Inlägg

Inlägg som doomcat har skrivit i forumet
Av doomcat

ordlig.se WEEKEND nr 738, 6/6

⬜⬜⬜⬜⬜🟩
⬜⬜⬜⬜⬜🟩
⬜⬜🟨⬜🟩🟩
🟩⬜⬜🟨🟩🟩
🟩🟩⬜🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

Av doomcat
Skrivet av jorkvist992:

Kan tänka mig att gå ner till 7500.
Ja det tar nog i alla fall 1.5-2h enkel väg

7500:- känns fullt rimligt, det är om du orkar hålla den till helgen.

Av doomcat

Hej!

Budar 7000:-

Har inte direkt vägarna förbi Uddevalla så ofta men är boende i Borås så skulle förmodligen kunna lösa det med en dagsutflykt en helgdag.

Av doomcat
Skrivet av twit:

TS skriver att:
"Jag söker semester i planeringsfasen av fyraveckorsperioden. Sen lägger dom fridagarna på sökta semesterdagar och knycker semesterdagen så jag får jobba lika många pass ändå."
vilket väl svårligen kan tolkas som annat än att de drar en semesterdag för en schemalagd fridag.

Tolkar det snarare som att TS menar att de "knycker" semesterdagen i den bemärkelsen att han fortfarande får jobba lika många pass när han var ute efter att arbeta färre pass, d.v.s. lika många arbetspass men ingen semesterdag. Men utan klargörande från TS är det svårt att veta exakt vad som menas.

Av doomcat
Skrivet av Blomman90:

Fast säger inte TS att de schemalägger hans semesterdag som en "fridag", men samtidigt drar de bort en semesterdag. För det kan ju inte vara okej i någon färg eller form.

Att som du nämner schemalägga efter önskad ledighet för att slippa ta en semesterdag är ju en bra grej, men då är det ju för att spara semestern man gör så. Men om man också blir av med semesterdagen så är det ju väldigt underligt.

Nej är det så att de dels lägger fridag och drar semesterdag för honom så är det ju helt uppåt väggarna fel. Men jag kan inte riktigt tolka det TS skrivit som att det är så (alternativt så är jag inte kapabel till att läsa ordentligt, också en möjlighet). Därav viktigt att veta vilket kollektivavtal (om något) som TS ligger under.

Även länken från Handels talar för att det är fel, då jag tolkar att TS endast ansökt om enstaka dag och inte hel vecka t.ex.:

Citat:

Vid kortare semesterledighet än fem dagar som omfattar lördag och/eller söndag då arbetstagaren normalt skulle arbeta, ska lördagen och söndagen räknas som semesterdag. Arbetsfri dag ska då inte räknas som semesterdag.

Av doomcat
Skrivet av SexMachine:

Hej

Jag har en arbetsgivare som satt i system att ta våra semesterdagar på lediga dagar. Jag jobbar i 4 veckors perioder där varje period är 19 arbetsdagar och 9 lediga dagar. Jag kan få pass alla dagar i veckan. Om jag lägger in en semesterdag så planerar min arbetsgivare runt den semesterdagen så den "råkar" hamna på en av dom lediga dagarna. Jag får alltså fortfarande jobba 19 arbetsdagar under perioden.

Facket säger efter att kollat på det att "ja det är fel men det går inte att göra något retroaktivt".

Var vänder man sig i nästa steg? Det borde finnas högre instanser?

Tack på förhand.

Skrivet av SexMachine:

Jag söker semester i planeringsfasen av fyraveckorsperioden. Sen lägger dom fridagarna på sökta semesterdagar och knycker semesterdagen så jag får jobba lika många pass ändå.

Det finns inga fasta scheman alls utan fridagar och arbetsdagar varierar mellan varje period och är utspridda över alla dagarna.

Nu vet jag inte under vilket kollektivavtal du ligger under men förmodligen helt OK av arbetsgivaren att göra så.
Suttit som schemaläggare under många många års tid och det var vanligt att vi försökte få ut fridagar på sökta semesterdagar beroende på vilken period det var under året. Det gagnade både oss som behövde arbetspassen samt medarbetaren som slapp ta ut semesterdag(ar) när vi kunde tillgodose ledigt pass den ansökta dagen ändå.

Vanligtvis brukade vi ju dock ha en diskussion med medarbetaren/deras chef om det var OK eller inte, var det tal om ledighet för att de behövde vila/skära ner på antalet arbetade pass under månaden så försökte vi tillgodose det så gott det gick. Gick det inte absolut hade vi inte någon skyldighet att bevilja semester utöver den lagstadgade semestern under sommarperioden.

Men om arbetsgivaren varit medveten om att du ansökt om det i syfte om att få lite extra ledighet under perioden och dessutom inte haft en diskussion med dig är det det vi i branschen kallar ett "asshole move".

Kommunikation båda vägarna är det absolut viktigaste, om inte facket hjälper dig, har du pratat med din chef/schemaläggare om det?

Av doomcat

ordlig.se nr 97, 5/6

⬜⬜⬜⬜⬜
🟨⬜⬜🟩⬜
⬜⬜🟩🟩⬜
⬜🟩🟩🟩⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Av doomcat

När jag spelar så sker det med mus som körs med högerhanden, alltid varit så fast jag är vänsterhänt i övriga fall.
När jag jobbar på laptopen och inte har tillgång till mus så kör jag touchpad med vänsterhanden däremot.

Racketsport kan jag köra med vilken av händerna som helst däremot, lika bra (läs: dålig) med båda.

Av doomcat

ordlig.se nr 49, 3/6

⬜🟨⬜🟨⬜
🟩⬜⬜🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩

Ett av mina bästa resultat hittills tror jag

Av doomcat
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag funderade också en bra stund på detta vid hemarbete men verkar vara svårt att hitta (rimligt prissatta) KVM-switchar som klarar av högre uppdateringsfrekvens än 60hz.
Om du har möjlighet i din skärm att ha en DP-kabel till "gaming PC" för högre uppdateringsfrekvens än 60hz och typ en HDMI till din jobb-laptop / docka med 60hz och switcha med skärmen är det nog det bästa. Men måste du köra med enbart en kabel till din skärm så är det svårare och dyrare.

Sedan som tidigare sagt kan du köra hur mycket USB-enheter i samma hub som du vill (gränsen på 100+ enheter är knappast något man når). Så länge strömmen räcker till.

Ja det ser onekligen ut som att det går på en del för att säkerställa att skärmen inte ska bli begränsad till 60Hz dessvärre. USB-hub känns som en helt OK summa att åtminstone testa, i värsta fall så fyller jag på förrådet med prylar som "kan vara bra att ha i framtiden". Tack för att du svarade!

Skrivet av anon36896:

Om du har USB-enheter som kräver en högre ström för att fungera, t.ex. externa hårddiskar, kan du ibland behöva ha en hubb som får extra ström via en nätdel för att hubben ska orka driva alla anslutna tillbehör.

När det gäller trådlösa tangentbord och möss gillar inte alla mottagare att sitta i en hubb utan verkar funka bäst när de är anslutna direkt till datorn. Jag har själv haft problem med det.
Det finns betydligt fler monitorswitchar än KVM-switchar att köpa och KVM-switchar är ofta betydligt dyrare. Monitorswitchar kostar från några hundringar, men då får du nog räkna med att de har HDMI-anslutningar. Grejorna från Aten är lite dyrare, men märket har funnits i många år och borde inte ha överlevt utan att göra bra saker.

Att växla dator via skärmen är det enklaste om din skärm inte har ett hopplöst menysystem och urusla knappar.
En smidig lösning är att använda en monitorswitch tillsammans med möss och tangentbord som kan anslutas till flera datorer. Själv använder jag ett Logitech G613 som kan anslutas både via den medföljande mottagaren och Bluetooth. Jag kan sedan enkelt växla mellan anslutningarna med två knappar på tangentbordet. Det finns möss som fungerar på liknande sätt (men jag använder i stället två olika möss).

Det finns även USB-delare som kan användas för att dela USB-tillbehör mellan två datorer, men jag har aldrig testat en sådan.

Inga strömtörstiga grejer som ska kopplas in, utan endast mottagaren för de trådlösa tillbehören. Också förstått det att det är bäst att koppla direkt till datorn - inte direkt så att det är SÅ ansträngande heller att göra, vill bara få det någorlunda smidigare då det görs två gånger om dagen. Ska ta en titt på monitorswitch, alltid åtminstone 5-10 sekunder insparat, får suga på om det är värt ett par hundralappar. Tack!

Skrivet av mrqaffe:

Man kan oftast använda fjärrskrivbord i stället för en kvmswitch om det inte handlar om spelande, det förutsätter att båda datorerna är igång.
Har man stabilt (helst kablat) lan funkar det bra.

Dessvärre högst osannolikt att arbetsgivaren skulle OK:a det, värt att fråga åtminstone. Tack för tipset!

Av doomcat

Tack @Jygge för svaret.

Kanske är så att det egentligen är en KVM-switch jag är ute efter?

I stil med:
KVM-Switch - random plockad på Komplett

Av doomcat

Flertalet USB-enheter till en USB-Hubb

Hej!

Ursäkta om det är en dum fråga men är lite novis när det kommer till anslutningar som inte bara är att koppla in och köra på.

Har precis flyttat och ska inreda mitt nya kontor, där inne kommer även den ordinarie datorn att stå för de få tillfällen man har tid med det också.

min fråga är om det är några problem/kan uppstå några problem med överföringshastighet eller input om man kör följande delar in i en USB-hubb istället för direkt in i datorn.

Headset
Tangentbord
Mus

Anledningen till att jag vill köra det i USB-hubb istället är för att de även används vid arbetet och då vill jag inte behöva flytta dem till dockan för laptop en och en utan endast en kabel, men det är ju om det fungerar.

Tar även tacksamt emot förslag om det finns på passande USB-Hub, om den kan hantera även DP-kabel med 144Hz uppdateringsfrekvens till extra-skärmen (vid arbetet, huvudskärm för gaming) är det premierande

Tack för läsningen!

Av doomcat

Produkt: Logitech G935 Wireless
Länk: https://www.inet.se/produkt/6608484/logitech-g935-wireless
Kategori: Ljud
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5044455
Pris: 1190kr

Av doomcat

Användare: @sebbe_a
Typ av affär: Sålde
Tillvägagångssätt: Coronasäkrat Möte
Produkt: GTX 1080

Positivt:
Snabb kommunikation
Trevlig!

Negativt:
Ingenting

Slutbetyg: 5/5

Av doomcat

Sitter med två st. EliteBook från HP framför mig och båda har den ordinarie 102/105 ISO layouten.

Efter lite (väldigt kort) sökande kunde jag dock inte hitta något sida som faktiskt lät en filtrera efter layout, men jodå de finns där ute!

Av doomcat
Av doomcat
Skrivet av Teddis:

Om jag höftar och säger att i7 2600K (release 2011) idag hade kostat 3600kr efter inflation. Är jag off då? Finns det en statistik-informerad inflationskalkylator för sverige?

Jag brukar nyttja denna när jag behöver ett bra hum om inflationspåverkan, från SCB:
https://www.scb.se/prisomraknaren

Av doomcat

Råkade köpa 2 exemplar av senaste DLCn till Europa Universalis 4 - Emperor och kan inte få refund för den extra så här har någon lycklig själ:

PE8YL-ZI7C3-**LDA | ** = Initialerna för *estern *igital

Av doomcat
Skrivet av dagas:

Med tanke på förväntningarna spelet har på sig kan jag förstå att de vill a tid på sig. Inte lätt att följa upp Witcher 3 men ett spel som många förväntar sig bli ännu bättre.

Helt sant, men ytterligare förseningar ökar också den hype som redan finns att det ska bli så oerhört välpolerat och bra direkt vid release att de riskerar få mycket eventuell skit för minsta lilla fel som de missar.

Samtidigt, tar det hellre mer välpolerat två ytterligare månader senare än som Witcher 3 var i början.

Av doomcat
Skrivet av heffaklumpmamma:

Någon som har koll på hur lång tid det tar från att man beställer tjänsten till att det kopplas på?

Har Bredband2 idag och vid beställning så angav de max. 15 minuter som väntetid innan det skulle fungera (vill minnas att det tog ca. 5 min.).

Tycker de är flitiga med att uppdatera sin täckningskarta vid eventuella problem så man själv kan se om det är strul i området eller man kanske ska slå dem en signal/chatt. Har behövt kontakta dem två gånger senaste två åren och fått bra och snabba svar.