Inlägg

Inlägg som SvanteP har skrivit i forumet
Av SvanteP

Wow, lite överväldigad av alla svar. Tack så mycket.

Tog inte svininfluensavaccin, och som andra varit inne på så är det inte något från narkolepsifamiljen, det är inte som att jag plötsligt mitt i ett möte somnar, dock kan tröttheten bli så överväldigande att jag måste bryta mötet och gå o lägga mig för annars vet jag att jag kommer lägga huvudet på skrivbordet och sova där.

Mina blodprover senaste åren har inte visat något avvikande, varken brist eller annat som läkarna lyft. Eller jag hade ett blodprov där jag hade förhöjda värden av något som indikerar risk för diabetes, men blodprov två veckor senare så var allt normalt och har varit normalt på den fronten sedan dess.

Ingen alkohol, tobak, eller droger. Dricker inte kaffe eller energidrycker, dock coca cola zero två burkar om dagen, aldrig kvällstid.

BMI 32 ner från 36 sedan augusti, har 23kg kvar till ett bmi på 25.4 och 85kg på 183cm. Även om det också är övervikt enligt skalan så är det en vikt som är rätt för min kropp, 90kg om jag är vältränad.

Gällande sömnapné och behandling så har jag inte märkt någon skillnad på före och efter, märker inte heller någon skillnad på humör eller pigg-/trötthet om jag skippar den en natt. Använt den ca 8 månader. Vet ingenting mer om min sömnkvalitet än att jag har mindre än en attack i timmen numera, har efterfrågat om det finns några andra undersökningar eller någon typ av loggning man kan göra, men fått till svar att det inte finns.

Gällande att röra på mig så brukade jag promenera runt 60 min om dagen i jobbet som projektledare på byggen före corona, men i och med corona så minimerar vi antalet personer på byggena och då har min byggledare större prioritet än mig. Så nu sitter jag i teamsmöten ungefär 100% av min arbetstid, resten av dygnet sover jag.

Har efterfråga hjälp från psykolog på vårdcentralen, men har inte känt något stöd eller hjälp från den kontakten. Har haft två olika psykologer, men känns mer som att det är någonstans att prata mer än att få hjälp. Har bett om att de ska leda mötena och ge en riktning som de tror på, har inte känt att vi har hittat någon riktning ännu eller några faktiska övningar, situationer som jag ska testa. Vi testar olika antidepressiva sedan 6 månader tillbaka, men har ännu inte upplevt någon skillnad gällande sömnen och energinivåer.

Gällande att ha en dygnsrytm med fasta tider skulle vara det bästa för mig mentalt då jag med en del drag från aspberger och add mår bättre med ramar. Vi har testat att medicinera mig till fast tid att somna, och det funkar på det viset att jag somnar samma tid, men jag vaknar fortfarande inte samma tid, och sover fortfarande på dagen, oftast sov jag också ännu mer hur nu det är möjligt med sömnmedicinen. Sen kan man bara ta sömnmedicin så länge innan risker med beroendeproblematik kommer in i bilden.

Sen att somna är inget problem, går jag och lägger mig så somnar jag inom minuter. Har jag sovit 13 timmar och sedan varit uppe och käkat frukost, går jag och lägger mig efter frukosten så kommer jag ändå somna direkt och sova. Ska dock testa att sänka temperaturen i sovrummet, har alltid gillat när det är varmt när jag ska sova, men värt o testa.

Av SvanteP

Aldrig pigg, sover extremt mycket.

Sökte runt lite dels på sweclockers och sen på det stora vida nätet men hittar inget som stämmer in. Och en disclaimer är att jag förstår att jag inte ska gå efter något som skrivs här, men jag söker tips och liknande historier med lösningar som jag kan lyfta med min läkare. Nu för en massa text.

1. Jag har utretts för sömnapné, lider av grav sömnapné men som varit under behandling så nu räknas jag som botad så länge jag använder utrustningen jag fått, vilket jag gör.

Så jag har länge haft problem med att jag alltid är trött och psykiskt energilös, och sover mycket. Det har dessutom eskalerat med åren. Pre 2017 så var jag ofta trött men hade i alla fall perioder när jag var pigg och gjorde saker, post 2017 så har jag inte haft något riktigt projekt som jag haft energi att ägna mig åt. Jag kunde inte längre ha en anställning eftersom att jag sov för mycket och inte kunde hålla fasta timmar, istället för att försöka hitta en lösning så startade jag eget och kunde därmed hålla vilka timmar jag ville när jag ville bara jag levererade det kunden önskade. Jag är för kort för min vikt, har senaste året gått ner 10kg men har fortfarande 25kg kvar till en hälsosam vikt.

Jag sover nu mellan 12-16 timmar om dagen uppdelad på två tillfällen, vanligtvis 10-13 timmar och sen 1-6 timmar. Jag vaknar ibland flera tillfällen i timmen, pga att jag får ont någonstans av sovställningen det har pågått de senaste två åren. Har haft nuvarande säng i 4 år och hade inte problemen med sovställning de två första åren. Tycker att problemet med sovställningen har blivit värre med viktnedgången. Testat en uppsjö av olika sömnmedel, testat psykiatri, men vi står bara och stampar.

Träning är förstås a och o, tog ledigt från jobbet 4 månader i somras och höstas och tränade 3ggr i veckan. Absolut ingen skillnad, efter 4 månader så hade jag inte råd att vara ledig längre, och när jag började jobba så fanns ingen tid mellan jobb och 16 timmars sömn.

Jag famlar efter halmstrån så känner ni igen er eller hört någon släkting som lidit av något liknande, tveka inte och skriv, första 10 som skriver får absolut ingenting.

Av SvanteP
Skrivet av BengaBang:

Inte ens EA har släpp något så här trasigt spel.

Är du seriös? Första som kommer till minnet är ju simcity, gick inte ens att spela när det släpptes, bokstavligen talat.

Edit: särskrev SimCity

Av SvanteP

Är så satans kluven. För jag har spelat lite över 75 timmar och fortfarande inte klar med mitt första playthrough, finns mycket att kolla på och uppleva utöver uppdragen och sidospåren. Ska snart även köra main questen klar. Ett spel som kan ge 75-80 timmar singelplayer content är helt okej i mina ögon.

Men precis som @dpom86 skriver så lovade utvecklaren så mycket mer, så det är svårt att inte vara besviken. Och ja, jag tror att en hel del kommer fixas genom patchar och dlc's, men en hel del skulle kräva att man kodar om hela spelet, t.ex. att konversationsvalen man gör skulle ha någon typ av påverkan för handlingen. Enda jag hittat är att man kan tacka nej till vissa sidouppdrag som gör att man inte låser upp flera sidouppdrag med den personen.

Så ja, för mig har det varit värt pengarna, men nej det är inte det spel som jag vart lovad.

Sidnot, undrar hur kändisar ställer sig till liknande uppdrag som Keanu Reeves hade i spelet efter det här. Är det någon som är mindre känd så kan det säkert påverka karriären negativt. Keanu är ju allas wonderchild och vad jag har sett så har inte spelets "failure" gett honom någon skugga, och hans insats är inte dålig på något sett men inte alltid som folk kan skilja på såna saker.

Av SvanteP

Skulle behöva hjälp från folk som är mer insatta och kunnigare än vad jag är. Vilket inte är så svårt då jag saknar intresse och har i princip bara betalat år efter år utan att pruta eller kolla närmare på min situation.

Så bakgrund är att jag 2009 ärvde del av en jordbruksfastighet som mina morföräldrar levde på och drev ett hobbyjordbruk, när mina morföräldrar gick bort så delades fastigheten upp, jag och min syster fick dela på huset + 3000m2 tomt samt 9 hektar skog, mina kusiner fick jordbruksmarken på 11 hektar samt 6 hektar skog.

Pga att det är en jordbruksfastighet och att jag vill låna pengar privat så är valet av banker väldigt smalt, så smalt att det bara var landshypotek som gick med på det. Vi gjorde en värdering i samband med att jag köpte huset av min syster 2009 och då värderades huset inkl 3000m2 tomt till 3.9 miljoner, då jag hade en del pengar redan så lånade jag till ca 30% av värdet av huset. Efter det har jag renoverat ett tidigare förråd på 80m2 där jag bytt fasad, tak, dragit helt ny el, isolerat. Byggt ett varmgarage på 70m2. Renoverat badrum i huset, bytt fönster i huset, och lite småfix, vad jag vill lyfta är att gjorts en del värdeökande åtgärder så jag är ganska säker på att en ny värdering skulle visa en högre siffra.

Grejen är det att jag vill inte betala räntan som jag har från landshypotek, efter att pratat med dom så kan de erbjuda lägst en ränta på 2.5% för mitt lån. Hur kan jag lägga fram det till en normal bank för att få ett bolån på min fastighet? Är det ens möjligt.

Alltså jag bryr mig inte om de inte kan erbjuda ett lån baserat på hela fastigheten, det räcker om de baserar lånet på värdet av huset men att hela fastigheten är en säkerhet, kommer ändå låna till en så liten del av fastighetens värde. Men så snabbt jag nämner ordet "jordbruksfastighet" så tackar dom för sig och lägger på luren. Har amorterat hela tiden på lånet, men sedan förra året så har jag gått från en amorteringstakt på 30 år till en amorteringstakt på 10 år. Och får jag en bättre ränta så kommer mer gå till amortering.

Av SvanteP

En sak med SL-OBS är också att det är mer cpukrävande än vanliga OBS och OBS-Live. Spelar man och streamar från samma dator så kan det få ganska stor påverkan.

Har själv inte använt SL-OBS så kan inte uttala mig mer än det jag läst om att det kräver mer av cpu'n, har även använt mig av streamelements sedan länge tillbaka så vart valet av OBS-Live ganska enkelt.

Av SvanteP

Vet att det är en tråd för Andromeda men nu när Mass effect 4 annonserats, vågar man börja tro? Är ju flertalet av utvecklarna från 1-3 som är med i gänget, vissa som till och med har kommit tillbaka bara för att få jobba i projektet.

Visserligen så finns det ju stor risk för att produktionen bakbinds utav ledningen och styrelsen för företaget, men jag vill så gärna tro på det här.

Av SvanteP

Jobbar som konsult inom utbyggnad av infrastruktur och bostäder.

Märker större intressen från våra beställare gällande att ta fram illustrationsmaterial som ska funka i VR, i alla fall fram till dess att de som ritar säger vad det kostar Men i de större projekten där vi pratar flera hundra miljoner upp till miljardbelopp så finns det flera fall där kommunerna har gått ihop med byggherrarna och delat på kostnaderna för att ta fram material. Hjälper enormt när man presenterar lösningar, funktioner, och känsla som kanske inte är så vanliga och/eller kostar lite mer. Det är få av de som faktiskt hanterar pengar som kan se ritningar och förstå resultatet, men om man kan åka i en virtuell slinga som visar allt där man kan stanna och detaljgranska etc. så får man ofta en helt annan förståelse.

Så jag ser fram mot både AR och VR inom byggbranschen, tror att det på sikt kommer spara pengar. När beställaren säger att de ska ha någonting bara för att de har hört det från någon annan, men man istället kan visa att man får samma eller snarlikt resultat till lägre summa utan att det påverkar estetik m.m..

Av SvanteP
Skrivet av Blomman90:

Håller helt med. Två förare lyckades köra på ett sätt som höll liv i däcken, men bara för att Hamilton var en av dom så måste något genast förändras. Svårt o tro att samma reaktion hade kommit om det var Verstappen och Perez som hade lyckats med samma sak.

Ruskigt bra kört topp tre, att Perez lyckades ta tillbaka platsen som han gav bort på sista varvet är imponerande, speciellt med så gamla däck han hade även om han fick lite hjälp från Leclerc. Kul att äntligen få se Vettel på podiumet igen, hoppas att han kan vara med och styra Aston Martin åt ett håll som passar honom bättre.

Och Hamilton, vad finns det kvar att säga. Mannen är helt klart en legend, känns ju nästan givet med en åttonde titel redan nu. Bottas är perfekt för teamet och Lewis, oftast där för att plocka upp vinsten om Hamilton kör bort sig, men inte så pass vass att han utmanar Hamilton om titeln och skapar spänning inom teamet. Jag förstår folk som vill byta ut Bottas mot någon vassare, men teamet har verkligen ingen anledning så länge Bottas håller den nivå han gör nu.

Av SvanteP

Tack för hjälpen, går tillbaka till köra även mic'en via min MG10XU mixer, hittar inga drivisar eller mjukvara som gör det ni pratar om. Lyckas inte heller med Fetskafts lösning.

Av SvanteP

Du får be om ursäkt om jag ställer dum fråga för jag hänger inte riktigt med.

Men säg nu UMC22 med en mic som är inkopplad med XLR, skickar då inte UMC22 ut ljudet från mic'en både på USB och 6.3mm portarna märkta "output" på baksidan?

Av SvanteP

Vet inte om det har diskuterats tidigare, men en stor bromskloss för elfordon just nu är det underdimensionerade stomnätet. Vi kan inte få fram strömmen dit den behövs.

Jobbar med infrastruktur och anläggningsjobb mot statliga verk och kommuner som konsult, och vi har behövt skrota utbyggnader av nya bostadsområden i Uppsala- och Stockholms län för att E-On och Vattenfall inte kan leverera den ström som har krävts. Vet även att UL inte kunnat köpa in så många el-fordon som de önskat för att det kan inte få den ström som skulle krävas till sin nuvarande depå, som jag förstår det så kommer de inte heller kunna få det till sin nya depå. Vad jag hört ryktesvägen och alltså inget jag hört själv från källan så lider SL av samma problem.

Så det är en av flera anledningar till att Sverige ligger efter utbyggnaden av elektrifieringen, de som vill sätta upp laddstolpar får ofta inte den el de behöver och då blir det antingen inga stolpar eller för få, och när det blir för få stolpar så lönar det sig inte. Det finns ett projekt som går ut på att dra nytt matarnät genom hela Sverige, men inga pengar budgeteras så det har legat i startgroparna i minst de 8 år som jag har hört talas om det, säkert längre.

Av SvanteP

Behringer u-phoria umc22 2x6.3mm outputs ger ingen signal

Har en dual-pc streaming setup. Hanterar allt ljud via ett mixerbord och tänkte sköta mic'en via en UMC22 interface, så USB går till en dator, och sen de 2x6.3mm outputs på baksidan till den andra datorn.

Men jag får ingen signal från 2x6.3mm -> 3.5mm kabeln. På sändningsdatorn som är kopplad med USB så registreras mic'en och funkar bra, men på speldatorn så rör sig inte grafen när jag pratar i mic'en. Har testat att koppla 3.5mm i båda datorerna, ingen reaktion på någon av dom. Datorn registrerar att en plugg har kopplats in och det kommer upp en asus rog app som frågar vad det är jag kopplat in på båda datorerna, men får ingen input-signal på någon av dom.

Har inte lyckats hitta något på nätet, så tänkte kolla här.

Av SvanteP

Renault har ledsnat efter att åkt på pumpen av Racing point. De står att Renault har protesterat 4 punkter gällande kylkanalerna till bromsarna.

Renault lämnar in protest mot den rosa mercan

Länk till protesten i pdf från FIA

De säger att kylkanalerna till bromsarna inte är Racing points egna utan en del som är identisk till föregående års merca. Jag vet att FIA har lagt sprängskisser och ritningar över varandra för att på det sättet kontrollera att det är egna designer med influenser från merca, men kan tänka mig att det är svårt att kontrollera varenda del av bilen.

Personligen tror jag inte att merca är intresserade av att lämna ut sina tidigare ritningar till andra team, svårt att se att de skulle vara värt att hjälpa RP på ett sådant sätt för dom.

Av SvanteP

Blandat race, blandade känslor. Hamilton behöver man inte säga så mycket om, Bottas körde bättre än vad jag trott före racet. Norris och Perez återhämtning efter kvalet är imponerande, ska bli kul och se Ungern för att se om det är bilen som passar banan eller om de har kommit så här pass långt under vintern.

Tycker att domarna var lite väl veka mot Stroll, han klarade inte av att ta kurvan och tvingade Ricc av banan, samt övertog Ricc utan att vara på banan. Antingen lämna tillbaka platsen eller 5s, men det är bara min åsikt.

Ferrari vet jag inte om man behöver säga så mycket om, Leclerc har redan tagit på sig kraschen. Olyckligt, hade varit kul och se om de hade kunnat återskapa något liknande från förra helgen, eller i alla fall topp 4.

Men en vecka till nästa race, jag älskar back to back to back races, men kan tänka mig att det tär på teamen.

Av SvanteP

Vid sidan av inlägget ovan, vilket monster Hamilton är i vått väglag. Jag tror dock att Verstappen är precis lika vass, hade de haft samma bil så tror jag att det hade kunnat gå åt båda håll.

Positivt även att se övriga yngre förare köra så bra i regn, tror sporten har en häftig framtid framför sig om kostnadstaken införs och funkar så att vi får teamen närmare varandra.

Tror vi kommer få se ett intressant lopp imorgon, även om jag är ett fan av Hamilton så hoppas jag att Verstappen kan hålla kontakten och utmana. Jag tror att det kommer vara Ham och Ver som slåss om två topplaceringarna, sen Bottas trea, och sen kommer det vara en tät huggsexa för resten av placeringarna.

Av SvanteP

Så nu är det alltså dåligt att ett team och en förare som dominerar en sport med många tittare runt om i världen försöker sprida ett budskap som hjälper en utsatt del av världens befolkning? Vad är det för fel på er?

Det är väl skitbra om företag och människor med stora sociala plattformar försöker sprida ett budskap som är ämnat för att skapa en positiv förändring till det bättre. Fyfan för vidriga människor som sitter hemma i sina soffor och bara klagar på allt istället för att försöka göra gott. Jag förstår att alla inte kan skapa en förändring i samhället, men ge fan i att klaga på dom som har möjlighet och faktiskt försöker.

Edit. En stor anledning till att pratas mer om det här nu i F1 är för att F1 har i princip legat nere, samt att stolpskottet Ecclestone kom med ett så pass korkat utspel vilket lyfte fram vilka principer som har gällt inom sportens över skikt länge. Hamilton har pratat om det här tidigare, men det har inte lyfts fram.

Av SvanteP

haha jag älskar er. Kan ni inte försöka dra lite mer slutsatser efter första racet för säsongen? Personligen väntar jag nog till dess att Ungern är klart så att man har resultat från två banor. Det enda jag skulle säga efter första racet är att Merca är teamet att slå även i år, och att Ferrari nu får ta smällen för sina lösningar som de fick bannade förra året. Dock en positiv överraskning över hur bra Leclerc lyckades under racet. Sen att Hamilton inte vann säger mig ingenting på den här banan, det är en bana där han är svag jämfört med övriga banor.

Personligen tycker jag att Hamilton's straff var rätt bra balanserat. Albon var före Hamilton vid tillfället för kontakt och alltså är det Hamilton som orsakat en kollision, men samtidigt så hade de flesta förarna inte valt att köra om där utan hållit sig bakom och attackerat på en plats som passat bättre. Det går trots allt inte att trolla med en bil som är i rörelse, bara kolla på händelsen med Vettel och Hamilton förra året där Vettel fick samma straff.

Vi får tänka på att Albon är inne på sin andra säsong och växer varje race han kör, och jag tror att även om han inte är av samma material Verstappen så kommer han vara en riktigt bra andreförare för Red Bull, ligga långt fram i fältet och plocka upp poäng om Verstappen inte kan pga kontakt eller problem med bilen.

Av SvanteP
Skrivet av Deo:

Är det några kommentatorer på F1TV? Kan man inte se repriser förrän efter 2 dagar eller?

F1TV kör ljudet från SKY F1 med Martin Brundle och David Croft, exkl lite intervjuer och när Anthony Davidsson kör sina analyser. Under de sektionerna får man bara ljud från banans kameror, personligen tycker jag helt klart att det är värt det. F1TV funkar även mycket bättre nu än vad det gjorde i början förra året, eller ja det funkade bra i slutet av förra året.

Förra året kunde jag se repriserna direkt efter att ordinarie sändning var klar.

// Svante

Av SvanteP

Tack för videon Fulci, så rackarns taggad för helgens race. Ska bli intressant att följa live.

Är det någon som vet hur mycket har tillverkarna fått bygga och designa under uppehållet? Tänkte om det har varit bannlyst eller om de kommer med helt nya bilar jämfört med testet i vintras/våras.