Inlägg

Inlägg som igelkotte har skrivit i forumet
Av igelkotte
Skrivet av GuessWho:

*användbar kapacitet
Eftersom batterier i elbilar mår bäst om de inte laddas upp till 100% av deras fysiska max kapacitet eller dras ur till att verkligen vara på 0% så brukar de konstrueras så det finns en viss överkapacitet.
Den del användaren kan utnyttja är vanligtvis mindre än batteriets fysiska maxkapacitet.

Hade varit kul att ha ett rack i en skåpbil och parkera vid en Tesla Supercharger för att driva det.

Lite off topic men vad jag har lärt mig så ska man ladda batteriet till 100%. Annars riskerar cellerna att förstöras pga ojämn laddning. Sista % fasen i laddningen är städning, laddaren laddar upp och ur batteriet för att alla celler ska nå 100%. Någon cell får absolut inte bli urladdat då det kan förstöras av det. Batteri kapaciteten på elbilar beror på att vissa celler är avstängda i batteriet, inte av att man minskat kapaciteten på cellerna. Normalt sett finns skydd inbyggt som ska stänga av batteriet för att inte nå kritiskt låg nivå. Men om man pga slarvig laddning eller att batteriet står oanvänt ett tag så riskerar det att tappa kapacitet eller förstöras.

Av igelkotte

Frågan är om rubriksättningen är lite konstig? Jag ser det som att nyheten handlar om att Intel försöker marknadsföra sin cpu som ai stark men att AMD vill sätta någon käppar i hjulet för dom och kontrar med egna tester som visar att deras cpu är starkare och lägre strömförbrukning. Ser inget skryt i det hela om det inte är lögn från AMDs sida?

Att man sedan blandar in gpu och så vidare är väl en annan femma och poängen försvinner.

Av igelkotte

Ändå intressant att AMD verkar ge en jämnare RT prestanda än Nvidia om man jämför mellan lägsta och högsta fps så dippar Nvidia ner jättemycket. Frågan är bara hur det påverkar upplevelsen? Nog för att genomsnitt kanske är mest intressant.

Av igelkotte
Skrivet av Sukebe:

Vad vi gör här i lilla Sverige hjälper föga när man i Kina bygger två nya kolkraftverk varje vecka.

För att inte prata om en visst konflikt (behöver nog inte nämna mer). Snacka om att ödsla resurser och förstöra miljön. Börja jobba där kanske? Men där är det knäpptyst som att det inte finns.

Av igelkotte

Det är lite off topic. Men varför pratas det bara om solceller hela tiden i Sverige. Borde inte mindre vindkraftverk vara effektivare? I USA ser man många bygger egna sådana. Kan tänka mig att livslängden är sämre och kräver mer underhåll.

Av igelkotte
Skrivet av wibbe44:

Skulle gått på ett 4070 ti super i så fall.
Ray Tracing är nya standarden och kommer i bara fler och fler titlar. Lika DLSS 3 med Frame Generation. Köper man ett AMD kort idag så är det gammalt långt tidigare än Nvidias dito.

Jag tycker Ray Tracing känns varken nytt eller standard. Fortfarande kommer det långt fler spel utan stöd för RT än med. Så vi har nog olika mått på standard. Men håller med om att det säkert kommer fler och fler titlar med stöd för det.

Av igelkotte
Skrivet av Trihxeem:

När företag kommer överens om priser: kartell.
Prismässigt klarar vi oss lika bra utan AMD.

För att klargöra; det är ju inte så att jag högaktar nvidia heller

Jag tror inte det handlar om kartell. Mer bara ett dött läge. Jag föraktar ingen, men ser inte heller någon lösning på mer sund konkurrens. Jag är ytterst skeptiskt till att Intel kommer våga eller orka stå emot Nvidia. Det kommer att dröja många år i sådana fall med rejäla satsningar och långdragna förluster. Men Intel har långt mer muskler att visa än AMD. Däremot sitter AMD på mer erfarenheter än Intel.

Min gissning är att AMD ligger på hold läge och inväntar genombrott eller att Nvidia gör något felsteg.

Men helt klart intressant om Intel skulle våga göra rejäla satsningar.

Av igelkotte
Skrivet av Trihxeem:

AMD lägger sig lite lite under nvidia och mjölkar kunderna så mycket de kan och det är ju precis vad de ska göra som företag.

Folk på swec brukar tjata om hur viktigt det är med konkurrens men när det väl kommer till kritan så ser vi att det inte påverkar priset speciellt mycket.
Nvidia sätter precis vilka priser de vill och AMD följer troget efter. Så vi kanske kan skippa det resonemanget framöver?

Ja förmodligen precis lite under i prissättning för att inte störa Nvidia.

Grejen är att Nvidia sitter på makt och äger nästan hela marknaden. Hur kan man anse det vara konkurrens då? Hade market share legat 50/50 och ekonomin densamma, skulle jag garantera det skulle se annars ut.

Av igelkotte
Skrivet av Trihxeem:

Men AMDs konkurrens med Nvidia är ju så himla viktig för den håller priserna nere! /s
^
Visar sig att AMD lägger sig precis under nvidia och bidrar inte speciellt mycket till att hålla priserna nere om de hux flux kan sänka priset med 17%.

Det beror nog på att om AMD sänker ytterligare så svarar Nvidia med samma mynt. Och då blir det någon form av kommer AMD sälja mer för det?

Av igelkotte

När spelkonsolen floppar så gör vi den till en brödrost istället

Av igelkotte
Skrivet av sweisdapro:

Jag får alltid en sur smak i munnen när jag hör hur Sony beklagar sig över att en annan aktör håller på med "exclusives" eller att inte släppa spel på alla plattformar samtidigt. Efter Nintendo är ju Sony absolut värst med att hålla på med sånt.

Varför just Sony? Du menar att MS släpper spel till både Playstation och Nintendo, eller att Nintendo släpper spel till MS och Playstation? Annars förstår jag inte ditt argument. Om Sony exempelvis kom över Turn 10 Studios till exempel tror jag inte MS skulle bli speciellt nöjda heller. Lite dåligt exempel då MS äger det bolaget. Men dom utvecklar väl en av dom populäraste MS spelen likt Activision och Sony.

Av igelkotte
Skrivet av ipac:

Inte ens Switch 2 är spikad.

Men "alla" vet att den är på G ändå och "alla" vet att det blir en Nvidia SOC även denna gång.

T239 har varit på tapeten i flera år nu:
https://www.eurogamer.net/digitalfoundry-2023-inside-nvidias-...

Hade hoppats på att de inför lansering växlar över till en bättte tillverkningsprocess (bättre än Samsung 8 nm) men tyvärr inga indikatorer som går åt det hållet...

Jag väntar tills Nintendo själva läker ut information innan jag drar någon slutsats.

Min gissning är att AMD kan vara ett mer intressant alternativ. Men beror såklart på tillgänglighet och framförallt priset. Gissar på att AMD kan ge bättre pris och prestanda än Nvidia. Jag tycker Switch egentligen är på tok för dyr.

Frågan är också om Nintendo kan lyckas eller om nästa generation floppar. Dom har rest lite berg och dalbana genom tiderna.

Av igelkotte
Skrivet av firstofmay:

Varför ska man som kund acceptera fulspel av en girig utvecklare?

Det märks att konsolspelare tagit över detta forum. När så många här accepterar att pc-spel ska nedprioriteras. Jag säger bara gnäll mer alla pc spelare. Gnäll gör skillnad.

Av igelkotte
Skrivet av Bunk:

Nvidia chip så lär bli DLSS.

Är det spikat att det kommer att sitta Nvidia kretsar i Switch 2?

Av igelkotte

FSR stöd och avsaknad av mobilitet hade suttit gott i nya switchen.

Av igelkotte
Skrivet av CaptainRedbeard:

Dom har ALDRIG släppt GTA samtidigt till konsoler och PC, så kommer nog inte hända nu heller.

Förut var det jämnare i alla fall.

GTA kom oktober 1997 pc, december 1997 PS1

GTA 2 kom hela 5 dagar tidigare till PS1 än till pc

Men sen började urspårningen.

Av igelkotte
Skrivet av Triton242:

Vill minnas att vi skrev om detta redan då att detta skulle hända i framtiden.
Då var de billiga för att AMD ville sälja och visa att de hade en bra produkt.
Idag finns det ingen konkurreras, de är etablerade och vips vill de de ta bra betalt precis som Intel.

Då borde väl Intel räknas som budget idag om man ska följa den logiken? Jag har ingen koll om det är så.

Av igelkotte

Jag kan inte annat än hoppas att Intel har rätt, jag tycker ARM hör till telefoner. x86 är bra grejer.

Av igelkotte
Skrivet av sKRUVARN:

Så för hundratusen plus matchar den ett 3060? Så ser alltså hopplöst efter ut på den fronten, så förstår ärligt talat inte artikelns vinkling. Modellerna i som nämns i artikeln är inte i sammanhanget fraftfulla eller relevanta för produktklassen där CPU-modellen säljs i. Nu vet vi inte exakt vad 7995WX landar på, men det är nog betydligt mer än ett RTX6000 Ada med 90TFLOPS.

Jag tror nog att det är för att man inte väntade sig i skrivande stund att en cpu skulle kunna slå ut exempelvis Nividas Titan Xp. Så varken den ekonomiska siffran eller något annat togs i beaktning.

Av igelkotte
Skrivet av Svensktiger:

Ja, hade WoW funnits till konsoller kanske det kunde ha blivit populärt.

Se bara på Diablo serien som ju inte fanns på konsoller före version 3, och numera anses som en massiv framgång och inte alls en förstörd franchise.

/s för säkerhets skull.

Är inte WoW populärt?
Diablo 1 finns till första Playstation 1. Var nära att komma till Game Boy också.