Inlägg

Inlägg som pereli har skrivit i forumet
Av pereli

Tack för alla svar! Det känns ju som ni säger att det inte blir någon cirkulation när ena slangen är varm och den andra kall. Radiatorn är toppmonterad med slangarna ner. Ska se om jag hittar stock-kylaren och testa med den.

Av pereli

CPU blir 100 grader varm i idle.

Min CPU har plötsligt blivit väldigt varm, går direkt upp till 100 grader vid start. Jag har en vattenkylare till cpun och själva kylarblocket känns inte särskilt varmt, ena slangen är dock väldigt varm och den andra är kall. Enligt Corsairs programvara så snurrar pumpen på 3000 rpm och det låter väldigt mycket så den lär ju fungera. Kan det vara kylpastan som blivit gammal och dålig? Datorn har ca 6-7 år på nacken.

Av pereli
Skrivet av BMac:

Jag påpekade att 18 Gbps är helt orimligt lågt för något som är konstruerat de senaste 15 åren.

Varför skulle jag multiplicera med 256? Vad skulle det ge?

Modernt grafikminne ligger på flera hundra GBps, inte Gbps. Hur man än räknar så blir det bara orimligt.

Det är skillnad på b och B. Bit och byte du vet.

18 Gbps är ju per bit. Med 256-bitars minnesbuss blir det 4608 Gbps = 576 GB/s

Av pereli
Skrivet av FX9:

Kan man hitta detta eller liknande i en svensk affär kanske?

Jag har hittat 9211-8i för runt 1000-lappen från kimbrer.se som har en svensk nätbutik med snabb leverans, dom ger 1 års garanti ett kort som är refurbished.

https://www.kimbrer.se/supermicro-aoc-sas9211-8i.html?gclid=E...

Frågan är om man själv måste flasha det till IT-mode?
Och av bilden att döma ser det ut att bara vara "low-profile bracket"

Av pereli

Kollade just på lite youtube-klipp där LSI rekommenderas. Blir nog att köra på något sånt. Vad är det för skillnad på LSI 9211, 9223, 9240 osv.?

Av pereli

Tack för ytterligare input. Har börjat snegla på mjukvaruraid i form av att köra freenas på en virtuell maskin. En grej som jag saknar från min synology nas jag hade innan var SHR, alltså Synology Hybrid Raid som fungerade typ som raid5 fast den kunde nyttja lagringsutrymmet bättre och var mycket snabbare också. Har freenas något liknande eller är det endast standard raid?

Av pereli
Skrivet av evil penguin:

Min övertygelse är att svaret är nej oavsett om instickskortet har RAID-stöd eller ej.

Detta är vad jag förväntar mig iaf:
Om RAID-stöd: instickskortets egen konfiguration
Om ej RAID-stöd: ingen RAID / endast mjukvaru dito

Okej. Tack för snabba svar! Får bli ett kort med egen RAID då, vill inte binda det till mjukvaran ifall jag vill byta OS.

Av pereli
Skrivet av evil penguin:

Om du vill ha "hårdvaruraid" (i någon mening iaf, förmodar att det inte är mer hårdvaru dito än den som brukar finnas på moderkortet) så får det nog lov att vara ett kort med sådan funktionalitet.

Jag skulle väl dock ifrågasätta om det har några faktiska fördelar; i kategorin "billig SATA-kontroller" så skulle jag personligen iaf välja någon som bara är standard AHCI och vara glad att jag slipper eventuella egenheter i RAID-lösningen och/eller konstiga drivrutiner, och väljer hellre ren mjukvaru-RAID i någon form isf.

Alternativt då någon SAS HBA om man ska ha många diskar, brukar vara mer utrymmeseffektivt (diskar per PCIe-slot) och ofta rätt kostnadseffektivt också, samt typiskt mer kvalitet. Typ någon LSI-kontroller. Om man ska ha hårdvaru-RAID på riktigt så är det ju ofta ett alternativ för dessa med.

Jag vill helst ha det som jag gjort med de andra raid-volymerna, att jag sätter upp det i bios. Men kan jag ifrån bios skapa en raid-volym med diskar som är kopplade till ett instickskort utan egen raid-support?

Av pereli

Sata-kort med eller utan Raid?

Jag har en dator med 6 diskar där jag har satt upp två olika raid-volymer i bios. Nu behöver jag mer lagringsutrymme och har köpt två diskar till. Eftersom jag inte har fler sata-platser så behöver jag ett sata-kort, jag har kollat på följande kort:

ST Lab A-520
DeLock 90010

Som jag har fattat det så har ST Lab kortet hårdvaru-raid, behöver jag det nu när jag nyttjat alla platser på moderkortet eller kan jag sätta upp ytterligare en bios-raid om jag väljer DeLock-kortet som inte har hårdvaru-raid?

Av pereli

Tack för svaren. Nu har det konstigt nog inte vart några bekymmer på några dagar, skumt..

Jag får ingen indikering på dioderna utan dem lyser blått som vanligt. Vet att det lyser rött om den typ överhettas, det har hänt vid något tillfälle. Får kanske snacka med HiFi klubben om dom kan ta in och kolla på den om problemet kommer tillbaka.

Av pereli
Skrivet av Sions:

Möjligen kondingar som torkat?
Svårt att se med ögonen, så brukar bara vara att byta ut samtliga man kommer åt.
Vanligt problem bland hifi produkter (när de börjar bli lite äldre).

Okej. Inget man kan mäta sig till heller?

Av pereli

NAD C 275BEE "tappar" ljudet helt ibland

Jag har två bryggkopplade NAD C 275BEE till mina frontar och den ena förstärkaren har börjat tappa ljudet ibland helt plötsligt. När det inträffar så räcker det att dutta lite på strömbrytaren bak på förstärkaren så börjar den spela som vanligt igen. Alla lampor lyser som dom ska, har stängt av "auto" läget som ska känna av när det finns insignal.

Detta fenomenet hade jag för ett tag sedan också men det upphörde ett tag men nu har det kommit tillbaka och nu uppstår det i princip alltid minst en gång varje användning. Det är oberoende av volym, det kan uppstå när som helst verkar det som.

Det verkar som att felet avhjälps så fort man stänger av strömmen en kort stund. Det fungerar att stänga av den på strömbrytaren baktill och sen starta om den men det räcker även att bara "dutta" på strömbrytaren så den fjädrar tillbaka direkt utan att helt stänga av sig.

Av pereli

Annonsen är avslutad

Av pereli

Marantz SR7013 11.2 hemmabioreciever med Atmos och 4K.

Säljer en Marantz SR7013 pga uppgradering. Den är
inköpt i december 2019 så har drygt ett års garanti kvar.
Kan skickas om köparen står för frakten.

Kan hantera 11.2 med extra slutsteg annars 9.2. Stöd för
Atmos, 4K@60fps, eARC, Dolby Vision m.m.
http://www.marantz.com:443/product/SR7013

Läs hela annonsen här

Av pereli

Jag såg precis att jag kör 3 st äldre 6 TB EFRX diskar med en ny 6 TB EFAX i SHR på min Synology NAS. Är detta inte att föredra alltså?

Av pereli
Skrivet av Laxpudding:

Belkin och Kjell.com är inte certifierade för Ultra High Speed och 48 Gbps FRL eller HDMI Category 3. Ingen kabeltillverkare är det för man har ännu inte börjat certifiera Cat 3-kablar. De kablar som säljs idag är i bästa fall Premium High Speed-certifierade och därmed säkrade för 18 Gbps.

Med 48 Gbps gör HDMI om signalöverföringen och går från TMDS till FRL, Fixed Rate Link och det finns ingenting som garanterar att dessa kablar faktiskt orkar med 48 Gbps FRL när det väl gäller. Så det är upp till kabeltillverkarens goda vilja eftersom det inte finns något enkelt sätt att bekräfta 48 Gbps i dagsläget. Och certifieringen av Cat 3-kablar handlar om mer än enbart 48 Gbps och omfattar sådant som störningskänslighet och andra elektriska egenskaper som måste till för att det ska fungera hos slutkonsument. Det ställs högre krav på själva kontaktens egenskaper med 48 Gbps FRL och endast en begränsad mängd tillverkare har rätten att tillverka dessa anslutningar. Det kommer att vara rätt hårda krav på Cat3-kablar och den elektronik som ska köra 48 Gbps.

Inget av detta är därmed garanterat på Belkins och Kjells kablar. Finns alltså inget som lovar att det verkligen kommer fungera med 48 Gbps när sådan utrustning väl når till konsumenter. Syftet här är snarare att köra bondfångeri på den klassiska "jag vill köpa något framtidssäkert"-tankesättet. Kjells text nämner också typiskt sådant som är kretsfunktioner men inte har med kabeln att göra, 3D, Deep color, HDR, 31.1-ljud och HDCP 2.2 etc.

Jag skulle personligen inte köpa dessa kablar. Finns inget garanterat någonstans. Välj istället helt vanliga Premium High Speed-kablar idag. Den dag du ska köpa en pryl som verkligen kör 48 Gbps, då köper du en certifierad Category 3-HDMI-kabel.

Där ser man! Det kanske va naivt att tro att man bara hittar ocertifierade kablar på ebay, aliexpress osv. och inget som välrenommerade svenska återförsäljare sysslade med...

Av pereli
Skrivet av yrfhar:

@bmwpersson: Har kollat på dem, så du menar att jag måste ha High Speed-kabel 48 Gb/s om jag ska framtidssäkra även om det rör sig om 1 meter?

Det är svårt att säga, det är möjligt att en kabel certifierad för 18 Gbps även klarar 48 Gbps på kortare sträckor men det finns inget som garanterar det. Ska du ändå köpa nya kortare kablar så hade jag kört på "Ultra High Speed"-kablar som är certifierade att klara 48 Gbps oavsett längd.

Av pereli
Av pereli

Jag har lagt till drulle och hemelektronik på hemförsäkringen för 65 kr/månad. Då har jag endast 500 Kr i självrisk samt lägre värdeminskning. Har på två år spräckt skärmen på två mobiler samt att en router som har strukit med i ett åskoväder. Fått reparationer för 9000 betalda av försäkringen för totalt 1500 i självrisk. Har vart en bra affär

Av pereli
Skrivet av mrqaffe:

Det är helt modellspecifikt och med en del "hemmaroutrar" så är det inte ens möjligt.
Om enheten saknar inställningar för routing så kan de ändå i en del fall stödja RIP v1 men det kommer troligen att bli svårt att få igång odokumenterade det om man inte är kunnig inom nätverksteknik och gillar att pilla med det "bara för att det kanske går"
Du får börja med att lista vad du har för delar och kolla i manualerna och saknas stöd kan du behöva skaffa en riktig router i stället för nån allt i ett burk som inte klarar normal routing.
En Uiquiti i Edge serien är inte särskilt dyr, många gånger betydligt billigare än allt i ett burkarna.

Min hyresvärd har nån technicolor router från ISPn och jag har en Asus RT-AX88U.

Skrivet av fragwolf:

@bmwpersson:
En enkel lösning om din nas har stöd för flera nätverkskort är att du kopplar in ett till och kopplar in in din nas till båda nätverken (lan port). Då behöver du i princip inte konfa något alls. Än möjligt rättigheter på användare.
Kräver inte direkt några kunskaper och om det är möjligt med kabeldragning dvs.

Det har jag tyvärr inte, men har vart i tankarna att skaffa en ny NAS då min befintliga är ganska långsam. Det hade ju helt klart vart det smidigaste sättet.

Skrivet av Niclas:

Ja vad är det för routrar? Med till exempel två billiga EdgeRouter så är det rätt enkelt att få att funka. Som mrqaffe säger är det svårt att veta med vanliga konsumentroutrar.

Min hyresvärd har nån technicolor router från ISPn och jag har en Asus RT-AX88U.

Skrivet av giplet:

Varför kopplar du helt enkelt inte din NAS utanför din router? Det låter som att du vill dela den med din hyresvärd, så varför då inte sätta den i hans nät?

Alternativ två är att du öppnar portar för de tjänster du vill dela i din router, alternativt sätter du upp en VPN-server på din NAS och öppnar till den så kan de som har login koppla upp sig den vägen.

Hade också den tanken men då uppstår problemet istället hur jag ska komma åt NASen? såvida jag inte konfar min router som endast AP eller nåt.

Skrivet av mini-ryttge:

Det här låter ju som en helt vajsing konfiguration

Internet -> Router -> Switch-> Min router(WAN) -> NAS

Borde set ur något i still med

Internet -> Router VLAN Taggad -> Switch VLAN -> NAS

Fördela VLAN så du har ett, din polare har ett, sätt portarna på switchen till otaggad på rätt VLAN beroende på vem som använder porten.
Sköt vad folk ska kunna nå med FW regler.

Eller skit i det helt, kasta din router åt helvete, den gör inget annat än pajar saker.

Du gör en dubbel NAT med nuvarande config vilket inte är att rekommendera och du försvårar de mesta du vill uppnå ordentligt.

Anyway.

För att få det att lira behöver din hyresvärd sätta en route i sin router.

ip route a.a.a.a b.b.b.b c.c.c.c

Där a.a.a.a är ditt subnät typ 192.168.10.0
b.b.b.b är din nätmask typ 255.255.255.0 för en /24
c.c.c.c är din routerns "WAN" IP, det är en LAN IP men den IP din router har på polarens nät

typ ip route 192.168.10.0 255.255.255.0 192.168.0.137

Du får gräva fram någonstans att sätta denna route i polarens router. Ni kan inte sitta på samma subnät, har du 192.168.0.0/24 och din polare 192.168.0.0/24 så kommer det aldrig att fungera av uppenbara skäl.

När detta är gjort kommer du behöva göra en DNAT/Portforward i din router på SMB/CIFS portarna till din NAS.

TCP 445 räcker för SMB, 137-139 TCP är för NetBios vilket jag slår ett slag för att ni inte använder.

Om ni gjort allt rätt så kommer han nå din NAS.

Jo jag förstår att det inte är så man brukar göra men eftersom min hyresvärd kör med någon billig skräprouter från ISPn så vill jag blanda in den så lite som möjligt i mitt nätverk. Jag har en uppsjö av uppkopplade enheter och tror inte den hade pallat det.

Tack för ett utförligt svar, ska se vad det finns för inställningsmöjligheter i hans router.