Inlägg

Inlägg som BobbyM har skrivit i forumet
Av BobbyM

Nej. Har dock använt VPN tidigare för att nå interna miljöer/resurser i IT-miljön på mitt arbete. VPN-tjänster för att nå innehåll som du inte borde nå tycker jag verkar helt ologiskt. Lite som addblocker. Om rättighetsinnehavaren inte äger rättigheten att visa innehållet där du befinner dig så är det ju bara ologiskt att låtsas som att du är någon annanstans. Om man däremot känner ett behov att vara mer anonym på internet så kan jag förstå att man använder en sådan tjänst.

Av BobbyM
Skrivet av Sambuccashake:

För 10 år sedan lanserade "Bra Förlag" årets jultidningsförsäljning där den dyraste premien var en MacBook Pro Retina 15,4" med 16 GB RAM.

Så vad jag gjorde var att själv välja ut jultidningsprylar (Strumpor, choklad, böcker och annat man kunde ge bort i julklapp) för 13.008 kr och fick en flång ny monster-Mac i utbyte. Jag tror att den listade strax över 25.000 det året...

Det låter ju nästa för bra för att vara sant. Grattis. Lite som den där dokumentären där någon köpte drycken pepsi och krävde att få ett flygplan

Av BobbyM

Mina Apple AirPods är om jag jämför med andra öronproppar ofattbart bra. Alla andra jag haft har gått sönder eller så kopplar endast ena upp sig och så får man göra om eller rent av lämna in dem på service och lagning. Det händer aldrig med mina AirPods oavsett om jag kopplar dem till min Mac eller Android-telefon. Man undrar lite om Apple på något sätt implementerat bluetooth interfacet annorlunda mot andra proppar som gör att det alltid alltid funkar.

Utöver detta så vill jag även hylla min gräsklippare-robot. Funkar makalöst bra och håller gräsmattan perfekt klippt hela tiden. Har en Husqvarna Automower 310.

Av BobbyM
Skrivet av pv2b:

TV och film är kultur, och mediabolag är kulturinstitutioner. Det finns inget motsats mellan att vara en kulturinstitution och vara vinstdrivande.

Fri (inte nödvändigtvis gratis) åtkomst till kultur är en mänsklig rättighet enligt FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter. Artikel 27:

Så ja, tillgång till strömningstjänster är faktiskt en mänsklig rättighet.

Hur man ska få ihop punkt 1 och 2 finns det många sätt att göra på, det systemet vi har idag beaktar tyvärr bara intressena av dem som styr över kulturen i fråga.

Jag håller med om att det förmodligen inte vore särskilt bra att försöka ha olika priser beroende på betalningsnivå, det är därför jag är inne på ett system där de som har råd sponsrar det de vill se, och de som inte betalar får helt enkelt nöja sig med det andra valt att sponsra eller skapa. Ganska exakt som mänsklig kultur har fungerat i lång tid innan teknik innebar att man kunde kopiera fritt.

Jag är rätt säker på att streamingbolagens armé av advokater hade krossat dig om du gått till domstol och menat att vad de producerar(oavsett om du eller jag kallar det kultur) är en mänsklig rättighet. Om du mot förmodan hade fått rätt kan vi nog säga hej då till 95% av all kultur som produceras idag.

Det är inte svårare än att de som producerar innehåll vill ha betalt. Och du som konsument måste betala det priset som de sätter. Annars avstår man.

Av BobbyM

Det är korrekt uppfattat. Streamingbolagen är vinstdrivna företag och frågar du mig så erbjuder de underhållning och tidsfördriv. De bidrar inte till kulturspridande på något sätt. Att ha någon sorts prissättning som bygger på betalningsförmåga ser jag inte heller något av när det kommer till andra branscher. Tillgång till streamingtjänster är ingen mänsklig rättighet och om man mot förmodan skulle få för sig att erbjuda ett lägre pris för de som inte har råd så kan man utgå ifrån att detta skulle missbrukas rejält av de som faktiskt har råd. Det enkla sättet att anpassa på är att om man är rik prenumererar man på fler tjänster samtidigt och är man inte lika rik så har man färre.

Av BobbyM
Skrivet av pv2b:

När det bara fanns ett fåtal strömningstjänster och de var billiga så slutade många piratkopiera för att strömma istället. Det bevisar ju att konceptet fungerar - erbjud tjänster folk vill ha så minskar piratkopiering. Börja ta för mycket betalt, ha för dåligt utbud, eller inför jobbiga begränsningar, då slutar folk.

Tittar man på musik är det väldigt så som sitter och kopierar MP3-filer fram och tillbaka numera. Det är för att de musiktjänster som finns är hysfat heltäckande.

När mediabolagen tar mer och mer betalt för tjänsterna, och det blir fler och fler för att se vad man vill se, då tippar balansen över, och många väljer att återgå till piratkopiering eller tjänstedelning istället.

Om jag tycker att priset är för högt och utbudet är dåligt så kan man väl välja att avstå från tjänsten? Jag har exempelvis inte Sky Showtime just nu. Jag kan hålla med om att det finns allt för många tjänster för film/serier men det löser man ju genom att nästan ingen har uppsägningstid. Så i 3-6 månader har jag HBO och sedan byter jag till Netflix i några månader.

Poängen är hur som helst att om jag inte betalar så kan jag omöjligen förvänta mig att få ta del av det dom producerar. Då får jag helt enkelt avstå om jag tycker det är för dyrt. Annars slutar det med att vi som betalar får betala ännu mer eller att tjänsterna läggs ner.

Av BobbyM

När piratkopieringen var vanlig så snackade många om att om det bara fanns en bra tjänst istället så skulle man betala för sig. Nu finns det en massa bra tjänster men då vill man helt plötsligt dela på betalning. Det är ju rätt enkelt, Disney behöver få betalt om du tar del av deras innehåll. Det är Disney som avgör hur du kan ta del av innehållet och priset på detta. Så om du i något läge tar del av deras innehåll utan att betala det priset som de har bestämt så gör man fel. Om det är stöld, kopiering osv är enligt mig en helt annan fråga som spelar mindre roll.

Av BobbyM

Fin dator....men synd att Apple numera glömmer bort att de behöver en billigare entry level produkt. Jag minns när man kunde få en Air för 9 999 sek. Jag hade dessutom hoppats på återkomsten av den kilformade MacBook Air. Var ju lite av grejen för att välja Air. Hela det här med att den presenterades i ett kuvert. MacBook Pro har jag idag fast en Intel från 2020. Den ser fortfarande bättre ut än alla de nya MacBook Pro med M-processor som blivit klart tjockare. Jag kan inte se att något av detta hade accepterats av Steve Jobs.

Av BobbyM

Jag tycker att 15 timmar inte är så dumt och dessutom lagom mycket för att förlagen skall gilla det. Jag mixar mitt lyssnande mellan musik, poddar och ljudböcker och om man fick spara sina timmar till nästa månad så är jag rätt säker på att jag aldrig skulle ta slut på mina ljudbokstimmar.

Om ni tar slut på 15 timmars ljudbokslyssnande på några dagar är jag rätt övertygad om att ni inte är en lönsam ljudbokskund och då lämnar nog mer än gärna Spotify över er till någon annan. Kan tipsa om att lyssna på förlagspodden om ni vill förstå lite mer om hur förlagen tänker och lönsamhet runt ljudbokslyssnande.

Av BobbyM

Jag tycker det är svårt att förmå andra att dra ner på sociala medier och att scrolla på mobilen då jag själv inte är beroende och lätt kan skippa sådant en längre tid. Det blir nästan som ett personangrepp när man påpekar att någon annan bör dra ner på det. Att bygga sin digitala profil blir lite som när jag själv väljer att träna och det är sällan någon kritiserar mig för att jag vill gå till gymmet eller ta en löprunda.

Kanske trots allt ligger något värde i att vara aktiv på sociala medier och bygga sig en närvaro och digitala identitet där.

Av BobbyM

Av ren nyfikenhet. Vem och varför laddar man ner musik från Youtube för privat bruk? Vi har utmärkt mobilnät och fiberuppkoppling nästa överallt och till och med roaming-priset är ju bortplockat när man åker utomlands. Man hittar typ all musik på antingen Spotify eller Youtube Music. Varför skulle jag någonsin vilja ladda ner?

Av BobbyM

Efter att ha utbildat mig till systemvetare 97-99 så inledde jag min karriär på ett större klassiskt konsult-bolag mitt i "bubblan". På hösten år 2000 åker vi på konferens och jag minns tydligt att vi under workshops kom fram till att vi ville vara mer som Icon och Framfab. Dvs istället för att sälja resurskonsulter till stora bolag så skulle vi ta hela webb-projekt så som de nya konsultbolagen...... 1 år senare har bubblan spruckit och vi har konferens igen då fanns det inget heligare än att sälja resurser till Ericsson och AstraZeneca

Sammanfattningsvis skulle jag säga att ingen gjorde något fel på den tiden. Varken beställare eller vi som levererade. Man visst bara inte hur värdefullt eller meningslöst det skulle vara att finnas på internet. Själv tror jag att flera satsningar som gjordes på den tiden faktiskt är embryos till succéer idag. Ex Spotify och Klarna. Samma sak med hem-pc reformen som även det säkerligen bidragit till att vi har en stark medelålders IT-generation.

Av BobbyM

Det är när nyheter som denna dyker upp som mitt hopp om att Apple's dominans är på väg att försvinna och ersättas med ett nytt bolag som verkligen står för innovation. Majoriteten av de som använder macar vet inte vilken skärmteknik de har och bryr sig inte heller.

Av BobbyM

Alla har rätt till en åsikt. Och min är att en Intel MacBook Pro från 2020 som jag har eller en kilformad (perfekt för projektledare) Air för runt 10-13tkr var bra produkter för vettigt pris. Visst man får köra med dongel om man skall ha usb-a och hdmi men det är ett mindre problem som jag ser det och många tillbehör så som projektorer, mickar osv har gradvis gått över till usb-c så då behövs den inte alls. Min gissning är att Apple jobbar på att återigen trycka ner formfaktorn och så gör man som man gjorde med magsafe. Dvs, först en försämring eller att man tar bort något för att sedan återintroducera det som en "ny" feature. Det finns ju inget bolag som är bättre på att göra minimala ändringar och sedan presentera det som revolutionerande nyheter. Ett annat exempel är när man gick från 20 pin kontakt på iPhone till 8. En sådan ändring hade inget annat företag kunnat presentera som en feature eller nyhet. Det är bara evolution som ingår i teknikutvecklingen.

Men jag tar med mig att ändringen i formfaktorn, i varje fall här på swec, snarare har uppfattats som positiv än negativ. Och det är givetvis fritt fram för alla att tycka olika.

Av BobbyM
Skrivet av Toss3:

Kan väl välja en Air om du vill ha nåt ”slimmare”? En Air 14 tum är ju på alla sätt bättre än intel-varianterna. Pro ska ju vara för jobb och då ser jag hellre att de har utrymme för ordentlig kylning + batteri.

Precis. Jag får alltså en Air 2023 som ser ut som min Pro 2020 och den kil-formade Air-modellen försvann. Personligen fattar jag inte att Apple inte fått mer skit för deras fula M-modeller. Är nog bara Apple som kommer undan med något sådant och jag gissar att Steve Jobs aldrig hade godkänt den formfaktorn om han hade levt idag. Men men, bolag kommer och går och kanske är det dags för ett nytt "Apple" att ta över tronen som den som investerar i vacker hårdvara.

Av BobbyM

Apple borde titta tillbaka på sina intel-modeller, ex MacBook Pro 13 tum från 2020 som jag har, och inse att den är slimmare och snyggare än alla M-datorer de släppt efter den. Jag lider varje gång en nyanställd får en ny MacBook Pro med M-platformen och den ser tjockare och äldre ut än min dator som över tre år senare funkar helt okej(med Intel CPU). De flesta (som inte är gamers eller konstnärer) behöver inte all den här kraften som nu släpps i M3. Vad hände egentligen med det där med hårdvara-design och den klassiska scenen när Jobs plockar upp en Air ur ett kuvert?

Av BobbyM

Intressant. De sänker priset på att reparera telefoner som ingen har råd att köpa. Jag vet att det delvis är vår svaga krona men ändå. När mobiler spräckte 10tkr gränsen så släppte jag de modellerna. De existerar inte i min värld. Helt sjukt.

Av BobbyM

Är längre Samsung One-connect kabel sämre?

Jag har köpt en Samsung Neo Qled QN900B Tv och där ingår en knappt 2,5 m lång One-connect sladd. Jag har förberett för att dra denna i väggen upp till boxen till ovanvåningen men inser att det kommer troligtvis bli lite tight om jag vill lyfta av TV'n från väggen när sladden sitter i. Därav funderar jag på att köpa en som är 5 m. Finns det någon risk att denna, längre, sladd försämrar bilkvalitén då allt är inklämt i denna sladd och nu typ skall färdas dubbelt så långt i själva sladden? Jag är också intresserad av om det finns olika varianter på One-connect sladd då jag sedan många år tillbaka har en annan Tv, med en annan box och en helt annan One-connect sladd som är betydligt tunnare men där även själva kontakterna är helt annorlunda mot den jag köpte nu.

Av BobbyM

ok. Hittade, men har inte testat följande funktion. Men det kan kanske vara en idé.

https://www.samsung.com/uk/support/tv-audio-video/how-do-i-ru...

Man blir ju lite extra fundersam när Samsung prissänker en Tv från ca 60 000kr till 25 000 kr och det handlar om en model från förra året. Kan det då handla om de sista exemplaren som ev gåt i retur från tidigare kunder som de nu försöker få ut? Om inte så har jag nog gjort årets bästa affär

Av BobbyM

Att testa sin nya TV?

Jag har precis inhandlat en Samsung QN900B och kommer ha den i vårt renoverade vardagsrum när det blir klart om 1-2 månader men tänkte att det var smart att packa upp och testa den redan nu om det nu skulle vara något fel på den eller om jag inte är nöjd.

Så nu undrar jag hur man bäst testar sin TV/Samsung-TV? Det uppenbara är att köra några tjänster där man vet att man har ett 4k abonnemang så som Netflix, Disney+, Viaplay och Youtube. Detta har jag redan gjort och pillat en del på inställningarna men nu har jag ramlat dit i det lite farliga hålet att jag börjar titta på små detaljer och är då lite osäker på om det är tjänsten, innehållet, TV'n eller inställningarna som inte känns helt 100. Så därav tänkte jag att det kanske fanns tjänster och innehåll som man kan köra som grundtest?

Har ni något som ni alltid gör för att testa era nya TV's som jag bör köra för att säkerställa att jag har ett fullt fungerande exemplar och finns det svagheter i en så pass dyr TV som jag helt enkelt bara skall lära mig leva med?