Inlägg

Inlägg som Christley har skrivit i forumet
Av Christley
Skrivet av martengooz:

Ser inte varför du skulle köra på extern ssd i ditt fall, du kan få en dubbelt så stor hårddisk för billigare. Ex denna https://www.elgiganten.se/product/datorer-kontor/harddiskar-l...

Handlade inte om storleken för att jag har under ett år fått ihop 45gb. Så hårddisken hade varit död innan jag nått lagringskapaciteten.

Skrivet av DennisOlof:

Skaffa INTE SSD om du tänkt att lagra filer och då med syfta på långvarig lagring. En vanlig 2.5 mekanisk hårddisk är mycket bättre för att lagra. Du kan hitta information på nätet varför det inte är bra att lagra på SSD, SD-Kort, USB minnen osv.

Däremot kan du t.ex. köpa en ganska stor 2.5 mekanisk hårddisk och sedan en mindre 2.5 SSD. På de viset kan du lagra saker på SSDn med jämna mellanrum. Då blir det den mer aktiva disken för backup, lagring och eventuellt transportering. Och från den skyfflar du sedan över den mer permanenta data som ska lagras till den mekaniska 2.5 disken. Sedan är fråga hur mycket plats du behöver. Eventuellt kan du skaffa en 3.5 mekanisk disk om du vill det, du får mer utrymme för pengarna.

Sedan är det klart, mycket viktig data som foton osv bör man även ha flera backuper av samt kanske även bränna ut på skiva. Ju flera backuper man har desto säkrare är man att informationen inte försvinner.

Skrivet av xxargs:

Köp någon av 4-5 TB 2.5" snurrdiskar för arkivering - som redan nämnt är inte SSD särskilt bra på att lagra data med bara halvårsvis inkoppling och ingen vet heller hur länge den måste vara inkopplad och/eller kräver genomläsning av alla filer för att trigga ev. omskrivning vid veka sektorer - det kan variera mellan de olika tillverkarna i om och när en 'garbage-collector' genomgång görs av flash-celler och det har historiskt också varit benägna att ha firmwarefel där inte jobbet görs fast alla tror det. Mest kända är Samsung 840 EVO men andra tillverkare av SSD-lagring har haft liknande problem eller buggar av annan karaktär.

Du skriver en Samsung T7 för 800:- - då gissar jag att det är en 500GB disk och i mina ögon är den inte riktigt prisvärd förrän vid 1TB storlek (och dubbla pengarna) och detta gäller även andra tillverkare. - dock är den rätt smutt i storlek och de har lagt ned mycket krut med värmespridning och med stora kondensatorbanker invändigt för att inte krascha med död SSD ifall man har glapp i USB-kabel, plötsliga utryck etc. - bygger man själv med en SATA-SSD inmonterat i en köpt kabinett så har man inte samma skydd och det kan sluta med en död SSD om man har otur.

Håller med som tidigare skribent en T7 som daglig och transport-disk medans arkivering med sällan inkoppling skall göras på snurrande rost (snurrdiskar) - och då helst 2 stycken parallellt ifall det blir krångel eller tappas hårt med den ena exemplaret.

Köpte vanliga mekaniska diskar trots allt, men för att svara på T7 frågan. Amazon har deal på T7 just nu för typ 70-75€ för 1TB.

Min logik var helt enkelt för att SSD har inga delar som flyttar sig och om jag tappar en sån är det inte hela världen. Men tappar jag en mekanisk hårddisk är det god chans att den är förstörd.

Av Christley

Extern SSD för att lagra bilder och filmer

Tja,

Jag ska införskaffa två externa/portabla SSDer där jag kan förvara mina bilder och filmer. Jag har varit utanför datorvärlden i typ 5-6 år nu så har noll koll.

Jag har kollat på:

- Samsung T7 för 800kr
- Samsung T7 Shield för 800kr
- Sandisk Portable för 750kr

Det enda jag ska använda dom för är att lägga mina bilder på, inte röra på 6 månader och sen 6 månader senare uppdatera hårddisken med nya bilder. Köper två stycken för att ha på två olika platser.

Vad rekommenderas? Jag bor inte i Sverige så är det något specifikt som bara finns i svenska butiker eller baserat på reor i svenska butiker är de inget jag kan utnyttja.

Av Christley
Skrivet av Dinkefing:

Varför kör man överhuvudtaget köra sina lösenord över molnet? Hoppas folk tänker till lite nästa gång. All form av molnbaserad lösenordtjänst är och kommer aldrig vara säker. Deras största akilleshäl.

Har man många datorer, flyttar sig mellan många platser, använder mobiler och har hundratals konton då är det inte möjligt att komma ihåg det själv. Eftersom man inte ska ha ett gemensamt lösenord. Visst kan du ha allt lokalt men då måste man antingen ha med sig ett usb minne (som jag inte får köra på jobbet), hosta lösenorden själv över internet (kan lika gärna använda cloud tjänster då) eller minnas alla konton du har i huvudet eftersom du helt plötsligt kan glömt synka ett.

Det är enkelt, och därför gör folk det

Av Christley

Kan inte komma in i Windows utan att använda boot override

Jag installerade om min dator för första gången på 6 år och självklart får jag problem. Jag kommer endast in på windows om jag går in i boot override och manuellt väljer SSDn. I boot priority så listas SSDn som första och enda valbara hårddisk.

4 timmar sen fungerade datorn fint, med en äldre version av windows bara. Jag har efter detta återställt BIOS till standard inställningarna och det gjorde ingen skillnad.

Ibland når datorn "Startar automatisk reparation" med windowsloggan och sen 3 sekunder senare dör datorn och startar om igen.
Går jag in i troubleshooting tools och väljer att reparera startup sekvensen så kraschar bara datorn eller om jag har tur så ger den bara ett felmeddelande som säger att den inte kan göra något åt det.

Jag har laddat ned den senaste versionen av windows 10 från microsoft och testade både svenska och engelska versionen. Gör ingen skillnad, båda ger samma fel. Jag har totalt installerat om windows 14 gånger idag, gör noll skillnad.

Jag testade att byta plats from b2 och a2 till b1 och a1 för ramminnena men gjorde ingen skillnad där heller. Har googlat hela kvällen och inte hittat något som löser mitt problem.

Tydligen så hittas ingen windows installation när jag är inne i troubleshooting tools heller.

Annars fungerar datorn precis som den ska, bara jag kör boot override. Kommer in i windows utan problem och har noll problem när jag väl är där. Men automatiskt kommer den inte in till windows. Jag kan inte testa windows 11 för min dator är för gammal för det (ryzen 1700x) så om det löser problemet, kan jag inte svara på.

Av Christley

Jag får reklam dagligen av Brave Browser där dom säger att Protonmail är den enda anonyma och säkra emailtjänsten.

Guess not

Av Christley
Skrivet av highspeed:

Vad fildelar folk nu för tiden egentligen? Alla legala alternativ är lika snabbt tillgängliga och okej priser på.

Handlar väl mer om att man inte har en tjänst för alla prylar. Jag känner inte en enda person längre som fildelar musik pga spotify, tidal eller liknande. Medan året innan spotify kom ut så visste jag om minst 20 personer som gjorde det.

I dagsläget känner jag mest sånna som inte har råd med spel eller sånna som gillar att kolla på film och serier. För att komma åt disneyfilmer till barnen måste man ha disyney plus. För att se många serier och filmer måste man ha netflix. Vill du ha svenska serier/filmer krävs oftast cmore eller viasat. Vill du se specifika serier som "the boys" eller "his dark materials" måste du ha amazon och hbo.

Så liksom för att följa serier som endast släpps på dom tjänsterna behöver man betala 500-800kr i månaden.

Alla jag vet om som fildelar i dagens läge skulle automatiskt sluta om allt fanns på en och samma tjänst likt spotify fast för filmer och serier.

Av Christley
Skrivet av anon5930:

Samtidigt i ditt fall, uppgradera till en 3000 elller 5000-serie beroende på vad som är möjligt med ditt moderkort, kommer ju ge en rejäl prestandaökning också.

Men vill man inte betala något alls och nöjer sig med den prestandanivån är det aningen tråkigare förstås. Går säkert fynda begagnat lagom till att sista AM4-processorerna hittar ut. Inväntar själv tester på 5900XT (eller vad de kan tänkas kallas) men i mitt fall har jag redan ett moderkort som väntar till min 3900X.

Jo men de är onödigt för mig att spendera pengar på en sån processor bara för ett system. Lär ju få betala allt från 2000-4000kr bara för att få köra windows 11. Poängen med denna datorn var att den skulle klara iaf 8 år med grafikkortsuppdatering efter 4. Hittills har jag inte stött på något jag inte har 60fps i så aldrig riktigt förstått poängen varför jag skulle skaffa något nytt och kraftigare

Av Christley

"Nämnda processorserier, som är minimikrav, är båda daterade så sent som år 2017. Den som har en äldre processor får ingen uppdatering till Windows 11 genom Windows Update utan får stanna kvar vid version 10"

Intressant att jag som kör en Ryzen 7 1700X inte kommer kunna köra Windows 11. Trots att processorn bara är 4 år gammal och presterar sjukt bra ännu så måste jag uppgradera processorn för att ens få köra det.

Känns underbart att kasta bort en processor (eller stanna på ett EOL system) som fungerar felfritt och jättebra i spel bara för att jag måste ha en specifik modul.

Av Christley

Sida där man kan köpa barebones tangentbord och switches och keycaps?

Tänkte att det är dags för ett nytt tangentbord, men saken är att de enda tangentborden jag är intresserade av kostar långt över 2000kr.

Så tänkte att jag kanske skulle kunna bygga ett eget istället? Jag letar därför efter en sida som först och främst säljer tomma tangentbord (eller om jag kan kräva specifika switches i den) med nordisk layout där jag också kan köpa switches (vill ha MX silent red) och kanske även keycaps.
Vet inte om de spelar nån roll men jag gillar fullsize tangentbord och vill att detta ska vara ett också

Finns sånt? Jag behöver knappast super kvalitet på tangentbordet i sig, sitter liksom idag med en qpad mk-50 som aldrig får för sig att dö. Affären får gärna vara i europa eller till och med sverige då jag inte vill hantera tull och importavgifter

Av Christley
Skrivet av Lagers:

Jag testade att trycka högerknappen och kopiera bild i FF och sedan CTRL+V i discord och det fungerade. Men givetvis kan det vara en bugg för dig, men fungerade bra för mig.

Jag har för några månader sedan gått över till FF och det fungerar riktigt bra nu. Men när/om de tvingar mig till proton-layouten så kommer jag nog byta till Edge igen. I detta foruminlägg går jag igenom mina erfarenheter/tankar mellan webbläsare.

Ja alltså det fungerade fint igår. Det fungerade inte nu. Så säger inte att de är broken hela tiden. Men det händer småsaker hela tiden med min installation

Av Christley

Jag har börjat röra mig emot chromium baserade browsers även om 1 av 3 browsers jag kör är FF ännu.

Kör chrome och firefox på desktop med firefox som primär browser.
Kör Brave på mac för jag behöver ha en orörd version på jobbet och chrome får ensamt min mac att dra igång fläktarna.

Anledningen till att jag rör mig bort har med firefox konstiga val och support + hur snuskigt mycket deras chefer tjänar. Men även för att med varannan uppdatering så släpper dom nått skit som får mina tabs att krascha, och det händer inte en gång utan de händer hela tiden.

Så frustration får mig att röra mig bort. Orginellt rörde jag mig bort när quantum kom för hälften av mina plugins dog men dom fungerade fint i chrome.

EDIT: Precis nu när jag skrev detta så insåg jag att firefox inte längre kan kopiera bilder mellan program. Försökte ta kopiera bild->discord och den gav ingenting. Testade 5 olika bilder och inget fungerade. Tog ett screenshot som fungerade fint. Testade från Chrome och brave och de fungerade fint.
Det är saker som detta som får mig att sluta använda firefox

Av Christley

AC adapter till gammal samsung TV

Jag letar efter en sladd till en gammal tv jag har. Har inte kvar ac adaptern verkar de som så behöver köpa en ny nu när jag har användning för den igen.

Jag har en ue32j5205akxxe från samsung
https://www.samsung.com/se/tvs/full-hd-tv/j5205-32-inch-full-...
https://www.netonnet.se/art/ljud-bild/tv/28-37tum/samsung-ue3...
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3197492

Var kan jag köpa en ac adapter till denna tv? Jag hittade i USA för typ 15 dollar (https://www.amazon.com/UN32J5003AF-UN32J4000AF-UN32J400DAF-UN...) eller nått sånt men tyvärr har dom fel kabel för mitt hem. Billigaste jag har hittat i europa är typ 55€ och finns inte en chans att jag betalar så mycket för en power cord.

Kan någon hitta en ac adapter till min tv som inte kostar skitmycket?

Av Christley
Skrivet av Networker:

Du länkar till en "radioaffär" som man skulle ha sagt förr i tiden. Dvs. "Power". Motsvarande liknande Elgiganten. Om nu inte modemet är "operatörslåst" till din påtänkta operatör, så borde du kunna köpa vilket modem som helst som uppfyller specifikationerna. Kolla på amazon.de om de har något passande.

(Jag har köpt en hel del nätverksgrejor därifrån till mycket bättre pris än de svenska, antar att det är samma juttu i Finland)
Förr, när jag hade ADSL2+ från Telia, köpte jag ett eget modem för 299 spänn för att slippa modemavgiften från telia som var 29 kronor/mån. Gick jättebra att använda. Gick med "vinst" efter 10 mån.

Lite eftertanke: Modemet du länkar är ju också en router och trådlös AP. Kanske därför den är dyr. Sådana brukar vara kassa både på routing och som AP. Bättre att köpa ett dedikerat modem som bara är ett modem. Antagligen mycket billigare också. (Jämför mitt ADSL2+ modem som bara kostade 299, det var bara ett modem).

Håller helt med om den eftertanken. Vilket är lite därför jag kollar på om jag kan hitta något, men kan verkligen ingenting om modem. Så vet inte ens vad jag letar efter så kan inte riktigt kolla på amazon.

Jag tror inte modemet är operatörslåst. Det lät inte som så när jag kontaktade deras support och deras hemsida säger att man kan ha eget modem också.

Av Christley
Skrivet av SmOOthy:

Vad är det för leverantör som inte "bjuder" på hårdvaran?

Välkommen till finland

Av Christley
Skrivet av Lorault:

Säker på att inget fiber finns installerat? Testa slå upp din adress på https://www.bredbandsval.se.

Finns inget fiber tyvärr. Och det är en finsk adress så den lär inte synas där heller

Av Christley
Skrivet av mrqaffe:

Det du länkar har Docsis 3.1 så det är väl det du tekniskt behöver och det går att hitta andra modeller med stöd för det och det finns ju ev en begmarknad också men mycket är gamla Comhem gateways och de brukar ha "Comhem mjukvara"

Har noll koll på vad Docsis 3.1 är. Antar att det är mjukvara för att decoda signalen?

Av Christley

Köpa eget modem för internet

Hej!

Jag håller på att skaffa internet till en bostad och den lägenheten har bara internet via tv uttaget. Jag kan en hel del om routrar men kan inte ett skit om modem.

Detta är vad dom erbjuder mig att köpa med internetbeställningen: DNA F-3890V3 FIBER PLUS MODEM
https://www.power.fi/puhelimet-ja-kamerat/puhelimet/dna-f-389...

Saken är den att jag tycker det är ett absurt pris att lägga 1500-1700kr på ett modem/router. Så jag undrar helt enkelt om det finns ett modem jag kan köpa som kringgår den höga summan eller är det så mycket modem normalt kostar?

Av Christley

Laddare till en asus dator

Tja!

Jag håller på att leta efter en Asus laddare men tycker det är skitsvårt att hitta en för ett vettigt pris. 500kr för en generell laddare på kjell känns otroligt onödigt när datorns värde idag kanske är 1000kr om jag har tur.

På laddaren jag har idag står det:
output: 19v 2.37A
modellnummer: AD2066020
watt: 45w
Datorns modell: asus A411U (tror de är en vivobook)

Jag kan köpa från utländska sidor om dom är seriösa och tar paypal eller är skitstora (som amazon) och är inom EU (inte england)
Kan någon hjälpa mig att hitta en kring 200-350kr?

Av Christley
Skrivet av urban22:

Vad sitter det i för delar för övrigt? Finns det lediga 6-pin eller 8-pinkontakter på nätaggregatet, och vad är det för maxeffekt på nätaggregatet?

det sitter en 3570 med 16 eller 24gb ram, pci 3 på moderkortet. nätagget är nytt så finns nog 8 pins lediga. nätagget har nog 600-750w

Av Christley

Billigt-ish grafikkort för 3440x1440

Tja

Jag har en backup dator som jag skulle behöva ett grafikkort till. Jag har inte planerat att lägga sjuka summor på ett grafikkort till den datorn och är nöjd om jag kan köra last gen spel i 30fps tex. Så lite bryr jag mig. Personen som ska använda det är inte riktigt en gamer så att säga.

Har dock helt tappat kollen på grafikkort på senaste, vad skulle vara ett bra och billigt-ish grafikkort att köpa för detta ändamålet? Håller mig gärna under 3500kr. Spelar ingen större roll om de är lag röd eller grön. Gärna nytt då jag avskyr att kontakta folk för begagnade saker.