Inlägg

Inlägg som per1983 har skrivit i forumet
Av per1983

@Swennis: Det har lite högre krav på RAM. Kanske uppdatera RAM, förutsatt att datorn möter specifikationerna i övrigt?

Av per1983

@jawik: Jag menade att Sweclockers borde ha använt ett annat ord.

Av per1983
Skrivet av The Kristoffer:

Spelspel! Taget, ingen får ändra sig nu! Spelspel får det bli! 😁

Dubbelspel

Av per1983

Svengelska

@SanyaIV: Såg att någon föreslog "spelklipp". Annars kan man ju kanske ändra hela meningen istället för bara översätta ordet. Det här är ju en fråga om hur öppen man ska vara för svengelska. Att ha principer för hur man hanterar språket, annars riskerar det förskjutas över tid på ett sätt som inte är önskvärt.

Av per1983

Svengelska

Finns det inget bra sätt att säga gameplay på svenska?

Av per1983
Skrivet av Implor:

Så här skulle jag summera om man vill veta vilket som är "Bäst".

1: Index
2: Rift S
3: Quest - Fram tung / blir obekväm.
Vive CV1 - Bör uppgradera till Index controller
Windows MR - Stor controller
4: Vive cosmos - Dålig hand tracking
Oculus Rift - Ingen roomscale
Pi Max - ?

Alla "funkar" men kvalitén och upplevelsen varierar.

Oculus Rift fick ju rumsskala redan i december 2016, även om man behövde köpa en extra sensor för att det skulle fungera tillfredsställande. Riften brukar ses som jämförbar med Vive, men framförallt kontrollerna och priset ses som klart bättre.

Av per1983

Sakfel i texten

Oculus är sedan ett längre tag inte ett eget företag.

Av per1983

Felaktigheter

Det låter i artikeln som att Personal Computer var ett nytt begrepp som infördes av IBM PC. Det var det inte. IBM:s PC tillhörde kategorin "personal computers" vid den tiden. IBM:s PC gjorde så att "PC" kom att få en ny innebörd: IBM PC-kompatibel dator. Det är det vi kallar PC idag.

En annan sak: det står att 8086:an var en förbättrad version av 8088:an, och att x86-familjen började med 8088. Så är det inte. Det började med 8086:an. Sen kom 8088:an som är identisk förutom att den kommunicerar med de andra komponenterna med 8-bitars buss, istället för 16. 8088:an gjorde så att IBM PC kunde vara billig: man kunde använda komponenter som var billigare på marknaden.

Av per1983

"Microsofts digitala version av kortspelet patiens". Kortspelet patiens? Det är en specifik patiens, den heter inte Patiens. Jag minns dock inte vad den heter.

Av per1983

Headsetet har definitivt inte 5600x3200, som någon trodde.

En annan sak: det här med att folk trodde att VR direkt skulle få en stor etablering på marknaden, det minns inte jag. Jag har alltid upplevt att folk varit klara över att det är en entusiast-grej såhär långt.

Av per1983

"Virtuell verklighet (VR) tog inte marknaden med storm som många trodde". Man hör det här ibland, tanken att VR skulle gå sämre än förväntat. Men vilka förväntade sig egentligen att VR skulle ta marknaden med storm. Vissa optimistiska företag som var tidigt ute? VR har förstås börjat som lågupplöst entusiasthårdvara, med en liten marknad. Jag undrar hur många som hade förväntat sig att det skulle gå så mycket fortfare. Men antalet VR-användare i de högre segmenten motsvarar ett nordiskt land i antal i nuläget, och på Steam kan man se att användarbasen växer exponentiellt. Kanske går det också bättre än många trodde?

Av per1983

Men vi känner ju programmet som Filhanteraren.

Av per1983

Min kompis var så glad häromdan för hon hade ny telefon. Den såg ut som trä på baksidan. Nu fick hon pengar snodda från kontot, men det var bara ca 1000 kr!

Av per1983

@Ozzed: Det är i grunden destruktiv komprimering, men har stöd för icke-destruktiv. I och med att Alliance for Open Media ändå ska införa ett nytt videkomprimeringsformat på bred front, så har de kanske möjlighet att införa en ersättare för JPEG på ett bra sätt också. Någon egentlig konkurrent till JPEG (destruktiv komprimering) har vi inte sett. PNG behöver ju inte ersättas.

Av per1983

I morse, för några timmar sedan, tänkte jag precis detta. Man kan göra ett stillbildsformat baserat på AV1:s intraframe compression som kan ersätta JPEG. Alliance for Open Media borde göra detta när de ändå håller på. Och sen, några timmar senare, kommer den här nyheten.

Av per1983

Möjligt tillverka extra kraftull generation GPUer (för VRs skull)?

Jag är en flitig VR-användare som följer VRs utveckling och tror att det blir ett mycket viktigt medium i framtiden. VR är i slutänden något som alla har användning för, vare sig det rör interaktiv underhållning, video, nya sorters sociala medier, events, konst, umgänge eller till och med arbete...

Några viktiga tekniska bitar saknas. Vissa av dessa bitar är viktigare än andra. För att VR ska bli riktigt meningsfullt för allmänheten är det viktigt med fotorealistiska miljöer och ansikten. Här finns en begränsning i dagens VR som i betydande utsträckning är kopplat till begränsningar i GPU-prestanda. (När det kommer till enkla miljöer har vi dock nästan nått fotorealism idag...) Om det hade varit möjligt för grafikkortstillverkarna att låta prestanda ta ett märkbart "skutt" framåt, så vore det till gagn för VR. Min undring är om detta vore möjligt.

På horisonten finns MCM-GPUer, där flera GPU-moduler sätts ihop på ett och samma substrat, analogt med hur exempelvis AMD Threadripper är uppbyggd. Detta minskar problemet med "yield" i tillverkningsprocessen, alltså det här med att procentandelen dysfunktionella tillverkade enheter ökar när komplexiteten ökar. Att bygga GPUer på det här sättet borde vara mer meningsfullt än att bygga motsvarande CPUer, eftersom CPUernas arbete ofta har begränsad parallelliserbarhet. Det jag lurar på är om det vore tekniskt och "ekonomiskt" möjligt för grafikkortstillverkarna att dra till med påtagligt starkare GPUer för VRs skull. En relaterad fråga som dyker upp är om är om man skulle kunna placera två MCM-GPUer på ett och samma kort, och låta dem rendera för var sitt öga.

Jag är medveten om några möjliga hinder för den här lösningen: effektuttag, ekonomiska aspekter och begränsningar i bandbredd i kommunikationen mellan chip. Jag är dock inte särskilt insatt. Det hade varit intressant att ta del av andras tankar och kunskap i frågan.

Av per1983
Skrivet av Adyzz:

@per, TN-panel, färger/betrakningsvinklar är inte så bra på dessa.

Men det förvånar mig att inte fler anmärker på detta. Finns det någon möjlighet att min skärm är sämre än andra? Att det är något fel? Andra verkar säga att det inte finns något negativt med skärmen, men jag upplever den som oduglig...

Av per1983

Jag köpte en G2420HDBE, men jag tycker att den har otroligt dålig betraktningsvinkel. Brukar det vara så på stora platta widescreen-skärmar kanske? Färgerna längst upp på skärmen ser inte lika ut som de längst ner. Färgerna i den övre delen av skärmen ser bara rätt ut om ögonen också är högt upp, och färgerna i den nedre delen blir bara rätt om ögonen är lika långt ner (om man böjer sig fram). Är det jag som är bra på att se färgnyanser, eller är det något fel på skärmen, eller vad är grejen? Ska jag skicka den på garantikontroll?

Tacksam för svar