något helt nytt.

Skrivet av Felion1337:

Behövs inte ens en sensor(hårdvara) för detta: Hade räckt att lägga till Geolocation (eller astro-ur som vi sa förr) i appen och att man matar in sin plats.
(Visst en ljussensor är mer precis, men astro-ur är tillräckligt bra för det mesta)

Har också funderat på det, men vågar inte hoppas på att IKEA själva ska komma på en så genial idé.

Skrivet av PerfectGamingWeather:

Vi är så gamla att under sommaren är alla timers avstängda förutom sovrummet då vi går och lägger oss innan det blir mörkt, plus att på morgonen är det redan ljust. Det blir några tryck till hösten men många vill jag inte säga att det blir.

Edit: Men hade det varit inbyggt i lampan hade jag inte tackat nej om det inte kostade för mycket.

En sak som man lätt glömmer bort när det gäller "smarta"-lampor är att de drar en del ström även i standby. När jag börja kolla på mina gamla LED-lampor så visade det sig att jag i princip inte tjänar något på att ha lampor som tänds och släcks. IKEAS-lampor drar så mycket ström att jag lika gärna hade kunnat ha mina gamla "osmarta" LED-lampor tända dygnet runt.

Som några redan har varit inne på så är detta egentligen bara ett problem för serverhallar där flera användare genom virtualisering delar samma hårdvara. Den enda lösningen som jag ser det är att man bygger in en FPGA i processorn så att man kan rekonfigurera processorn rent "fysiskt". Alltså låta FPGA routa trafiken mellan kärnor, cachar, minne och PCIE kanaler. Om jag inte missminner mig så har Intel börjat intressera sig för FPGA, så det kanske inte ligger allt för långt fram i tiden.

Däremot känns Intels mikrokod-fixar till desktopdatorer helt onödiga. Lite som att massvaccinera mot fågelinfluensan, om nu någon kommer ihåg den.