Inlägg

Inlägg som Lloyd5 har skrivit i forumet
Av Lloyd5
Skrivet av db1:

Vad gick den på på kampanjen?

Jag köpte en på dubbelklick också pris 999 kr

Av Lloyd5
Av Lloyd5
Skrivet av iller:

Här ligger en hund begraven. En tjänsteleverantör blir inte utslängd från en KO utan anledning.

Inleed kanske inte har betalat/skyldig flera avgifter till KO?

Det brukar väll finnas hemliga avtal mellan sådana här företag!

Av Lloyd5
Skrivet av Da MusH:

Jag har rätt så enkla krav i en normal modern lägenhet tycker jag, men jag känner inte att jag hittar en perfekt lösning.

Internet (1gbps fiber) kommer in i det kopplingsskåp som finns i alla moderna lägenheter. Där sitter en mediaomvandlare som tar fiber in och har 5 RJ45 utgångar. I skåper finns dessutom en "patchpanel" med 5 uttag som leder till lägenhetens olika uttag.

Som de flesta ISP så verkar min ISP inte bjuda på mer än 1 IP-adress och utöver det så kastar dom in en duglig "wifi router" som är tänkt att användas för att ge wifi och möjligen ansluta enhter med sladd till. Den lösningen är inte bra, då jag måste ha "wifi routern" i skåpet vilket ger dålig wifi-signal i ändarna av lägenheten. Därför skissar jag nu på alternativ.

Då har jag tittat på vanliga "trådade routrar" såsom Ubiquiti Edgerouter X. Att sätta den efter mediaomvandlaren i skåpet och från den dra sladdar ut till respektive rum (via patchpanelen då så klart). Sedan köpa till en wifi-accesspunkt (förmodligen någon av Ubiquitis APs).

Jag skulle dock gärna hitta alternativ till Ubiquiti Edgerouter X. Den är rätt gammal och man måste slå av de flesta funktioner för att den ska klara 1gbps. Finns det inget alternativ som också är kompakt och energisnålt, men som kanske är något mer modern? Eller som kanske erbjuder PoE eller PoE+ (Edgerouter har PoE passthrough, så kanske går att lösa så)?

Andra frågan är; Har jag övertänkt lösningen ovan? Finns det något lättare eller bättre sätt att lösa bra wifi + trådat nät till hemmet?

En annan lösning skulle kunna vara OM det finns dubbla uttag draget någonstans t.ex. vardagsrum, att du patchar ut från mediaomvandlaren till wan på routern och sedan om du vill patchar tillbaka från routerns lan till skåpet och en switch som sedan förgrenar ut.

Av Lloyd5
Skrivet av sweborn:

Kommer vi ens att ha körkort i framtiden? Man behöver inte ha med sig det i bilen längre. Känns meningslöst att ha ett särskilt ID kort för ett enda ändamål.

Det fetmarkerade texten stämmer inte.
Enligt körkortförordningen (1998:980) 3 Kap 15 §
Länk till Sveriges Riksdag
citat:
Skyldighet att medföra identitetshandling

15 § Den som kör ett fordon som avses i 2 kap. 1 § ska ha med sig
1. körkortet, eller
2. om körkortet efter utfärdande ännu inte har lämnats ut och färden äger rum inom två månader från och med den dag då det utfärdades, en handling som styrker förarens identitet.

Körkortet eller identitetshandlingen ska överlämnas för kontroll om en bilinspektör eller en polisman begär det.
Lag (2014:729).

9 kap. Ansvarsbestämmelser
2 a § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 3 kap. 15 a § döms till penningböter. Lag (2022:1206).
slut citat:

Bara för att det finns väldigt få trafikkontroller, så är det inte lagligt att köra utan förarbevis(körkort)

Edit : bifogade länk

Av Lloyd5

Tele2 måste nog tillåta sms, hittade detta under " Vanliga frågor och svar om obegränsad surf " på deras hemsida:

Hur fungerar obegränsad surf?

Mobilabonnemang
Med våra obegränsade mobilabonnemang surfar du obegränsat i Sverige till en fast månadskostnad. När du har surfat 50 GB på en dag fyller du enkelt på med 5 GB i taget via sms. Du kan fylla på hur många gånger du vill utan att det kostar dig något extra.

Sen vet man inte hur dom tänkt detta ska fungera i verkligheten.

Surfa lungt

Av Lloyd5
Skrivet av DennisOlof:

Jag är lite osäker. Vad gäller t.ex. Zyxel så kan du köra deras APs som standalone vilket innebär att man kan använda den som en helt vanlig AP och konfigurera via webinterface. Om jag inte minns fel så går det med TP-Link produkterna också men om det gäller alla enheter dom har vet jag inte.

Vad gäller t.ex. Ubiquiti kan man konfigurera dessa via programvara i datorn, man behöver inte köra programvaran hela tiden på datorn men du måste använda den för att konfigurerar enheterna etc. Ubiquiti enheterna kan inte köras i stand alone mode, tror bara det är PtP länkarna som klarar det. Om jag inte minns fel har TP-Link också programvara för detta och du behöver inte controllern. Är inte helt hundra på att det jag skrev ovan men det ska gå att hitta den informationen. En fördel med TP-Link är att priset för enheterna och en enkel controller är billigare än Ubiquiti.

Ubiquiti anser jag är bättre men kostar också därefter.

Skitsnack! man behöver INTE programvara på dator till Unifi AP om du inte ska ha aktiv loggning eller gästportal, använder app för installation bara.
Vad menar du med "Ubiquiti enheterna kan inte köras i stand alone mode", jag kör min unifi AP UTAN övervakningsprogram vid normaldrift och det rullar på.

Av Lloyd5
Skrivet av Dooley:

Jag har drabbats av ett antal fall av s.k. bit-röta på SSD diskar, och försöker nu hitta sätt att undvika att dessa rötade filer kopieras över till backupen. Skulle uppskatta lite översyn av mina idéer hittills.

Om jag förstår saken rätt, så gör rötan till en fil med bara random värden i, eller bara nollor/ettor osv. Man kan avläsa det bl.a. med hex-editor.

Backup-metoden jag använde innan, var att backup-programmet går igenom fil för fil och jämför checksumman mellan käll-filen och existerande uppbackade filer, för att avgöra vilka som skulle kopieras över, och inte.

Förstår jag det rätt om en bit-rötad fil får en annan checksumma efter röta, än den hade innan rötan satte in?
Jag tror det i nuläget, och för att undvika det här nu så har jag skaffat en bra mycket större extern backup, så jag kan köra inkrementell backup i typ 4 månader innan jag behöver göra ny full backup igen. Men framförallt så kan jag nu köra backup-programmet så att den inte använder checksumme-jämförelser, utan den går istället på om en fils-/mapps Arkiv-parameter är positiv eller inte.

https://user-images.githubusercontent.com/44508442/84009604-d2220700-a973-11ea-8005-bab96355a96a.png

Varje gång en fil ändras (eller skapas) så är blir ju Arkiv-parametern positiv (ifylld), och backup-programmet bockar sen ur den parametern vid backup. Så programmet behöver nu mest bara söka efter filer med Arkiv-parametern är positiv. Om programmet däremot går på checksummor så rapporterar nog - enl vad jag tror - en rötad fil en annan checksumma och således flaggas den som aktuell för backup.

Förstår jag rätt, om jag tänker att en bit-rötad fil har ju inte ändrats av vare sig användare eller systemet, och därför torde en bit-rötad fil aldrig ha Arkiv-parametern positiv? Och således borde risken för att backa upp bit-rötade filer vara avsevärt lägre om backup-programmet går på om arkiv-parametern är positiv eller inte? Men risken blir avsevärt högre om backup-programmet använder checksumme-jämförelser eller filstorlekar som backup-kriterium osv?

Tackar för åsikter/råd/korrigeringar osv.

EDIT: vet inte om jag kanske skulle lagt den här tråden i Windows-forumet istället? Moderatorer kan väl kanske ordna det, om dom tycker så?

Är det inte bättre att undvika bitröta från första början med bättre filsystem (ZFS) ock minne som kan rätta fel (ECC), väldigt tråkigt om den väldigt viktiga filen som drabbas inte sparas och endast finns i en upplaga, endast min tanke

Gott nytt år

Av Lloyd5
Skrivet av ToKaz:

Jag har tänkt på detta flera gånger. Men som jag skrev nyss til mrqaffe, är problemet att när jag flyttade in var kopplingen som du gör i din skiss.

Dvs från mediabox (fiber) till routern och sen vidare. Men då sket sig wifi totalt, iaf via routern då allt var placerat i jäkla tvättstugan.

Har ju givetvis köpt (för ett år sedan) wifi extenders.

Men jag får nog fundera på om jag inte skall göra så ändå tillbaka

Jag citerar ur din första post, "Eftersom jag har två nätverksuttag i varje rum (kopplat till mediaskåpet och switch panel)"

Då ska du naturligtvis använda det, koppla ut till förslagsvis vardagsrum in i WAN på routern sedan en av LAN portarna tillbaka till mediaskåp via switch till övriga saker .

Av Lloyd5
Av Lloyd5
Skrivet av KjellO:

My suggestion is to look at a MikroTik solution. https://www.routerboard.se/5glte3g/68-sxt-lte6-kit.html]This[/url] will work good for Your need. Add a Cat 6 network cable for outdoor use and a mid price router.

VARFÖR har dom monterat "Ethernet 10/100 Ethernet ports 2st" ingen mening med CAT 6 då, nä köp inte detta, det tillhör elektonikskroten

on English:
WHY have they mounted "Ethernet 10/100 Ethernet ports 2pcs" no meaning with CAT 6 then, no do not buy this, it belongs to the electronic scrap

God Jul

Av Lloyd5

And lift off.....

Av Lloyd5
Skrivet av Levan:

Kan man exportera lösenord från Chrome till BitWarden?

Ja det kan man : Hur man importerar lösenord till Bitwarden

Använder Bitwarden själv.

Av Lloyd5

Älgen är framme i bild! i direktsändning

Av Lloyd5

Du har ju källare, se till att hitta lämplig plats att få ner fiber dit direkt, jämnare temperatur och mindre ljud i övriga huset, det skulle jag sikta på iallafall.
Sedan beroende på förutsättningarna dra därifrån till övriga rum.

Lycka till med huset.

Av Lloyd5

Äger en "Rubicson" från Kjell&Co, tycker att det fungerar bra, efter några omgångar har man lärt sig hur mycket vatten per ägg som passar ens smak.
Det medföljde ett mått med äggpick i botten, tyvärr var det dålig prägling på måttet så fick bättra på med svart tusch så måttangivelserna gick att se.

Av Lloyd5

Levitating pot! med LED-jultomte och ja den snurrar lika bra åt båda hållen.

https://i.imgur.com/Ui2NPSG.jpg

Snurrande LED-tomte

Av Lloyd5
Skrivet av glemmy:

Nu fick jag känna av vad det kan kosta med valutaväxling.
Köpte flygbiljetter för familjen förra månaden (för en bit över 20k). Beloppet drogs i EUR. Nu avbokade vi och fick återbetalning.

Eurokursen är i princip samma 10,00 mot 9,99 dessa datum (0,1% skilland). Men på grund av köp/sälj spread och valutapåslag förlorade jag ca 1000 kr på den här transaktionen

Nu kunde jag använt typ Revolut som inte har påslag, men där saknas den kompletterande reseförsäkringen, plus att det inte är kredit.

Vad finns det för alternativ på kreditkort som inte har valutapåslag?
Det är ett bra om det finns någon form av cashback och om årsavgiften är låg eller 0. Har kikat lite men hittar inte så mycket intressant.

Klarna kortet är gratis, inget valutapåslag, och finns reseförsäkring dock ingen cachback vad jag vet!, köp/sälj spread kommer du aldrig ifrån vilket kort du än har, så du får väga för/nackdelar med din situation.

Av Lloyd5
Skrivet av Datanisse:

Denna funkar utmärkt till det. https://www.gardena.com/se/produkter/grasmattevard/robotgrask...

De flesta borde nog klara av det idag.

Men nu ville TS ha 2 zoner och "citat Zonerna går inte att sammankoppla på något sätt"

Detta klarar ingen klippare idag vad jag vet? men du kanske har någon smart ide hur det ska gå till.

Av Lloyd5
Skrivet av JoOngle:

Mega fyndtips:

https://www.inet.se/produkt/6200200/kandao-qoocam-4k-360-3d-v...

Kolla videos med vad den kan (flytta på musen när youtube videon spelas upp, det är äkta 360!)

https://www.youtube.com/watch?v=QxLNX6AJ9oY

Pris före: 2990,- + 249 selfie stick.
Nu 990 inkl. Selfiestick.

19 stycken kvar

Såg häftigt ut, ha begäret vann såå beställt en + lämpligt minneskort.

/Lloyd5