Inlägg

Inlägg som JBerger har skrivit i forumet
Av JBerger
Skrivet av jnsson:

Om du promt ska ha Pro ja. Home finns för 1500:- retail https://www.webhallen.com/se/product/346384-Microsoft-Windows...

Jovisst, och du kan köpa äldre licenser för ännu mindre pengar. Heck, du kan köra linux helt gratis! Tänk vad billigt..!

....... det är därför jag skrev riktig licens och inte någon nedskalad home oem variant trams. Vi är ju trotsallt på ett forum för nördar och professionella användare. Windows 11 Pro ~2500-3000kr, OEM skräp för ~2000kr. Det är mycket pengar och att nu då försöka knö in reklam när man betalat så mycket för det, i helsike heller.

Av JBerger
Skrivet av jnsson:

2500-3000? Kostar 1490 för Home versionen och 1990 för pro versionen hos Inet.
Jag har inte sett reklam i mitt Windows 11 iallafall

Ja, 1990kr (=~2000kr) för OEM versionen, precis som jag skrev. Men om du vill ha riktig version inte OEM så kostar det mer.

De testade ett litet tag med reklam i ut forskaren (SweC skrev en artikel om det vill jag minnas?) men Microsoft fick så mycket mothugg att de drog tillbaka det. Men nu igen försöker de smyga in reklam i ens dyra mjukvara.

Edit: 2690kr kostar Win11Pro USB på Inet, så mina 2500-3000kr stämde ju ganska bra.

Av JBerger
Skrivet av Errek:

Vem, ärligt, betalar för Windows? Går ju nästan inte att betala för det.

Jag gjorde? Kostar typ 2500-3000kr eller något för riktig licens, för 2000kr får du OEM versionen (="För endast en dator/hårdvarukonfiguration") på dustin t.ex.

Av JBerger

Hejja Gaben! Fixa så linux är standarden för spel snabbare så man kan kasta microsoft och windows på skrothögen! Börjar bli bra jäkla trött på greedy F-ers som på alla sätt och vis försöker luska till sig korvören. Räcker det inte med att jag betalar dyrt för OSet? De försökte ju redan tidigare med reklam i utforskaren (!) men lyckligtvis backade de på den punkten. Vidrigt är vad det är.

Av JBerger

Vågar inte och kommer nog inte våga uppdatera mjukvaran på TVn, rätt som det är så får man någon version som slänger på massa reklam och inte går att backa tillbaka till föregående versioner. Så den får allt fortsätta vara offline dumburk och en smart appleTV som sköter allt.

Av JBerger

Synd att det inte även gäller ipadOS eller i mitt fall framförallt tvOS. Hade inte sagt nej till att ha ett gäng emulatorer på appleTVn.

Av JBerger
Skrivet av Wilworin:

Det handlar faktiskt inte primärt om vilken hastighet som jag som bilförare klarar av utan vad bilen klarar av. Väggreppet avgör mest av allt. Anledningen till att vi bara har 110/120 som max på motorvägar är ju inte för att det är den högsta hastighet som vi människor klarar av utan för att greppet blir bara sämre och sämre ju fortare det går. Plus att ju högre hastighet desto större risk att det går riktigt illa vid en ev olycka. Så, jag tror inte att vi kommer få högre hastigheter på vägar trots självkörande bilar. Om något så skulle jag snarare tro att vi får mer adaptiv hastighet där vi kanske har 130 på sommaren men 90 på vintern när greppet är sämre.

Svarade på annan som kommenterade samma sak. Nej det är inte att du ska kunna kör 240km/h som är vad jag syftar på, det är att rödljus inte längre kommer behövas, det är att köer kommer försvinna, det är att du inte behöver sakta ner i en korsning. Med andra ord att du kommer kunna hålla en högre snitthastighet från start till mål. Sedan kan du köra snabbare också då bilen är oändligt mycket snabbare på att reagera än du själv, men det är en sekundär fördel.

Citat:

Du får inte köra LGF fordon på motorväg av den enkla anledningen att skillnaden mellan deras max hastighet och den hos en bil är så väldigt stor att det skulle bli en enorm säkerhetsrisk. Sen så skulle lastbilar börja göra omkörningar av LGF fordonen och det skulle orsaka ännu mer problem i trafiken.

Och det är inte en enorm säkerhetsrisk att låta människor själva köra sina bilar, jämfört med självkörande bilar som då alltid är nyktra, alltid är 100% uppmärksamma 360grader runt bilen, inte störs av solen lyser i ögonen, kommunicerar i realtid med bilar framför och bakom osv? Jo, det är en enorm säkerhetsrisk. Å på samma sätt som LGF fordon inte får köra på motorväg idag kommer manuellt framförda fordon inte heller få köra på vägar i framtiden.

Citat:

Flygplan får du flyga utan en massa super avancerade instrument, kolla på Cessna. Men visst, det finns flygledartorn som håller koll på dig och det är för att ge alla flygplan information om vart andra plan finns.

Tror du det vore lika tillåtet att flyga Cessna om det fanns relativt bilar lika många som ville flyga som kör bil? Får du flyga Cessna fritt hur du vill, t.ex. över göteborg eller stockholm osv? Jag är inte expert på flygplan men jag är ganska säker på att det är en himla massa säkerhetsföreskrifter och krav på ena och andra.

Pansarvagn får inte köras på väg för att vägarna skulle gå sönder.
Stora lastfartyg kommer inte in i stora hamnar, ja visst delvis beroende på storleken i sig. Men också pga djupet. Därav varför djuphavshamnar ligger lite utanför.

Citat:

Bilar andra än elbilar börjar förbjudas pga avgasutsläpp och inget annat. Av samma anledning finns det även förbud mot dubbdäck på vissa platser. Dubbarna sliter upp partiklar från vägen som hamnar i luften som vi sedan andas in tillsammans med avgaserna. Inget av det här har ett dugg med självkörande bilar att göra.

Så varför är det så himla konstigt att förbjuda att man får köra själv, när det enligt din kommentar inte är något konstigt alls i att förbjuda ICE/dubbdäcksbilar?

Citat:

Jag vet att ditt inlägg inte var riktat åt mig men jag kände att jag ville svara ändå. Var försiktig med att säga att någon annan har fel när det gäller något i framtiden. Alla av oss gissar så gott vi kan, men inget vet. Jag tror att du har fel, men jag vet inte jag heller. 😛 Jag tror inte att någon här kommer hinna uppleva att vi blir förbjudna att köra bilar själva. Men framtiden får utvisa hur det går.

Fast det är skillnad på att säga någon har fel utan belägg och säga någon har fel med mycket belägg. "Bara för det gör ont att få en sten på foten betyder det inte att det gör ont att få en timmerstock", för mig är det uppenbart att det också kommer göra ont att få en timmerstock på foten och jag behöver inte testa för att se veta. På samma sätt behöver jag inte vänta för att se att "Säkrare, snabbare, bekvämare" inte kommer segra och människan kommer förbjudas att framföra fordon själv. Min och andras säkerhet på vägen när vi färdas är viktigare än din rätt att få framföra ett flera ton tungt metallfordon i hög hastighet där 0,5sekunder av ouppmärksamhet kan innebärda någon eller fleras död eller miljontals kronor i skador. Det är lixom inte ens en diskussion som behövs ta. På exakt samma sätt, din rätt att få framföra ett fordon som spyr ur sig massa avgaser väger inte tyngre än min rätt att slippa andas in den skiten, därav kommer icke elbilar att förbjudas inom kort. Förstår inte hur du och andra inte kan se något så uppenbart?

Edit: Får du köra ett fordon berusad? Med dålig syn? Narkotikapåverkad? Drogad/på stark medicin? Nej, för du utgör en risk. Du utgör också en risk om du framför ditt fordon själv, jämfört med en (korrekt och välfungerande, vilket vi inte har än och när den kommer är en annan fråga) självkörande bil.

Av JBerger
Skrivet av phlopydisk:

Jag förstår hur du tänker och det känns ju rätt logisk och vettig vision om man vill maximera effektiviteten i biltransporten. Men hittills så är det inte i närheten den största drivande kraften på den här planeten. Hur ska man tjäna pengar på att inte låta folk köpa bilar? Hur vinner man ett val på att inte tillåta folk köra bilar?

Man tjänar pengar på det genom att sälja det som en service, dvs du betalar för det varje månad istället för att du fortfarande har igång en gammal volvo240. Släng på att du nu kan titta på film/serier i bilen så blir det att du kan se reklam samtidigt som du färdas i din bil.

Jag tror inte den frågan kommer bli svår att få igenom, visst det finns många som älskar att köra bil bara för körandets skull, men jag tror en stor majoritet inte hade sagt nej till att ha ett fordon de sätter sig i och bara matar in en destination och bilen kör dit helt själv, mycket säkrare än någon människa hade kunnat göra, och snabbare. Så de flesta/en majoritet kommer redan nyttja självkörningsfunktionen och de enda gånger de får problem är när andra bilförare kör manuellt och gör något tokigt, dvs de kommer tröttna mer och mer på "Johnny Suput som ännu en gång kör rattfull" eller "Raggaren ronny som älskar att köra sin avgasspyende raggarbil manuellt" och kräva att man inte ska få köra fordonen själv. Och uppepå det kan de kasta tonvis med statistik som visar på att det är mycket säkrare, sparar staten pengar och folk lever längre = kan betala skatt längre, und so weiter.

Av JBerger
Skrivet av Finkelzvin:

- En sådan regel skulle direkt göra ALLA icke-självkörande bilar värdelösa. Vansinne. Ekonomiskt, miljömässigt, administrativt vansinne.

Därför ska man inte införa den regeln så fort en enda bil är självkörande, utan när en stor majoritet av alla bilar är det (och också ha krav på att alla nya bilar som tillverkas ska ha den funktionaliteten). Så kommer det ta några få år av trial-and-error för att verkligen se att tekniken fungerar och samtidigt kommer världens bilpark ersättas naturligt av bilar som har självkörningsförmåga. Med andra ord, det kommer vara några få 5-15% bilar som inte har självkörningsförmåga som kommer bli "värdelösa".

Citat:

- Vägunderhåll, vägarna är inte byggda för dina fantasier om bilar som zippar fram vrålsnabbt medan du ligger och snarkar, skulle innebära en betydande upprustning av hela vägnätet. Ofantliga kostnader. Orimligt.

Var påstod jag att det behövde gå vrålsnabbt? Sluta lägg ord i min mun. Det är inte att man ska köra konstant 240km/h utan snarare att kunna hålla hög hastighet längre, t.ex. 90-120km/h även genom korsningar och städer etc. då alla bilar kan kommunicera med varandra och meddela alla andra bilar om det är något hinder här eller var och korsningar flyter på som vatten och rödljus blir överflödigt.

Citat:

Jag kan fortsätta, men jag har bättre saker att lägga tid på.
Du lever i en fantasivärld helt frikopplad från verkligheten.

Kan du inte tänka längre än näsan räcker, är det så svårt att visualisera eller fantisera ihop någonting positivt alls i det hela? Du måste leva i en extremt snäv och tråkig värld där det enda acceptabla är det du ser framför dig och kan greppa med händerna. Då är det väl tur det finns folk som jag som drömmer och blickar frammåt och faktiskt förbättrar världen för mänskligheten.

Av JBerger
Skrivet av Thor:

Men jag tror inte på en implementation som du beskriver, den blir för dyr och skulle orsaka väldigt mycket administrativ börda.

För dyr? Det är bara att biltillverkare förbjuds bygga bilar med en ratt och pedaler done and done? Sedan visst, äldre bilar har ju kvar sina rattar och pedaler men det är bara att inte låta de gå igenom besiktning och de flesta kommer ju rätta sig i ledet. Eller är det något jag missar som skulle vara dyrt?

Av JBerger
Skrivet av Finkelzvin:

Din teori har så många brister att jag inte vet var jag ska börja.

Klassiska "Du har så mycket fel, men jag kommer inte nämna en enda sak utan bara påstå att allt du säger är fel".

Citat:

Med det sagt, det kommer aldrig hända att människor inte får transportera sig själva. Det bryter mot grundläggande personliga friheter på alla plan.

Var nånstans säger jag att man inte får transportera sig själv? Det är fritt fram att gå, eller cykla, eller åka längdskidor eller rollerblades för den delen. Du får också åka i en självkörande bil precis vart du vill. Det är bara att du själv inte får föra fram fordonet på vägar då du utgör sån väldigt stor risk att skada både dig själv och framförallt andra. Ännu mer så när alla andra bilar är självkörande och kommunicerar med ljusets hastighet med varandra och kör i mycket högre hastigheter än vad du kan klara av.
Får du köra en traktor på motorväg? Eller ett LGF fordon? Nej det får du inte. Du får inte heller flyga ett flygplan, utan väldigt väldigt mycket kontrollorgan som möjligtvis tillåter dig göra det, och det är primärt för att det är (relativt) få flygplan jämfört med hur mycket yta det finns att flyga på. Det finns "oändligt" mycket mindre väg att köra på i jämförelse. Du får heller inte köra en pansarvagn på vägen, eller ett stort lastfartyg in i godtycklig hamn. Allt handlar om kontroll (och säkerhet) samt hur mycket nytta (din förmåga att själv få köra på en väg) väger upp mot andra personers säkerhet och nytta. Du kommer vara i vägen. Du kommer vara en stor fara. Så nej, du kommer inte få köra din bil själv i framtiden (förutom på inhängnande områden, som sagt).

Därtill har de ju redan börjat med att förbjuda icke-elbilar i centrum av städer och mer kommer det bli, hur går det ihop med ditt "Åhmen kommer aldrig hända att man inte får transportera sig själv".

Trams och åter trams. Du har fel och det är självklart att så här kommer att ske, relativt kort efter helt självkörande bilar kommer (när DE kommer å andra sidan återstår att se).

Av JBerger
Skrivet av Thor:

Du lär få vänta tills du dör på en lag som förbjuder människor att köra bil.

Det tvivlar jag starkt på, tvärtom kommer det gå väldigt fort när väl 100% riktigt självkörande bilar börjar komma. Då kommer det sannolikt bli krav på att alla nya bilar måste ha den tekniken inom 5år och därefter är det bara en 5-10år till innan det blir tal på det. När en majoritet av bilarna (60-75%+) har den tekniken och den fungerar så kommer det bli att man måste söka om dispans som är giltlig ett par år för att få köra manuellt (primärt för dem som inte har råd att skaffa en bil med sån teknik) och när sedan 90%+ av bilarna har den tekniken så kommer vanligt folk inte få köra själva annat än på inhängnade områden. och det kommer bli underbart! Mindre köer, högre hastigheter, kunna sova eller titta på film i bilen, oändligt mycket färre olyckor.

Av JBerger
Skrivet av talonmas:

Fyra ultra i ett? Hade hellre sett fyra separa ultra som gör samma sak för total redundans. Om inte alla fyra tar samma beslut så ska man inte lite på svaret kanske.

Tänker regeln vid småvilt på väg. Har du hög hastighet och det är mindre än en älg så bör man köra över djuret istället för att väja (och troligen crasha eller skapa olycka). Fast först ska du se vad det är för djur så det inte är pälsbeklädda barn på vintern... Nä, har svårt att se AI på allmän väg på många år.

En skillnad med AI är att den blir bättre och bättre och lär sig av sina misstag; detsamma gäller inte en människa utan snarare börjar vi som dåliga förare, blir bättre förare för att nångång toppa och därefter bli sämre och sämre förare men ändå fortsätter att kör och får köra bil i många år. Därtill så är det bara just du (och eventuellt passagerare) som lär sig något av din färd/olycka/situation, medan en AI är det ju samtliga bilar som lär sig av samtliga bilars erfarenheter.

Vi är väl inte där riktigt än, men med tanke på hur ruttet urusla och oberäkneliga förare är så längtar jag till det blir mer å mer standard med AI förare och slutligen (och det är bara en tidsfråga) att det blir förbjudet för människor att köra bil på allmän väg själva.

Av JBerger
Citat:

Grundorsaken till den låga spridningen av Windows 11 trots att systemet släpptes för snart tre år sedan är så klart de stränga hårdvarukraven

För min del är det all bloat och påtvingande av this and that som de gör allt svårare och svårare att stänga av/kringgå. Nu sitter jag förvisso med Win11 sedan day1 då jag behöver vara bekant med det då jag jobbar med sånt, men jag blir mer å mer irriterad för varje generation av windows som kommer och hoppas innerligt Gaben kämpar på och snart blir vår räddare med att Linux kommer vara standardOS för gaming så man kan kasta Windows på högen.

Av JBerger

Utöver lång och bra garanti så värderar jag högt att ett bolag skickar med komplett produkt. Det gör tydligen inte Corsair längre (som varit min go-to försäljare av nätagg och minnen sedan urminnes tider).
Köpte ett helmodulärt agg, med säg typ 10 portar eller vad det är, men de skickar bara med 8 kablar. Så du behöver gå in och köpa ett kit hos dem alternativt enstaka kablar för ett jäkla överpris för att kunna nyttja samtliga portar.

Jag hade inte blivit sur/förbannad om det vore så att man fick "fel" uppsättning kablar mot vad man behövde, t.ex. 3 SATA+1 Molex när man kanske behövde 2 SATA + 2 Molex eller nånting; Det kan man ju inte klandra dem för att inte skicka med (även fast det så klart vore en najs bonus om de skickade med extra). Men när de inte ens skickar med tillräckligt med kablage för att nyttja samtliga utgångar? Vad. I. Hela. Helsike. Är. Det. För. Snålhet!?! Eller är det bara jag som är gnällig snåljåp och man ska godta $15-$30 + frakt per kabel extra man behöver? När man köper ett nätagg för 1500-2500kr?

Gör det ju än mer komplicerat då det inte (mig veterligen) finns någon standard på portarna heller, så man kan inte använda tillverkare-A:s kablar i tillverkare-B:s nätagg, även om kabeln eventuellt passar. Heck, man kan inte ens använda kablar från samma tillverkare utan att riskera att något går sönder, än mer idioti?

Av JBerger
Skrivet av Caoz:

Du missar att troligen varken du eller lata Lennart skulle få en löneökning utan kollektivavtalet och facket. Det är lagligt att inte höja löner och betala 0 kronor i lön i Sverige. Har du ett jobb där du besitter spetskompetens och det är brist på folk kanske du kan få högre betalt, men yrken som verkstad, bygg, lager, industri osv skulle inte få årliga löneökningar oavsett hur hårt de jobbade. Vinsten ska till aktieägarna, inte de anställda i ett hyperkapitalistiskt samhälle. Obs, detta är en subjektiv tolkning och inte fakta.

Du missar att man förhandlar om sitt avtal själv om man inte är kollektivansluten. Att du förhandlar ett avtal som gör att du inte får löneökning får stå för dig. Detta är objektiv sanning och fakta.

Av JBerger
Skrivet av superapan:

På Tesla får man ingen löneökning alls, om man inte uppnår ett visst betyg på sin utvärdering.

Mitt företag har kollektivavtal och individuell lönesättning, precis som väldigt många andra. Det fungerar också.

Fördelen med att inte vara kollektivansluten är att du själv förhandlar precis vad för avtal du vill ha eller inte ha, snarare än låter någon annan göra det åt dig och det blir vad det blir. Om du är usel på att förhandla eller om du presterar dåligt så får du skylla dig själv.

Av JBerger
Skrivet av bobbeyblade:

Det funkar inte så, sen är det synd att ni ungdomar tror att facket är fienden men om tio år kommer ni nog ha ändrat er...

För att ni nyvuxna tio år senare inser att facket inte är så bra när Lata Lennart på bygget får samma löneökning som du, fastän du sliter häcken av dig år ut och år in, utan en sjukdag och alltid är i tid. Då kommer du också att ändra dig...

Av JBerger
Skrivet av lhugo:

Jag förstår att ni är entusiastiska för innovation. Det är allmänt sunt. Problem i detta fall är att ni inte är insatta i fältet och inte kommer att kunna värdera den vetenskapliga grunden, rimligheten i vad som utlovas eller jämföra vad Neuralink åstadkommit gentemot annan forskning.

Brain-computer interface är inget nytt och absolut inget Musk kommit på. Det har lagts enorma resurser för att få detta att fungera allt bättre. Det finns både invasiva (elektroder och dylikt, exempelvis vid DBS) och icke.invasiva metoder (EEG, MRI, MEG och dyl). Sedan har vi metoder som lligger däremellan som modifierade ljuskänsliga celler som vi extern kan påverka (förekommer i musmodeller). Vi har redan fungerande styrbara proteser (relevant artikel, lätt att ta till sig), cochleaimplantat för hörsel osv. Ovanstående är alla beprövade och bevisade tekniker - vi vet att de fungerar. De behöver ingen hype utan är häftiga i sig själva.

Vad vi däremot inte vetenskapligt är i närheten av att åstadkomma är att reparera skadade neuron, inklusive ryggmärgen. Vi har ingen teknik som kan ge meningsfull motorik tillbaka efter ryggmärgslesioner. Vi har absolut inget sätt att koppla samman vårt medvetande med en dator annat än genom att använda de redan existerande HID:ar plus genom de tekniker som beskrivits ovan. Dessutom ligger informationen i hjärnan endast till ytterst begränsad del i neuronen i sig. Entiteten vi kallar connectome har mycket viktig betydelse och något vi alls inte kommer åt med elektroder i sig.

Det som framkommer i meddelandet på X är att en försöksperson fått en eller flera elektroder, tillverkade av Neuralink, inopererat. Vidare har man lyckats med att detektera neuronal signalering genom implantatet. Detta är varken unikt, imponerande eller ger någon indikation på att man är något nytt på spåren. Elektroder opereras in dagligen i världen, neurologer och neurofysiologer använder dem som arbetsredskap.

Några av er nämner FDA-godkännande för att humanstudier som relevant. I sig säger det alls inget om att produkten kommer i människa eller att den är relevant gentemot redan existerande produkter. Det är dessutom en väg i princip alla de verktyg, mediciner osv vi har i sjukvården idag passerat.

Skulle detta vara något revolutionerande ligger en enorm bevisbörda på Neuralinks axklar, inte det omvända.

---

Jag förstår som sagt er fascination, men min uppfattning är att den kommer ur okunskap av vad vi redan kan göra och var de tekniska begränsningarna ligger i närtid.

Vad exakt är det ni finner unikt/lovande/spännande med denna "nyhet"? Då menar jag konkret och i relation till det berg av redan publicerade, beprövade och bevisade metoder/tekniker vi redan har idag.

Jäklar så mycket text och det enda jag hörde var någon som satt på sin höga häst och drog massa saker ur bakändan och fyllt med antaganden.

Hur många människor har en krets inopererad i hjärnan, som gör något som helst mer avancerat än t.ex. en pacemaker?

Av JBerger

Spännande! Det är ju vår output som är enormt begränsad i dagsläget; Vår input är relativt vår output oändligt stor; Våra sinnen (smak, lukt, syn, hörsel, känsel) kan ta in så oändligt mycket data medan vår output är begränsad till lite gester, tal, eventuellt hur snabbt du kan knappra på ett tangentbord osv. En sån här brygga kan bli riktigt riktigt coolt!