Inlägg

Inlägg som ducedo har skrivit i forumet
Av ducedo
Skrivet av Edin:

Vore intressant att höra vad konkret som ligger till grund för den analysen ni gör och slutsatsen ni som skriver drar, för jag förstår ju att det är förändringar som tolkats som ”måsten” pådrivet av vinsttvång.

Jag upplevde en markant skillnad i artikelämnen som sammanföll med Sweclockers skifte av redaktionschef. Utöver fluffartiklar framstår som att det nu mest publiceras kontroversiella ämnen med klickbetesrubriker för att trigga dålig stämning och få användarna att kasta skit på varandra i 1-2 dygn innan redaktionschefen oförstående kliver in och uppmanar folk att hålla god ton. T.ex. varenda prishöjning som sker världen över eller veckans Musk-tråd. Rinse and repeat.

För mig framstår det som ett uppenbart beslut och den enda vettiga förklaringen är att det ger impressions vilket innebär mer pengar. Varför skulle man annars medvetet trigga dålig stämning och göra forumet sämre? Kvalitetssänkningen har nämnts i flera trådar senaste året och har då mest avfärdats i raljant ton vilket i sin tur påpekats flera gånger.

Konsekvensen av detta är att jag slutat delta i diskussionerna och detta är mitt första inlägg i år.

Av ducedo

Om man nu är intresserad av att laga trasig elektronik och är ute efter ett kit:

- Lödkolv med justerbar temperatur + lödtenn + flux
- Varmluftspistol
- Digitalt mikroskop med stor skärm
- Verktyg för avlödning (maskin/lödband)
- Multimeter
- Värmekamera
- Bok om elektronik och komponenter
- Sug i arbetsrummet för att slippa alla giftiga ångor

Definitivt lärorikt till en början men sedan undrar jag om man inte når en gräns. Mitt intryck är att 90% av alla fel går att lösa genom att byta ut en komponent eller lödda om en sladd. Vill man sedan skapa något eget så krävs det programmering vid datorn, 3D-modellering vid datorn, skapande av egna PCB vid datorn. Kunskapen och hantverket går definitivt att använda för att skapa eget men förr eller senare så sitter man där framför datorn.

Av ducedo
Skrivet av Igelkott:

Grymt seriöst av Inet att ange BF-priset som ordinarie pris på Prime GX-1300.

Lag på det sedan september förra året:

"Om ett företag anger att de sänkt priset på en vara ska de även ange det tidigare priset. Det tidigare pris som ska anges är det lägsta pris som företaget har haft på produkten under de senaste 30 dagarna före prissänkningen. Prissänkningen ska alltså baseras på det tidigare lägsta priset. Har priset sänkts gradvis under de 30 dagarna ska det pris som gällde före den första prissänkningen anges. Om man sänkt priset på varor som lätt försämras eller kan bli för gamla behöver man inte ange tidigare pris."

Av ducedo

Egentligen så borde nog utgångsperspektivet vara åt andra hållet. Behövs Photoshop när man har Lightroom?

Utöver att organisera hela bildarkivet så erbjuder Lightroom ganska långtgående redigeringsmöjligheter i form av vitbalans, exponering, kontrast, färgmättnad, kurvor, beskärning, vinjettering, klonverktyg, färgjustering, objektivkorrigering, presets, och mycket annat. Det ska till ganska långtgående redigering för att jag ska öppna Photoshop men det beror ju helt på vilken typ av bilder man tar.

Darktable är ett ganska populärt Lightroom-alternativ med öppen källkod:

https://www.darktable.org

Med det sagt så har jag dålig koll på både Affinity och Darktable.

Av ducedo

Home Assistant är väl det som gäller generellt:

https://www.home-assistant.io

Men har ingen nämnvärd erfarenhet själv så kan inte svara på vilka integrationer som finns.

Av ducedo
Skrivet av Swedishchef_90:

Vad vart det tillslut med presentkortet?

De som deltog i tävlingen kommer få en värdekod på 100 kr utskickad via mail före fredag.

Av ducedo

Faller kanske inte riktigt in under Sweclockers komponentfokus som jag vet att ni nämnt i tidigare streams men eftersom årets julklapp blev sällskapsspel så är det kanske möjligt att slänga in dem på ett hörn ändå.

Bland sortimentet så känns Just One som det självklara partyspelet till julhelgen och sedan något tyngre för mellandagarna. T.ex. Ark Nova eller passande Dune: Imperium - Uprising som lanserades nu. 878 Vikings och Inis står också högt på inköpslistan men finns inte på Inet och verkar svårare att få tag på.

Söker även billig laptop med 16gb ram till arbetsplatsen.

Av ducedo
Skrivet av Dyluck:

Är inte det mest oroande att Nordpass snokar på användarnas lösenord i klartext?

Så är inte fallet.

"The list of passwords was compiled in partnership with independent researchers specializing in researching cybersecurity incidents. They evaluated a 4.3TB database extracted from various publicly available sources, including those on the dark web. No personal data was acquired or purchased by NordPass to conduct this study."

Nämns i artikeln och källan.

Av ducedo

Kan man önska att sidnavigeringen ändras tillbaka? Upplever svart och mörkgrått som alldeles för likt vilket gör det svårt att snabbt se när man nått sista sidan. Eller åtminstone att det gråa får sin gamla ljusa version.

Av ducedo

Känns som att det blir många olika utmärkelser att hålla koll på.

Angående prisnivå som många nämner så blir det väldigt beroende av prisnivån Sweclockers väljer att testa efter. Vet att LTT brukar ducka prisfrågan eftersom det är individuellt och snabbt blir daterat. Titta t.ex. på Kompletts Svive-sortiment som i princip alltid verkar ligga på 50% rea. Vilken prisnivå ska utmärkelsen baseras på?

Av ducedo
Skrivet av Aleshi:

Det roliga är att ASFiNAG som är avsändare säger att de inte kan svara på några frågor. Utan att jag ska vända mig till Tirol Mag. Innsbruck. Inga kontaktuppgifter eller någonting. Det enda jag har är "Tirol Mag. Innsbruck" och en uppmaning att inte kontakta ASFiNAG. En googling på "Tirol Mag. Innsbruck" ger en endaste träff. En Ebok av "Bote für Tirol: Amtsblatt der Behörden, Ämter und Gerichte Tirols." från 1815. Och då grundar sig träffen enbart i att google inte kan tolka sidindelningen korrekt.

Vet inte hur mycket som bara är raljerande men de hänvisar väl svepande till Innsbruck i Tyrolen?

https://www.innsbruck.gv.at/en/stadtpolitik-und-verwaltung/ma...

En start vore då att vända sig till avdelningen som hanterar trafikböter:

https://www.innsbruck.gv.at/en/dienststellen/bezirks-und-geme...

Eller bara växeln som står längst ner på sajten. Med brasklappen att jag har ingen aning utan blev bara triggad av nivån i tråden där det pratas om 1800-talsböcker och att Interpol inte kommer bry sig.

Av ducedo

Skulle det resultera i att Viasat förlorar rättigheterna så innebär det att de på "kort" tid har förlorat La Liga, Champions League, NFL och F1. Nu vet jag inte hur samarbeten ser ut i övrigt med Allente och jag tror inte att F1 lockar mängder av kunder men räknar man samman allt så har Viasat blivit anmärkningsvärt mindre attraktivt.

Av ducedo
Skrivet av grimpe:

Jag ser priset 1490.

Du måste vara medlem och logga in.

Av ducedo
Skrivet av Hasson39:

Varför är det så att alla, alltid skyller på CDON när det är dom som varit dumsnåla och handlat från ett källarbolag med inga som helst omdömen eller bra rykten, men att man slagit till för att spara extra hundra? CDON är ju bara en marknadsplats. Jag skulle aldrig lägga så mycket pengar på ett okänt företag, speciellt när det finns en chans att man behöver utnyttja garantin framöver?

För att CDON tidigare hävdade att kunden var trygg och lovade att hjälpa alla kunder. Det var först när Sweclockers användare blev blåsta i höstas vid en konkurs som Breakit och Ehandel.se ställde CDON mot väggen och de raderade dessa löftena. Det resulterade bland annat i att Sveriges Radio krävde svar i P1 Plånboken. Det mest förvånande i den historien var att Sweclockers aldrig skrev om det utan det är tack vare Breakit och Ehandel.se som Sweclockers användare tillbaka sina pengar.

https://cdn.breakit.se/assets/media/images/bd940b9bd2564c0f3033f...

Av ducedo

Undrar för mig själv om vi läst samma dokument? Fel myndighet och obetydligt få kunder?

Det Inleed kritiserar är att Globalconnect dolt och/eller (otydligt) nedvärderat företagets utbud när man väljer bredbandsleverantör. Som IP-Only kund så kan jag bekräfta att deras portal är helt värdelös. Du måste aktivt klicka igenom 24 olika listor med bredbandsleverantörer för att kunna se utbudet om du inte accepterar deras "godtyckligt" utvalda företag.

När Inleed vid upprepade tillfällen påtalat detta så har de blivit utkastade och utestängda från att nå hundratusentals svenskar. Globalconnect påstås alltså använda sin position som fiberleverantör för att snedvrida marknaden för konsumenterna vilket är varför de vänt sig till Konkurrensverket. Att Inleed har haft få kunder trots påstått låga priser är ju möjligtvis en direkt följd av Globalconnects påstådda agerande. Personligen så har jag själv varit inne i portalen flera gånger de senaste två åren i jakt på lägre pris men hade ingen aning om att Inleed har funnits i deras utbud.

Edit: Går inte ens att klicka igenom hela utbudet för sajten kraschade efter ca 16 listor.

Av ducedo

Skummade studien och tror att upplägget varit en viktig del i resultatet.

Det handlar om distansutbildningen sommarprogrammering.se som enligt sajten inte ger högskolepoäng eller CSN-stöd och där nästan en tredjedel försvann innan studien ens började. Av de som faktiskt påbörjade utbildning så hoppade 57% av från den svenska kursen och hela 71% från den engelska kursen. Intressant var även att t.o.m. de som ansåg sig vara bättre på engelska än svenska presterade sämre i EMI-gruppen. Kravnivån var B1 vilket ska motsvara betygsnivån E i årskurs 9 men enligt Skolvärlden så når inga nationella prov i E-nivå över A2.

Helt klart intressanta resultat värda en diskussion men tror som sagt att kurs och urval spelat en viktig roll.

Av ducedo

Faller kanske utanför dina frågor men jag rekommenderar boken Databasteknik av Thomas Padron-McCarthy och Tore Risch. Den är lättläst och ger en bra överblick på grunderna med övningar. Författaren har även en sammanfattning online som jag tror boken delvis är baserad på men jag hade rekommenderat att du beställer den fullständiga boken genom ditt lokala bibliotek.

https://www.databasteknik.se/webbkursen/index.html

Av ducedo
Skrivet av klotim:

Känner mer att det har blivit en del click-bait nyheter på senaste.

Möjligtvis att det faller in under click-bait men nivån på artiklarna lämnar mycket att önska.

Artikeln om LTTs kvalitetspaus innehöll slarvfel, Prime-artikeln var direkt missvisande, Mullvad-artikeln hade felöversättning, data på kraschade hårddiskar innehöll så grundläggande fel att artikeln aldrig skulle blivit publicerad, rewrites saknar ofta källor så man får ofta börja googla för att förstå vad som faktiskt skett och många artiklar verkar vara ämnade att uppröra läsarna för att få kommentarer (LTT, prishöjning, Twitter, handelskrig, halvledare).

Samtidigt publicerar man fullt seriöst artikeln "Har du förtroende för Linus Tech Tips?".

Av ducedo

Vet inte riktigt vad för svar du är ute efter men jag har ett liknande kit (annan väska) stående på skrivbordet som jag planerat sälja ett bra tag. Generellt verkar man väl få några hundralappar för en kamera med några objektiv. Möjligtvis lite mer eftersom det är i fint skick (remskydd kvar) och ingår gott om tillbehör.

Det är svårt att urskilja vad för objektiv som ingår men det som sticker ut är 50mm f/1.7 som har ett gott rykte och kan vara värt några hundralappar för sig själv.

https://lenslegend.com/konica-hexanon-50mm-f1-7-ar-review/

Av ducedo

Någon som kan sätta studien i ett sammanhang? Vad är nytt mot de som publicerats senaste 20 åren?