Inlägg

Inlägg som Trigger har skrivit i forumet
Av Trigger

Tack Jonas för en (som vanligt) fantastiskt recension av det chassit.

Har sneglat på det där men priset i kombination med nätdelen gör det till en dealbreaker.
Man gillar ju formatet trots allt!

Av Trigger

En liten reflektion

Många verkar tycka att vi måste vara nåbara även utanför arbetstid. Jag tror att det får oss att känna oss behövda och kanske lite viktiga?
Jag har själv haft jobb med stort ansvar många år (15+år. Både politiskt och inom privat) och agerar exakt lika dant. Det kan ju dyka upp något som inte kan vänta…

Rätt stört egentligen.
På alla år som jag kan komma på så har det hänt endast en gång på alla år som det varit viktigt på riktigt. Det var i samband med terrorattentatet i Stockholm…
Även om det den gången var riktigt på allavar så är jag tämligen säker på att jag fått reda på att jag behövdes även utan jobbmobilen på.. och om inte så hade förmodligen någon annan steppat in.

Jag undrar om vi inte behöver jobba på att plugga ur lite oftare.

Av Trigger

Med de spelen i åtanke så är det låg input lag och frekvens du ska jaga. De flesta kör väl 27” för detta, något proffs får gärna rätta mig om det är fel.

Några konkreta tips får du säkert av någon annan här men kolla recensioner och ha punkterna jag nämnde i åtanke.

Av Trigger

För den budgeten så tycker jag också att du ska leta begagnat. Det finns massor av prisvärda alternativ!
Är det ljud till endast bio som gäller så skippa golvhögtalare och kör med sub istället. Nästan alltid så delar man ändå vid 80hz på fronterna och allt under i subwoofern. Skaffar du golvare så ska du ha en sub ändå när du kör bio.
Som flera är inne på så nöj dig med 5.1 och gärna med dipol/bipol till bakre högtalarna i det lilla rummet då du förmodligen kommer sitta ganska nära bakväggen. Inget måste men…

Ett system som jag hade letat efter till det rummet är bla https://www.blocket.se/annons/dalarna/jamo_d500_thx_5_0/12024...
Även om det snabbt fyller på i budgeten så borde det kunna gå!
Det är svårslaget bioljud för slantarna i dom i kombination med en subwoofer.

Av Trigger

Kul test! Tack för det

Om jag minns rätt sa pangade man hem en hundring om dagen under ganska lång tid på mining med det där kortet runt 2020-2021, typ Dessutom gick de att sälja för fantasisummor under samma period. Så Radeon 7 var en fin investering på många sätt

Av Trigger
Skrivet av Kolsvart Katt:

Jag tycker varken att det ser eller känns billigt ut. "Tråkigt" beror på vad man gillar. Jag gillar mitt vita nr200 väldans mycket, den främre delen känns väldigt solid, men hela chassit känns solitt och kul att arbeta i. (Har ej glas-sida).

Har en l12s i högre läget på, 70mm hög (och horisontell gpu), med tvingad vertikal GPU har det nya 67mm cpu cooler clearance. Gillar mesh-mönstringen på det nya, undrar om toppen har blivit enklare att installera fläktar i..antagligen.

För övrigt, Trigger, tycker jag det är ett något rart resonemang att mini-ITX-chassin måste kosta relativt mycket..

Rart?
Det BLIR generellt dyrare att bygga itx sett till samma prestanda (itx vs atx). Det är nog vedertagen sanning men man kan säkert få till vettiga itx byggen som inte kostar skjortan. Mitt tips går fortsatt att man håller sig till atx eller för all del matx för budgetorienterade byggen. Det finns inget tvingande i det alls

Av Trigger

Det där chassiet må vara bra på många sätt men har alltid tyckt att det ser väldigt billigt och tråkigt ut. Taskig sex appeal om man så vill

Om man vill bygga med låg budget så kan jag tycka att man bör undvika itx ändå. Detta kommer iaf inte saknas i min lista på tänkbara chassin.

RIP

Av Trigger

En miniDSP UMIK-1 är väldigt gångbar och hyfsat billig. Funkar fint med REW.

Av Trigger
Skrivet av Pet74:

Hur dämpar jag bäst bort den direkta reflexen?
Vilka material är bäst, dämpvadd eller vad ska jag söka efter?
Går det lika bra med gullfiber?
Sedan finns det också ljudisoleringsmattor och likande ljudabsorbentmaterial men det känns som överkurs?

Det går finfint med stenull eller glasfiberisolering. Polyestervadd som finns att köpa för att dämpa högtalare är faktiskt sämre..
Ska man bygga portad låda så är det mindre lämpligt med glas/stenull och egentligen kan man avstå isolering i stora portade lådor ändå… men det är en annan femma

Skrivet av Pet74:

Nu visade det sig att den ena högtalaren inte fungerade så jag får tänka om. Skulle gärna vilja bygga egna lådor men funderar på att köpa ett högtalare kit och göra lådorna själv. Några rekommendationer på bra kit för skrivbordshögtalare som inte är för djupa (typ 20cm). Eller kanske aktiva hade varit kul.

Högtalare brukar inte gå sönder bara så där. Kolla om det inte bara är något runt filtret/anslutningarna som tjallar.

Om du vill bygga själv så finns allt du behöver på dessa ställen. Finns färdiga kit också.
https://www.soundimports.eu
https://www.lautsprechershop.de
https://en.toutlehautparleur.com/
Eller varför inte vår svenska klassiker, https://www.hifikit.se/

Finns fler men de är några att börja leta på

Det är svårt att rekommendera något sådär utan att veta vilka pengar och nivå du vill lägga dig på. Det finns ju allt från budgetbyggen till riktiga drömbyggen för väldigt mycket pengar.
Ska du ge dig på aktiva högtalare så tycker jag man ska ha in något med dsp så man kan få in fördelarna som aktiva högtalarna kan ge. En budget på över 15 000kr (helst mer) behöver man till det om man vill upp från budgetträsket. Ett par Hypex plate amps och högtalarelement efter preferens sen är man hemma!
Går du på det spåret så måste du ha lite mätutrustning och lite vilja att lära dig om hur man får till rätt filter mm mm. En mätmikrofon och REW borde vara var mans egendom ändå kan jag tycka

Vill du köra mer budget så kanske man kan göra något kul med detta
https://www.soundimports.eu/en/c-sharp.html
Tror inte det blir bättre för den slanten faktiskt
Vill man göra andra lådor som ev är slutna eller andra mått så går det fint också men medföljande är ju en bra start!

Av Trigger
Skrivet av Pet74:

Hm, räcker det för att få bort oönskade effekter?
Jag har funderat på att vinkla baffeln så den inte är parallell mot bakväggen. Men din lösning är nog snyggare.
<Uppladdad bildlänk>

En vinkel på några centimeter kommer inte att hjälpa, inte en ”pyramid” heller. Du måste dämpa bort så mycket av den direkta reflexen, därför behöver du ett visst djup.
Hur man än vinklar saker i lådan så finns resonanserna och det enda vettiga sättet att föröka minska detta i ditt fall är isolering.

Volym är viktigare än form egentligen. Men det kan inte vara hur trångt som helst bakom elementen.

Lägg inte för stor vikt vid det där med djupet, det finns allt för mycket annat som inte är optimalt. Är det 10cm du har till förfogande på djupet så kör på det.

Därmed inte sagt att det kan låta tillfredsställande ändå, även med kompromisser (som högtalarbyggen alltid är)

Av Trigger
Skrivet av Pet74:

Trigger, vad skulle det minsta avståndet vara då för att det inte ska bli märkbara missljud, 10cm?

Du får inga direkta missljud, skulle mer beskriva det som ja.. jag vet inte, instängt och ineffektivt och utan liv i ljudet kanske eller odynamiskt om man så vill.

Kör du på 10cm om det är ditt max djup du kan stå ut med men volymen måste ju ändå komma någonstans ifrån? Den blir hög eller bred istället, så att säga

Mitt förslag är som sagt att prova med 20L total inre volym och lyssna samt justera med eq.
Hur du än gör så är det en kompromiss då högtalaren är tänkt att sitta i en vägg (jättestoooor baffel) med tilltänkt lyssningsposition några meter bort. Filter, spridning mm är designade för det.

Av Trigger

Man kan göra lådan platt men som jag nämnde så påverkar det ljudet väldigt negativt. Det handlar om reflexen som blir bakom och som läcker tillbaka genom konen. Det är ljud som är ur fas, helt utan kontroll dessutom. Vissa materialtyper/koner läcker mer än andra men inga grunda konstruktioner som jag hört är opåverkade.
Tänk att man använder ljud ur fas i brusreducerande hörlurar för att få tyst… men då i väldigt kontrollerad form.

Med ett vettigt djup och isolering så dämpar man bort det mesta av det problemet i en högtalare. 5cm duger inte till det, oavsett vad tillverkarna säger.

Av Trigger
Skrivet av Pet74:

Tusen tack för bra tips. Så det får bli låda i MDF och göra dem så stor som jag kan, inte följa rekommendationerna om lådans volym från Canton då?

Vilka risker är det med att bygga en för stor låda, kommer det låta illa?

Har du någon rekommendation från dom så kör på det.
Då högtalarna (med all sannolikhet) är infinite baffle/open air så finns ingen direkt nackdel ljudmässigt eller vad de tål i effekt med att ha en låda på flera tusen liter. Lite onödigt bara…
Den kommer bara bli stor utan att för den sakens skull låta ”bättre”.
Hur du än gör så kommer de inte leverera några mängder djupbas så jag hade nog försökt få ner storleken så mycket som möjligt istället och strunta helt i allt under ca 70hz. Det är nog så konstruktionen är tänkt att användas. Låt hellre en subwoofer ta hand om det.
Har man inte parametrarna på högtalarelementen så kan man mäta upp dom med exempelvis en sådan här https://www.daytonaudio.com/product/1650/dats-v3-computer-bas...

Har man inte tillgång till eller vill skaffa prylar för det så får man gissa lite, det tror jag duger gott i detta fallet. Jag hade byggt en sluten provlåda på ca 20 liter, MINST 15cm (gärna 20) djup invändigt och fyllt med isolering och lyssnat på stället där du tänkt ha dom. Det är inte säkert eller ens troligt att du får ut särskilt mycket bättre ljud ur exempelvis 50 eller 100 liters låda med dessa högtalare.

Om du tänkt skrivbord eller på annat sätt nearfield är det egentligen lite andra spelregler än vad dessa är tänkta att användas men då du ska spela på dem via dator så är det ganska enkelt att lägga på lite eq och skava av lite skavanker med Lyssna dig fram och justera.. Ska du börja mäta på dom så är det inte fel men det är en jäkla skillnad på en mätning i ekofritt rum och på en högtalare på ett skrivbord…

Något att också tänka på är att inte göra lådan för grund, det har direkta nackdelar ljudmässigt OCH placera dem stående vertikalt. Det är den enda vettiga placeringen av sk MTM högtalare.

Av Trigger

Den typen av högtalare är nästan altid konstruerade för ”infinite baffle”, dvs oändlig storlek.
Förmodligen ett qts kring 0.7 eller strax över. Ska du få någon bas alls ur dom så är det så stora lådor som du tycker är rimligt som gäller.

Att bygga lådor i 22mm mdf är inget måste för små lådor med längsta mått under 40cm… du kan gå på 16 också, möjligtvis 16mm med dubbel baffel. På det sätter så kan det bli enklare att få högtalarna ”nedfrästa”. Ev inre stagning behöver du inte tänka på för små lådor.. det flyttar bara resonanser uppåt i frekvens och är nästan bara användbart i subwoofers.
Plywood är egentligen ett lämpligare material till högtalarbyggen men det är dyrt (bra plywood, ej billigt skräp som är till väggbeklädnad mm) och ett gissel att få snyggt med vanliga handverktyg.

En sluten låda så stor som du kan och tycker är rimlig och fyll med vanlig isolering så blir det så bra det kan!

Vad gäller xtz a2-300 så är det mycket prisvärda slutsteg! Använder själv ett gäng sådana i hemmabion, rekommenderas varmt. Man måste upp rejält i pris för att det ska bli en märkbar nivå upp. Inte aktuellt med bättre i ditt fall skulle jag säga. Detta steg kan du ha i betydligt dyrare anläggningar utan att det gör bort sig!

Av Trigger

Tror det är ganska vanligt att man inte insåg nyttan fullt ut med lärandet i skolan. Det är först i vuxenlivet som insikterna kommer vad exempelvis matematik och geometri kan användas till på riktigt. Lika vanligt är det säkert att man tror att man är fullärd när man gått klart plugget…

Någonstans under livet inser man att lärandet är livslångt, eller åtminstone hoppas jag att alla kommer till den insikten

Av Trigger

Att man såg fler av dessa för några år sedan beror alldeles säkert på att man kunde inkludera en sådan vid köp av elcyklar och få bidrag för hela ”paketet”.

Här i Stockholm är det gott om muppar som har/hade dessa

Av Trigger

Lite samma som med brännvin, ingen flaska är djup nog…

https://i.guim.co.uk/img/media/b37623934000382793914475943809aee...

Av Trigger

Vill minnas att jag skrev något skeptiskt om denna fläkt tidigare i år men hittar det inte… kan vara så att jag aldrig fick iväg det inlägget…

Helt klart så var detta väldigt väntat, fysikens lagar är på riktigt och jag är tämligen säker på att det inte finns särskilt stora ”förluster” kvar att optimera bort på de premiumfläktar som redan finns på marknaden.

Som brukligt, upp med något fräckt på TikTok tillverkat i något mumbojumbomaterial, gärna i händerna på någon populistinfluenser. Kalla det för något ännu fräckare som Leif eller liknande.. Sen är det bara kolla bankkontot och se hur det växer.

Av Trigger
Skrivet av Ortovox:

Det är inte 7900 XTX Vapor chamber issue som spökar med Hotspot tempen? Vet inte om ditt kort har AMD referens design.
https://www.extremetech.com/gaming/341909-amd-radeon-rx-7900-...

Om man kollar på bilderna så framgår det tydligt att det inte är ett referenskort så det kan vi utesluta.

Skrivet av DrSwizz:

Kryosheeten var ju 0,2mm tjock också, vilket troligen är tjockare än den förmonterade kylpastan, vilket göra att thermalpadsen får ännu sämre kontakt när de är fördeformerade.

0,2mm gör säkert skillnad och det kombinerat med återanvända/dåliga pads på minnena får temperaturen att skena. Det är nästan alltid minnena som hotspotsen sticker iväg på grafikkort som man skruvat i. Det har man lärt sig den hårda vägen…

Av Trigger
Skrivet av xSean145:

Min TV/Skärm hinner inte ens boota innan datorn redan är i Windows så det borde vara lugnt för mig.

Lite som världens vigaste man som kröp in i ett visst ställe och försvann

Tyvärr spelar det ingen roll vad din skärm hinner med eller inte…