Inlägg

Inlägg som Qn1f3 har skrivit i forumet
Av Qn1f3

Vill bara inflika att de är häftiga lurar de där, har ett par själv (även om jag inte använder dem för närvarande).

Lycka till med försäljning och njut av dem vem som nu plockar hem dem!

Av Qn1f3

Det vore oerhört tråkigt om så vore fallet, vill tro att det finns engagemang och kreativitet nog hos Geeks för att anpassa sig utefter rådande omständigheter och kanske bredda i helt nya kassaflöden.

Hitta bara rätt väg att kanalisera nördkulturen i Sverige så kan vi genom samverkan skapa förutsättningar inom ramen för plattformen.

This is the way!

Av Qn1f3
Skrivet av Pirum:

Men det är nog ändå bättre och enklare att förbättra systemen än människorna. Det gör vi på många andra områden, verktyg som kräver tvåhandsgrepp, petskyddade vägguttag, påminnelse om att göra säkerhetskopior.

För många, i övrigt intelligenta och välfungerande människor, kan det i en stressig situation där man själv saknar kunskap vara möjligt att bli lurad på ett sätt som för en utomstående tycks konstigt.

Behöver de en God man? Kanske ibland. Men först en God AI som håller koll när banker och användare sviktar.

Hängslen och livrem, alla gånger, även den mest ryktbare kan falla för enklare utmaningar om de presenteras för denne vid fel tillfälle.

Av Qn1f3
Skrivet av Aphex:

Vilken fin reklam, köp en spot istället.

  • Tydlighet, vid legitimerings- och attestförfarande - det står i klartext vad man godkänner, ingen läser.

  • Krav på proximitet av initierande och attesterande enhet - finns redan det, och qr-krav i bankid

  • Säkra kommunikationskanaler från tjänsteleverantörer - hjälper inte om kund accepterar instruktioner från andra aktörer

Du löser inte ett socialt problem i systemkontexten, du måste få kunderna att sluta lita blint på en anonym röst i telefonen. Det är enda sättet.

Har ingen som helst affiliation med Freja, även om jag tror på det de försöker åstadkomma och redan gör i hög utsträckning.

Det står, men relevant information för att snabbt kunna avgöra om den förmedlade informationen är i enlighet med det som förväntas godkännas saknas. Det står summa och kontonummer vid en överföring till exempel, hur mycket kan du utröna från det genom att ögna informationen?

Det finns som du säger, men den bekräftar enbart BankID och dess tillhörande kod känns vid. Freja har dragit det längre med att jämföra ett foto som du tar mot tagits vid utfärdande av den bakomliggande legitimationen.

Det har du alldeles rätt i och det till sist och syvende den mjuka förflyttningen som behöver göras, du kan däremot göra det svårare. Om någon trovärdig hör av sig och framgångsrikt lyckas övertyga dig om att en överföring behöver göras, ja då kan du koppla på "Delad kontroll" eller s.k. kontraattestering. Visst du behöver lita på minst en individ som kan godkänna dessa, men det innebär åtminstone att den illvillige måste grundlura två individer.

Jag hoppas att du har möjlighet att bredda ditt perspektiv framåt, all lycka!

Av Qn1f3

Säkerhet inbyggd i systemkontext!

Att mitigera irrationalitet har visat sig fruktlöst historiskt.

Dessa skydd måste byggas in i systemkontexten, några enkla varianter som skulle öka skyddsförmågan:

  • Tydlighet, vid legitimerings- och attestförfarande

  • Krav på proximitet av initierande och attesterande enhet

  • Säkra kommunikationskanaler från tjänsteleverantörer

Tekniken för att lösa dessa utmaningar finns redan i egenskap av ett samarbete mellan Freja eID och Meaplus.

Där myndighetsrepresentant är legitimerad via sin digitala tjänstemannalegitimation (för legalt tjänstemannautövande som representant för en organisation) och nyttjar SEFOS-plattformen för att säkert förmedla kommunikationer som är säkerställda identitetsmässigt hos avsändare och mottagare.

För den som orkar grotta ned sig är det en rätt spännande lösning på många av de utmaningar som florerar i vår digitala vardag. Än så länge förbehållet offentligheten, men det är en teknikalitet då lösningen är skalbar.

Vid autentiseringsförfarande kan med fördel Freja eIDs teknik mot bedrägerier användas, Freja lanserar AI-bedrägeriskydd som extra säkerhet.

Ett inspelat webinarie om hur dessa lösningar hänger ihop och vad de skapar för möjligheter, Släng faxen - så funkar SDK!.

För de som saknar förtroende för länkar från främlingar, går det att ta del av dessa via Frejas hemsida under rubriken "Nyheter".

Ingenting är 100% säkert, men det kan vara värt att göra farthindren så stora som möjligt för de illvilliga och så små som möjligt för resterande.

Fridens! 🖖

P.S. @Nikka får jag stjäla ditt perspektiv här?

Av Qn1f3
Skrivet av Tekie:

Spotify blir mer bloatware ju längre tiden går. Jag vill ha min musik i en dedikerad tjänst och app utan podcasts, ljudböcker etc., jag vill också lyssna i hög ljudkvalitet. Lämnade därför Spotify för ~3 år sedan och kör sedan dess Qobuz som kostar ~134 kr/mån för lossless format i upp till 24-Bit/192 kHz.

Nu lyssnar jag knappt på ljudböcker, men skulle jag göra det lite mer aktivt så skulle jag inte välja Spotify då ~103 kr/mån för 15 timmar är ett skämt. Det finns bättre alternativ.

  • Bokus Play: 1 bok/mån för 79 kr/mån, obegränsat för 149 kr/mån. ~100,000 titltar.

  • BookBeat: 20 tim/mån för 99 kr/mån, 100 tim/mån för 169 kr/mån. ~900,000 titltar.

  • Nextory: 30 tim/mån för 139 kr/mån, obegränsat för 189 kr/mån. ~400,000 titltar.

  • Storytel: 20 tim/mån för 129 kr/mån, 100 tim/mån för 169 kr/mån, obegränsat för 229 kr/mån. ~1.000,000 titltar.

  • Audible: Lyssna obegränsat på ~40,000 titlar för ~104 kr/mån. ~300,000 titlar att köpa.

Bra sammanfattning, de enda som tycks ha förstått marknaden är i min mening Bokusgruppen.

Måste kolla upp Qobuz, tack för tipset!

Av Qn1f3

Det är bara skala upp offentlighetsprincipen till 11, så slipper vi oroa oss för dessa attacker mot det offentliga, eller?

Av Qn1f3

Hör jag din inre FOSS:are skrika högt?

Det är snarare svårt att få sin dator minimalistisk, avskalad och sober idag än tvärtom.

Vad det gäller alla former av prenumerationer, ekosystem och plattformar som är anti-konsumeristiska, de få bekämpas i den utsträckning som det finns utrymme för.

Det bästa är att ha en tydlig, långsiktigt vision och arbeta mot den.

Tacka vet jag frihet!

Av Qn1f3

Spännande tråd, hoppas du blir nöjd med ditt val.

Mitt nästa i sikte har varit Poly Voyager Surround 80 UC, främst då jag ogillar bom-mikrofon.

Så snubblade jag över dessa häromveckan; Repeat Audio Prince och hållbarhetsmuppen i mig jublade.

Nackdelarna är att det är enbart Multipoint-BT, där jag inväntar svar avseende ifall det ligger någon form av dongel och även UC/Teams-certifieringar.

Målet för mig är att ha ett headset som kan axla både arbete och nöje, något som kanske är möjligt i en framtid nära oss.

Av Qn1f3

GPS + Cellular?

Av Qn1f3
Skrivet av pine-orange:

Utan insats är det inte, men att bygga en LLM för att lösa det här kommer kräva en långt större insats.

Förstår, insatsen i kontrast till att bygga en LLM för det enskilda ändamålet, absolut. Om den er generellt applicerbar för övriga ändamål?

Nu är det föga sannolikt att alla fabrikanter går ihop i branschen för att underlätta förflyttningar på så vis, men om en öppen plattform fanns för ändamålet och matades från alla håll och samdriftades (jag vet att det är en utopi), då skulle iterationen kunna köras avsevärt snabbare för utvecklingsändamål.

Det är bara en tidsfråga (eller upplösningsfråga) innan vi ser licensprintade komponenter och slipper slussa de färdiga komponenterna världen över. Råvarorna är en annan fråga.

Sen finns det såklart oerhört många farthinder och utmaningar att överkomma, vilket är just vad de är till för.

Av Qn1f3
Skrivet av pine-orange:

Om du har byggt din digitala tvilling kan du likaväl köra optimeringen själv. En AI tillför inget.

Så är det säkerligen, bara svävar spekulativt och att enbart addera en AI medför föga mervärde om det saknas funktion för det.

Menar du att optimeringen är utan insats?

Av Qn1f3

Alltid kul med extrema moddar för att åstadkomma det någon vill uppnå.

Är inne på @Swedishchef_90 's spår, fast vi gör det ännu mer extremt.

Gör en digital tvilling av det kort som ska kylas och mata det till en AI för att räkna ut exakt mängd lämplig material som behövs för att avleda värmen vid last. Sedan konstruera ett kylsystem som omsluter kortet från båda håll via Freemelts 3d-printer som är en exakt utformning utifrån grafikkortet och avleder den förväntade värmen.

Då kan också de föreslagna reddit-kommentarerna bakas in i lösningen i sig (eller att AI:n till och med förbättrar designen utifrån thermodynamiska regler).

Zoom, zoom!

Av Qn1f3

A.I. phone home!

AI i skärm är ändå lite intressant, däremot att nyttja det för detta ändamål känns helt obskyrt.

Skulle vilja se Tobii ta sig an det för analys i samband med ögonspårning och på så vis effektivisera vart fokusen rimligen bör vara, eller för digitalt mentorskap att hitta effektiviseringar inom hur en mer senior medarbetare arbetar metodisk och kunna stötta onboarding utbildning av nya medarbetare.

Eller ge förslag på förändringar inom ramen för det som åstadkommas skall, det finns rätt mycket vettiga tillämpningsområden för AI. Detta är väl ett av de mindre bra i min bok, samtidigt som någon säkerligen kommer hacka funktionen och använda den för bättre ändamål eller det att MSI öppnar upp en marknad för AI-funktionalitet.

Säkerhetsaspekten är intressant att belysa också och en befogad oro för att "A.I. phone home!" är rimlig att ha i bakhuvudet.

Hur som helst, cool funktion, blaj användningsområde.

Av Qn1f3

Klassisk M$ att prångla på oss sin portfölj via sitt ekosystem som ingen efterfrågat.

Gör det generellt, kommer säkert resultera i en valbar AI-funktion när EU är klara med dem.

Av Qn1f3

75W or else!

Skulle verkligen vilja ha en ersättare till mitt KalmX 1050ti.

Av Qn1f3
Skrivet av Trihxeem:

Fast det är ju bara ett problem eller viktigt för linuxanvändare.
Trots att 2023 2024 is the year of the linux desktop så är den gruppen ändå så liten att det inte är lönt att ta hänsyn till den i diskussioner där någon inte är mer specifik än att de använder PC som term?
Målet är inte att vara 100% korrekt och linux faller inom acceptabel felmarginal.

For the record: kör en del linuxburkar själv och hela vår prod är linux så jag personligen gillar det men inser också att för ofantligt många är det helt irrelevant.

Poängen är inte att särskilja dem, utan att ena dem under samma fana och när det är nödvändigt att särskilja dem kanske vara mer specifik: Windows-PC, GNU/Linux-PC, Mac-PC

En Mac är en Mac, men också en PC. Alla datorer är datorer, men inte Mac:ar.?

Det beror på hur vitt vi betraktar PC begreppet iofs, ryms formfaktor inom PC begreppet (alltså en stationär eller bärbar avses)?

Vad är det som är distinkt för en PC respektive dator? Är det den öppna plattformen avseende standarder där slutanvändaren har kontroll över vad som placeras i och installeras på denne?

Skrivet av Jacob:

<Uppladdad bildlänk>

Analismen når nya höjder och jag är benägen till att erkänna att jag bad om det.

Skrivet av pv2b:

Jag är inte helt säker på om detta är ursprunget, men en rimlig gissning om ursprunget vill varför vi kallar Windows-plattformen för "PC" är releasen av IBM PC som körde PC-DOS (i princip en rebrandad variant av MS-DOS), vilket var den första datorn i vad som nu kallas för "PC-plattformen". Datorn var byggd av allmänt tillgängliga standardkomponenter, vilket gjorde den möjlig att klona av andra tillverkare som t.ex. Compaq.

När andra tillverkare sedan släppte sina datorer så kallade man de "IBM PC-kompatibla", eller "PC-kompatibla". Jag tror det är därifrån begreppet PC som plattform kom att betyda x86 och MS-DOS. Det hängde med övergången till Windows, som i första versioner kördes ovanpå MS-DOS. Numera har vi inte MS-DOS i botten längre, och x86 har bytts ut mot x86-64, och i princip all teknik är utbytt. Trots detta kan en modern "PC" boota MS-DOS från 1980-talet och kan göra i princip allt som den ursprungliga PC:n kunde göra, så länge man inte försöker sig på något som krävde några instickskort back in the day (grovt förenklat).

Idag är begreppet som PC i betydelsen persondator (till skillnad från en server eller något inbäddat system eller liknande) ganska dött. Istället använder vi begreppet "dator" som egentligen också är felaktigt eftersom det bredare än det normala bruket. Ingen normal människa kallar en mobiltelefon en dator till vardags även fast det faktiskt är en.

Vi komma ihåg att språk inte är något som utgår från någon central punkt, eller bestäms av någon med auktoritet, utan vad som är korrekt eller ej, utan allt utgår från konventioner, hur man brukar säga, och det brukar vara vad som är bekvämt.

Om jag säger att jag kör Linux på min dator så förstår de flesta att jag antagligen menar (allow me to interject) GNU/Linux, med någon Linux-distribution som innehåller mjukvara som skapar någon lämplig skrivbordsmiljö, inte att jag kör en Android-telefon eller Chromebook, eller liknande, trots att det finns många fler Android-användare än de som kör Linux. Ja, du fattar vad jag menar, även fast jag i förra meningen skrev något logiskt omöjligt, eftersom alla Android-användare är Linux-användare enligt en teknisk definition som ingen vettig människa använder.

Slutsatsen är att språk är till för att kommunicera, och de genvägar som uppstår i kommunikation naturligt är inte alltid helt logiska. De är ändå bekväma och användbara, och förvirring kan oftast redas ut där det uppstår.

Som svar på den konkreta frågan: Vad kan man säga istället för PC om man inte gillar den termen? Själv brukar jag bara säga "Windows". Det är inte heller helt korrekt på något sätt (det går att köra Windows utan att det är på en persondator) men det är närmare sanningen. Men det är ju inte lönt att lägga någon energi på att "rätta" någon som säger PC.

Tack för ett välformulerat svar och en historielektion utan dess like!

En PC avser alltså en dator som är öppen att modifiera inom ramen för ett antal standarder där du fritt kan installera den mjukvara slutanvändaren önskar?

Därav faller Mac bortom begreppet?

Skrivet av DasIch:

Det är inget missbruk utan en korrekt benämning ur ett historiskt perspektiv (som pv2b redogjorde för här ovan), om än inte strikt semantiskt korrekt.

Möjligen att det var så historiskt när det myntades som begrepp, jag var egentligen ute efter att oavsett OS så är en PC en PC.

Tack för möjligheten att förvärva trotjänaren som nu ersatts, Logi G Pro X Wireless från marknaden för ett antal år sedan.

Av Qn1f3
Skrivet av klein:

Svår frågan det. Den här skriver på en iMac med ubuntu som OS. Är det en Mac eller PC som kör på? Jag skulle nog säga att det är en PC eftersom den har en intel core i5 och nedstigande lede släkting med IBM PC som hade 8088 på 4, 77 Mhz . Eller så innefatta PC begreppet allt vid har på våra skrivbord.

Precis det jag menar, alla datorer vi använder är att betrakta som PC

Skrivet av norrby89:

Du ska nog se att detta är helt och hållet ett bolags fel, Apple! Och vill du ändra detta så måste du få Apple att ändra detta.

Lugnt, löser det med Timpan och Jobs ande.

Skrivet av Alphahanne:

Ska man vara riktigt anal så är väl de flesta datorer vi använder i hem och på arbetsplatser PC. Det är trots allt en förkortning för "Personal Computer" så såväl alla Macar, Amigor, Atari ST osv kan räknas in där. Alla kan köra linux också för den delen. Riktigt analt blir det!

Just så, alla datorer för personligt bruk, så begreppet i sig är väl till stora delar urholkat. Utifrån mitt perspektiv har just PC som begrepp väldigt sällan haft förankring i bruket av en dator, då det högst sällan är en individ som använder datorn i fråga.

Eller är det kanske bara övertolkning från min ände?

Det är föga relevant egentligen, i den initiala kontexten placeras Linux utanför begreppet PC där troligen Windows-datorer är de som ryms inom begreppet PC.

Fast tar vi ett verb i att googla, har det blivit synonymt med att använda en sökmotor för att leta efter information på internet. Visst är det smidigare att säga googla än, jag sökte på internet och däri ligger väl också den stora vinsten i att effektivisera språkbruket och minska energiåtgången med bibehållen innebörd.

Well, well, för lite kaffe och för mycket tankar!

Gott nytt på er!

Av Qn1f3

Missvisande att dra parallellen PC kontra Linux, då båda är PC. Det är vanligt missförstånd från merparten av alla datoranvändare på vår glob.

Samtidigt är det väl för ansträngande att skriva Windows-användare när helt sonika PC är en term som i det stora hela gör sig förstådd.

Hur kommer vi fram till ett begrepp som tar över termen PC när Windows-användande avses?

För egen del är jag än datoranvändare och sitter för närvarande på Windows. Allt som Linux är och står för ligger mycket närmre min värdegrund och det blir successivt bättre för nöje och professionellt att kunna nyttja Linux fullt ut.

OT: Artikeln må vara gammal, angreppsättet är helt klart intressant och det där skrivbordet på bilden väcker helt nya frågor. En sak är säker, det är en tvättäkta nörd som äger skrivbordet i fråga. *nerdgasm*

Av Qn1f3
Nytt bud: 1 000 kr MSI B450I GAMING PLUS AC
Gå till annonsen för att lägga ett bud.