Inlägg

Inlägg som Airborne har skrivit i forumet
Av Airborne
Skrivet av Cerb:

Denna har vi faktiskt på min arbetsplats för lite turer nere på stan etc. och har nog än så länge inget ont alls att säga om den.
Men med förbehåll för att jag inte har kört den supermycket än.

https://www.ewheels.se/elsparkcykel/e-wheels-e2s-v2/?code=928...

Har också just en sådan Longrange+ som jag haft ett år, nöjd så här långt och fördelen är att den är helt laglig så den går som cykel och att en vanlig hemförsäkring där cykel ingår räcker.

Det man ska veta är att räckvidden anges med folk som väger som barn, är man vuxen såvida man inte väger runt 50kg så kan man i bästa fall räkna med 15km planmark i perfekt temperatur och brukar räkna 10km som räckviddsgräns vid planering.

Ska man bara åka några km är det inget problem och med tanke på att hjulen är små och man får se upp för ojämnheter så känns 20km/h rätt lagom.

Det är ändå så att den trots låg hastighet vinner med liten marginal mot stadsbussen eftersom stadsbussen stannar på en massa hållplatser så är man framme före bussen med scootern.

Detta vid samma färdväg, är det dessutom så att man behöver gå till busshållplatsen och kan köra en direktare väg än bussen med scootern så vinner man definitivt tid med scootern när man tävlar mot stadsbussen som visserligen kör i 40km/h mellan hållplatserna men förlorar på stoppen.

Tar med mig laddaren i ryggsäcken så då kan man ladda innan man ska hem och har köpt ett godkänt viklås för kortare parkeringar.

Är faktiskt rätt roligt att köra den och vill man kan man köra ekonomiläge 15km/h så vinner man några kilometers räckvidd, och är bra för att glida runt lite avslappnat.

Bra är också lyset som är bland de bättre på sådana här lågprisfordon samt att den ligger under det nya viktkravet där trafikförsäkring krävs (om den väger mer än 25kg och samtidigt går fortare än 14km/h) även för de som annars går som cykel och den är tillräckligt liten och lätt för att få tas som handbagage på buss/tåg då den bara väger 12,5kg.

Det negativa är att batteriet är fastmonterat(hade den haft löstagbara batterier hade man kunnat ha extrabatterier för lång räckvidd) och att laddkontakten sitter dumt långt ned på fotplattan så det enklaste är att lyfta upp framändan så den står på bakhjulet när laddsladden ska i då det är en gummiplopps flärp att fippla med som regnskydd.

Lite negativt är åkkomforten på punkteringsfria däcken på kullersten och grus väldigt stötigt men på asfalt inget problem, då däcken är riktigt jobbiga att byta så tar jag heller olägenheten med att det blir stötigt med de punkteringsfria. Allra värst är kullersten, de gatorna undviker jag helst.

Man får också justera bromsen ganska ofta samt efterdra skruvarna till styret så det inte glappar men det är inte så svårt.

Av Airborne

Såsom en lite äldre person men fortfarande mycket aktiv inom it och media och som har pysslat med internet från den tid väldigt få personer utanför akademiska världen hade tillgång till nätet. Jag körde bland annat Gopher på internet med ett konto där jag fjärrstyrde högskolans dator från min dator hemma vilket var rätt avancerat då.
Gopher är en föregångare till det som blev World Wide Web.

Därigenom har jag lite perspektiv över tid när det gäller källkritik som är ett område jag är mycket intresserad av, jag var även bland de första att ha privat tillgång till internet utanför universitetsvärlden i Sverige.

Och var dessutom med om tiden innan dess då mycket information också spreds via BBSer dit vi kopplade upp oss med dyra och långsamma telefonmodem.

Jag har hängt med i utvecklingen fram till dagens explosion av information och sociala medier och kan nog säga att det är lättare för oss äldre som är intresserade och har hunnit få både kunskap och människokännedom samt är källkritiska.

Dessa egenskaper krävs för att avslöja de många gånger skickliga försöken att förvanska eller komma med falsk information, de som gör taffliga förvanskningar är rätt lätta att avslöja.

Värre är det då med dem som är skickliga nog att lura även rätt kritiska personer där det krävs en hög eller mycket hög kunskapsnivå för att kunna avgöra om det är sant eller falskt och gråskalan mellan.

Den allmänna kunskapsutvecklingen med mest ytlig snuttifierad information för massan gör det inte lättare, den får många att tro att de kan även fast kunskapen oftast är ytlig.

Det finns hur mycket kunskap som helst att hitta idag, problemet är att det kräver intresse och arbetsinsats samt tid så de som verkligen har både djup och bred kunskap är rätt få.

Men visst unga är oftast snabbare att ta till sig saker, vilket naturligtvis gör det lättare för dem i deras egen miljö.

Kan mycket väl tänka mig att äldre som inte hänger med längre och de som aldrig varit riktigt inne i det it-landskap vi har idag får problem jämfört med de unga som i princip lever i den sociala mediavärlden 24/7.

Tror även jag att AI kommer att lura fler i framtiden då det kommer att bli svårare att avgöra om man inte är extremt insatt, men även att det kommer att gå att använda AI för att avslöja saker på liknande sätt som det finns tjänster som avslöjar fuskuppsatser som lärare och skolor använder sig av idag för att avslöja fusk.

Av Airborne

Kör med en Bosch bänkdisk i min etta, rymmer mer än man tror faktiskt och har snabbprogram som gör att man kan enkelt kan köra flera diskar på samma tid som en golvdisk kör en disk om man har fest/större matlagning.

Väldigt nöjd med den och hade den förövrigt innan i en villa vars gamla och lilla kök inte tillät golvdisk platsmässigt.
Är dessutom så skönt att ha den i rätt arbetshöjd och inte behöva kröka min inte så samarbetsvilliga rygg för att plocka disk i golvnivå.

Kör också med pulver, billigare och kan anpassa dosen jämfört med att försöka dela tabletter, har fixat en bra påfyllbar behållare som har en bra hällfunktion så man enkelt kan dosera exakt.

Det var ju väldigt idiotiskt utfört i min lägenhet som var "diskmaskinsförberedd" enligt prospektbladet.

Satt alltså ett uttag från diskmaskinsblandaren under diskbänken för fullstor golvdisk som hade inneburit att man hade fått ta bort det enda grytskåpet och då moderna lägenheter redan har urdåligt med förvaring och jag har rätt mycket matlagningsprylar så var inte det ett alternativ.

Skulle nog påstå att de flesta i en etta som överhuvud taget har diskmaskin har en bänkdisk, så det rimliga hade varit diskmaskinsuttag(vatten) på ovansidan av diskbänken och det finns sådana blandare så hål i huvudet att tänka stor golvdisk i en liten etta.

Eftersom det är hyreslägenhet vill jag inte göra åverkan och vara skyldig återställa vid flytt, annars hade jag nog borrat en genomföring i diskbänken att dra upp slangen i.

Löste det genom att köpa en metalliserad(spunnen) godkänd slang som jag drog utvändigt via skåpluckan istället, innebär att luckan får stå några cm öppen vilket inte gör mig något och slangen är rätt snygg så det fungerar bra och passar precis med barnsäkerhetshaken så luckan inte öppnas för mycket samtidigt som slangen inte kläms.

Av Airborne

Kör en Behringer Flow 8 digitalmixer med inbyggt Usb-ljudkort samt blåtandsmöjlighet som balanserat matar ett par aktiva närfälts studiomonitorer. Har ett par gamla men bra Akg K240 Monitor 600ohms studiolurar också inkopplade.
Använder ibland även mina Marshall Major IV blåtandslurar.

Av Airborne

Nej någon mer Motorola/Lenovo telefon blir det definitivt inte, de har väldigt kort tid innan de slutar få uppdateringar.

Hjälper inte så mycket att de är ganska billiga när de bara får en versionsuppdatering och även säkerhetspatchar är de snåla med. Blir en rätt dyr telefon med den korta livslängden på uppdateringar.

Köpte tidigare en Moto G50 med 5G och redan när den var ny så tyvärr hackade bilden så svårt på de flesta streamingapparna så det är helt otittbart.
Är i stort sett bara svt-play appen som fungerar på motorolan, alla andra streamingappar krånglar.(ja apparna är uppdaterade men det hjälper ej)

Detta där även enklaste o billigaste samsung modellerna som kostar mindre än hälften av denna fungerar utan dessa problem.
Och de billiga Samsung telefonerna får numera uppdateringar betydligt längre än förr om än inte lika länge som flaggskeppen.

Chipset från Snapdragon i Motorolan som när det sitter i andra telefoner inte har något problem med hackande video alls och där Lenovo/Motorolas supportforum låtsas ovetande till alla som påtalar problemet att "ojdå det är första gången vi hört detta och vi tittar på det" trots att problemet fått mycket klagomål under väldigt lång tid.

Efterträdarna i serien G6x och G7x verkar dessutom dras med samma problem enligt forum och eftersom det inte blev löst i den enda os-uppdateringen från Android 11 till 12 som G50 fick och inte heller i de fåtaliga patcharna därav den senaste från maj 2023 och fler lär inte komma.

Så högst troligt så struntar dem även i de senare av deras modeller som har samma problem.

Telefonen används nu bara som 5G modem via wifi utdelning till surfplatta o dator på resa, Batteriet är stort och räcker länge till just den användningen, det är enda positiva med den.

Men jag har haft telefoner av nästan alla stora märken och Motorola/Lenovo är helt klart sämst på uppdateringar och kundsupport.

Av Airborne

Ja det fanns pengar i branschen, det festades friskt samt åts dyr utemat på fina ställen och slösades pengar på det mesta som exklusiva kickoffer utomlands.

Men fanns rätt många lycksökare varav en del större företag som inte ens kunde få till en anständig hemsida som ändå lurade folk som inte visste bättre.

Var också lite roligt att it-konsultbolaget jag jobbade på då ett tag hade en gemensam 2Mbit lina för kontoret på över 100 personer, samtidigt som jag lyckades få kabelinternet hemma av Stjärntv med 10Mbit som senare ökades på till 28Mbit eller något sådant då de hade något pilotprojekt i vårt område. Lite kul att ha snabbare uppkoppling hemma än hela kontoret.

Man kan också konstatera att marknaden inte var mogen för tunga hemsidor med e-handel när de flesta ännu körde uppringt modem eller i bästa fall 0.5 Mbit ADSL.

Inte heller fanns särskilt effektiva distributionsnät för E-handel eller något större intresse från den stora massan som tyckte att det går fortare och var trevligare att bläddra i stora postorderkataloger än att fippla med ett segt och omoget internet som mest var för datanördar.

Millenieskiftet blev en antiklimax där inte speciellt mycket hände efter allt kraxande från olyckskorpar om alla system som skulle haverera och leda till kaos.

Av Airborne
Skrivet av mahava:

Trist, mycket nostalgi med TM, många minnen när man läste deras kataloger som ung, försöka hitta bluffprodukten osv, sen fanns det ju en till sån kedja, de hade butik i sthlm mitt emot Åhlens, nån som minns vad dem hette / vilka jag menar?, jag har glömt.

Men jag kan förstå de är tufft med konceptet idag

World import hette den butiken du menar.

Av Airborne

Ser ut som det brukar göra och historien går igen, för varje ny generation mobilt internet så går hastigheten upp på det nya tills dess alla kör det och då brukar föregående teknik kunna bli snabb igen då färre använder den.

Har sett det när 3G ersattes av 4G, det då nya 4G var snabbt i början och 3G som nästan alla körde då var supersegt.

Efter ett tag hade de flesta 4G prylar och hastigheten sjönk på 4G då fler använde det och 4G blev segt.
Fick med 4G på slutet ca nedåt någon Mbit/s och gick man då över på 3G istället så fick man 20-30Mbit/s eftersom inte många använde det och ännu färre förstod att bandlåsa enheten till 3G så att den inte försökte köra ett ursegt och överbelastat 4G nät automatiskt bara för att signalstyrkan var bra.

Nu samma visa med 5G, det nya 5G ger ca 50Mbit/s just här men nu går helt plötsligt här 4G i 100Mbit/s istället för tidigare sega 0,5-1,5Mbit/s som var oanvändbart för videostreaming.

Har dock fått 700Mbit/s 5G på lågt belastade platser (läs arbetsområden) men i bostadsområden där många streamar mobilt så är återigen 4G som tidigare var så trögt nu ofta snabbare än 5G trots likvärdig signal.

Men ok 50 Mbit går ju ändå bra att streama med, men som sagt den nya tekniken tappar snabbt hastighet när fler kör den.

Det beror väl också på att på många håll så är det snarare 4,5G dvs upphottad 4G och inte riktig 5G fast det står 5G i displayen.

Av Airborne
Skrivet av medbor:

<Uppladdad bildlänk>

Bra eller anus?

Ser ut som en vanlig standardkokare av enkel standard, dvs en sådan där gärna lite av riset bränner fast.
Har extra tillbehöret kokinsats som extra men känns inte prisvärd för vad man får.

Undvik och köp en av de bättre varianterna istället om man vill ha en riskokare.

Hade en liknande och inte nöjd i synnerhet om man inte gör jättemängder a la asiatisk restaurang , man gör i princip bättre ris i vanlig kastrull även om det är lite mer meck med det om det ska bli bra.

Ska man köpa riskokare så satsa på en bra även om de är dyrare för det är stor skillnad i användning och resultat.

Av Airborne

Tråkigt nog är det ju lite så med reklamen för mobilt att man säger "supersnabbt" 5G men när man sedan ser vad man får ut i praktiken så är det som med alla mobila bredband varierande resultat.

På några få ställen går det fort och bra medan andra tyvärr bara ger 4G hastighet och ibland inte ens det trots att det står 5G i displayen och signalmätaren visar full signal.

Varje gång det kommit en ny standard så har den varit hygglig snabb i början för att i takt med att användarna blir fler bli långsamt.

Det hypade 5G likadant. På några enstaka ställen har jag lyckas få som mest snabba 700Mbit ned, men som regel vanligtvis betydlig blygsammare siffror.

I stadsdelen där jag bor så har man i höstas uppgraderat nätet till 5G. innan dess var det med 4G trots god eller full signal ibland ned till bara någon enstaka Mbit, helt oanvändbart till streaming. Spela var inte att tänka på i det läget.

Efter uppgradering av masterna här där jag bor nu med 5G runt 50Mbit ned,8Mbit upp o ca 25ms svarstid med full signal. 4G ger nu helt plötsligt 100Mbit ned, 6-7Mbit upp o ca 29ms svarstid och detta trots lite sämre signal på 4G.

Med andra ord samma fenomen som tidigare, när överbelastade 3G nät ersattes med 4G så flyttade snart belastningen så att ofta var 3G snabbare på vissa håll än ett nedlastat 4G. Och nu samma fenomen med att 5G vs 4G.

Är bara att konstatera att historien går igen och det är också det att det mobila aldrig är stabilt jämfört med fiber, rätt som det är kan den någorlunda hyggliga hastigheten bli oanvändbart låg för att belastningen ökat.

Spelar man så vill man ha stabilitet, något som är ett lotteri mobilt så fibern är att rekommendera.

Med detta sagt förstår jag ändå att du retar dig på din fiberoperatör, tyvärr vet de ju om att du inte har så mycket alternativ när det är låst till Telia.

Men å andra sidan hos de flesta öppna fibervarianter är prisbilden ofta rätt hög så det fria valet där är inte så fritt i praktiken när de flesta operatörerna i det lägger sig på i stort samma (höga)prisnivå.

I det öppna fibernät jag har så är det samma priser mer eller mindre oavsett vilken av de tillgängliga operatörerna man väljer så valfriheten är lite av en illusion, nätägaren ska dessutom ha bra betalt vilket höjer priset för alla i öppna fibernätet.

De som har billiga och bra avtal är ju de med bra föreningsavtal men det hjälper inte dem som inte har den möjligheten.

Av Airborne

Jag har hållit på med flygsimulatorer i över 40år så ett och annat har väl fastnat.

Tappat räkningen på simulatortimmar någonstans efter 25000 timmar och är antagligen förbi 30000 timmar nu.

Av Airborne

Den dödar inte bakterier och virus med ozon, det är UV-ljusets energirika våglängder som skadar. LED ger möjlighet att stråla på mer avgränsat sätt jämfört med lysrören. Gör också att man klarar sig med mycket lägre effekt då LED är mer precist på just de rätta våglängderna.

Med den låga effekten på dessa så är det inte direkt så att man faller strålzappad till marken, de är mest farliga för de bakterier och virus som utsätts. Men det är ju ändå en liten riskfaktor för oss så därför stängs den av när närvarosensorn känner att någon sitter där.

Jag har handhållna UV-C desinfektionslampor och instruktionen säger att de inte ska riktas mot kroppen och i synnerhet ögonen, För de bakterier och virus som är känsliga för detta så är det en effektiv metod. Med de låga effekter och belysningstider som är aktuella så ska det väldigt mycket till för att hårdvara ska påverkas så det tror jag inte man behöver oroa sig för.

Av Airborne

Är mycket enklare och smidigare att ta med sig i kollektivtrafiken och betydligt enklare att ta med sig in och förvara jämfört med en cykel som är bökig att ställa ifrån sig om man ska få ha den ifred. Har man dessutom trappor släpar man inte gärna en tung och åbäkig cykel i dessa.

Många tåg tillåter inte cyklar eller så kostar det extra samt på de flesta bussarna går inte cykel heller.

En hopfällbar cykel som jag har haft tidigare är också mycket bökigare att hantera på en buss jämfört med att bara fälla scooterns styre som sedan blir bärhandtag då scootern blir mycket mindre ihopfälld än fällbara cykeln som dessutom är många moment innan den är ihopfälld.

Konstaterar också att det i praktiken går lika fort eller fortare än stadsbussen trots att jag har en laglig 20 km/h scooter, bussen kör visserligen fortare men då den stannar överallt så vinner scootern.

Nu gillar jag cykel också och på längre turer är cykeln skönare men på kortare sträckor som de 5-6km ner till city så funkar elsparken väldigt bra.

Funkar bra att handla med, hänger ryggsäcken på styret och använder scootern som kundvagn. Hur smidigt som helst. Visst man får inte med sig lika mycket som med bil men man kan åka flera gånger istället.

Av Airborne

Ett tips om man tycker 5g router är för dyr och ska ha något tillfälligt är att använda en mobiltelefon med 5G kapacitet där man delar ut nätverket.

Har en billig Motorola G50 5G telefon (1495kr) som används just till det med mitt extra datakort som är 5G klart.
Så kan man få ett abonnemang med 5G på så är det en lösning som kan funka även om den har sina begränsningar.

Delar ut den till min surfplatta, bärbara dator samt ibland till min vanliga mobil som bara har 4G men i övrigt är en mycket bättre som telefon än Motorolan som är rätt medioker som telefon bortsett från 5G och att den har ett stort batteri så den räcker rätt länge i sin roll som portabelt modem.

Förutsättningen är givetvis att ens operatör (eller annan man kan byta till) har 5G täckning.

Den stora vinsten är framför allt att där 5G fungerar så är det mycket mer stabilt än 4G som åtminstone hos min operatör varierar väldigt mycket i kvalitet och rätt ofta erbjuder urusla hastigheter där streamad video börjar hacka och ha sig trots full signalstyrka mot masten.

Precis samma situation som när 4G var nytt och fungerade mycket bättre än det då totalt nedlastade 3G nätet.
Idag är det omvänt på många håll så att till och med 3G går bättre än det nedlastade 4G nätet.

Klart att när alla kör 5G så lär även det sega, men än så länge är det snabbt och bra där det fungerar.
Tyvärr har min Operatör Tele2 inte hunnit bygga ut så mycket ännu då utbyggnaden verkar ganska trög.

Av Airborne

Det finns en hel del som inte har andra alternativ än att köra mobil data.

Är man en sådan och konsumerar media i den omfattning som reklamen för mobila tjänster ger sken av att man kan göra så får man tyvärr välja vilken operatör man använder med omsorg.

Finns andra operatörer som insett att i den värld vi nu lever i idag så är strömmad media stort samt om man använder spel så är det stora uppdateringar hela tiden och därmed har satt mängdgränserna betydligt mer generöst.

Jämfört då med snåla Telia som vanligt alltid är efter i samhällsutvecklingen och fortfarande verkar tro att allt är som på gamla televerkstiden då de fortfarande hade monopol.

Och att prata om att fiber är lösningen, hjälper inte dem rätt många som inte har den möjligheten.

Av Airborne

Frågan är om det bara ska vara en tillfällig lösning i väntan på att det går att få fiber eller om det ska vara permanent på längre sikt.

Generellt är mobila bredbandslösningar inget att föredra om man inte tvingas till dem då de kan ändras rätt fort om belastningen ökar med fler kunder på masten.

Enklast är att prova med mobilen först, kan ju faktiskt vara så turligt att huset ligger där signalen är bra och mobilnätet inte är överbelastat som det tyvärr är på många håll. Fungerar det tillräckligt bra så kanske man kan klara sig med en enkel billigare 4G router.

Prova olika operatörers kontantkort och jämför vad som funkar eller kanske om era vänner har olika operatörer så ni kan be dem kolla hastigheten om de besöker er.

Den utomhusroutern som länkades ovan i tråden:
https://www.dustinhome.se/product/5011219096/nr7101-5g-outdoo...

Är dyr såsom alla 5G routrar är just nu och då den saknar wifi så måste man ha en accesspunkt inne i alla fall för att kunna ansluta trådlösa enheter. Om man säkert vet att 5G kommer i området och man ska ha installationen ett tag kan den vara en idé annars inte.

Finns annars en liknande fast bara med 4G och wifi(bara 2.4Ghz då) som är billigare än 5G varianten:
https://www.dustinhome.se/product/5011196516/4g-lte-a-pro-cat...

Men ska det vara tillfälligt kan det fungera bra med en inomhusrouter för 4G och det finns ju sådana som har uttag för extern antenn som man sätter på utsidan av huset om man behöver.

Har haft 4g på ett ställe innan och när det var nytt fick man bra hastighet (såg masten från fönstret)men nu när alla använder det så går det så sakta att alla streamingtjänster hackar trots full signalstyrka, det är sådant som kan ställa till det.

Starlink kan nog ge rätt bra hastighet ned, men är ganska dyrt och pingtiden(fördröjningen) är bedrövligt seg på satelittjänster så det är verkligen en nödlösning där inget annat fungerar.

Själv har jag ett obegränsat mobilabonnemang med extra datakort och då datakortet klarar 5G så har jag istället för en åttatusenkronors router stoppat datakortet i en billig 5G telefon och delat ut den som hotspot vilket fungerar utmärkt om man bara inte är för långt ifrån den då räckvidden på hotspot är lite begränsad. Men jag har ju fiber hemma så det är när jag är borta som jag använder det eller om fibern går ned vid något underhållsarbete ibland.

Av Airborne

802.11d problem med hotspotanslutning telefon till win11 laptop.

Uppgraderade mobilabonnemanget från 4G till 5G.
Har en Motorola G50 telefon med 5G obegränsad som jag tänkte använda som modem/router och åkte runt och kollade på hastigheterna som verkar lovande.
Fick från 377 till 597Mbit/s på bredbandskollen i telefon.

Skulle ansluta min bärbara HP win11 laptop till telefonens hotspot men där gick det bara ansluta med långsamma 2,4Ghz wifi som ligger under sega 50Mbit/s.

Min Android surfplatta ansluter däremot med 5Gz till Motorolans 5Ghz hotspot utan problem och får bortåt 300Mbit/s vilket verkar ok.

Laptopen säger bara anslutning misslyckas när man försöker med 5Ghz, den ser Motorola telefonens utdelade nätverk men vägrar ansluta trots rätt lösen osv. Kör jag istället telefonen i utökat kompatibilitetsläge där den istället bara går i 2.4Ghz går det ansluta till datorn men det blir för segt helt enkelt.

Efter flera timmars felsökande inkl kontroll av datorns drivrutiner så kom jag till sist på tanken att ändra en inställning på realtek nätverkskortet på datorn för 802.11d och om man avaktiverar den inställningen som är på som default så fungerar helt plötsligt 5Ghz ihop med Motorola G50 telefonen.

Nackdelen är att 802.11d vars funktion är att ställa in nätverket efter landet man är i så datorn inte sänder på olagliga kanaler då inte fungerar och det kan ju bli otrevliga konsekvenser i vissa länder om man har otur.

Dock har jag kört med min Samsung S10 4G mobil som hotspot mot datorn utan problem på 5Ghz med inställningen för 802.11d aktiv på datorn.

Så det är något i kombinationen Motorola G50 och Hp laptopen som inte lirar ihop. Eftersom datorn inte alls har det problemet med Samsung S10 telefonen.

Däremot är det svårt att avgöra om det är i datorn eller telefonen felet ligger.

Någon som varit med om detta förut? var rätt långsökt innan man hittade den där inställningen som kanske inte är det första man tänker på.

Av Airborne

Undersök om något Ikea har kvar "Fryele" jag lyckades hitta några tidigare i höstas på mitt lokala Ikea trots att de inte längre fanns kvar enligt hemsidan. Kan gå att söka efter på köp/sälj sidor typ Tradera o Blocket kanske om de är helt slut hos Ikea.

Den lampan är bra därför att den tänds automatiskt i halvljusläge och min lös något i stil med 7 timmar på halv och den går på tre vanliga laddbara AA batterier som laddas när den sitter i hållaren.
Helljus fås med on/off knappen men den startar alltid i halvljus.

Är alltså en ficklampa som också sprider allmänljus åt sidorna när den sitter i sin hållare/laddstation och tänds automatiskt när strömmen går. Tar man den ur hållaren så fungerar den som en helt vanlig ficklampa även om den också lyser åt sidorna.
Det går givetvis att tända/släcka med knappen så man kan släcka den om man tänder någon annan lampa istället.

Är inget ljusmonster men fullt tillräckligt så man kan navigera utan att snava på något i mörkret.
Det som är bra med den är som sagt att den går på tre vanliga AA laddbara så när batterierna blir utslitna och inte tar laddning mer så behöver man inte slänga den utan det är bara att sätta nya batterier i den. Givetvis går det också att ha fler laddade batterier i reserv och byta med om man vill öka driftstiden.

Dess största nackdel är att det bara fungerar med vägguttag där hålen för kontaktstiften sitter horisontellt (det vanligaste) eftersom den måste stå upp för att sitta kvar på laddbasen där stickkontakten sitter.

Har också sonderat marknaden efter automatiska strömavbrottslampor och de flesta lider av problemet att de inte klarar mer än några timmar eller har någon värdelös blinkfunktion eller liknande. Batteriet brukar vara fast dessutom så när det blir dåligt är det bara att kasta lampan.

Är ju inte säkert man vaknar precis när strömmen går och det är lagom kul att börja famla efter en lös lampa i beckmörker som givetvis ramlar på golvet när man yrvaken ska ta den och gå på toa exempelvis.

Givetvis har man bättre och starkare lampor men denna lyser i vart fall tills dess man hittat och fått i gång dem.

Är bara så typiskt Ikea, att när de väl har någon bra och klurig produkt så försvinner den ur sortimentet när den som mest behövs.
Har säkert inte sålt så bra därför att hittills har det inte behövts så mycket sådant här i Sverige undantaget långt ute på landsbygden med långa luftledningar.

Antagligen lär det behövas i vinter här i elområde 4 då det ena efter det andra kärnkraftverket tycks få problem och blir det kallt i europa så lär vi inte kunna importera därifrån som vi brukar.

Syns ju redan nu om man tittar på svenska kraftnäts sida att nätfrekvensen pendlar mycket mer än den brukar och sjunker den under ett visst värde kommer strömmen att brytas, och ännu har ju inte riktiga kylan slagit till.

Av Airborne
Skrivet av Don_Tool:

Vad har du för kontroller att flyga runt med? Intresserad av att köpa en komplett setup?

Jag kör med en Microsoft Force Feedback 2 joystick som har rodertwist (Man kontrollerar sidrodret/markstyrning genom att vrida på spaken)så man har full kontroll över alla roder även utan pedaler.

Den går sedan länge inte att få tag i, men det finns motsvarande andra om de sedan håller för +10000 flygtimmar som denna gjort är en annan femma. (har slitit ut en hel del joysticks och har inte hittat någon annan som hållt så länge)

Det finns ju både Yoke(ratt) och styrspak (joystick) lösningar och det beror på vad man flyger och hur mycket plats man har.

Själv tycker jag joysticken tar mindre plats (har en bilratt också som ska få plats där så två rattar blir för mycket)och är mest allround jämfört med att montera en ratt på skrivbordet.

Fast vad som är viktigt är att man antingen har rodertwist i spaken så man kan kontrollera sidrodret med joysticken eller skaffa roderpedaler. (ja roderpedaler blir ett måste om kör med ratt)
Har man inte full kontroll över rodren försvinner mycket av realismen.

Man kan ju bli hur nördig som helst i detta, finns ju de som bygger komplett cockpit med allt.

Oavsett om man väljer flygratt eller styrspak så är nästa grej bra gasreglage och sedan kan man gå vidare med radio och paneler med knappfunktioner.

Men kan nog säga att de enklare och billigare brukar tappa precision och börjar glappa så det lönar sig att köpa lite bättre.

Sist kan tänka på att joystick fungerar i fler spel än just flygsimulatorer jämfört med flygratten som mest funkar till flygplan.
Flyger man helikopter är det spak som gäller.

Men det är klart att tänker man sig att det ska se ut precis som i flygklubbens Piper eller Cessna alternativt rattar Boeing Airliner då är det ratt och pedaler som gäller, Flyger man Airbus eller annat spakförsett är det spak.

Det viktigaste är enligt min mening att man har full kontroll, om det sker med joystick med rodertwist eller ratt och pedaler är mer en smaksak.

Av Airborne

Det är väldigt trevligt att flyga runt i simulatorn, men visst det finns en och annan bug. Detta med bana 26 på Arlanda är ett irritationsmoment och just det tillkom med en av MS uppdateringar som det kommer ganska mycket av där de fixar till och förbättrar.

Haft simulatorn sedan start och flugit många timmar i den. Tycker de försöker göra ett gott jobb med att både fixa buggar och tillföra ny funktionalitet och oftast är det förbättringar men någon enstaka gång händer sådant här.

Men eftersom de har ett aktivt ständigt pågående arbete att förbättra den och komma med uppdateringar med sådant som skulle ha varit betal DLC hos många andra så kan jag verkligen inte klaga anser jag.

Det andra är att många laddar upp egna fixar på problem på olika forum och förbättrade scenerier, exempelvis finns en fix för Arlanda på Flightsim.to. Den fixen löser bumpen på bana 26 men den orsakar tyvärr istället samma problem på bana 01R/19L.
Men eftersom huvudbanan 01L/19R fungerar så lever jag hellre med det problemet så länge då det är viktigare att 08/26 fungerar.

Så småningom kommer det nog en riktig fix från MS också men givet den enorma mängden flygplatser så kan det ta lite tid.

Gröna vägar så finns fixen att byta till googles kartor, men det är lite meck så kanske inget man gör som ganska ny, fast vill man lägga tid på det så är det egentligen inte så svårt.

Finns också många egna tillägg som förbättrar instrument och inför fungerande knappar och system som saknas på många standardplan.

Helt nya grejor finns också såsom en mycket trevlig och känns det hyggligt realistisk Airbus helikopter som fristående hobbyutvecklare tog fram långt innan MS hade något som liknade en helikopter. Eller ett mycket kompetent Airbus från FlyByWire A32NX som är mycket bra.

Det är trevligt att entusiaster och nördar varav många ingår i stora grupper som samarbetar i projekt som i en del fall är bättre än motsvarande betalprodukter därför att man brinner för intresset öka realismen så mycket det går.