Inlägg

Inlägg som HappyPie har skrivit i forumet
Av HappyPie
Skrivet av DavidtheDoom:

Äntligen en legitim anledning till att köpa mig ett grafikkort igen!

AMD köpte upp nod.ai, som också är en sådan "ladda ner modell från huggingface och kör"-program som heter "SHARK".
Dock är den inte riktigt där med smidigheten men till skillnad från LM Studio kan nod.ai köra LLM och bild generering (text2image, image2image, in painting, out painting, upscaler). Begränsningen är om jag minns rätt att den kör på DirectML eller OpenCL istället för ROCm än så länge. (för de flesta modeller körs på PyTorch)

Vad som vi väntar på är att PyTorch ska kunna släppas till Windows ROCm, för att det ska gå behöver MIOpen fixa sitt stöd till Windows då PyTorch använder sig utav dem (vilket verkar ha fått rullning i github, så förhoppningsvis snart:tm:).

ROCm finns idag till Windows (5.7) så för Blender kan du rendera Cycles på det i.a.f. (HIPRT)

Så snart kan alla ha en anledning till AMD, även på AI sidan

Av HappyPie
Skrivet av jaqob:

Det är jag med på Min fråga kretsar egentligen snarare kring huruvida modellen faktiskt skapat en förståelse kring grundläggande fysik, eller åtminstone geometri och balans? Eller hur kan man utifrån språkförståelse stapla saker? Eller är det så att det är så pass vanligt att saker staplas i texterna den tränas på att det räcker?

Som jag har uppfattat det så finns alla nödvändiga kopplingar (embeddings) i modellen för att skapa förståelse, att saker staplas i texter som du beskrev.
Så länge modellen får tillräckligt mycket information och exempel på varje sak, ord eller token, så kommer det finnas en slags konstruktion eller konstellation i modellen som kan generera eller "framhäva" svaren, eller kanske bättre att säga "anropar" om vi ska ha en analogi till hur hjärnan gör (eng. recall).

Av HappyPie

Jag kör med LM Studio och specifikt ROCm versionen för Radeon stöd, fungerar fint och modellen kommer från "lmstudio-community" ifall ni vill testa med rätt modell för AMD.

Den verkar initialt vara likvärdig som GPT4 (eller 3) dock är ju fördelen att köra på egen dator lokalt.
ROCm på Radeon 6800 är väldigt snabbt, snabbare än vad jag får från GPT4 plus

ifall ni är intresserade är länken https://lmstudio.ai/

Apropå din fråga Det går att storleksoptimera modeller eller träna nya modeller på befintliga modeller och få en relativt bra sådan trots mindre storlek. Bästa analogin jag har är som att jämföra en PNG bild (loseless) mot JPG.
Finns andra sätt att storleksoptimera, men så länge den kan koppla någorlunda bra i "context space" eller "embendding space" så kan den härleda svar relativt bra ser det ut som.

Av HappyPie
Skrivet av Swedishchef_90:

Är inte problemet latens?
Fler moduler, fler lager, högre latens och man kommer bottlenecka sig själv.
Precis som två gpuer inte blir dubbelt så bra i spel 😃

2 GPUer fungerar väldigt bra om du kör RT beräkningar. Som sagt, det är raster som har varit svår att chipletifiera på ett meningsfullt sätt

Av HappyPie

Delar med lite var jag har snappat upp och tolkat.

Det var tidigt tänkt och planerat att RDNA4 skulle ha mer fokus på chiplets arkitektur, alltså en ännu mer uppdelat variant än den arkitektur vi finner hos RDNA3; Men AMD märkte tidigt att de inte skulle hinna med detta så de senarelade just denna variant till RDNA5 och istället planerade in en RDNA3 liknande variant till RDNA4.
Detta är var jag har snappat upp de senaste 6+ månaderna från diverse ryktesvägar.

En av AMDs ingenjörer nämnde tidigt att de stannade vid runt 80 CU för RDNA2 då det inte kunde skala effektivt till 120 eller 100 för raster-beräkningar.
Vid ett senare tillfälle nämnde en annan ingenjör (eller liknande) att RDNA3 hade tekniskt sätt möjlighet till att gå mycket högre men de stannade vid 96 för de ville hålla sig runt $1000 prisklassen.

Så för RDNA2 var det en tekniskt begränsning att nå högre prestanda medans RDNA3 en ekonomisk begränsning.

Med tanke på rådande kretsbrist, eller kanske rättare sagt rådande "prioritering för AI produktion", så är det klokt att RDNA4 fokuseras på att tillverkas på små kretsytor och med ett liknande paketeringssätt som RDNA3 chiplet arkitektur, där det paketeras flera minnesmoduler (MCD) med en beräkningsmodul (GCD), i olika nod-storlekar.
Detta för att AMD ska kunna få upp antalet kort till marknaden i stort, och främst till den större skaran som är egentligen mer intresserad att handla i mellanklassen, och antar att det skulle hjälpa för att inte tappa kunder till Battle Mage.

Gällande RDNA5, från diverse snack från AMD intervjuer kring arkitekturer på CPU, GPU och AI sidan, samt rykten kring RDNA5 så tolkar jag att utmaningen för den planerade arkitektur som skulle ha varit RDNA4 (som senarelades till RDNA5) har varit att dela upp GCD/beräkningsdelen i ännu fler och mindre moduler.
Anledningen till den stora utmaningen, jämfört med CPU chiplets, så har GPU chiplets stora behov av att överföra stor mängd data på väldigt kort tid, om man vill "chipletifiera" raster.
Det hade krävts enorma mängder "wires", alltså kopplingar, som skulle ta allt för stor plats.

Vad deras lösning för detta skulle vara, den som verkar ta lite extra lång tid, vet jag inte än... men är nyfiken så om någon vet, dela!
Vet i.a.f. på lång sikt att photonics är en potentiell lösning för dataöverföring men idag verkar dessa bara finnas lösningar mellan chips men ej mellan chiplets i respektive chip.

En lösning, gissning från min sida, är att AMD skulle kunna bara skita i att chipletifiera raster och dela upp GCD chipleten (Graphics Compute Die) i princip till 1 fullständig Raster del och ha flera RT delar. RT beräkningar är relativt enkelt att skala med nära 100% effektivitet.
Kanske skulle kunna även plocka ut "Media engine" delen och annat smått från GCD.

Hade dock varit intressant om vi fick se någon eller några extra "AI" chiplets (inference/träning) för att agera som instegskort till deras professionella MI300 serie samt få en större community kring ROCm (AMDs motsvarighet till CUDA).

Av HappyPie

Det ser ut som att den startar en hel del trådar, för många trådar skulle jag gissa. Kan då antingen vara en bugg eller malware.
Om det är en bugg, testa att stänga av brandväggen, långsökt men vissa program skapar nya connections när de inte får access till nätet, och varje connection kan då bli en tråd. Som sagt långsökt.

Annars kan du försöka lista ut med denna info du har fått, att det ser ut att skapas många trådar eller connections.

Av HappyPie

Under Threads som sagt

Av HappyPie
Skrivet av Cranzle:

Har testat det, samt att stänga av IP Helper. Det första gjorde ingen skillnad, och det senare gör att jag inte kan ansluta till CS2 servrar.

Testa köra process explorer, klicka på rätt svchost och under fliken "Threads" så kan du se lite mer noggrant vad som körs. Kanske kan få en hint om vad som spökar? Ett sätt att kanske komma närmare problemet

Av HappyPie

Om detta är en bugg relaterat till ip6 så kan du testa att stänga av ip6 och köra ip4 enbart.

Av HappyPie
Skrivet av JoOngle:

Nej, Sweclocker behöver absolut inte "dö".

Men ta tag på din favoritdryck och ät nåt gott medan om du orkar det långa inlägg jag nu kommer att skriva, för jag TROR jag vet hur det fungerar eftersom jag är ganska gammal och har upplevd datorrevolutionen sen starten av den personliga hemdatorn, jag är relativt ny på Sweclockers eftersom jag är född och uppvuxit i Norge sen 60 talet, och kom på internet då det var tillgänglig för allmänheten från dag ett, stort sett.

Intet varar evigt - förändring kan vara bra:

Jag minns självklart min barndom, och med stor kärlek på vissa områden. Som en liten 12 årig pojk fick jag min första dator på början av 80 talet, och hade sågar teve spel före den tid, och även en brinnande interess för elektronik.

När jag var barn - var vi igång med ett generationsbyte från total-dominans på ett gött uppvuxit elektronik miljö. fanns gott om elektronik butiker, tekniker, utbildningar och ett rejält uppbyggd old-school Radioamatör miljö, fanns massor av klubbar vart folk kunde komma och byta erfarenheter och sågar delar och prylar tillsammans, och det var lite som allt annat föreningsliv (ja vi pratar om före internetets ankomst i vardagsrummet), socialt och kult, älskade det.

Men det hade ett uppbyggd hierarki som allt annat:

T.ex. som liten gosse kommer jag ihåg att jag var tvungen att tala till den äldre generation på ett specifikt sätt, lyssna mera prata mindre, och du visste vart på ranglistan du fanns. Ofta så är man så när man är helt ung att man så gärna vill bli godkänd och en del av "familjen" av den intressegrupp man nu befinner sig i (I mitt tillfälle - elektronik / radioamatörer).

Eliten vs Piraterna:

Den första radio jag fick var en Walkie Talkie. Det var så jag upptäckte andra nördar som hade samma intresse, nån ville bara prata, andra villa komma i kontakt med andra teknikintresserade, du kan kalla det får dåtidens "Chatt/forum" om du vill, för det är inte långt från sanningen.

Piraterna:

Det var dom som inte hade tagit B/C eller A licens som Radioamatör, och helst ville bara bygga en piratradio och spela musik för grannarna på FM radion, det var strängt förbjudet men är en lång historia vi kan prata om en annan gång, för att hålla det "on-topic" ska jag göra detta så KORT som möjligt, men för att ni ska förstå vart jag tror Sweclockers och andra forum är på väg, MÅSTE detta berättas först, för det finns faktisk en logisk sammanhäng.

Eller så var dom bara intresserade av at chatta på radion med andra människor, radion blev liksom en skrytbrygga, hur god antenn du hade, hur bra kabel, hur bra din radio var - annars var det bara chatt om allt möjligt.

Eliten:

Dom som hade tagit en teknisk licens och sågar klarade morseprovet som VAR en test som krävdes för att få B eller A licens som radioamatör. Det var ofta en rejält teknisk avancerat test vart du måste delta i ett kurs, sen ta prov lite som på högskolan vart du ska bevisa att du faktisk besitter teknisk kunskap att bygga din helt egen radiosändare som du så får lagligt med licens lov att använda (lite som du använder din mobil idag, fast helt utan tekniska krav eller behov för licens).

Det var en rejält fin grej den gång att ha en sån licens, det var ofta tekniker, läkare, företagsägare och välutbildade folk som hade tagit en sån licens, för att det krävs en utbildning och en viss skicklighet att konstruera elektriska apparaten från grunden av. Vi var ALLA ihop designer och tekniker på "amatör" nivå, men måste ha kunskap god nog att inte störa allmänhetens radio/kommersiell trafik och TEVE för andra, det kräver kunskap och skicklighet.

Men vad har detta med Sweclockers som ju är en online nyhetstidning / forum att göra?

Absolut allt, men vi kommer till detta, tålamod! Så småningom kom det stora generationsbyte. Folk fick hemdatorer och intressen för elektronik blandas ihop med modern datorteknik och gammal radiokommunikations teknik, således blev det en slags övergång till den nya generationen - men det var inte alltid perfekt och gnidningsfritt - långt därifrån!

Radioamatörer och tekniker från den tid med transistorer och även radio-rör hade ofta inte stor interess för denna nya datorteknik, dom visste väl vad dom gjorde inom deras eget intresseområde som dom har spenderat ett helt liv med sen 40-50 talet och fram tills 80 talet, sen blev dom gamla - och höll ihop tillsammans och vi som var yngre var lite "rebeller" och inte ville lära sig allt det gamla som var viktig för gubbarna på den tiden. Gubbarna hade känt varandra sen gammal tid, och uppvuxit med en viss gemensam interess och hade en förståelse som inte passade direkt ihop med "dator-generationen".

Video Killed the Radio Star:

Någon av er känner säkert denna låt, väldig trevlig, lite gammal - men mycket mera förklarande än man kanske tänker över. Teve som kom och tog över för radion, en ny generation av tv-slavar som nu bara kommer att titta på teve istället för att samlas kring radion.

Internet killed the TV star:

Nu börjar det att likna nåt, och nu spolar jag videon SNABBT (whoops, jag menar youtube videon) snabbt framåt och skippar lite över nån år, och vi går direkt till då internet blir tillgänglig för alla folk.

Allt var nytt på internettet, det var rejält anarki, någon saknar det, andra är glad det är över, jag saknar det lite men jag är ju också en gammal surgubbe nu och ogillar censur, men vi lever i andra tider med andra villkor och långt flera levar deras liv på internet nu, och låt mig förklara för nu börjar det bildas nåt här vi kanske kan känna igen.

Först fick vi WWW sidor, det var lite random och vem kommer inte ihåg fruktansvärda notepad hemkodade HTTP sidor med dansande bananer och roterande loggor, hemsidor som såg ut som dom var programmerat med båda händerna bakbundna, och vi hade forums den gång som kallas Usenet etc. som krävde ett speciellt program för att läsas, och man kunde även dela filar som var i textformat och splittras upp i delar och samlas med olika programmen den gång, och det var rejält anarki - Piratkopiering hände i stor stil, och det var stort sätt INGEN konsekvenser av detta, fanns ingen myndighet som "polis" bevakade detta och det var fritt fram att tycka/kopiera/dela vad man nu ville, på gott och på ont (behöver inte komma mera in på detta, dom som vet - vet!).

Denna värld var okänd för dom flesta, men nördarna visste mycket väl, sen blev Internet lite mera styrd, kontrollerat, och musikbolagen ogillade stärkt att datorer kunde spela musik och video (Napster anyone?), det var den gång Google var en sovrums idé och Altavista var en grej.

Musikbolagen hang inte riktig med, dom gillade att sälja gammalmedia, det gillade tidningarna med, så när nyhetsäjtarne blev större och större och folk upplevde att dom kunde läsa nyheter och få gratis musik och video på internet och dator tekniken blev bättre och bättre - då blev det krig på riktig.

Jag ska spola ÄNNU snabbare framåt.

Sweclockers och andra forums:

Dator intressen var fortfarande i sin födelsesperiod, och vi var vana vid att få vår programvara och tips från dator och teknik magasinen i pappersformat, gärna med en demo-cd bifogat, så många som möjligt - då internet var långsamt, modem var en grej och det tog flera dagar att ladda ner en CD skiva, då var det billigare att få det på skivor.

Forums uppstod överallt, nya tidningar kom on-line och tävlade med pappersformatet, och det tog REJÄLT med fart. Folk älskade forum för det var ett sätt att dela dator och byggtips DIREKT som en slags långsam chatt, och det var absolut suveränt i förhållande till det gammalmodiga pappersmedium vart du måste vänta typ en mån. för att läsa ditt inlägg.

20 år har gått:

Och så är vi inne på ännu ett generationsbyte. Dom som var dator intresserade fjortisar på 1990-2000 talet växte upp och det med att sitta o nörda kod och peta med datorer är inte längre så vanlig som det var den gång, delvis för att tekniken har blivit såpas avancerat att stort sett allt kan göra "allt" och vi går runt med en komplett super-dator i fickan (smartphone anyone?) som har inbyggd Modem, radio kommunikation, teve-studio, musikstudio, stereo-anlägg, video kamera, chatt, surf och så ofantligt mycket mera, gjorde att det inte helt var samma grej att sitta och nörda ihop allt det där som en hobby.

Det är med andra ord flera generationer från utvecklingen, och det finns olika orsaker till att det ÄR som det är idag.
Dom gamla nördarna som växte upp med Sweclockers för 15-20 år sen, har fått sitt "fix" om du vill kalla det så, dom känner varandra och minns värmt hur trevligt o mysigt det var att läsa välskrivna inlägg från CES mässor och andra "gatherings", och det var inte så många att tävla med den gång som det är idag.

Idag finns hur många som helst nyhetskällor, och det blir att man läser dom och kopierar det till eget forum med egen vinkling och förtolkning som det går med den ekonomi som finns tillgänglig om man tänker på hur dyrt det faktisk är att skicka ut en reporter till en mässa eller en event och det man får tillbaka. Alltså för att täcka lönar, testar, service och reskostnader kontra hur många som läser vs den annons intäkt man får från producenter och företag som vill nå en viss folkgrupp av potentiella köpare.

Det är inte samma marknad som förut.

Och även folken på forum har inte samma intresse område idag som dom hade den gång, och vi har en ung generation som vill läsa om saker som är relevanta för DERAS generation och oss Gnälliga gamla surgubbar som egentligen vill vara snälla och hjälpsamma som inte ser samma "glöd" vi minns så kärt från vår ungdom i dagens generation, och då blir det lätt käbbel, samtidig med att vi inte längre har varken samma passion eller interess av nytänkande som inriktar sig på dagens generation, det kan gå bra ihop, men det ska tänkas till rejält för att uppnå detta.

Vi gamla "gnällspikar" förväntar oss en viss respekt och vi vet det tar tid att "lära sig", samt med den unga generation är van vid att få svar DIREKT här och nu och tålamod finns inte på världskartan.

Hey hey nu! Vad säger jag? Spola tillbaka till starten av mitt inlägg så ser du när jag pratar om generationsbytet från Elektronik/radioamatörerna till Dator generationen, ser ni en samanhäng?

Tänk även på hur svårt det var för gammal-media att gå från tryck till att kämpa emot online-generationen, och tänk även på hur det gick för den dvindlande interess för att köpa komponenter och lösdelar på 80 talet när stort sätt alla lösdels butiker gick konkurs då det inte fanns interess kvar, och heller inte nåt kundunderlag kvar, det var en ny generation av teknik intresse, och det bildades datorbutiker.

Kan ni se vart jag vill berätta för er med mitt inlägg ovan eller orkade ni inte läsa det hela?

Finaste Söndagsläsningen på länge! Tack för den. Resonerar en hel del och är själv fascinerad över generationerna efter "oss" (t.ex. "noll tålamod" ).
Jag har accepterat att vi har ändrats från de gamla, inget nytt egentligen då förändring är det enda som är konstant.

Hursom, hade personligen idag gärna sett lite mer roliga saker som "Bygga ett vattningssystem med Raspberry PI" och kanske lite annat mer fiffigt samt kreativt med programmering kring nörderiet. Typ en Swec orienterad open source hub? Finns säkert monetära möjligheter där också likt swec marknad.

Av HappyPie
Skrivet av Nioreh83:

Glasmusmattor var megapopulärt för typ 15-20 år sedan. Vet inte varför det dog ut. Jag hade aldrig nån, för jag var fattig på den tiden. Men det måste väl vara frostat? Eller kör du kulmus?

Blankt gals men den är något lätt "sträv", har Sweclockers musmattan under för att hjälpa till för sensorn.

Skrivet av Dashio:

skatez och IceMat!!
Hade samma tanke förra veckan faktiskt och det var nog det sjukaste jag har varit med om.

Hade icemat för många år sen, var ok men väldigt liten. Glas har ändå lägre friktion än metall.

Av HappyPie

Är det någon annan är jag som kör med glasskiva som musmatta? Ju lägre friktion desto gladare blir jag.

Av HappyPie

Istället för Lill Edin eller Edin 2.0, kan vi använda ditt efternamns initial och kalla dig för J.Edin?
Skulle vara extra kul om under ditt namn och "Nyhetsredaktör" att det även stod "Padawan"

Välkommen du är!

Av HappyPie
Skrivet av Kexin16:

Sitter på AMD Ryzen 7 3700X 3.6 GHz 36MB och RTX 2070 för stunden. Antar också att jag kan gå ner rätt mycket i gpu utan att jag skulle märka någon skillnad. Skulle inte vilja påstå att jag märker större skillnad på mindre uppgraderingar

Vad hindrar dig från att programmera med 3700X? (antar att du har 16GB RAM?). Duger inte denna CPU för de du har tänkt att göra?

En annan tanke skulle vara köpa en 5800X3D CPU (kommer hålla länge gällande spel och 8 kärnor för "normal" kodning) eller 5950X med 16 Kärnor om du verkligen behöver flera kärnor. I mitt fall med koding i UE och spel så är 16 kärnor att föredra, i flesta andra fall (och normala fall) skulle 5800X3D vara väldig fin CPU.

Sedan se till att ha minst 32GB RAM men gärna 64GB om budgeten tillåter. Som sagt det beror på vad du tänker programmera.
Du kanske kan behålla dina gamla RAM stickor och bara fylla på 2st ytterligare om du använder bara 2 av 4 platser på moderkortet idag. Jag kör med 2st 32GB och 2st 16GB

Ta och titta lite på grafikkort tester i Sweclockers och se vilken nivå du känner att du vill vara på, annars är Hardwareunboxed benchmark också fina att titta igenom.
Som sagt, i regel får du mer rastererings-prestanda per krona med AMD korten idag däremot mycket svagare raytrace, dessutom släpps nya Super korten denna vecka antar jag? Kommer åtminstone utannonseras under CES denna vecka. (med "denna vecka" menar jag om den som är aktuell om 6min )

Av HappyPie

Är det något speciellt du har tänkt att programmera? För vissa (flesta?) räcker det med en 6-8 kärnig cpu med 32GB RAM, antar att du ligger där omkring?
Såvida du inte har tänkt att koda i CUDA eller inte tänkt att spela single player spel med ray trace i fokus (som Alan Wake) så ligger RX 7800 XT serien väldigt bra till i pris per prestanda sist jag tittade på det

Av HappyPie

Hoppas det kommer en G9 OLED med 21:9 istället för denna 32:9. Letat efter liknande men med något fler pixlar i höjd typ 5120x2160 (200Hz+). Dela gärna med er om ni har hört något kring detta

Av HappyPie

Vill du bara göra spel för "skoj skull" på hobby nivå och stanna där eller göra det till ett yrke? Helt enkelt vad vill du få ut utav detta och vad vill du kunna göra med det senare?

Alla motorer du nämnde stödjer low poly så på den fronten spelar det ingen roll.
Gällande vilken motor som är "enkel för nybörjare" beror kanske mest på vilket sätt du vill koda i spelet, är du mer van med C#, C++ eller python liknande? Är du inte van med någon av dessa så är det i.s.f. Unreal Blueprint enklast att plocka upp.

Överlag är Blueprint enklast i sig men om du t.ex. är ute efter att bli bättre på t.ex. C# så är det klokt att ta en motor som stödjer det och då är vi tillbaka till första frågan om vad du vill få ut utav detta spelutvecklings-äventyr

Den andra delen av "enklast" är utbudet av tutorials, Unity har en hel del på den fronten men i mitt fall köpte jag några grymma kurser till UE. Om du känner någon som utvecklar spel och som kan hjälpa dig så kan det också vara något att tänka på

Av HappyPie
Skrivet av JoOngle:

Ok, denna tråd och artikel triggar mig, och jag ska förklara varför (Gammal inte-så-surgubbe-evigt-ung gnällspik här 55+):

Det med åldersfixering är en sanning med modifikationer, och jag ska berätta hur HELA mitt extremt varierande arbetsliv har varit och hur det är i "gammal" ålder att få jobb inom IT och Teknik, så hitta nån favoritdryck, favorit tugga och sitt ner och läs, för det blir en LÅNG läsning!

När jag var 18 år gammal hoppade jag ur handelsskolan för att arbeta i en elektronik affär, jag hade absolut ingen skolbakgrund inom elektronik, bara som hobby. Chefen blev sur på att jag var så nördig och hang ut i butiken halva dagarna och köpte inte nog för att berättiga min existens, så han sade kort till slut: Anten får du börja göra nåt eller så får du återkomma när du vill köpa nåt.

Jag sade att staten kan säkert finansiera en anställning åt dig och mig om jag åker ner på arbetsförmedlingen och säger att du vill testa på att ha mig som anställd, chefen blev nyfiken, jag fick reparera Commodore 64, sälja elektronik komponenten och bygga Flyg hangar fjärrkontroller - sen blev jag fastanställd och sen blev jag Auktoriserat Commodore service tekniker med chefens licens.

Sen blev det många spännande jobb inom olika företag, allt från programmerare till mobil-telefon installatör, och så fick jag den ljusa idé att resa till Danmark för att lära och Animera, inte fan fick jag jobb, men jag växte upp på nytt, lärde mig att Dricka som en Danskare och sen gav jag upp att fixa jobb inom den grafiska industrin då alla kände varann och jag kom aldrig riktig in.

Så jag snodde deras kunder istället, och fick jobb inom deras kundkrets (jag knackade själv på dörrar vart dom letade efter bolag som kunde utföra grafiska uppdrag, dom blev impade av min ihärdiga insats över att dom absolut kan ha deras egen inhyrda in-house grafiker istället / slash / IT tekniker som kunde fylla ett helt jobb), och så blev det, jag blev alltså konkurrent till bolagen som inte ville hyra in mig, jävlar vilken härlig känsla det var.

Sen blev jag äldre, kring 30+ och då fick jag större och större jobb inom reklambranschen och även skolor. Det gav mig erfarenhet med allt möjligt - eftersom alla arbetsplatser upptäckte jag var en redo nörd och gillade meka med teknik var det ganska naturlig att det var mig som fick stå för nätverksutrustning och båda skolor och företags IT, och aldrig har jag behövd att skicka med referenser, ett par samtal - och jag blev anställd, men att skicka brev och CV gav mig aldrig ett enda jobb.

Sen 15+ år tröttnade jag på Danmark och köpte mig ett lite hus till småpengar i nån Skånsk håla då jag tänkte om jag inte får jobb kan jag ju bara åka över sundet igen och pendla hit och dit, det var ingen bra idé då jag hatade att pendla, men nån halvår gick det väl, tills jag fick fast jobb i Sverige. Det startade som vanlig på små skolor, fortsatte på lokala reklambolag - och då var jag i 40 års åldern, att känna mig gammal var inte på världskartan då jag är skitbra på att prata ihjäl cheferna och dom blir ofta förbryllade och gillar tanken på att prova-på och se hur det går (det handlar om att sätta sig in i företagets interess område, kärnvärderingar och först prata med dom anställda, alltså spionera lite och se hur "läget" är och vilka typer som passar in, sen anpassa sig lite efter det), ja - jag har alltid haft en liten "imposter" syndrom känsla, men man lär sig.

Sen fick jag jobb på ett stort företag när jag var 49, jobbade där i 5 år och brände ur för första gången, men jag fann omsider ut av att utbrändheten var i verkligheten avsaknad på utvecklings möjligheter, jag är inte typen som vill sitta på samma korkade position och utföra samma jobb år ut och år in och göra arbete som är för repetitivt (bra med såna folk, behövs - men det var inte jag), så brutna löften om utveckling inom ledarskap fick mig att inse att det var orsaken, och jag åter upphämtade mig ett halvår innan jag hade slutat då jag gick på en personlig "livs" resa inuti mig själv om "vad jag verkligen vill", och det hjälp mig ur utbrändheten, inte psykologer eller förståsigpåare och arbetsterapeuter.

Nu är jag kring 55+ och arbetar i flera länder med utveckling av IT, och det går riktigt bra.

Jag besökte en gång ett jobb-coach bolag i Sverige, och coachen sade hon hade aldrig upplevd en person som jag, som fick så många möjligheter när min åldersgrupp knappas får 1 intervju om månaden om dom har "tur" sade hon. När jag kikade på dom som var "arbetslediga" så frågade jag kring mig hur dom mådde, och inte minst om hur dom så på sina egna framtidsutsikter, och dom var väldig ledsna, ofta trötta och uppgivna och verkade ha väldigt liten tro på sig själv. Dom bekräftade det som artikel säger och ni har lite blandade åsikter kring "jag är för gammal, dom vill inte ha en sån som jag, dom anställer bara unga, jag är så gammal dom ställer för höga krav och betalar för lite etc." Det fanns ingen gräns för just HUR många ursäkter dom hade till att inte få jobb, och jag kände jag måste ut och andas in efter all den negativitet.

Sen försökte jag att ge jobbcoachen några synpunkter kring hur man kan hjälpa den enskilda att få ny energi och "ändra" vardagen lite så det blir lite enklare att få jobb, tänka till lite:

- När du söker jobb, sök inom det du brinner för, vad brinner du för?
- När du söker jobb, låt inte pengarna vara motivationen, desperation får dig att verka lite smått obehaglig.
- Tänk rejält igenom om du verkligen passar in i kulturen, känner du för företaget? Är det nåt som interesserar dig på riktig? Gör du detta bara för att du vill ha ett jobb? Eller vill du verkligen arbeta där?
- Besök olika företag bara på skoj, låtsa lite som du är en potentiell kund eller bara genuint nyfiken på vad företaget levererar! Sen läser du på lite om deras historik, succés och vilka potentiella utmaningar dom kommer att möta.
- Sen när du har gjord det ovan, så föreställ dig att du redan arbetar där, föreställ dig om det var DU som var ledande eller hade en viktig position med att hjälpa företaget framåt och hur DU kan hjälpa med detta, hur skulle du göra? Vilka beslut?
- Sen när du har tänkt igenom detta, så besöker du återigen företaget, pratar med högsta chefen och har en DIALOG om företaget, lyssna mycket, sen stoppar du in idéer och förslag, och lite vart du finns på deras världskarta om du var anställd.

Kom ihåg - livet är en äventyrsresa, du kan välja två vägar - du kan fokusera på lösningar och se möjligheter - eller du kan fokusera på att du inte har någon, alltså att det hela är förbi, eller är alla andra som är orsaken till att du inte lyckas - det väljer du själv.

Tänk också på att det är DIN resa och DITT äventyr. Tänk inte på att någon "Måste" anställa dig, eller att du "måste" ha ett jobb, tänk mera på - hur vill jag spendera MIN vardag?

Grejen är att det faktisk handlar om inställning till ditt eget liv. Om du väljer fokusera på hur lite möjligheter som finns, eller hur orättvis världen är, alltså peka fingrar hela tiden, så kommer det att påverka ditt psyke. Så även om du inte säger det med några ord eller i ditt CV, så avslöjar HELA ditt kroppsspråk hur du mår, hur du resonerar, hur du tänker - och du har även inte upptäckt det själv, men du ska veta att han/hon som du pratar med på företaget - är pinsamt medveten om hur du "mår", för hela ditt kroppsspråk och den person du är för tillfället skiner genom som om du var gjord av glas. Det är lite som alkisen på Systembolaget som är pratsjuk och glad med alla, informerar alla kring sig om att hen absolut inte är full, medan hens ande doftar stärksprit så hela butiken känner det, men hen är inte själv klar över "att alla ser det".

Så är det med ditt liv med. Om du väljer att vara ett offer, och du accepterar "åldersfixering" så kommer det att avspeglas på det sätt du framträder!

I mitt huvud när jag vaknar morgonen så är jag inte en dag över 20, jag är lika så nördig, datorspel, leksaker och allt jag gillar, och jag är alltid med på senaste trenderna, men om några säger "give it up grampa!" så skrattar jag högt med istället för att känna mig som en idiot - för jag vet redan jag är en totalt idiot ibland, men det är MIN resa, och varje dag väljer JAG vart jag vill vara.

Låter enkelt, fast det är inte så lätt att börja, men någonstans måste man börja, och det är ofta starten som är svårast, det att ändra sitt syn, att ändra sin personlighet. Men om du tänker på resten av ditt liv som DITT eget, och folk kan ha alla åsikter dom vill, tillslut så betyder ingens åsikter om dig nåt som helst, bara det du gör - betyder nåt for dig - och sen andra.

En av de mest fantastiska inlägg på Sweclockers jag har läst på länge, tack för den.
För övrigt kan jag relatera helt till dina beskrivna livsupplevelser samt synsätt, kanske "dela på 3" gällande prata in sig men i stort sett likt; Dock har jag fått fler jobb genom headhunting, småsnack, gamla kontakter via vänner, nya kontakter som jag "jagar" samt visat intresse för motpartens utmaningar (än mina egna) än att fått via den vanliga "CV och jobbansökan" vägen.

Brukar skämtsamt säga ålder är enbart en siffra men det ligger något i det, däremot är ens inställning till sig själv och andra (andras behov) det som klart väger mer.

Till ämnet, "ålderism" är väldigt påtagligt i vårt samhälle, både inom arbete och privat. Har alltid haft vänner eller fina konversationer med bekanta och kollegor som är från hälften av min ålder ända till min dubbla, likt som att alltid ha haft vänner från olika kulturer så har även detta bredda åldersspann enbart berikat mitt liv både privat och professionellt som kollegor/arbetspartners/konsultation.

Jag personligen hoppas på att få uppleva den dag där vi struntar helt i ålder, kön, etnicitet, foto och liknande för jobbansökningar, utan helt går efter personlighet, erfarenheter, ambitioner, intressen och kunskap; Då gärna varierat! kring detta och inte sträva efter ett allt för homogent team så gott det går, så länge man passerar minimum kraven på kunskapsnivån givetvis.

Av HappyPie

Det är kul att ta ett steg tillbaka och se över en längre period hur datoranvändandet har ändrats samt hur användandet av datorer har i sig ändrat på oss människor och våra vanor samt vardag. Från "640K räcker" (ja det är en myt jag vet) fram till idag med all AI snack, det är som sagt väldigt spännande hur många "enablers" som har tillkommit från då till idag.

Ja, trudelutt är definitivt på spåret; Att köra flera instanser av språk, bild, röst eller andra modeller kan komma tidigare än vad flesta tror, även att köra flera av dem samtidigt ihop för samverkan; Dessa kan vara flera GB i storlek vardera så jag håller med trudelutt att RAM kan verkligen vara till nytta i detta scenario, så som vid en lokal körning av LLM.

Apropå förr, det var inte alltför längesen "vanligt folk" eller dator-entusiaster varken höll på med bild och video-redigering, 3d renderingar eller streaming överhuvudtaget.
När "enablers" så som hårdvaro-accelerering (GPU rendering, GPU encoders) och flertrådade processorer kom till så öppnade det upp möjligheten för "vanliga" att hålla på med editing, rendering och sånt inklusive streaming.
"4 kärnor räcker för vanligt folk" blev snabbt en dålig meme efter att Ryzen cpu:erna släpptes (lika dåligt om inte sämre än "640K")

Går man längre bak i tiden gällande rendering, så var större renderingar förr något man gjorde på flera datorer (de var smärtsamt att sätta upp) och det fanns inga andra alternativ, såvida man inte betalade någon annan att sätta upp en renderingsfarm som man betalade för att använda; Idag har vi 32+ trådar konsument cpu:er som fungerar som "enablers" (även GPU/Multi-GPU renderingar).

Däremot i vår närtid så hade vi något liknande som vid rendering, liknande var det även med streaming; Man hade 2 burkar där den ena spelade man på och den andra skötte streamingen. Idag kör man allt i en och samma burk med hjälp av GPU Encoders som "enabler" och man får då även mycket högre kvalité idag (jämfört med gamla svagare CPU:er för realtid).

Gällande idag, samma sak ser ut att det skulle kunna ske med RAM framöver, där den ökade mängden skulle kunna öppna upp och agera som "enabler" för flera roliga användningsområden, så som ML träning och inference (körning av AI modeller).
Kanske blir en liknande historia senare där man säger "Förr körde man AI på flera datorer, andras datorer dessutom som man även fick betalade för som en prenumerationstjänst! Nu kör jag allt från samma dator hemma" (likt det man gjorde med renderingsfarmer).

Om framtiden, jag siar dessutom att i en relativ nära framtid kommer operativsystem utan en kapabel LLM inte vara på tanken. Det kommer vara helt integrerat i flera delar av operativsystemet och även köras lokalt (vi börjar ju se det med Microsoft Copilot och Office redan idag).
En av dessa funktioner skulle kunna vara att ersätta sök helt och hållet, alternativt att man låter LLM sköta sökningen "under huven" åt en. Givetvis finns andra integreringar så som att assistera vid skrivning av vanlig text och formuleringar (och omformuleringar) utav texten. (nu tog jag bara LLM exempel, finns ju som sagt andra modeller att integrera i OS:et)

Om modellerna förblir stora kommer den ökade RAM mängden definitivt behövas, för "vanligt" folk

Utöver AI så är RAM Disk är ju också ett intressant användningsområde för t.ex. kod-kompilering, men just detta kodnings-exempel utav RAM Disk räknas kanske inte som för "vanligt folk".
Så länge SSD:er med sina låga sub 100MB/s Q1 djup förblir så förblir RAM Disk intressant, synd att Intel dödade Optane.

Annan kommande teknik kring RAM som är intressant är CXL memory, med detta ska man kunna lägga mer RAM i datorn via PCIe-kort och öka systemets totala RAM relativt enkelt. Hoppas bara att den även kommer till konsumenter utöver Servermarknaden.

Av HappyPie

Det är inte alltid vad man "behöver" för RAM mängd utan ibland ska man tänka vad man "kan göra" med extra RAM.

Varit sugen på att köra RAM Disk igen, sist jag gjorde det var när jag spelade Quake 3 Arena och lade hela spelet i RAM Disk, det var en redig upplevelse gällande laddningstider! SSD gjorde det mindre nödvändigt.... ända till nyligen.

Nästa RAM Disk projekt kommer bli för UE5 och kompilering, då behöver jag minst 512GB RAM eftersom UE main-dev branch behöver minst 320GB lagring. Blir troligtvis ändå TR plattformen för mig men kul att RAM stickors densitet ökar för vanliga konsumenter, för det hjälper även för "pro-sumer" också

Ska bli spännande att se hur mycket snabbare kod kompileringar blir samt även iterationer med editorn när den är uppe och kör med både hot-reload och omstarter.