Inlägg

Inlägg som motvikt har skrivit i forumet
Av motvikt

Tack alla som har svarat i tråden hittills, trots förvirringen med momsen. 160k som budgeten var är förmodligen exklusive moms ja, det var innan min tid som detta kommunicerades.

Så sammantfattningsvis:
Runt 200k inklusive moms var sagt från början
300k inklusive moms blev det i slutändan.

Det verkar dock inte som att någon reagerade särskilt starkt över de faktiska utgiftsposterna jag hade listat. Så det kanske är hyfsat rimligt ändå (även om jag inte förstår vad "längsgående skydd" är). Detta måste vägas mot tiden och kostnaden det tar att bestrida detta med hjälp av en jurist. Känns bara jävligt surt att få en sån här stor räkning rakt upp och ner utan att kunna påverka den. Men lärdomen är nog att tydligt avtala kostnader innan jobb görs och inte lita på en entrepenör som får det att låta som att detta var taket och inte golvet av kostnader...

Av motvikt
Skrivet av BasseBaba:

Då måste det ju blivit något missförstånd.
Fakturan är på 300k. Nån tidigare i tråden räknade ut att det du listat var 184k. Resten är "sådant som ser rimligt ut" = 300-184=116k.

För att då nå ett mål på 150k, så finns det ju bara 34k över efter att dom 116k som anses rimligt är avdraget.

Mao så känns det ju helt orimligt att man skulle fått 115h jobb, grävning och asfaltering för 34k?

Nu bara gissar jag (baserat på mina egna erfarenheter av att ha upphandlat gräv&byggentreprenader), men kan det inte ha varit så att dom menade att jobbet skulle kosta 160k _exklusive_ det som såg rimligt ut (material & tillstånd=? Då ligger dom ju relativt nära på 184k.

Hejsan,

Insåg att jag förvirrat er onödigt genom att bland med eller utan moms. 300k är inklusive moms och det vi ska betala. Det jag listat är exklusive eftersom det var listat så i fakturan. 184*1.25 = 230. 300-230 = 70. Så 70k för tilltstånd, material, en mindre gjutning, skarvning etc. Kan uppdatera första posten så att detta framgår tydligare

Av motvikt
Skrivet av Mindfighter:

Svårt att säga, var någon där emellanåt och såg hur många timmar de uppskattningsvis arbetade? Du har bara listat 184k av kostnaden. Vad sa de andra som offererade eller var det bara de som var alternativ?

Skrivet av boogey:

Enligt Konsumenttjänstlagen ska en offert överskridas med max 15%. Den är dock inte direkt tillämplig då en BRF är en juridisk person, men den kan ju ge en hint om vad som anses rimligt. Tror mycket hänger på hur avtalet man har skrivit ser ut i ett sånt fall. Men jag skulle nog betala ett par timmar för att prata med en jurist.

Skrivet av Aeig:

Tips i framtiden från någon som arbetat mot diverse leverantörer och hantverkare i många år är att alltid, utan undantag (om det ej är mindre kostnader) ta in en skriftlig offert med angiven högsta kostnad. Ta även in minst två offerter så att ni kan jämföra om det är rimligt eller ej.

Mvh

Skrivet av giplet:

Vad har ni för avtal? Eftersom en BRF inte är en person så gäller inte samma lagar som mellan näringsidkare och konsument. Villkoren framgår helt av vad ni kommit överens om. Har ni kommit överens om att detta ska gå på löpande räkning?

Skrivet av Aka_The_Barf:

Som många sagt så vill man ALLTID ha en högsta kostnad.
Kontakta jurist och hör om ni kan göra något.

Skrivet av Napster91:

Maskingrävare, snickare/hantverk/grovtjänster i övrigt osv mot företaget och i många fall mot privatperson saltar sjuka summmor. I ett projekt på arbetet ifrågasattes lite som "borttappade verktyg", ?bilpris? <--nya klassikern och arbete 24h/dygn med pålagda timmar överttid så ett dygn hade fler än 24h så drogs fakturan ner med någon miljon efter att "de skulle se över och revidera", jag vill inte vara den, men förstår mer och mer föraktet och misstänksamheten mot denna "småföretagar ryggrad".

Be dom redovisa varenda moment och timme och liter diesel samt vilka som var på plats med stämpeltider.

Tack för svar! Klumpar ihop alla svar då de var liknande. Grejen är att det är Skanova (och de använder Transtema) som äger den existerande fibern som behövde flyttas så var ingen upphandling direkt. Den behövde flyttas och vi fick ungefärliga kostnaden, annars skulle vi bli utan fiber. Man kanske skulle kunnat anlitat ett annat företag men det var inget vi tänkte på då, motparten var ju Skanova. Frågan nu är ju främst den faktura vi har fått.

Angående listade kostnader så tog jag bara de jag tyckte var höga, resten var material och tillstånd som såg rimliga ut. Lutar åt att vi behöver kontakta en jurist då.

Av motvikt

Saltad faktura från fibergrävare till BRF

Hej alla,

Behöver bolla lite med någon angående en saltad räkning vi har fått från Transtema. Bakgrunden är att vår BRF har varit tvungna att flytta vår fiber på grund av ett närliggande bygge. Den nya fibern skulle gå ungefär 50m på vår mark (gräsmatta) och ungefär 20m på kommunens trottoar (vilket kräver tillstånd och grävmaskin). Detta skulle kosta ungefär 160k vilket redan det lät sjukt mycket men Transtema försäkrade oss om att det bara var ett estimat och att det kunde bli mindre. Nu kommer räkningen och den är på 300k (inklusive moms)

Exempel på några av de utgiftsposter de har listat i fakturan:

  • 115h jobb: 65k ex moms

  • "längsgående skydd": 60k ex moms

  • grävning: 30k ex moms

  • asfaltering: 40k ex moms

Är det bara jag som tycker detta låter helt orimligt mycket?

Av motvikt

Måste tyvärr hålla med många andra här och säga att detta var den sämsta vinterdatorn hittills. Inte prisvärd alls och konstiga val av komponenter. Tråkigt, de har varit väldigt bra innan.

Av motvikt

Blir deppig av att se hur misskött Volvo är när det är så viktigt för Sverige. Släpper en nischad elbil med leverans om 16 månader. De behöver få ut elbilar ASAP om de ens ska finnas kvar om 16 månader, XC40 kommer inte räcka. Nu kommer Geely och kinesiska fabriker/plattformar få en ännu starkare ställning inom Volvo. SPA2, som är en platform utvecklad i Sverige, skulle ju släppas som en blandplattform och de ändrade sig väldigt sent i utvecklingen vilket jag tror har varit väldigt negativt. Man kan ju se på designen av EX90 att den också var tänkt som en hybrid, stort motorutrymme och samma hjulavstånd som gamla xc90.

Alla hundratals miljoner Volvo spenderat på strategikonsulter från Mckinsey har ju varit en stor waste minst sagt om detta är deras strategi framöver, någon måste få sparken.

Av motvikt

Åkte en längre resa med Taxi Stockholm och hade en lång diskussion med taxichaffören som även jobbade för åkeriet som tillhandahåller bilarna om bränslepriser och övergången till elbilar. Tydligen har åkerierna anslutna till Taxi Stockholm utvärderat Tesla under en längre period nu och de var ganska missnöjda. Mycket småfel som handtag, dörrar etc och större fel som länkarmar, fjädring och sånt vilket gjorde de löpande kostnaderna höga (servicen är ganska dyr). De skulle börja utvärdera Mercedes EQE istället nu till sommaren som de trodde mer på. Väldigt intressant att höra från någon som kör väldigt mycket och har mycket data från åkerierna.

En annan intressant punkt var att taxibolagen verkar gå över till el nu, alldeles för dyrt med bensin/diesel. De har långa avtal med kommuner och landsting för färdtjänst som numera är olönssamma pga priserna på drivmedel (riktigt dåligt avtal när man inte tar höjd för det kan jag tycka dock).

Av motvikt
Skrivet av Abbs:

Nej, kalorier in och ut är hela sanningen. Att makrofördelningen sedan påverkar hur vi mår och presterar på underskott är en annan sak.

Din mor och styvfar käkade inte fler kalorier med LCHF och gick ner mer i fettmassa. Däremot gick de nog ned i vattenmassa, vilket många LCHF frälsta förväxlar med nedgång i fettmassa. Jag kan droppa 5-7kg på en vecka från glykogenfulla muskler till ketogen misär, ska ge mina dundertips till Aftonblaskan

Inte speciellt vetenskapligt att vara så dogmatisk i sina åsikter. Det finns nya vetenskapliga studier som falsifierat kalorier in och kalorier ut, bland annat denna där man stängde in försökspersoner i ett rum och kontrollerade exakt vad de åt:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26278052/

Det säger sig själv att det är mer avancerat än bara kalorier in och ut. Hela begreppet tar inte hänsyn till kroppens hormoner (insulinets roll i hunger/fettförbränning), hur mycket näring som kan tas upp (erkänner du t.ex att olika protein har olika biotillgänglighet?) etc. Med det sagt så spelar kalorier självklart roll, men det är inte så enkelt som du får det att låta.

Min personliga åsikt är att kalorie-hetsen har skapat extremt mycket skada genom att förenkla viktnedgång till att man bara är lat om man inte begränsar sitt kalorieintag. Fördelen med keto är att man kan gå ner i vikt på ett hållbart sätt utan hunger och brist på energi.

Av motvikt

Håller med om NUC men då motsvarande för Ryzen.

https://www.webhallen.com/se/product/337656-Asus-MiniPC-PN51-...

Något sådant kanske? Kan dessutom fästas med Vesa på baksidan av skärmen om fäste finns

Av motvikt

Jag har alltid kört scan för att jag tycker de håller en hög jämn kvalitet. Men nu på senare tid så tycker jag att de har blivit skräp. Någon annan som har märkt samma sak eller har jag haft otur? Vattniga och alldeles för mycket salt. Numera köper jag bara Gudruns som är rökta på riktigt (inte rökarom som Scan, Ica, Lidl etc). Tycker de är riktigt bra och kostar typ 1-2 kr mer bara.

Av motvikt
Skrivet av ipac:

Det vore kul om Nintendo/nvidia kom med nått modernt för en gångs skull. En (rejält) nedskalad variant av Orin vore kul. Med LPDDR5 support så vi får upp bandbredden. Smäcka på DLSS 2.0 på det och Nintendos härliga spel blir inte bara roliga utan även njutbara på en större 4K tv.

I verkligheten: 30% overclock av Tegra kretsen. Please understand.

Problemet är ju att Nvidia inte satsar på Tegra för mobila enheter längre, verkar ju endast satsa på automotive. Känns som att Nintendo är för snåla för att finansiera ett helt custom-krets också, de verkar föredra off-the-shelf-lösningar. Tror snarare på:

  • En klockad tegra-krets som du nämner

  • En annan leverantör, Qualcomm eller Samsung kanske. Sammobile spekulerade ju om Samsung ARM med RDNA2

Av motvikt

Det är dock långt ifrån klart att Apple skulle använda AMD kretsar i sina datorer bara på grund av att de återfinns i drivrutiner. Med största sannolikhet rör det sig om tester, har dessutom för mig att det var en liknande nyhet förra året? Tror också att Apple gärna läcker nyheter om AMD eller att de funderar på ARM (som kommer varje år) för att sätta press på Intel och deras priser

Skickades från m.sweclockers.com

Av motvikt

Wow, att någon faktiskt rekommenderar en skräpdator från Acer på sweclockers forum. What a time to be alive.

Skickades från m.sweclockers.com

Av motvikt

Grym recension, bra jobbat! För övrigt verkar det inte spela någon roll om AMD har en modernare plattform, är billigare, drar mindre ström och har fler kärnor. Så länge Intel har minst 1 fps mer i spel så kommer det sitta en Intel-fanboy här i kommentarerna och påpeka det, börjar bli riktigt tröttsamt.

Av motvikt

Puh blev orolig där ett tag. Såg framför mig att någon hade beställt massa saker i mitt namn till någon postbox

Av motvikt

Någon fler som fått ett mejl från CDON gällande BOX-adress på något företagskonto? Både jag och min flickvän fick samma mejl precis. Antingen är vi båda hackade eller så har det blivit något fel?

Av motvikt
Skrivet av Bebben:

Har varit på väg att bli förkyld i flera dagar nu, men det bryter liksom inte ut.

Värk i kroppen? Japp.
huvudvärk varje dag? japp.

Kanske redan har blivit bättre men kan trösta dig med att sjukdomen bara är så. Hade ont i kroppen och huvudet i typ 5 dagar sen försvann det. Har varit så för mig och några kompisar som haft samma så förhoppningsvis går det över för dig snart med.

Av motvikt

Total galenskap att köpa 4c/4t på en plattform som dessutom inte kommer uppdateras framöver. Hur tänker folk som rekommenderar detta? Du behåller en CPU i 3+ år och är det något du ska framtidssäkra i ett bygge så är det den. Vi går mot fler trådar, intel och amd kommer göra 8 standard nästa generation.

Skickades från m.sweclockers.com

Av motvikt
Skrivet av Treant:

Den ser riktigt bra ut också må jag säga. Fan, detta blir svårt alltså..

Har du mer info om den? Står knappt något på Zalado.

Zalando har ju fri frakt och fri retur så beställ hem och pröva! Jag är jättenöjd iaf

Edit. För att svara på din fråga hehe. Den har ett laptopfack mitt i väskan samt ett yttre fack med dragkedja (har mina glasögon och pennor där). Det är inte riktiga spännen utan magneter som fäster. Annars finns det inte så mycket mer att säga, sväljer mycket som sagt.

Av motvikt

Bryter (stil)trenden lite och rekommenderar "Little America" från Herschel.

https://www.zalando.se/man/?q=herschel+little+america&qf=1

Väldigt snygg och förvånadsvärt stor. Pluggar på KTH och brukar ha laptop, matlåda, nån bok, block och träningskläder som går ner utan problem. Zalando har studentrabatt men annars finns det andra mer exotiska färger som är på rea!