Inlägg

Inlägg som ronnylov har skrivit i forumet
Av ronnylov
Skrivet av ronnylov:

Behövs det om man har AMD microcode installerat på Linux? Det har alltid varit krångligt att hitta bios version som funkar bra med iommu på mitt moderkort så jag vill helst inte byta version.

Nu såg jag att nya bioset hade kommit till mitt moderkort 2024-03-22, Gigabyte GA-AX370-Gaming K5 (rev. 1.x) bios version F52. Uppdaterade efter att kopplat skärm, mus och tangentbord till servern som det sitter i. Och trevligt nog så var det inte heller några problem med iommu-grupperna så det var ju trevligt att få ett fräsch bios som också fungerar :-). Jag hade ett bios från 2019 så det var på tiden. Jag får väl se om det uppstår några andra problem men den bootade upp fint och allt verkar fungera så här långt.

Edit: Jaha jag har visst fått stöd för 5000-serien CPUer också med det här bioset. Kör med en 3800X men känner väl inte jag har för dålig prestanda men kan ju vara bra att veta om man skulle få tag på någon begagnad billig CPU-uppgradering i framtiden.

Av ronnylov
Skrivet av LeVvE:

Jag behövde bara stänga av den här: https://imgur.com/yV3ZQw1

He he, ja det är inte alltid så lätt att hitta inställningarna och vad de gör.

Av ronnylov
Skrivet av Xverminator:

Jag tycker Win 11 har börjat bli hyfsat bra efter lite custum inställningar vs Win 10.

Dock tycker jag Microsoft borde lägga mer tid på att optimera OS än bara ösa på med nya saker varje uppdatering.

Sen borde de vara mer lyhörda och konsekventa med att behålla saker mellan varje os än att kasta om alla menyer så knappt de erfarna användarna hittar rätt.

Även att underlätta individuell anpassning istället för att man ska behöva gå in i regeditorn eller få sin tredjepartsanpassning blockerad av microsoft (som det stod på nyheterna här). Som när jag ville installera Windows 11 med lokalt konto. Efter en del googlande hittade jag att med Windows 11 Pro så kan man välja "domänanslut istället" när den under installationen föreslår att man ska skapa microsoft-konto.Men på Windows 11 Home är det klurigare, typ att man ska modda installationsmediet med Rufus.

Edit: Eller så har jag bara svårt att hitta anpassningarna, se inlägg nedan.

Av ronnylov

Det går att inaktivera webbsökning i sökfältet på windows 11.
Se avsnitt 4.2 i denna guide : https://sysguides.com/install-a-windows-11-virtual-machine-on...

"Enter regedit into the search box and press [Enter] to launch the Registry Editor.
Browse to: Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows.
Right-click the Windows key, select New, and then select the Key option. Enter Explorer as the key name and press [Enter].
Now, right-click on the newly created Explorer key, select New, and then the DWORD (32-bit) Value option. Name the DWORD DisableSearchBoxSuggestions and press [Enter].
Double-click the newly created DWORD DisableSearchBoxSuggestions and change its value from 0 to 1."

Då slipper man få upp en massa annat än programmet man söker efter.

Av ronnylov
Skrivet av Baxtex:

Går väl utmärkt att blockera på nätverksnivå.

Har man en stor organisation som är windowsbaserad så bytar man inte över en natt till linux. All personal ska utbildas och helpdesk utökas med flertalet linuxkunniga. Otaliga program och drivrutiner som inte fungerar osv osv. Körde ubuntu som desktop på ett ställe men det var hopplöst hur mycket strul det var med nätverk, proxies osv och helpdesk fick man ingen större hjälp av.

Jag kör gärna Linux använder WSL dagligen på jobbet och olika distar på våra servrar. Men vi har massa mjukvara som enbart funkar på Windows i dagsläget och det är vad jobbets klienter kör på. Desktop linux är ju vad det är.

Ja Windows funkar till det vi gör på jobbet så det finns väl ingen anledning att byta där. Där vill de låsa in användarna att alla helst ska köra samma datormodell, samma programvaror och så vidare för att minska supportbehoven. De köper gärna in program där de kan hänvisa supporten vidare till leverantören så allt ska vara definierat så man vet vad man får. Jag kan förstå detta tänk. Och det är väl där Chrome vill komma in på ett hörn. Vi säljer denna produkt med extra skydd, det kan det vara värt att betala för.

Är väl lite därför jag kör något annat hemma. Att själv få bestämma över min dator
Jag har heller ingen kritisk verksamhet hemma som gör att jag förlorar massa pengar om något skulle skita sig.

Edit: Och allt mer blir webbapplikationer så det blir allt viktigare att just webbläsaren funkar som den ska.

Av ronnylov
Skrivet av Baxtex:

Lycka till att få Aneta 55 år gammal att börja använda något annat...

Tur att jag är 56 år och inte heter Aneta och därför inte har några problem med alternativen
Jag kör med Firefox på Arch Linux hemma men märker ingen större skillnad med Firefox på windows på jobbet.
Så det handlar nog mer om val av webbläsare. Finns ju diverse plugins men det kan vara svårt att veta vilka man
ska lita på. Jag har Privacy Badger och det verkar filtera bort en del trackers.

Men handlar också om hur man använder webben. Att ta hjälp av öppna AI för att lösa företagshemliga projekt är nog inte jättesmart. Vet inte hur webbläsaren ska skydda mot felaktig användning? Blocka öppna AI kanse.

Av ronnylov

Bra kompabilitet med moderkortet och pålitlig funktion.

Av ronnylov
Skrivet av Pitr-:

Ja ska man få flyt på grafiken i en virtualiserad miljö så behöver man helt klart hjälp av GPU-kretsar, CPU enbart drar både onödigt mycket ström och gör ett dåligt jobb.

Men då kommer vi dagens problematik med bristande stöd för vGPU-segmentering utan dyra prenumerationskostnader såsom med Nvidia-kretsar. Det vi väntar på är att Intel ska öppna upp för vGPU på Intel A770-korten, så som på Intel Datacenter Flex GPU-korten. Med lite tur kanske det leder till att övriga aktörer lyfter på licenskraven om det blir de factor standard. Om du inte redan har kollat in Wendells på Level1 där han snackar om detta så kan jag tipsa om att kolla in klippet på länken nedan.

https://www.youtube.com/watch?v=tLK_i-TQ3kQ

Ja det är en intressant teknologi men än så länge på experimentstadiet verkar det på konsumenthårdvara. Även för integrerad grafik i CPUn om man kan dela på prestandan mellan host och vm och/eller mellan olika vm.

https://www.michaelstinkerings.org/gpu-virtualization-with-in...

Av ronnylov

Beror på behovet. Oftast blir det "normalstora" så att man kan anpassa det lite under datorns livstid.Är enklare att kyla, ploppa i instickskort och diskar eller vad man nu vill ha. Men har provat alla olika alternativ under årens lopp.

Av ronnylov
Skrivet av Lacke67:

En intressant fråga kring Windows i VM är antivirus. Det är ju inte trivialt att köra det stabilt i VM. Hur gör du med det?

Jag funderar på "kärnisolering" i windows på VM. Har sett att det försämrar prestandan rejält. Så pass att jag stängt av det för att få en bättre upplevelse. För stabiliteten har jag avinstallerat hyper-v helt j windows på VM, alltså nästlad virtualisering vilket innebär att kärnisolering och wsl2 funkar inte att köra. Går att få det stabilt med sämre prestanda men känns som en för stor uppoffring. Men ger ju ökad risk för virus.

Nu kör jag inte gpu passthrough men då renderas skrivbord med CPU istället och det kanske gör saken än värre. Jag kör med spice och libvirt på linux host.

Har väl fått så pass att youtube i fönster funkar men helskärm laggar, åtminstone med min 4K skärm i helskärm.

En test är att köra speedtest.net i webbläsaren på gästen i fullskärm. Får man samma hastighet och ser siffrorna fladdra lika laggfritt som på hosten eller inte? Där kan jag märka skillnad med eller utan kärnisolering i gästen.

Edit. Har inte testat med RDP

Av ronnylov
Skrivet av sleepyoh:

Debian har äldre paket, den sårbara versionen finns/fanns bara i Debians test versioner. Arch "verkar" inte påverkas dels pågrund av att dom inte patchar openssh till att länkas mot liblzma, och bakdörren så vitt jag förstår checkar om det är debian/rpm paket som byggs, och används bara då.

Du kan vara ganska lugn.

Stämmer det du skriver om att det inte verkar gå att använda bakdörren på Arch, men de rekommenderar ändå uppdatering utifallatt.
https://archlinux.org/news/the-xz-package-has-been-backdoored...

Av ronnylov

Såg notisen om detta häromdagen att man behövde installera uppdateringar på Arch Linux för att fixa detta så jag har gjort det. Var fundersam varför det inte kom någon sådan uppdatering i debian men jag kör stable version på min laptop så det behövs tydligen inte. Men på Arch hade jag en drabbad version så där behövdes det.

Av ronnylov

De får väl skapa en AI som klurar ut hur man tar sig runt filtren och sedan införa filter som använder den informationen. AIn kommer lära sig när den förstår att människorna inte vill ha fakta att endast spotta ur sig vilseledande rappakalja för att undvika att råka säga förbjudna sanningar. Precis som vilken nyhetsmedia som helst.

Av ronnylov

https://i.ibb.co/sKB3x6m/Texelberget.jpg

Utsikt från Hallands näst högsta berg Texelberget. Det är inte ända uppe på toppen av berget för där var det mera träd i vägen. Tog tre stycken bilder med min Panasonic G9 som sedan sammanfogats i programmet hugin för att få panorama. Besöket där gjordes en halvmulen dag i Februari.

Av ronnylov

Har lämnat X men det berodde inte på Musk. Var mer att det tog för mycket av min tid.

Av ronnylov

Jag har inget STEAM-konto.
(Det alternativet saknades)

Av ronnylov

Har en privat mobil och jobbmobil. Jobbmobilen och jobbdatorn lämnas kvar på jobbet efter avslutad arbetsdag. Jag jobbar inte när jag är ledig och känner inget behov av att vara anträffbar.

Av ronnylov

Jag kör restic för backup av min server.
https://restic.net/

För backupper från andra datorer till servern använder jag rsync.
Nu sitter jag inte hemma så jag kan kolla exakt hur jag gjort men jag använder en textfil med regler vad som ska inkluderas och exkluderas av rsync.
https://wiki.archlinux.org/title/rsync#Advanced_usage_of_filt...

Av ronnylov

#Rabbel #20240319
30/33 ord, 55 poäng
https://rabbel.se

Av ronnylov
Skrivet av serafim:

Jag retar mig på alla bilförare som gång efter annan kidnappar den här tråden för att diskutera hur usla alla (andra) bilförare är.

Skapa er egen tråd.

Ni kan kalla den "Vi bilförare" med undertiteln "Alla trafikanter som är sämre i trafiken än jag själv!"

Jag skulle vilja gnälla på de som gnäller på hur jag gnäller.