Inlägg

Inlägg som dunis90 har skrivit i forumet
Av dunis90

Officiellt kräver Windows 11 ett grafikkort med WDDM 2.0-drivrutin, vilket är alla grafikkort som stöder DX12. Men enligt användare på andra forum "fungerar" det iaf med WDDM 1.2-drivrutiner, dock kan det finnas olika grafiska buggar i skrivbordsmiljön.

Av dunis90

Om du ändå är beredd att ersätta allt så skadar det ju inte att prova enbart ett nytt grafikkort först, och uppgradera resten sen om det märks att Blender med CUDA ändå är väldigt beroende av CPU-prestandan.

Av dunis90

Därför jag inte uppdaterat till Windows 11 på mina datorer, alltid varit osäker på när det blir omöjligt eller alltför krångligt att köra det på processorer utan officiellt stöd.
Äldsta datorn som fortfarande används har en Phenom II X6 med Win10 och GT 610 (Fermi, 2010), duger utmärkt till allt utom spel.

För alla drabbade är det förstås synd, alla grafikkort med kompatibla drivrutiner för Win11 stödjer ändå hårdvaruacceleration för de vanligaste teknikerna.

Av dunis90

Om du ändå är beredd att uppgradera allt så kan du byta grafikkortet först och se hur stor förbättringen blir.

Alla kända sidors processortester jag finner har gjorts med processorer som är betydligt bättre än din, men söker man på amatörtester på youtube ser man att svagare processorer ändå klarar CS2 förvånansvärt bra. T.ex. denna video med i5 750 (2009)
https://www.youtube.com/watch?v=IRgK1Cb1tNw

Av dunis90

Jag har aldrig använt nätagg som varit för svaga eller på gränsen, men jag har provat 10+ år gamla nätagg av olika märken (från färdigbyggda Dell/HP, Corsair, Antec) på mina gamla speldatorer och de har aldrig orsakat skador. Ett nätagg (14 år) som inte orkade längre orsakade bara avstängningar under belastning, andra nätagg har bara varit stendöda när man skulle starta datorn.

Såvida det inte är ett ökänt nätagg som Ace of Sweden hade jag absolut provat det.
Du kan även använda t.ex. MSI Afterburner och prova sänka grafikkortets strömförbrukning.

Av dunis90

Jag gillade aldrig att man förväntades uppgradera så snart förr, att en speldator idag kan hålla en hel konsolgeneration är något jag faktiskt tycker om.

Men det som stör mig med nya spel är att de ökat kraven på ett onödigt sätt, nämligen genom hårda krav på SSE 4.2 och AVX. FX 6300 klarar dessa spel, men t.ex. i7 980 kan inte ens starta dem. I de spel som ändå har patchats av utvecklarna, eller fått inofficiella fixar från användare, presterar de på samma nivå som de alltid gjort jämfört med de nyare processorerna.

I de spel som ändå stöds klarar även Phenom II X4 ofta stabila 30 FPS, en jämn kamp med PS4-versionerna.

Av dunis90

Kopplar du licensen till ett Microsoft-konto ska det bara vara att installera Win11 på den nya datorn och aktivera genom att logga in på ditt konto.

Av dunis90

Ditt moderkort har BIOS Flashback vilket innebär att du kan uppdatera BIOS utan att det krävs kompatibla delar.
Det står inget för de tidigare uppdateringarna om att uppdateringen behöver ske stegvis, så det är bara att uppdatera direkt till den senaste officiella uppdateringen, eller den märkt Beta.
https://www.asus.com/support/FAQ/1038568/

Av dunis90
Skrivet av M_X_E_Q:

Netgear R7000 + DD-WRT

Det enda nu som tornar upp är ju att firmware inte har fått nån uppdatering sen nov-20,
beror väl på att R7000 börjar bli gammal kom väl 2013.

Men iom att den snurrar så troget vill jag inte göra mej av med den.
Vad tror ni utgör den gamla firmwaren en säkerhets risk?

Den har senaste firmware. DD-WRT självt rekommenderar att inte använda Router Database, utan kolla den specifika forumdelen för berörd routermodell.
https://ftp.dd-wrt.com/dd-wrtv2/downloads/betas/2023/01-25-20...

Av dunis90

Som ronnylov säger, du kan bocka i "Lägg till korrigeringar för äldre BIOS:ar" i Rufus.

Ytterligare en åtgärd är att inaktivera Fast boot i BIOS om funktionen är aktiverad, USB-enheter aktiveras inte förrän i Windows om den är igång. Aktivera alla funktioner i stil med "Enable USB Legacy support".
Kompatibiliteten hos äldre moderkort är oftast bäst om man kopplar in i USB 2 istället för USB3.

Av dunis90

Frysningar låter ju som det är något drivrutinsfel/hårdvarufel som plötsligt uppkommit, men jag har aldrig heller märkt att Linux är snabbare än Win10 (på Core 2 Duo och diverse DX9-kort och senare)

Men något som jag tror många missar är ifall hårdvaruaccelerationen fortfarande behöver aktiveras manuellt.

Av dunis90

Såvida inget ändrats kan du binda licensen till ett Microsoft-konto innan du byter, då är det bara att installera på den nya datorn och logga in, så blir licensen giltig.

Av dunis90
Skrivet av Sobieski:

Testade detta nu. Fortfarande ingen bild, men BOOT DEVICE LED lyser inte längre, istället lyser VGA LED… såattehh nåt gjorde det ju, men inte löst än.

Ok, surt. Tror att man måste installera om Windows också, men du borde åtminstone fått upp BIOS-loggan på skärmen. På mitt gamla moderkort fanns "CSM", som innebar att BIOS var inställt på att kunna ladda båda typerna.

Vad gäller nätaggregat så har jag aldrig själv varit med om att en enskild PCI-E-kabel varit trasig, men har du kompatibel Molex-adapter kan man ju prova att använda den för att se om det gör någon skillnad.

Man kan även prova att inte koppla in någon extra strömkabel alls, beroende på märke eller modell så kan det då visas ett meddelande på skärmen om att man måste koppla in alla kablar för att fortsätta.

Av dunis90
Skrivet av Sobieski:

Menar du PCI ROM Priority? Den står på Legacy ROM, kan ställas till EFI Compatible ROM. Ska jag testa att ändra detta?

Hittar ingen inställning för PCI-E 2.0/Auto, ens efter Googling.

Ja, prova den. När det begav sig släppte ett flertal tillverkare även nya BIOS-uppdateringar för att fixa kompatibiliteten med nya grafikkort.

Av dunis90

LGA 1155 blev ökänd för att ha problem med de nya grafikkorten när UEFI började användas. Har du provat byta mellan Legacy och UEFI i BIOS? Även tvinga PCI-E 2.0 istället för Auto?

Något du också kan prova är att ha i grafikkortet när du har skärmen kopplad till den integrerade grafikdelen, då ska 5700 iaf synas i Enhetshanteraren.

Av dunis90

En gissning är att uppspelningen är ryckig för att youtube numera använder VP9. Prova att ladda ner h264ify, finns till både Chrome och Firefox, då används h264 istället.

Av dunis90

Är det någon mening att köpa grendosa med överspänningsskydd om uttaget är ojordat?

Av dunis90

Asus A8N-E med en Athlon 64 eller 64 X2 (tror jag saknar delar att provstarta, men kan lossa kylaren och kolla processorn om det är av intresse). 2st Corsair Valueselect VS512MB400, alla delar fungerade innan datorn monterades isär.
Har IO-plåt.

Oöppnat Kingston KVR400X64C3A/1G.
Fungerande Core 2 Duo E6750.

Har även defekt P5N32-E SLI Plus (fick den att starta 1 gång av 100, ingen aning om vad felet var)
Defekt Asus Maximus VI Extreme med IO-plåt, Asus OC-panel och mPCI-E Combo 2 Wifi card. Det dog tvärt mitt under användning, ingen aning om felet annat än att jag provade med ett annat moderkort och alla delar fungerade där.

Av dunis90

Produktnamn: Corsair 8GB (1x8GB)
https://www.webhallen.com/se/product/236177-Corsair-8GB-1x8GB...
Kategori: Datorkomponenter > RAM-minne > SODIMM DDR4
Pris: 439 kr

En enkel och inte så kostsam uppgradering för att göra så att din äldre laptop känns rappare igen

Av dunis90

Använder custom ROM både på plattan och mobilen, ej rootade. Huvudsakligen för att få säkerhetsuppdateringar när tillverkaren slutat att uppdatera mjukvaran, kan ej säga spontant att det faktiskt är någon ny funktion jag har använt som ej fanns tidigare.