Inlägg

Inlägg som Slangfil har skrivit i forumet
Av Slangfil

"Digital notebook" - ex Remarkable 2

Hej!
Jag har sedan ett tag tillbaka mer och mer övervägt att skaffa mig ett digitalt anteckningsblock. Åsikter om huruvida jag behöver det eller ej undanbedes.

Remarkable 2 rent funktionsmässigt och estetiskt är ju väldigt trevlig. Men den är rejält dyr i Sverige och har ett prenumerationssytem.

Har ni tips på några alternativ? Jag är inte intresserad av någon av modellerna där man skriver på ett papper som sedan skannas in osv. Jag vill skriva och lagra det direkt i "plattan" med möjlighet att ladda upp det till gdrive/dropbox eller liknande. Kan gå så långt att jag går med på att bara kunna överföra via USB, men det vore ett rejält minus.

Av Slangfil
Skrivet av Blueie:

Det ska fungera med 144 hz med den porten ja

Vad skönt, då slipper jag ångra det här köpet fullständigt!
Tack för snabbt svar

Av Slangfil

Behålla 144(160)hz på huvudskärmen?

Hej!
Har gått över till laptop från stationär.
Det tog emot något fruktansvärt, men det fick bli så nu. Reser betydligt mer och har betydligt mindre utrymme för min "setup".

Köpte den här
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14...

Den har ett HDMI-uttag och 2st USB C på baksidan.
Går det att få ut 144hz ur det här?:
"USB-C 3.2 Gen 2 (supports DisplayPort Alt Mode) (Power Delivery)"

När jag är hemma vill jag kunna nyttja min 27" 144hz till lite spelande och min vanliga 1080p 60hz till youtube osv vid sidan om.

Av Slangfil

Jag köpte mig den här https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14...

Fick riktigt, riktigt usel prestanda.
Körde ett decrapifyscript och plockade bort en massa bloat från Windows. Nu håller jag 144fps i de spel jag fick drops ner till 15fps i.
Jag har inte ägnat något tanke åt vad av det jag plockade bort som faktiskt orsakade problemet dock.

https://github.com/n1snt/Windows-Decrapifier Där har du ett som är gjort för windows 10, men den plockar en hel del i windows 11 också. Öppna skriptet i notepad(++) och avkommentera (# framför) om där finns windowsblask du använder.

Av Slangfil
Skrivet av Jonnyrocker277:

Inte för att vara sån.. MEN

Varför ska du byta till en laptop om du endå kommer ha den kopplad till tangentbord och skärmar precis som din stationära?

Jag är och kommer vara betydligt mer på resande fot nuförtiden, blir också möjligt att byta till ett mindre skrivbord i det trånga utrymme jag har "kontor".

Av Slangfil
Skrivet av anders190:

Nu har du redan hunnit köpa men jag har en snarlik Strix-modell, ROG Strix G15 2022 (G513RW-HF004W), och gillar den hyffsat. Specad med 6800H, 3070Ti (150W TDP), 1080p @ 300Hz (för mig rätt onödigt) och 16GB DDR5+1TB NVMe.

Modellen du köpt går att ställa om i lite olika lägen, exempelvis en "mux"switch som gör att Nvidia-grafiken kopplar förbi Radeon-grafiken och själv använder skärmportarna. Normalt sett går bilden genom Radeon-grafiken vilket bromsar prestanda lite.
I mitt fall grillar 3070Ti't rätt bra på 150W TDP så kör oftast lägre. Går att ställa in via Asus mjukvara hur aggressiv datorn ska vara prestandamässigt och kylmässigt.

Att den kan laddas via USB-C gillas men man behöver strömadaptern om man ska spela något som kräver något. Kört en del via USB-C dockning och då främst mot en skärm. Fungerar rätt hyffsat. Fungerar rätt bra portabelt med, bättre batteritid än i min Dell XPS förutsatt att jag inte spelar något tungdrivet och att Nvidia-grafiken får gå ner/stängas av medans.

Datorn är inte helt en desktop replacement för mig personligen men gillar att ha något bärbart som klarar av moderna spel. Vad jag dock personligen inte gillar är hur extremt gamer den ser ut. Inte jättemycket för allt blinkande RGB men mycket av det går att ställa in och aktivera. Enter-tangenten är inte standardstorlek utan som nedan nämnt mer typ brittisk. Numpad finns via touchpad också. Asus mjukvara för att kontrollera prestandalägen tycker jag är lite för fipplig ibland. Inte alltid Nvidia-grafiken vaknar när jag vill ha den men tillbaks efter en omstart om Eco-läget används

Är väl mina erfarenheter av min så här långt. Köptes i november för 15 000kr om jag inte minns helt galet. Vid tidpunkten kändes det som ett fynd men frågan är om jag inte satsat på typ Lenovo istället idag, föredrar utseendet lite mer på dessa. Skadar ju inte att fundera en sväng till över datorval tänker jag, finns ganska mycket att välja på ändå.

Touchpaden har en extra funktion som numpad men föredrar personligen en riktig numpad. Dock är Enter-tangenten något jag ogillar på Strix, typ engelskt stuk så mindre och annorlunda placerad. Kör oftast mekaniskt tangentbord inkopplad så störs inte jättemycket av det.

Jag är inget fan alls över utseendet på de flesta gaminglaptops, vad jag förstått har asus lite bättre kylning och då 90-95% av tiden kommer datorn sitta dockas på skrivbordet där min stationära satt så är mina krav på tgb layout osv inte allt för högt ställda.
Förmodligen inte den bästa möjliga investering jag kunde göra, men å andra sidan är det helt omöjligt att göra en perfekt investering med en laptop. Det är alltid något man offrar 😅

Av Slangfil
Skrivet av Hjemrdeil:

Du hade fått fler tangenter om du köpte Acer istället. Numpad kan vara rätt skönt ibland, och till samma pris så har du nog gjort ett sämre val.

Hemma kommer det vara kopplat till mus, tangentbord och skärmar ändå så
Numpad i mousepadden på asus om jag förstått det rätt? 🤔

Av Slangfil
Skrivet av Slangfil:

Lutar åt någon av dessa två. Jag har svårt att urskilja vilken som är "bäst" när båda har samma specs och samma pris?

Asus ROG Strix g513rm
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14...

Acer Nitro 5
https://www.inet.se/produkt/1967386/acer-nitro-5-15-6-ryzen-7...

Jag har impulsproblem, det blev Asus ROG. Tar tacksamt emot en låsning av tråden så att ingen säger att det var ett dåligt val

Av Slangfil
Skrivet av Scarabeo:

Något över budgeten men riktigt bra spelprestanda.

https://www.elgiganten.se/product/outlet/lenovo-legion-5-pro-...

Jo, kikade på den innan idag, men jag vill inte spräcka budgeten tror jag, så det står nog mellan de två ovan 😅

Av Slangfil

Lutar åt någon av dessa två. Jag har svårt att urskilja vilken som är "bäst" när båda har samma specs och samma pris?

Asus ROG Strix g513rm
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/laptop/laptop-14...

Acer Nitro 5
https://www.inet.se/produkt/1967386/acer-nitro-5-15-6-ryzen-7...

Av Slangfil
Skrivet av Rouge of Darkness:

du får väl något liknande det du sitter på i stationär form som laptop prestandamässigt kanske något sämre prestanda pga kortare boost osv pga varmare i laptops.

typ en laptop med en ryzen 5800H / 6800H och ett typ rtx3060/3070 kanske ett rtx3080 (notera att de ofta är TDP låsta i laptops för att den microskopiska kylningen ska kunna hantera dem samt inte behöva en typ 500W skokartong till laddare tror de minst nedstrypta är låsta till typ 125W eller 140W TDP eller något sådant men finns modeller nedlåsta till typ 85W vilket gör att ett rtx3080 knappt presterar bättre än ett rtx3050/3060) samt 16gb ram

Så Ryzen är en väg att gå m a o?
Fått för mig att de ligger långt bakom intel i laptops sedan deras gen 12 kom?

Av Slangfil

Finns det en laptop för spel till ett försvarbart pris?

Hej!
Ändrade förhållanden i livet och jag börjar överväga att sälja av min stationära maskin till fördel för en laptop.
Jag spelar allt från dota 2 till Hogwarts Legacy. Gillar även att prova på nya spel som släpps.

Idag har jag följande i min stationära (+nvme och ssder):
AMD Ryzen 5 3600X 3.8 GHz 36MB 2549 kr
2st G.Skill 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Trident Z (32GB totalt)
ASUS PRIME B450-PLUS
ASUS GeForce RTX 3060 Ti 8GB DUAL OC V2

Jag är väl medveten om att man inte kan förvänta sig samma prestanda ur en laptop, men går det att köpa något som är rimligt för runt 15k (+- ett par tusenlappar)?

Av Slangfil
Skrivet av Mayhem SWE:

Att beställa ett kit direkt från CableMod är antagligen den enklaste lösningen.

Och du städa datorn, ser inte så fräscht ut på bilden…

Den är ren nog att äta ifrån nu
Har inte öppnats sen vi köpte den till henne för 2 år sedan..
Får kika hos cablemod då!

Av Slangfil

Hittade den här som levereras med prime, dock int förrns 3/12..
https://www.amazon.se/adaptare-35118-Grafikkort-Str%C3%B6mkab...
Kan den tänkas fungera?

Av Slangfil

Småakut behov av kablar till modulärt nätagg!

Hej!
Har köpt nytt grafikkort till mig själv, så fruns dator ska få ärva mitt 980ti.
Problemet är att den idag har ett 1050ti som ej använder extern spänning, bara det PCIn ger ut.

Killen som ägde datorn innan har inte monterat överflödiga kablar och vi fick i te med dem när vi köpte datorn..

Var kan jag få tag i något som passar, så snart som möjligt? Behöver 2x8 pins.

EVGA Supernova 750G2

Av Slangfil
Skrivet av Chromatic:

"Trots att det kan vara lagligt att göra privata kopior är diskussioner om detta inte tillåtet."
Regel 7 https://www.sweclockers.com/forum/regler
Låter dock dig tolka det som du vill, haha xD

Nåväl, tolkar det mer som att det är ett sätt att kringgå förbudet mot att diskutera piratkopiering. I mitt fall finns inget uppsåt åtminstone!

Av Slangfil
Skrivet av kaput:

Tyvärr körs de allra flesta PS1-mods på PIC (ditt chip är sannolikt en PIC12C***-klon). Det intressanta är vilken mjukvara som installerats på PICen, och det säger hårdvaran förstås ingenting om.

Vill du verkligen veta exakt vilken mod som använts kan du alltid bygga (eller om du har gott om pengar köpa) en programmerare, dumpa mjukvaran, och kolla vad det är för nåt. Detta innefattar förstås också lödning. Det kommer i korthet inte vara mycket mindre stök eller kostnader med det än att stoppa i ett nytt modchip.

Här är annars en bra och begriplig sammanfattning om de vanligast förekommande mjukvarorna. Du kanske kan göra en kvalificerad gissning utgående från tråddragningen vad det kan röra sig om. Börja jämföra med MM3, det var den i särklass vanligaste modden back in the day.

Personligen hade jag bara testat om det funkade eller ej; om ja, låtit det vara, eller om nej, köpt en ny PIC för ett par tior, slängt ihop en programmerare av komponenter för ytterligare ett par tior, och stoppat i det istället, givet förstås att jag ville ha konsolen moddad.

Har programmerare och pic att tillgå
Är inte intresserad av att modda konsolen egentligen, det är mer nyfikenheten som spelar mig ett spratt. Elektronik är ju så rackarns kul!
Har hittat tråddragningen på ett schema, men enligt beskrivningen av schemat är den inte till för den här modellen, därav frågeställningen. Tack iaf!

Skrivet av Chromatic:

Tufft, nostalgi, alla ville ha moddade konsoller back then!
Förresten, får man prata om piratkopiering på swec? har för mig att reglerna är jävligt strikta xD

Piratkopiering är det inte på tal om. Har bara pratat om att bränna ett spel jag redan har för att prova om modchippet fungerar
De konsoler jag har moddade är för att släppa regionspärren, då jag har spel från USA bl a.

Av Slangfil
Skrivet av mini-z1994:

Inte 100% säker men skulle tro det är samma metod som detta chip, annars kan du bara köpa nytt chip för ps one aka ps slim som du kallar det heh, är i stort sett för att köra brända skivor och regions fritt, dessa är programmerade redan såklart också, dessa chip är oftast bara möjliga att programmera en gång.

https://japanspelshop.se/index.php?route=product/product&path...

Diagram
https://raw.githubusercontent.com/Kippykip/PSX-Modchip/master...

Har ett PS2 som tar alla regioner och brända spel. Så det handlar inte om att nödvändigt modda denna. Grunnar bara på om modden ägaren innan mig verkligen är rätt utförd. Har inga brända spel eller annan region till PS1 att prova med. Men skulle iofs kunna bränna ett bara för att se om den fungerar 🤔

Av Slangfil

Någon som minns modchippen till Playstation 1?

Ohoy!
Kom över en stor låda med gamla spelkonsoler jäkligt billigt. Är i full gång med att laga/rengöra osv.
När jag öppnade ett ps1 Slim, möttes jag av ett modchip.
Jag tycker inte att det ser ut att vara rätt kopplat för den här modellen, men jag har å andra sidan hållt på väldigt lite med PS1.
Är det någon här som minns, eller rent av fortfarande pysslar med det?
Modell: SCPH-102
Kort: PM-41

Chippet:
12C607/P
04R SAW
0213

https://forumbilder.com/images/2020/08/05/IMG_20200805_145629.jp...

Av Slangfil

Sätter mig på ett kanske, beroende om om vi åker söderut eller norrut i veckan. Alltså inte paxad på något vis.