Inlägg

Inlägg som robie76 har skrivit i forumet
Av robie76

tack för alla svar

Av robie76
Skrivet av GuessWho:

Det finns NUC liknande minidatorer som är strömsnåla och relativt billiga.
Framförallt Intels N100 verkar populär för små billiga strömsnåla mini datorer.

Jag var inne på att köpa MSI´s minidator med N100 eller N200 till farsan men när jag såg att chippen/processorerna släpptes Q1-23 så borde det komma en uppföljare Q1-24 tycker man. Sen dröjer det säkert ett gäng månader innan produkten når den svenska marknaden...Så till sommaren kanske det finns en Celeron uppföljare med "nyaste" kretsarna.

Av robie76

Intressant! Har en Intel I7 gen 11 laptop som jag tänkte byt upp mig från nån gång. Har hittills aldrig använt laptopen som en laptop utan den har stått fast på skrivbordet sedan den inhandlades så jag kan lika gärna gå över till en nuc/barebone/minidator med motsvarande eller bättre prestanda med nyaste gen.
Jag kanske inte behöver nåt GTX kort utan det får räcka med inbyggda grafikchippet.
Om Asus trixar ihop en schysst setup med Ryzen 8000G så kanske jag kör på den istället eftersom det ryktades om att den kommer ha starkare grafik än Intels inbyggda chip. Dock blir det väl inte i en NUC eftersom det är "Intel"

Av robie76

Nice!! Hoppas Ryzen 8000G modellerna implementeras i barbone under våren. Ska köpa en till farsan och det kändes lite sådär o köpa med förra årets processorer/kretsar även om dom duger till att googla och betala räkningar på.

Av robie76

Köpa digital Windows OEM licens

Hej,

Jag är i kast med att köpa min första barbone och återanvända ram och ssd från en hyffsat ny minidator som började lukta bränt och nu vägrar start sen min far körde in usb sladden från en powerbank i datorn istället för att ladda upp powerbanken från vägguttaget som jag instruerade. Förhoppningsvis är stickorna och disken ok? Eller riskerar jag o sabba de nya barebonegrejerna måntro om stickorna eller disken blivit skadade?

Nåja till min fråga. Är det säkert att köpa en digital Windows 11 OEM licens från nätet? Typ Kinguin, G2A o allt vad dom heter.
Är dom lagliga att köpa från och använda eller riskerar man att bli blåst eller att helt plötsligt få upp en sån här fin vattenstämpel att Windows licensen är ogiltig?
Tidigare har jag bara köpt HP o Acer datorer med Windows förinstallerad så det här blir första gången att köpa Windows separat
Det var hiskeligt dyrt att köpa Windows 11 från typ webhallen eller nån av datashopparna. Typ 1600-1700 för W11 home har jag för mig. Men det kanske är retail version?

Mvh
Robert

Av robie76

snyft

Av robie76

Kul att ens namn (Robert) äntligen är förknippat med något intressant än måttligt roande Wells och Broberg.

För övrigt så köpte jag en sugis, valdemort, albert, e-mart för ett par år sen men den fick aldrig börja röra sig fritt utan ligger fortfarande säkert i sin kartong Kom på att jag inte orkade flytta alla grejer som står i vägen varje gång hen ska göra sitt jobb.

Av robie76

Jag köpte Telias mobilt bredband obegränsad surf till föräldrarna när dom hade erbjudande 399kr/månad eller om det var 349kr under en begränsad tid. Sen införde tv-leverantören IP-tv så jag hamnade osökt in i träsket att försöka utreda om telias abb hade någon "begränsning" bakom skalet. Och ja det hade dom visade det sig efter några mailvändor med deras support men det aktiverades bara vid onormal användning....typ. För att förhindra att man ligger o tankar filmer osv olagligt. Så det låg nån slags gräns på 100gb download per tidsperiod.
Så då kom nästa problem...att räkna ut hur många GB som går åt per dygn, vecka, månad för IP-tv strömningen som sänder i HD och/eller 4k. Samt den vanliga surfen som går åt från datorerna/mobilerna...

Men i slutänden så har det gått bra. Dom har klagat lite ibland på att tv sändningarna strular med beskrivning som kan tolkas som långsam/låg bandbredd eller att 4g/wifi dongeln är trött men det brukar lösas med omstarter av "allting".

Av robie76

Ni har det billigt. Långtime customer hos comhem som nu är tele2. 100/100 för 499:- via zmarket fiber. Tydligen är 509:- pris för nya kuder via zmarketportalen när jag kikade där men det kanske beror på vilken adress man bor på. Var inne på att byta till telenor 100/100 för nåt år sen när dom hade snorbilliga priser vid under 1 års tid för nya kunder men jag orkade inte hålla på o strula med uppsägningar o byte av utrustning.....

Av robie76

Power-problem?

Skrivet av marcusOCZ:

Från en som har bott i Norge sedan 2001: Tycker synd om er som får Power.
Tror inte det är möjligt att få sämre upplevelser i butiker än hos de.

Nu har jag inte varit i en svensk mediamarkt iofs, men jag tvivlar på att det var värre.
Oavsett glad att de anställda inte blir av med alla arbeten dock. Det är det viktigaste.

Vad är det för dåliga upplevelser du haft med Power? Är det utbudet, priserna, kundbemötandet, garantier, hantering av produkter som inte fungerar?
Jag har väl inte handlat så värst mycket på MediaMarkt men köpte faktiskt en tv från dom online för ett tag sen. Allt gick bra vid den kontakten iaf trots att tv´n jag beställde bara kunde köpas med kalibrering som jag fick gratis på köpet.

Av robie76

Billigt fiber existerar inte. Inte utan förhandlingar och kohandel iaf. Jag har aldrig upplevt det iaf. Enda billiga som fanns ett tag var tele2 mobilabb med 5gb surf för 99kr/månad. Sen wips så blev det dyrare o dyrare. Tror jag betalar 299 för samma abb nu men då har dom självklart höjt surfen till 10 eller 15gb o satt den som billigaste abbonemangsformen.

Tele2 öppen fiber (tidigare comhem) 100/100mbit typ 499kr/månad om det inte är ännu mer nu. Sällan strul men då o då kan det hända att nån gräver av en fiberkabel eller att nån kopplingspunkt pajjar o då är man utan både tv (fiber) o bredband.
Men vi fick precis tv omgjort till IP tv via nån minihub med wifi som skickades ut som ersatte fibertv.

Av robie76

Yes!!! Äntligen en vän-vän

Av robie76

Förbrukning 107 kWh. 455kr. Lägenhet 2a. Rörligt pris fortum. 296 öre/kWh.
Jobbar hemifrån mestadels. Tvättmaskin, jobblaptop + privat laptop + 48" ledtv + kyl/frys, kaffebryggare/vattenkokare, lampor (försöker släcka där jag inte befinner mig).

TV´n går väl igång lite för mycket när jag egentligen sitter o göra annat. Knappar på databurken etc.
Tvättar maskintvätt hemma ca 1 ggn per vecka i snitt.

Av robie76

Det låter i mina ögon som en scam där båda personerna är inblandade.
För att aktivera ett mobilnummer till swish så ska du ju ange det mobilnumret i din internbank dit swishbetalningar ska ske till/från. Därefter skickar banken ett sms till angivet mobilnummer med en aktiveringskod som ska anges i internabanken. Därefter är kopplingen mellan internetbank-swishtjänst-mobilnummer gjord.

Person1 gör kopplingen i sin internetbank. Det är denna person som erhåller swishbetalningar som andra gör till person2´s mobilnummer.
Person2 är ägare av mobilnumret och meddelar person1 aktiveringskoden som person1 anger i sin internetbank för att aktivera swishtjänsten
Jag misstänker att namnet du ser i swish när du gör en betalning är person1´s namn.

Av robie76

Tack för svar. Ja soundbar kanske inte så dum idé om "baren" får plats. Men jag vet att mor min har massa plotter på tv bänken både vid sidan och framför tvn Så det är bara små satelliter som får plats på bänken just nu.

Apple tv låter också som en bra idé men jag kan för lite om den och hur man använder den. Läste lite kort om att man använder mobilen (iphone) men det borde gå att streama från datorn? Användningsområdet är att dom har gratis playkanaler och playfilmer (från 2 olika play leverantörer) som kommer med i tv-abonnemanget där man loggar in på respektive playtjänst webbsida och startar streamingen därifrån. Kan man alltså streama trådlöst till apple-tv boxen och se streamen på tvn? Behöver man nån apple-tv programvara/app på datorn för att connecta till apple-tv boxen?

Av robie76

Enkel ljudlösning (extern) till föräldrarnas TV

Nu när föräldrarna blivit pernsionärer och är lite på årens kant samt att allt "enkelt", att ha en antennsladd som man får kanalerna via, är som bortblåst. Nu är det fiber, wifi modem, modem/box för digital tv samt play-streaming av mer kanaler/filmer från en inkopplad dator.

Det har kommit till en punkt där det är för mycket teknikkrångel att hålla koll på så efter ett söndagsbesök hos päronen så insåg jag att det inte gick att förklara hur dom ska göra för att växla mellan dvd/blueray spelaren (som har externa speakers+subwoofer inkopplad via den), digital/fiber-tv samt playstreaming från en inkopplad dator......

Så nu har jag gått o köpt en ny tv till mig själv så att dom kan få min gamla TV så att dom har samma tv-modell som dom har på landet. Köpte ny platt-tv till deras landställe för massa år sen när tjocktv´n la av och just då köpte jag även ny tv till mig själv så det blev 2 tv-apparater i samma köp. Dom har lärt sig hur man växlar till play-streaming på landet så nu när dom tänkt börja med det hemma i lägenheten så underlättar det att dom har samma tv i bostaden.

Nu till mitt krux jag behöver hjälp med. Jag behöver ordna en annan ljudlösning med sub och högtalare (osäker om dom vill ha soundbar....tror inte den får plats) som kopplas direkt till tv´n. Den måste vara enkel att använda. Antingen att den går på automatiskt när tv´n sätts på eller med en enkel on/off knapp på en fjärrkontroll.
Just nu måste dom sätta på dvd spelaren och ändra källa på spelarens display för att bara använda ljudet/högtalarna till tv-sändningen och inte själva dvd uppspelningen/menyn som kommer upp när man startar enheten.
Som jag minns det har min tv hdmi arc, digital ljudutgång och 3,5 mm hål (osäker om det är hörlursutgång eller ljudingång).

Tacksam för tips på ok ljudlösning med enkel på/av hantering från soffan eller automatiskt när tv´n slås på
Det behöver inte vara nån värsting utan i prisrange 1000-3000. 2.0 eller 2.1 system räcker.

Av robie76

Många k blir det

Skrivet av employed:

Varför spela i 4k när föregångaren klarade av 8k utan problem.

Varför inte sikta mot 12k när man ändå håller på?

Av robie76

The last ninja 1 och 2 på C64...wow that was the real deal

Av robie76
Skrivet av Qubeista:

Sorry om den var lite för inzoomad, här är en bättre "helhetsbild", uppdaterade trådstarten med denna länken med.

Ja precis, genomslag i parketten. Notera att vår 20kg hund ska ha orsakat det här enligt honom.. Bergsäker är han, utan tvekan.

https://imgur.com/a/n3k7EpT

Edit : Kan ordna bättre bilder när jag kilar över dit imorgon, om det har någon betydelse.. Men är ju då genomslag 1-2 mm ner i parketten, typ på 6-8 platser i vardagsrummet. Notera dock skicket på parketten innan, visst var det möööjligtvis inga genomslag då (vi kikade inte efter genomslag, för det andra ser ju mycket värre ut)

Be honom att ta fram belägg för att en hund á 20 kg ska orsaka hack i golvet. Det han säger är ju bara hans egen tolkning/åsikt. Kontra med att du/ni är jättesäkra på att det är helt omöjligt att en hund ska kunna orsaka en golvskada. Ni kanske har haft hund i tidigare lägenheter ni bott i och aldrig upplevt detta problem.

Du kan ju även föreslå för honom att ni tar in en oberoende expert och delar på kostnaden för det som får bedömma detta.
Eller så är det bara att förneka, förneka, förneka. Syna bluffen....

Jag höll på att åka på att stå för en vattenskada orsakad av översvämningar från en brun utanför porten som slammade igen och orsakade att regnvatten från skyfall rann ner i trappen och trängde in i min lägenhet som låg en trappa ner från portingången. Som tur var hade jag anmält det omgående till hyresbolagets journummer dom gånger det hände så det fanns bevis iaf. Annars hade jag nog fått det svettigt.....

Av robie76
Skrivet av TKD_1337:

Jag kan rekommendera Gboard, det är det enda jag använder oavsett mobilmärke. Det är en smaksak men för mig denna är layouten överlägsen.

Ok det får jag ta o prova tack för tipset.
Det som jag upplevde som problem var att jag ofta missade tangenter/bokstäver som ute i kanterna av telefonen. Samsungen var bättre designad och var även mer smartare att fatta vilken tangent jag ville trycka på även om jag några millimeter fel påre