Inlägg

Inlägg som Thor har skrivit i forumet
Av Thor

Haha, detta är ju inget nytt, titt som tätt när man loggar in så får man en uppmaning varpå man sonika trycker på *påminn mig senare*.

Av Thor
Skrivet av craft:

Så du påstår att hela El Salvador och Centralafrikanska republiken består av kriminella och "halvkriminella"?

Avanza just nu 20 547 kunder med exponering mot Bitcoin. Och 10 803 mot Eth. Så dom investerar alla i kriminell valutahandel?

Sen är det en myt att Bitcoin ska vara "svårare att spåra" än fiat. Bitcoin är en public block kedja där man kan följa alla transaktioner med IP adresser. Vilket gör det bettydligt enklare att följa var dom kommer ifrån, till skillnad från fiat som verkligen är så gott som omöjligt att spåra i fysisk form.

Sen är Bitcoin immunt mot inflation. Till skillnad från fiat valutor där riksbanker kan trycka upp lite mer pengar (Utan någon täckning) när dom tycker att det behövs lite mer stimulans på ekonomin = Dina fiat blir mindre värda.

Den enda kryptovalutan som är anonym är Monero. Vilket dom redan har förbjudit handeln med inom EU. Pga penningtvättslagar.

Sen använder inte alla kryptovalutor Proof Of Work, vilket är det som drar mycket ström. Etherium är numera Proof of stake. I nuläget består Etheriums block kedja av 6416 datorer som endast använder lite CPU kraft. Företaget jag jobbar på har tex fler datorer än det igång dygnet runt..

Det är inte en trivial sak att tekniskt binda en IP till en nyttjare av denna, om man sen beaktar att dessa IP adresser finns i olika länder så förstår man snabbt att det absolut inte finns enkel spårbarhet, i vart fall bemärkelsen att binda personer mot brott.

Crypto som sådan kanske i sig självt inte har en egen inflation. Men crypto är knuten mot fiat, så den blir absolut påverkad av inflation om än indirekt.

PoS kan man kanske även anse vara lite emot hela konceptet som var grund för krypto. Om jag inte missat något så ger PoS mer makt av kontroll över valutan till de få som redan har mycket av valutan, alltså blir valutan mer centralicerad. Sen är det väl i praktiken samma sak för PoW men där finns i vart fall möjligheten till att påverka en satt maktstruktur.

Sen är det nog många som inte ser värdet i krypto, det tenderar generera ganska diffusa och icke raka svar när någon försöker förklara det riktiga värdet i krypto. Själv ser jag inte ett stort värde, det hade kunna haft ett värde om makten fanns kvar i det decetraliserade system krypto var tänkt att vara. Men komplexiteten vilket gör att en majoritet av användare inte kan använda detta direkt själv gör även det argumentet svårt att acceptera.

Om det inte går att förklara ett värde på ett enkelt sätt så finns det inget värde. Om du kan förklara värdet med krypto så ändrar jag gärna åsikt. För just nu är det helt poänglösa valutor som existerar enkomt i spekulationssyften i min mening, sådana som konsumerar enorma mängder energi till ingen nytta.

Av Thor
Skrivet av blunden:

Något som vore snyggt vore om de kollade hårdvaran man har och meddelade om det enbart är ändring av BIOS-inställningar samt konvertering från MBR till GPT som behövs. Kan säkert finnas vissa som omedvetet är i den situationen.

Precis, något verktyg som kontrollerar BIOS & kollar kompabilitet mot en databas med delar i datorn.

Borde inte vara så svårt för MS att få till kan man tycka, sedan rek till verkstäder eller samarbetspartners & åtnjuta en simpel inkomstström från dessa.

Av Thor

Har svårt att se hur det ska kunna tolkas som att man ska köpa ny dator. De informerar om vad som gäller för den mjukvara som nyttjas på datorn. Inte ett uns mer än det. Artikeltiteln är som allt oftare undermålig och clickbaitvänlig, trist att se.

Sen kan man kan ha åsikter om huruvida hur länge bolag ska tillhandahålla support på mjukvaror men det finns gratisalternativ. Att ha Windows som OS är ingen rättighet. Det är en produkt, som man hör och häpna måste betala för. Däremot borde Microsoft inlett något samarbete med verkstäder för uppgradering av de komponenter som fordrades för fortsatt funktion frammåt, det hade vart snyggt.

Av Thor

Har den senaste tiden funderat på att köpa nytt och då dra till rejält för att någon gång ha gjort det. Men under tiden jag funderade och bestämde mig för de delar som skulle ingå så slog rimlighetsprincipen till igen. 50k är hur jävla mycket pengar som helst för en speldator, det är inte ens lite rimligt. Det är inte att det inte finns utrymme för köp, det är mer att man kan göra en jäkla massa andra grejjer för de där 25k i mellanskillnad och ändå uppnå en riktigt bra upplevelse.

Om det beror på ett något avsvalnat intesse, att kvaliteten på spel som kan nyttja topphårdvara minskat eller att tillgänglig tid för spel minskat är säkerligen alla bidragande faktorer. Det var nog tur att man inte hade kapital som ung parvel, för då hade de nog spenderats ganska hejdlöst.

Jag tror att många hänger upp sig för mycket på grafer och jakten på att kunna få topp-prestanda. Spelet är inte uteslutande prestandan som levereras vid spelandet, det är bara en del därav. En del som för många tillåter ta för stor plats. Visst är det kul med ögongodis osv, men hade det inte varit trevligare med en spelindustri som fokuserade lite mer på att kvalitetssäkra & innovera istället?

Av Thor

Den här killen är en äkta gamer, bara att kolla på tidpunkten för när tråden skapade 😎

Av Thor
Skrivet av Thomas:

Nä, det är inte sannolikt.
RTX 4090 förlorar bara 2-3% på att halvera sin bandbredd till PCIe 3.0. Om nästa generations grafikkort använder PCIe 5.0 och man kör dem på 4.0 så blir det alltså en halvering till samma bandbredd som dagens kort har.

Tack för länken!

Skrivet av Patriksan:

Du skall inte underskatta minimum FPS.
Speltester görs i typiska spelsekvenser, så low% motsvarar alltså stutters/ fps-drops i spel. Dessa inträffar när CPU har mycket att göra dvs när nya objekt skall genereras i 3D-världen. Alltså när något händer plötsligt i spelvärlden, exempelvis i CS när någon kastar en rökare. Det är precis då man INTE vill ha framedrops!

Absolut, det är miniumum som är utgångsläget, en jämnare upplevelse är att föredra. Jag låste fast mig lite väl mycket på graferna som hanterade den lägre upplösningen och förmodade att skillnaden skulle blir marginell i mer realistiska spel-scenarion. Vilket inte var fallet, vilket även påvisades lite längre ner på samma artikel som jag själv länkade till...

Skillnaden är inte enorm, men den är absolut där till fördel 7800x3d.

Skrivet av SweDragon:

Jag vet inte varför PCI 5 skulle vara kritiskt i ett sånt här bygge men du kan få ett AM5 med Pcie 5 till GPU och en m.2 disk för 2700.

https://komponentkoll.se/produkt/1349296-asus-rog-strix-b650e...

Tack för tipset!

Skrivet av Snusious:

"Vill ha PCIe 5"
"Inte uppgradera CPU förrän helt nytt"
Lite vill ha kakan men låta den ligga och mögla.

Det handlar mest om att köpa ett system som har så bra förutsättningar möjligt att överleva utan att behöva uppgraderas mer än nödvändigt, men som poängterats så är just PCI-E 5 en mindre viktigt punkt att fokusera på till skillnad från mitt utgångsläge.

Skrivet av Neco:

Intel behöver fler slag i magen ekonomiskt efter dom satt och pillade sig i naveln allt för länge, samt att dom vet om sitt monterings-tryck problem och skiter i att göra något åt det.

Att varje ny gen kräver ny socket?

Tack för tipsen!

Skrivet av Sinery:

Nja, det är mer så att chiplets och P/E core thread-schedulers gör skumma saker, du kan titta på Tech Yes City om det.
Sen är 6 p cores för få tycker jag helt enklet, 6 är nästan 4 som vi har haft sedan urminnes tider och vi redan fått 10 p cores med 10900k, känns dumt att "nedgradera" så långt.

Okay, jag ska kolla vidare lite på detta av rent intresse, tack för tipsen!

Av Thor
Skrivet av Fenrisulvfan:

Tur att vi har @Thor från Orilla här på forumet & @Orici.
Taonas Praclarush.

Flottan ska ansamlas!

Av Thor

Tack för era svar!

Skrivet av EyeNEye:

AMD = sockel som fortfarande lever till 2025.

Intel = Död plattform. Blir nytt moderkort när ny CPU kommer.

Ska du bara spela? Köp AMD.

Alastor Moody Kan hjälpa dig med att snickra ihop en bra build

Troligen kommer jag inte byta CPU innan det är dags för ett nytt system. Men även om man skulle så är väl det viktigaste när det rör spelprestanda att grafikkortet inte begränsas? Båda mina presenterade förslag tillgodoser 16x pci-e 5 lanes. Troligen kommer båda CPU:er presenterade ha möjlighet att tillgodose tillräcklig prestanda för att inte allvarligt begränsa GPU under överskådlig framtid.

Jag kanske lägger lite för stor vikt vid pci-e 5 dock ska se om jag kan hitta några prestandatester som kontrollerar för denna variabel. Förväntas den bussen ha en större inverkan för nästa generations grafikkort?

Det skulle väl vara om nya funktioner integreras i nyare gen CPU, något jag finner osannolikt. Sen finns ju alltid möjligheten att det sker någon förändring men jag gillar att utgå från tillgänglig information. Jag kanske missar något?

Skrivet av Sinery:

6p cores och 1st gen chiplets?
Aldrig.

Skulle köpt 10900k / 13th gen 8p cores om Intel.

Nu har jag på senare år följt industrin i periferin men jag tycker mig inte ha noterat indikationer som talar för att multitrådad prestanda har blivit en viktig faktor när der rör spelprestanda, i vart fall sådan som talar för att 6/12 trådar inte kommer vara tillräckliga under systemets tilltänkta livslängd 5-10 år. Jag ska försöka hitta lite mer information om detta, men jag har som nämnt lite sämre koll nu för tiden. Du får mer än gärna peka mot artiklar eller information som kan belysa min eventuella ignorans.

Utför icke P-cores arbetslaster direkt relaterade till spelprestanda och är det något specifikt med 1st gen chiplets som gör dessa opassande för ett system fokuserat på spelande?

Av Thor

Vägval för CPU, Intel vs AMD

Hej!

Jag har länge haft i bakhuvudet att det kanske fanns en viss ide att köpa ett nytt system, men jag har låtit min ekonomiska sida vinna även kanske under övertid. Men nu tror jag det börjar närma sig gränsen för att i vart fall börja aktivt fundera på att uppgradera.

I dagsläget sitter det ett 1080 & en i7-6700k i burken.

Min strategi som den ser ut nu är att eventuellt införskaffa moderkort, RAM, CPU & PSU i detta skede, för att senare komplettera med GPU+Skärm.

Budgeten är relativt flexibel men jag tror att en rimlig sådan ligger på runt 10-11k för delarna relevanta till denna post.

Jag har lagt några timmar nu ikväll på att sondera priser för både AMD & Intel. Initialt så kollade jag på prestanda från detta test:
https://www.sweclockers.com/test/37338-test-intel-core-i9-149...

Till att börja med lutade det skarpt mot 7800x3d, men under tiden ikväll så började jag tänka om. Värdena där low% särskiljer AMDs alternativt är troligen irrelevanta eftersom att situationen där man skulle dra nytta av sådan bara visar sig i skeden där GPU inte belastas särskillt hårt. Med tanke på att bygget är fokuserat på spel och sådana situationer alltså inte kommer uppstå är således den ökade prestandan irrelevant eftersom att den prestandaskillnaden minskar drastiskt när GPU behöver arbeta hårdare. Därav blir priset mer viktigt.

En annan faktor som jag vägt är PCI-E 5.0, det är främst detta som gör att priset springer iväg för AMD-systemet. Att få tillgång till 16x PCI-e lanes för GPU fordrar ett "extreme" chipset hos AMD. Relevansen av detta är att jag vill ha valmöjlighet till att välja ett billigare grafikkort i relativ närtid för att vid senare skede uppgradera till ett grafikkort ur ett högre prestanda-segment.

Med ovan förutsättningar har jag sammanfattat prisbilden till detta:

7800x3D
Moderkort: 3500:-
CPU: 4400:-
PSU: 2000:-
RAM: 1700:-

Totalt (ca): 11600:-

14600k
Moderkort: 3000:-
CPU: 3600:-
PSU: 2000:-
RAM: 1700:-

Totalt (ca): 10300:-

Enligt ovan har jag svårt att luta mot köp av ett AMD baserat system. Även om 7800x3d är betydligt mer effektiv rörande strömförbrukning så är det ett mindre bekymmer då jag kommer att nyttja min nuvarande NH-D15 för kylning samt att jag har ett svalt intresse för överklockning.

Jag vill dock väldigt gärna ha input och åsikter angående mitt resonemant, även ytterligare aspekter som kan vara av vikt uppskattas mycket om sådana belyses.

Av Thor

För att vara "AI" är de inte speciellt smarta. De är jäkligt bra på specifika uppgifter, tror de flesta inte anser att dessa system faktiskt är intelligenta.

Nu blir det väl lite filosofiskt men definitionen av Intelligens bör rimligen innefatta abstrakta förmågot som exempelvis intuition, något som om dessa "AI" hade haft förmågan till hade genomskådat denna typ av kringgående av regler direkt.

Dessa "AI" system gör inte så mycket mer än att effektivt utvärdera data tror jag. För det framgår att lärandet är på plats men det är också det enda som fungerar bra. Det är som att de tagit en eller ett par specifik delar av intelligens och skapat ett tekniskt dito för dessa specifika saker.

Men det är nog rätt utgångsläge i arbetet med att skapa en riktig AI. Vägen dit kan dock bli spännande och förmågan kommer finnas förr eller senare för alla, oavsett vad de har för intentioner med nyttjandet av den.

Det är med skräckblandad förtjusning man upplever mänskligheten och hur den i framstegens namn gång efter gång balanserar utan säkerhet på en lina mellan två skyskrapor.

Av Thor

Sedär, en "rutin" som fallerat, vad oväntat. För manuella rutiner fungerar bra, detta hade inte hänt om de hade hanterat detta per automatik. Istället förlitar de sig på att någon ska utföra ett manuellt steg, det är som att be om att misslyckas. Calculated risk i bästa fall.

Av Thor
Skrivet av medbor:

Låter ju i artikeln som att kunden själv ska köpa nya kablar… låter helt galet

Branchen borde gå ihop och standardisera modulära kablar, finns ingen anledning att de inte ska passa, det är ju bara passiva dumma kopparslangar trots allt

Allt som händer när någon försöker implementera en "standard", är att branschen får en till standard.

Av Thor
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Optisk läsare är förlegat. Problemet är att konsoltillverkare lägger in spärrar på nerladdade spel som gör att man ej kan låna ut dem eller sälja spelen. Vore det inte för detta så skulle nog de flesta köpa spelen digital.

Det är svårt att försvara en utveckling utan vinning. Jag föreställer mig det lite småknepigt att begränsa delning av spel digitalt så att det begränsas på samma vis som kommer passivt med fysiskt medie. Utan ett bra sätt att begränsa delning digitalt så hade spelförsäljningen minskat ganska drastiskt.

När det gäller varför många fortfarande köper fysiska kopior, så är jag relativt övertygad om att det har med vanemönster att göra. Antalet konsumenter som vill ha fysiskt media kommer minska naturligt.

Av Thor

Sånt här är ovanligt, vilken jävla hjälte!

Av Thor
Skrivet av Cyberz:

Kan de ta ännu högre ocker priset i Sverige

Om det artikeln säger är sant, lär produkterna bli billigare. Lägre pris brukar betyda att man får aälja mer

Av Thor
Skrivet av Wizbro:

Hoppas detta äntligen kan få tyst på OLED-förnekarna.

Måtte dom se ljuset!!!!

Av Thor
Skrivet av Bagarbosse:

Lite dödgrävande här kanske men, men.

Mina är mycket bättre eftersom de är betydligt mer finmaskiga

Sen brukar inte jag ha vanan att ha servern på display

Av Thor
Skrivet av anogr:

De blir sjukt dyra. 13,5" Surface Laptop 6 med 32 GB RAM och 1 TB SSD kostar $2399. Det kan jämföras med 14" Zenbook OLED som kostar $1299. Samma processor, ungefär lika stor skärm, men Asus har OLED men Windows 11 Home.

B2B enheter, inte B2C. Dessa ska inte vara relevanta för privatpersoner.

Av Thor

Haha, trodde ni att utvecklare får lägga tillräckligt med tid på att göra optimeringar och bra kod? Det tror inte jag.

Föreställer mig att så fort det "fungerar" så är det go! Och vidare till nästa sak. Sen underhåller man "bare minimum".

Ett fenomen som för övrigt blir tydligare för var år som går, inte bara när det gäller resurshantering av CPU-cykler. Saker tillåts inte ta den tid de behöver ta för att bli bra.