Inlägg

Inlägg som Homdax har skrivit i forumet
Av Homdax

TGT plus STOL.
Visserligen har jag inte lagt pengar på stol på tre-fyra år, men det är ändå i särklass störst slant. Tangentbord bytes oftare än vad jag hade velat eftersom jag hittar alltid något skräp med det senaste.

Av Homdax

Spånat lite... nej tack. Har iofs inte spelat spelen, har ingen relation till "franchisen" men detta var oavsett skräp.

Av Homdax

En faktor för val av chassi borde ju ändå vara vilket grafikkort man vill ha i det, och dess längd. Åtminstone för "gamers".

Många ITX chassin har tillräckligt utrymme för högpresterande GPU men är, tycker jag, väldigt svårmekade för personer som inte har väldigt många olika varianter verktyg eller små händer. Gränsen för GPU + ITX verkar gå runt 310mm men det beror helt på hur litet chassi man väljer.

Just nu har jag ett Fractal Design Mini C https://www.fractal-design.com/products/cases/define/define-m... och jag tror inte mindre hade fungerat så bra. Nu får jag in GPU som är 315 långa, vilket räcker.

När man leker lite med filter på Prisjakt (grafikkort längd) så ser man att man borde få ihop ett litet ITX chassi med en bra GPU, 4090 finns ner till 200mm men jag undrar hur kylningen blir.

Vänta nu, måtten stämmer inte...

Man får kolla noga, för detta kort Asus GeForce RTX 4080 Noctua OC 2xHDMI 3xDP 16GB påstås vara 87,5 mm långt på Prisjakt, men det ser man ju direkt att det kan det inte vara... enligt Asus hemsida är det 310mm.

https://i.imgur.com/fGaV4Yq.png

Hittade samma problem med fler grafikort där måtten på Prisjakt inte stämde. @Prisjakt skärpning.

https://i.imgur.com/Nf31DV8.png

H-e...

Pricerunner verkar ha bättre kvalitet: https://www.pricerunner.se/cl/37/Grafikkort#s_100003730=0_180 men jag har inte dubbelkollat.

Av Homdax
Skrivet av hakd:

Nöjd med min Asustor, 6 år gammal och kommer fortfarande säkerhetspatchar

Nöjd med min Asustor, 10 år gammal, kommer tyvärr inte längre säkerhetsuppdateringar och den skall bytas ut, men den är isolerad och uppsäkrad så ingen utanför det lokala trådade nätverket kommer in i den.

Man får väl hoppas att de som äger dessa d-link enheter håller dem utanför nätet.

Av Homdax

Men, men.. alltså jo, jag kan skriva under på att TOS har för stor makt och att många spel borde fortfarande kunna spelas på olika sätt.. Tack till GOG och DosBOX för många, förresten.

Dock finns det ju stora kostnader med att hålla igång spelen... säkra upp servrar och så vidare ad infinitum... kan det finansieras på ett rimligt sätt? Sedan måste ju den miljön hållas säker, det är ju något av en utmaning i sig.

Av Homdax

Ni inkräktar på min digitala yttrandefrihet.

finns väl alltid någon dummer som skall hissa den flaggan

Av Homdax

Personligen tycker jag att usbc kontakten kan kännas lite instabil och kan lätt glida ut, använder mest Lenovo original, men det varierar säkert och borde kanske prova någon med magnet.

Av Homdax

Jag är inkompetent på konsol, men det är alltså så att man kan inte utveckla spell til en hypotetisk universal konsol utan det måste vara antingen till xbox eller playstation och de är inte kompatibla?

Har aldrig varit intresserad av konsol så jag ser det bara onödig utveckling till ointressant hårdvara som kostar pengar och fördyrar allt annat.

Av Homdax

Jo. Caldav finns, @Pitr-

Av Homdax
Skrivet av Pitr-:

Outlook som e-postklient hanterar endast kontakt- och kalender-synkronisering för Exchange Online (365) och Exchange via ActiveSync-protokollet. Så utan insticksprogram i Outlook så finns endast möjligheten att prenumerar på ical resurser från externa kalender-källor, men detta blir då endast read-only då ical är enkelriktad inläsning.

Om man har så pass tur att linux webbhosten har stöd för Caldav för kontakt och kalender-hantering, så finns det ett insticksprogram man kan installera i Outlook för att lägga till stöd för detta.
https://sourceforge.net/projects/outlookcaldavsynchronizer/
Därefter behöver du läsa instruktionerna från ditt webbhotell om hur du konfigurerar upp Caldav-integration in mot dem.

Vad gäller Thunderbird, K-9 och andra e-postklienter, så har de flesta redan inbyggt stöd för Caldav, så där behöver du inte installera något extra utan du behöver då bara lägga till kontakt- och/eller kalender-konto med uppgifterna från webbhotellet för detta.

Den smidigaste lösningen för synkronisering av kontakter och kalendrar är helt klart ActiveSync, men det är få linux webbhotell som stödjer detta då det är enklare att bara erbjuda IMAP/POP3 e-posthantering och helt skita i resten/låta detta hanteras lokalt på klienterna utan någon som helst synkronisering. Jag kör exempelvis själv Mailcow-baserad e-postserver i VPS som i sin tur bygger på SoGo groupware som har stöd för ActiveSync, och därmed har mejllösningen även stöd för kalender- och kontakt-synkronisering i Outlook direkt utan att jag behöver trilskas med manuella Caldav-konfigurationer.

Tack, skall kolla Caldav... borde finnas i PHP konfen gissar jag. Annars får jag fråga.

Av Homdax
Skrivet av funky_monkey:

@Homdax

Microsoft kör med en egen variant enligt exchange active sync. för kalender och epost. är anledningen till att jag frågade om kontona var anslutna enligt IMAP eller Exchange. för då ser du vilket konto som är boven i kalender sync.

här är en kort översikt över hur det funkar https://support.microsoft.com/en-us/office/sync-basics-what-y...

Det gör ju allting så mycket enklare. Not. Jag skulle tippa på att jobbet är Exchange, för de har egna servrar, sedan är firman en variant på det, som du skriver, O365, och de sista två är inte VPS, de är helt vanligt linux baserat web hotell.

Skrivet av funky_monkey:

ok. är det microsoft som hostar? för det är skillnad på att ha sin tenant på MS egna Azure och en VPS som man själv köper och installerar MS server och exchange på eller om du har en host som erbjuder en färdig lösning med exchange

Se ovan för vad jag tror blir svar på det.

Skrivet av funky_monkey:

jo jag förstår att dom är skilda org. din epost address blir din inloggning och dit användarnamn dvs ditt O365 konto.
men eposten är också en egen del det var därför jag undrade hur dina konton är tillagda i din klient då du kan ha flera konton knutna till olika org kopplade till olika licenser kolla på arkiv office konton och se hur många som är knutna till klienten det bör vara en men där kan du också växla om ditt office är knutet till tex arbetet.

Ser ingen skillnad på det. På jobbet använder vi Outlook som klient och den konfen verkar ju vara standard för företagslösningar. Firman använder webben huvudsakligen, men kan givetvis dras in i en lokal klient.

Av Homdax
Skrivet av LordFancypants:

Snurra upp en nextcloud på en VPS (eller lokalt) där du prenumererar på alla de olika kalendrarna och sedan delar ut en aggregerad kalender som innehåller alla källorna.

Hmm, ja, borde väl funka. Tyvärr har jag extremt dålig erfarenhet av Nextcloud och deras support. Hade en NC site som gick upp i rök vid en uppdatering och blev bara ghostad av supporten. Men de har kanske blivit bättre sedan ett par år tillbaka. Negativa intryck sitter i...

Av Homdax

Också funderat på en annan mailklient som klarar mina enheter, dvs Windows och Android.
Outlook borde duga om jag lägger till alla konton...

Av Homdax
Skrivet av Gustav-P:

Vet inte om jag förstod allt du ville göra, men titta på denna produkt:
https://www.fieldstonsoftware.com/software/gsyncit5/

Använder den själv för att synka Gmail kalendrar till min lokala Outlook (som ifs kör IMAP mot min privata adress).

Funkar för mig och om jag förstår det så ska denna produkt klara av mer avancerade saker än vad jag använder den till så om du tittar runt lite i dokumentationen så passar den kanske dig?

Kostar en (engångs)slant, och så måste du ha en dator igång hela tiden (med Outlook ?) för att den ska synka.

Kollar närmare på det. Tack

Av Homdax
Skrivet av funky_monkey:

om ni har on prem så kan det tydligen vara problem om man vill synca sin kalender med O365 beroende på hur det är konfigurerat.

Förstår inte vad du menar, allt är IMAP och hanteras antingen av Microsoft eller ett webhotell.

Skrivet av funky_monkey:

insåg att du har flera olika office paket för olika kostnadsställen hur har du lagt till dom?

Förstår heller inte vad du menar. Det är tre olika mail servrar inblandade, en för firman, en för jobbet, en för föreningen, en för mig själv privat. Föreningen och privata ligger på samma webhost server.

Skrivet av funky_monkey:

jag har själv haft problem med flera konton på just eposten om då går till din outlook app-arkiv-kontoinställningar
där står et vilka konton som är tillagda och typ av konto exchange IMAP osv
i huvudfönstret vid minnimera maximera och kryssa ur outlook har du en ikon för profilen klicka på den och kolla hur många konton du har där. jag hadde en situation där jag hadde två vilket gav mig lite bekymmer.
om du går tillbaka till arkiv och sedan till office konto och kollar där så kan du se vilket konto som används som licens konto kolla och se vilket konto som används för licensen. du behöver bara en giltig licens men du kan ha flera konton knutna till kalender och epost se om det är där det spökar. ska också stå anslutna tjänster där.
om du har lagt till ett office konto istället för epost kontot kan det krocka om du då har två aktiva konton på samma installation du kan behöva logga ut och sen in på kontot för att rätta till ev problem.

Det är inte relevant i något läge, tror jag, definitivt inte vad gäller firman eller jobbet (som ju alltså är två helt olika organisationer, om det inte framgått innan). Mailkonton och Licens konto är detsamma för O365 servrarna, går inte att ta fel på. Åtminstonde har jag inte lyckats hittills...

Skrivet av funky_monkey:

En lite notis bara när du loggar in på outlook online så antar jag att du loggar in på alla konton individuellt vilket gör att du inte ser andra kalendrar vilket är förväntat beteende men du kan dela kalender med dig själv om du vill ta det den vägen, smidigast är så klart att ha allla konton i samma outlook app på PC eller telefon. för att dela kalender https://support.microsoft.com/en-us/office/share-an-outlook-c...
för online versionen av outlook

In Outlook on the web, go to Calendar Calendar and select Add calendar. Select Add personal calendars, then choose a personal account to add. Enter your account's credentials. You'll see a message that tells you your account is being connected or that you need to authenticate that account. After the connection is complete, you'll see that your account has been connected and your personal events now affect your work or school availability. After you close the Add personal calendars window, you'll see your connected account in the navigation pane in Calendar. After you've added a calendar, you can go to your calendar list and change the color or add a charm by using the More More options icon menu next to the calendar.

Det tål att kika närmare på. Återkommer om det.

Av Homdax
Skrivet av funky_monkey:

Fast betyder inte O365 att det är exchange i bakgrunden?

Vet inte.

Skrivet av funky_monkey:

den egna eposten privat kan du flytta till exchange om du äger domänen. lägg till eller köp en exchange prenumeration hos MS.

Jag äger två av de listade kontona, men drar mig för att lägga mer kostnader på sånt här.

Skrivet av funky_monkey:

även om föreningen har on prem O365 borde den använda exchange som protokoll för sync? annars uppgradera/lägga till exchange online? https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/exchange/compar...

Uteslutet för föreningen att göra så. Av flera olika skäl... inte minst pengar.

Skrivet av funky_monkey:

Annars lägg till alla konton i outlook appen/programmet mycket smidigare kalendrar är separata för varje konto som läggs till.

Jag kan givetvis lägga alla konton i samma outlook, det var det jag hade gjort, men det är bara lokalt. Hur får jag ut det på webben i så fall?

Skrivet av funky_monkey:

har själv tre konton ett gammalt hotmail konto ett gmail konto och ett gammalt skol konto knutet till min outlook app alla får egen inkorg och separat kalender. har konfat ett företags konto med epost och exchange online (egen domän) och det är väldigt smidigt när allt väl är uppe och kör.

Exchange online för privat bruk ? Får inte blanda företag och privat. Mitt nuvarande Office konto med hela 365 paketet är privat.

Av Homdax

Använder Over Ear trådade hörlurar för dator när jag behöver, men aldrig vid möten då använder jag In Ear trådade som inte syns så mycket. Inga batterier med andra ord.

Längtar efter bra öronpluggar som har kanske 30 timmars batteritid och inte kostar 3 skjortor och en njure.

Av Homdax
Skrivet av norrby89:

Jag har tidigare bara syncat alla mina kalendrar mot min Google kalender och det har fungerat felfritt för min del

Helst utan att blanda in Google...annars vet jag att det är ett ofta använt tips.

Av Homdax

Hur hålla ordning på flera kalendrar ?

Har hållt på länge länge med kalendrar och sånt men nyligen märkte jag att jag lyckats sabba en vid en ominstallation av office med outlook 365. Så jag tänkte jag måste fixa något som funkar på INTERNET och kan nås typ överallt.

Har gluttat igenom flera guider och tips på appar som kan göra detta, men vill väldans gärna ha lite feedback på mitt scenario och vad som kan passa.

Jag använder 4 konton, eller 4 mailadresser, genom vilka jag får inbjudningar och lägger upp saker.

- en förening där mailadressen har lagts in i Outlook 365 lokalt - mailservern är inte office eller exchange
- konsultfirman, outlook 365, outlooks web mail via office.com
- jobbet, som jag inte vet om jag kommer åt i detta sammanhang, Exchange.
- privat, med uppgifter som iofs kunde finnas i konsult eller jobb kalender - mailservern är inte office eller exchange

Så två Exchange/Office servrar och två som inte är det.

Har börjat lägga upp mer på mitt privata outlook.live.com men går bet på hur jag synkar vidare till 1.jobb och 2.förening och 3.konsultfirman. Det verkar inte finnas inställningar för att lägga till kalender, kanske jag måste lägga till konto ? Det blir ju massor på samma ställe - och troligen rörigt - om jag skall lägga till vad jag kan i samma vy på outlook.live.com ...?

När jag kikat på olika "synk" lösningar så står det att man kan synka från den ena maillösningen till den andra, men det står inget om att synka samma maillösning med en tredje och en fjärde...

Jag har alla möljigheter i världen att skapa ett separat mail konto som kunde hantera detta om det hade varit enklare... vissa guider nämner en lösning som görs genom det..

Tacksam för tips.

Av Homdax

Annonsen är avslutad