Inlägg

Inlägg som Alotiat har skrivit i forumet
Av Alotiat

Har en gammal Asus Xonar Essence STU som samlar damm, hur ser ni på den? Kan man få något om man lägger ut den på marknaden eller är den inte värd något? Har inte följt ljudutvecklingen för DAC de senaste åren

Av Alotiat

Funderar på att köpa ett 3080 TI men är lite osäker på tillverkare och pris. Måste inte ha det absolut bäst. Men vilka märken skulle ni undvika? Och vilket pris är för högt i dagens marknad?

Från vad jag snappat upp från tråden så är det: ASUS, Gigabyte och MSI som är kända och bra. Allt under 16 000 kr är OK i dagens marknad.

Av Alotiat
Skrivet av Savage_Gray:

Nej då.
Jag klarar inte av att sälja när värdet har gått ner med 70%. Att sälja innebär att acceptera förlusten.
Att inte sälja innebär en stor rost att torska allt men även hopp om återhämtning.
Just nu ligger jag ca 250 tusen back.
Kanske livets tyngsta lärdom.

Till alla er som köpt GME, AMC, och så vidare:
Kom ihåg att det är en meme-aktie ni handlat. Lätt att dras med i hypen. D.v.s. den kommer inte att "återhämta sig". Folk dumpar den och går vidare. Det var kul en vecka eller två sedan blev det tråkigt. Det är inte en långsiktig Apple-aktie direkt. Såklart finns chansen att de kortat aktien för mycket och det går att tjäna en fin hacka. Men det är ingen som vet om det verkligen kommer att hända. Man vet heller inte när det kommer att hända.

Något man kan tänka på är vad Mark Cuban sa till alla som handlat aktien igår: Om du har råd att lägga ut pengar att investera OCH du tror långsiktigt på företag, så kan du hålla i aktierna väldigt länge. (läs: dra er ur eller håll i aktierna i flera år)

Edit: Bör nog inte ge finansiella råd till folk på nätet så jag skrev om inlägget.
Edit2: Verkar redan finnas en tråd om just detta länkat från inlägget ovan. Vill ändå belysa problematiken med att gå in i dessa typer av aktier för övriga investerare. Och framförallt ni som är unga och nya.

Av Alotiat
Skrivet av Savage_Gray:

Ja, men 120% av alla tillgängliga aktier är fortfarande bankade. Idag har hedgefonderna förlorat 7.8 bil usd.
Jag köpte för 150tkr på 380 usd och 150tkr på 330 usd. Lite tålamod så kommer detta att dubleras minst.

Shorten har minskat från 57 mil aktier till 52 mil aktier. Alltså är Shorten fortfarande mer än 100% av det som finns tillgängligt för handeln.

Vad innebär att mer än 100% av aktierna är kortade? Betyder det att de är tvungna att köpa upp alla aktier som läggs ut på marknaden oavsett pris, även dina?

Av Alotiat
Skrivet av Lodisen:

Gamestop redan uppe i $300 premarket.

Hur fungerar premarket/postmarket? Går det ens att köpa och sälja då?

Av Alotiat
Skrivet av pine-orange:

Det är mycket Sverige och mycket teknik. Många teknikaktier har skyhöga värderingar dessutom.

Han/Hon skriver att investeringar kommer göras i +30-års tid. Historisk data, vilket är det enda underlag vi har att gå efter, visar att index för Sverige och svenska investmentbolag har alltid gett god avkastning om man jämför med vilket annat globalt index i världen. Nu är historien inte garanti för framtida avkastning, men det är en fingervisning av vad man kan förvänta sig.

Angående att många teknikaktier har skyhög värdering: Det är inget farligt med skyhög värdering. Däremot är en skyhög värdering utan vidare robust ekonomiskt underlag inte så bra. Jag tror att Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Netflix, Google och även mindre teknikbolag har goda utsikter de kommande 30 åren. Nu när AI är på gång. Att tekniksektorn skulle haverera har jag väldigt svårt att se. Människan är lat. Teknik ger lata lösningar på problem. Därför omfamnar människan teknik. Det har vi gjort sedan vi uppfann elden. Så en näve teknikfonder är nog inga problem

Av Alotiat
Skrivet av sebbeharry:

Kul att läsa lite om något man inte har speciellt mycket koll på!
Det här året har jag lovat att börja spara till äldre dagar och inte bara leva i nuet som jag lätt gör. Jag har öppnat ISK hos Avanza och har startat månadssparande på 3500kr som fördelas över dessa aktiefonder. Tanken är 30+ år dvs ha någon form av vettigt sparande med avkastning tills jag är runt 60 år.

https://forumbilder.com/images/2021/01/02/manadssparande.jpg

Detta är alltså vad jag kommit fram till efter att kolla runt lite på andra portföljer men också valt lite mer mot teknik. Några synpunkter? För lite pengar i månaden? tips på alternativ?

Tack!

Om man slår ihop några överlappande fonder så har du alltså:
40% Globalt
25% Sverige
35% Teknik (globalt)

Ser väldigt bra ut.

Av Alotiat

Nvidia uppdaterar DLSS tillsammans med drivrutinerna. Uppdateringen verkar ske 1-2 gånger per år. Se Wikipedia DLSS

Citat:

In April 2020, Nvidia advertised and shipped with driver version 445.75 an improved version of DLSS named DLSS 2.0, which was available for a few existing games including Control and Wolfenstein: Youngblood, and would be available later for upcoming games. This time Nvidia said that it used the Tensor Cores again, and that the AI did not need to be trained specifically on each game.[2][8]

A side effect of DLSS 2.0 is that it seems not to work very well with anti-aliasing techniques such as MSAA or TSAA, the performance being very negatively impacted if these techniques are enabled on top of DLSS.[9]

As of April 2020, DLSS 2.0 must still be included on a per-game basis by the game developers.

  1. DLSS 1.0 February 2019 First version, using AI and specifically trained for some specific games, including Battlefield V and Metro Exodus

  2. DLSS 2.0 (first iteration) August 2019 First 2.0 version, also referenced as version 1.9, using an approximated AI of the in-progress version 2.0 running on the CUDA shader cores and specifically adapted for Control

  3. DLSS 2.0 (second iteration) April 2020 Second 2.0 version, using Tensor Cores again and trained generically

Av Alotiat
Skrivet av zarkov:

Hur skall historik kunna visa att någon kommer att göra ett bra jobb i framtiden? Bra historik visar ju bara att de gjort ett bra jobb tidigare.

Fredrik Skoglund förvaltade tidigare LF Småbolag Sverige så det är rätt lätt att kolla upp hans track record. Huruvida han kommer göra ett bra jobb framöver återstår att se.

Visserligen sant, man pratar sällan i termer av visa/bevisa eller garanti. Däremot ger det en fingervisning på hur kompetent förvaltaren är. Exempelvis: En förvaltare som har drivit en fond bra i 8 års tid kommer sannolikt att vara bättre, d.v.s. göra ett bättre jobb i framtiden, än en förvaltare som gjort bra ifrån sig i endast 1 år av 8.

Personligen så tycker jag att avgiften är lite för hög för att motivera avkastningens potential och dess riskspridning. För att avgiften ska vara rimlig så skulle jag i sådana fall vilja se att liknande portfölj/index har avkastat mycket högre. Ånyo, historik är ingen garanti för framtida avkastning, men det ger ett hum om hur vad man kan förvänta sig.

Av Alotiat

5% vilket är ungefär lika ljust som rummet. Egentligen är det något svagare än rummet men eftersom jag sitter länge framför datorn och så kan det vara bekvämt för ögonen.

Av Alotiat

Någon som minns hur dyrt DDR4 var när det kom ut? Hur många år tog det innan det blev bra priser på marknaden?

Av Alotiat

Så detta är en del av anledningen till att Nvidia/AMD har helt dumpat mellan-segmentet, man tjänar helt enkelt mycket mer på att sälja 3080/6800XT till krypto för höga priser. Som någon i den här trådan sa så är det en no-brainer att köpa RTX 3080 till krypto. Då är det inte konstigt att kortet kostar 8000-10 000 kronor istället för 4000-5000 kronor som det var förr i tiden.

Vi är inte målgruppen längre, helt enkelt.

Av Alotiat
Skrivet av RCA56:

Bör fungera.
Vill du vara helt säker så kan du kolla i moderkortets manual i memory QVL vilka minnen som är testade och bekräftat stöds av moderkortet.

Om du skaffar de där minnena så bör du prova att överklocka för bättre prestanda, testa timings som står här https://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/arbeit...

Tack för tipset. Har kollat QVL nu. Det står att moderkortet ska stödja CMK64GX4M2C3200C16 och de jag köpte är CMK64GX4M2E3200C16. Minnena är identiska förutom timings där listad i QVL har 16-18-18-36 och de jag har köpt har 16-20-20-38. Kommer datorn krascha vid uppstart?

@TotalF du skrämde upp mig med fläkt-problemet så jag avbröt ordern på ett x570 och har redan köpt ett B550. Hursomhelst var det bra att du redde ut det till sist. Kommer nog ändå köra på mitt B550 för nu har jag lärt mig att x570 kan ge problem om man inte är försiktig

Av Alotiat

På tal om minnen: Funderar på att köpa nya minnen till Ryzen 5900X som anländer senare, men är osäker på om de kommer att passa. Vet ni om B550 moderkort passar till dessa minnen Corsair Vengeance LPX 3200 MHz CL16? Det står på sidan att de endast passar till B400-serien och x570, stämmer det verkligen? Och kommer de att funka tillsammans med min CPU? Är nämligen sugen på ett B550.

Av Alotiat
Skrivet av Jaxione:

Finns här på Black week, var ingen monstersänkning dock

https://www.komplett.se/product/1164355/datorutrustning/dator...

Lånar tråden lite angående detta moderkort om det är OK. Kan tänka mig att köpa detta moderkort nu idag. Men ni som är insatta vet ni om det kommer att funka med dessa minnen Corsair LPX 3200 MHz ? Jag har en Ryzen 5900X liggandes, hur vet man om dessa minnen passa CPU + moderkort? För det står på Webhallens sida att dessa minnen ska passa till x570 kort men inte till vilken CPU.

Av Alotiat
Skrivet av Samlooh:

1) Använd komponentkollen för att se vart det är billigast.
2) Vänta till Black Friday. Iochmed att du vill ha en 5900X blir du ju tvungen att vänta oavsett eftersom det är dålig tillgång på dem just nu.

Ja det är nog bäst att göra så. Avvaktar och ser om det dyker upp något även om jag inte har stora förhoppningar på årets rea.

Skrivet av Nygards:

Du kan få ner priset ganska mycket genom att beställa från andra butiker:
https://komponentkoll.se/bild/oWDSs.png

Där ser man. Det var ju ganska stor skillnad. Tackar

Skrivet av firstofmay:

Köp SSD på tyska Amazon så slipper du copyswedes avgifter, kan bli ganska mycket billigare beroende på modell.

Tack för tipset. Ser redan nu att vissa diskar på den tyska Amazon är 100-300 kronor billigare inklusive frakt. Ska följa upp detta under rean.

Av Alotiat

@Mega-Dark Tack för tipset. Blir att köpa en 2 TB disk istället med två partioner. Är nog billigare. Får se om jag hittar något bra på rean.

Vet ni om dessa Corsair Vengeance 3200 MHz CL16 är bra minnen? Ska kolla upp om dessa finns på ebay.

Av Alotiat

Bygge 17k behöver hjälp - hur få in 128 GB ram?

Ska införskaffa ny dator men behöver komma ned i pris. Budget ligger på 17 000 kr. Har redan grafikkort, chassi och kylare. Ska använda datorn främst till arbete/produktivitet och måste därför ha 128 GB RAM samt 2 diskar med 1 TB vardera. I övrigt finns inga andra krav.

Nu plockade jag ett moderkort och diskar jag hört gott om (B550 borde räcka, sen tycker jag 860 EVO är extremt dyr...). Plockade även de billigaste Corsair 128 GB stickor jag kunde hitta.

  • Frågan är hur jag kommer undan med billigare komponenter. Ligger just nu på 18 000 kr och vill komma ned till 17 000 kr. Vad tycker ni om moderkortet och stickorna? Går det att komma undan billigare eller finns det andra som är bättre för samma pris?

https://www.inet.se/kundvagn/bild/14416368

Av Alotiat
Skrivet av KiHu:

Inet.

Pengarna drogs 15:02
Bekräftelsemail 15:13

Plats 280+

skjut mig.

Skrivet av Onkel1:

Pengarna drogs 15:02, bekräftelsemail 15:27, plats 126 https://i.imgur.com/lus3hWV.jpg

Jag har plats 548. När tror ni att plats 100-300 får sina och 500-600 får sina?

Av Alotiat

Är ute efter en billig kylare till R9 3900X. Hur billigt kan jag komma undan? Budget ligger på ca 400 kr. Kollar på

https://www.inet.se/produkt/5323104/be-quiet-pure-rock-2

eller kommer den att säcka ihop?