Inlägg

Inlägg som Westelindh! har skrivit i forumet
Av Westelindh!

Bra artikel!
har inte läst alla inlägg då jag inte har tid.
MEN! Jag saknar effektuttag från väggen vid spelande - jämfört mot en lösning där instegskort används, säg 1650 var det väl som den jämfördes mot? Man försöker ju konkurrera med dessa så varför inte ställa upp även detta i statistiken.
mvh

Av Westelindh!

Jag är mest förvånad över att vi slösar skattemedel på så många myndigheter.
Edit: Enligt regeringen.se har vi 340 myndigheter.

Av Westelindh!
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Jag håller med dig. Men den krassa betydelsen av prisvärd ur ett affärsmässigt perspektiv är ”tillräckligt många är beredda att betala för vad vi erbjuder”. 😆
Ur det perspektiv har, av olika anledningar, Samsung blivit mindre prisvärda medan Apple antingen ökat eller åtminstone inte minskat lika mycket, det senaste året, baserat på artikelns budskap.

Ja, jag håller med dig, och prisvärdhet är kanske något som främst bör bedömas på individnivå lite förenklat enligt följande:
1. Har produkten de funktioner/användningsområden jag behöver? JA/NEJ
2. Finns andra produkter som erbjuder det jag eftersöker? JA/NEJ
3. Skiljer sig funktionaliteten mellan produkterna från varandra? JA/NEJ
3. Är prissättningen på produkten rimlig ur avseende på skillnader i funktioner, kvalitet och funktionalitet enligt mina specifika behov? JA/NEJ

på gruppnivå blir det ju som du säger att tillräckligt många är beredda att betala så kan en produkt anses vara prisvärd på en fri marknad med andra alternativ.

Själv är jag av uppfattningen att väldigt få telefoner är prisvärda och att apple inte har en enda produkt på marknaden i telefonväg som ens är i närheten av att vara det sett till mina högst basala behov vad gäller mobiltelefoner. Detta betyder ju inte att produkterna inte är prisvärda för nästa individ med andra behov.

Av Westelindh!
Skrivet av Ozzed:

Är de verkligen välkända? När jag läste artikeln kom jag på att jovisst har jag hört namnet någon gång. Men kännde inte till alls vad de gjorde för produkter. Så ur min synvinkel är de ett extremt anonymt bolag och för mig är det inte ett dugg konstigt att de läggs ner.

Kioxia känner jag dock till väl. De köper ju sponsorplatser hos Gamers Nexus och där framgår väl vad de gör för produkter.

Du är antagligen bara för ung 😉
När cd-brännare var i ropet var plextor områdets Rolls Royce.

Fast jag ska i ärlighetens nMn säga att jag trodde de försvunnit för länge sedan då jag inte sett varumärket sedan tidigt 2000-tal.

Av Westelindh!

Jobba hemifrån skulle för mig kunna linställas med att bli inlåst i en cell, villnunder inga omständigheter ha en arbetsplats där jag spenderar min fritid. Utöver det så skulle lappsjukan smyga sig på rätt snart och jag skulle utan tvekan snart må väldigt psykiskt dåligt.

Av Westelindh!
Skrivet av Überklass:

Vad säger tandläkare Westelindh om tandborstar som använder sig utav ultraljud?

Att det iaf inte har någon känd negativ effekt men otillräckligt underlag för att veta om det har någon god tilläggseffekt. Möjligen skonsammare.
Man är iaf bra på att marknadsföra dom. Jag använder en själv, iO6 tror jag att jag har.

Edit:
Jag antog att du menade vibrerande borstar som IO eller Philips, men kom sedan på att du kanske faktisnt menade de mindre kända produkter som verkligen ligger över 1mhz. Jag kan tyvärr inte uttala mig om dessa då kunskapen är begränsad.
Jag vet inte om det finns några bra artiklar på typ pubmed där man gjort bra långtidsstudier.

Av Westelindh!
Skrivet av Baxtex:

Med trycksensor så menar du att tandborsten varnar(lyser) när man trycker för hårt? Kanske annorlunda på andra modeller men på min får mna ju ta i för kung och fosterland för den ska triggas.. 🤖

Tycker det är svårt att välja bland alla borsthuvuden. Kör på cross action bara i princip.

Ja precis, en indikator som visar med antingen vibration eller ljus att du trycker för hårt.
Modernare borstar har oftanindikator både för om du trycker för löst eller för hårt, men inte alltid.
Cross action fungerar bra. Men byt ut dom då de är slitna (tappar färg).

Av Westelindh!

Jag arbetar som tandläkare och jag rekommenderar att man använder en eltandborste med trycksensor och väljer mjuka huvuden.

Det finns starkare vetenskapligt stöd för oscillerande system (ex oral b) än ex philips.men det kan också vara för att orsl b är dominanta på marknaden.
Det samma gäller ex iO modellerna, kör själv sådan men om den är bättre är oklart, hypotetiskt möjligen skonsammare, men ffa är diametern aningen större vilket jag tycker kan ha fördelar.
Jag anser själv att de oscillerande borstarna lättare kommer åt ex längst bak och på insidan framtill. Om man anser att lättare är bättre (vilket det kanske är på populationsnivå) så är det ett bättre val generellt.

Och låt borsten göra jobbet, följ med tandraden - dvs tändernas anatomi och se till att borsta ner på tandköttet.

Summerat: trycksensorn är viktig, inte priset. Så länge den har en sådan har du en bra el-tandborste.

Av Westelindh!
Av Westelindh!
Skrivet av Yaca:

Jag är dryga 30 och är utbildad som psykolog. Jobbar som konsult och känns lite pinsamt att erkänna men börjat tröttna på att prata med människor hela dagarna. Jag har alltid varit intresserad av datorer och tror mig ändå ha en god grundförståelse för dem. Har tittat lite på lösningar och sett att det finns utbildningar på typ 12 veckor som vore mer rimligt för mig än att börja ett helt nytt universitersprogram. Jag kan absolut tänka mig att gå ned i lön men vill samtidigt ha rimliga förutsättningar på sikt.

Är det en helt pantad idé att sadla om till IT så här pass sent i livet?

Vad är rimligt att fokusera på i så fall? Jag har själv tänkt Python då jag tycker det ser positivt ut framledes.

Jättetacksam om någon har svar eller tips!

Mina tankar:
Självklart kan du sadla om. Du har redan en utbildning att falla tillbaka på, så de ekonomiska riskerna är små, ffa med tanke på att psykolog är ett bristyrke vilket knappast kommer att förändras inom en överskådlig framtid.
Du kan ff köra deltid som konsult vid behov etc.
Jag är säker på att man inte ska vara rädd att göra förändringar, vi lever i ett av få länder där du faktiskt kan sadla om. Ta chansen!
Jag sadlade om till tandläkare med studiestart vid 33 år som ensamstående förälder, med flytt på 60 mil från allt och alla jag kände. Detta trots en bra och trygg anställning, med ett bra och utvecklande yrke vilket jag dock tröttnat på. Det är det bästa beslut jag tagit såhär med allt i backspegeln.
Jag tänkte att då jag är klar så har jag nästan 30 år kvar att arbeta. Som jag ser det så har du jobbat i 5-6 år, och ska jobba i drygt 35 år till. Vill du jobba med något du vill jobba med eller inte under de 35 åren? 😊 det finns alltid utrymme att ångra sig igen. Allt är inte statiskt och det finns ingen skam i att förändra, eller kanske mer korrekt, att avsluta något.

Lycka till med beslutsfattandet och arbetslivet.

Av Westelindh!
Skrivet av tonii:

10k till emea, av det kanske 500-1000 till Sverige på sin höjd, delat på 10+ ÅF så typ 50-100 kort per ÅF, grovt skattat. Det är inte jättemånga så att säga. dock finns det kanske en chans att dom inte tar slut direkt då dollarkursen är alldeles för stark mot kronan just nu.

jag tror du har rätt, skulle korten distribueras jämt efter population på global nivå (vilket av flera skäl inte kommer ske) så skulle vi svenskar få dela på 267 kort, men runt 1000 som du säger låter rimligt.

Av Westelindh!

Jag har varit snusfri i snart 4.5 år. Efter 13 år. Hade försökt sluta många gånger med återfall inom allt från veckor till månader. Hade provat nikotinläkemedel av olika slag men åkte dit.
Slutade tvärt utan att planera, skillnaden sitter i motivationen skulle jag säga. Har inte haft sug alls skulle jag påstå, varken då det snusas framför mig eller om jag tagit ett par öl. Skillnaden var att min sons mormor avled i lungcancer efter livslångt rökande. Min son, då 8 år visste att båda innehöll tobak och bad mig helt enkelt att sluta så jag inte skulle dö som mormor.
Man argumenterar inte olika cancerformer, risk och koppling till specifika tobaksprodukter med en 8-åring så jag sa helt enkelt att ja, jag ska sluta snusa och gick och slängde dosan. Första tiden var inte så hemsk som tidigare, jag tror det var det mentala att visa sitt barn att man kan, men det är ju spekulativt.
Utöver det så tar jag min tandläkarexamen om en dryg månad och har redan sett väldigt mycket skador och precancerösa tillstånd hos snusare trots att jag bara sett några hundra munnar, samt har jag såklart en rätt gedigen utbildning i baken om risker vilket säkert indirekt gjort det lättare för mig att inte trilla dit igen.

Av Westelindh!

Jag satt tidigare vid min arbetsstation med avsedd plats i vardagsrummet, men nu för tiden oftast med laptoo vid köksbordet. Anledningen var mycket srbete hemifrån under pandemin. Jag kände att jag behövde separera platserna för jobb och fritid pga att det annars flöt ihop och jag mentalt befann mig i ett ständigt jobbstadium. Sen har jag blivit kvar. Är egentligen inte ett stort fan av laptops men nu är det som det är 😊

Av Westelindh!

Jag hoppas kunna behålla hälsan och fortsätta jobba, med reducerad tid efter 65, ev konsult/stafett. Naturligtvis kan saker hända med den inställningen på vägen men där står jag nu. Handlar inte om pengar utan om spännande yrke.

Av Westelindh!

Disketterna sumpade min score 😁

Av Westelindh!

Tycker svarsalternativen var lite ledande, kan 0 om fantasy och gissade hem 7/10. En kunde jag, det var den där språkfrågan med finska.

Av Westelindh!

Första gången jag såg ett voodoo in action, turok var spelet

förutom det är det relativt sparsamt.

Av Westelindh!

Firar 20 år som medlem i november. Skriver inte så mycket längre helt enkelt för att jag tycker hårdvara har blivit så mycket tråkigare. Med det menar jag att mycket är automatiserat och informationsutbytet medlemmar emellan är mindre.
Allt var inte bättre förr, men det var definitivt roligare 😉
Sen är det väl lite så att utvecklingen går så sakta framåt så det är sällan man känner wow när något nytt kommer. Även om det blivit lite bättre med den saken så är det ju i närheten av den procentuella progressionen vi hade förr.

Läser mest nyheter idag för att se om något kul är på gång 😊

Av Westelindh!

Enda gången jag kunnat briljera hittills

Av Westelindh!
Skrivet av Dinkefing:

Vad är en datorbyggare? En som bygger fyra datorer i veckan? Privat eller professionellt? Normala användare byter inte grafikkort och sådant på flera år. Men som Jonas sa så förstår jag att detta underlättar väldigt mycket i deras fall.

"Datorbyggare" är inte en så kallad skyddad yrkestitel så jag antar att vem som helst kan kalla sig det oavsett hur inskränkt utövandet faktiskt är 😂. Kanske uttrycket "montera datorkomponenter" är en bättre beskrivning och bredare beskrivning på det som antagligen avses 😊

Oavsett hur ofta man gör det så tycker jag knappen är den största innovationen på länge, undrar hur många gånger jag med mina ändå ganska små händer försökt imitera en orm i mina försök att demontera ett grafikkort när det sitter en stor tornkylare i anslutning. Värst på de moderkort som inte haft en resetknapp till bios utan man tvingats använda jumper och batteri, som gärna placerats strategiskt mellan cpu-sockeln och PCI-e porten....😂