Inlägg

Inlägg som jimih har skrivit i forumet
Av jimih

Letar ny billig mailtjänst för egen domän, med bra pålitlighet vad gäller leverans av mail i båda riktningar

Jag har i dagsläget Woopsa för ca 30 kr/månad (ett gammalt avtal som inte går att nyteckna längre), för ett webbhotellpaket inkl mail, exkl domänkostnad. Problemet med den tjänsten är det begränsade diskutrymmet på 2 GB, och att inkommande mail ofta kan ta lång tid att komma fram. Är sjukt frustrerande att sitta och vänta på bekräftelsemail på en onlineorder, eller en engångskod för en tjänst, när det kan ta en halvtimme att få mailet (jämfört med max nån minut, och oftast på några sekunder, att få samma typ av mail till jobbmailen eller gmail).

Någon som kan tipsa om en bra leverantör för denna tjänst?

Tjänsten måste ha/stödja:

  • Epost med min egna domän

  • Bra spamfilter

  • Snabb och pålitlig leverans av både inkommande och utgående mail

  • Multipla separata inloggningar (inte bara alias). Minst 3 st

  • Helst både IMAP/SMTP och webbmail. Men webmail och bra app-stöd för både Android och iPhone funkar också

  • Möjlighet att importera befintliga mail från min nuvarande leverantör, med bibehållen metadata inkl datumstämplar

Helst en Europeisk tjänst (eller med kontor i Europa), men det är inte ett krav. Prismässigt så tycker jag väl att kanske 30-50 kr/mån (360-600 kr/mån) kan vara rimligt exkl kostnaden för domänen. Snäppet mer om jag är säker på att det är en riktigt bra tjänst (främst vad det gäller pålitligheten i leveransen av inkommande och utgående mail, och bra spamfilter).

Hittils har loopia.se och polarismail.com varit dom enda jag hittat som uppfyller kraven "på papperet" och känns seriösa på pålitliga. Fördelen med Loopia är att dom har svensk support. Men dom är lite i överkant i pris. Plus att dom inte erbjuder hjälp med migrering av alla mailkonton, något som vore skönt men naturligtvis inte är jätteviktigt. Hjälp med migrering erbjuder däremot PolarisMail, och är billigare. Dom verkar dessutom ha starkt fokus på pålitlighet i mailleveransen och säkerhet.

Någon som har bra eller dålig erfarenhet av Loopia eller PolarisMail?

Tjänster jag har kollat in, men ratat:

tutanota.com - Allt såg jättebra ut, förutom att dom inte stödjer import av befintliga mail. Dom säger visserligen typ "import feature is coming soon!", men det har dom tydligen sagt i flera år.

proton.me - Allt såg bra ut tills jag såg att man bara kan ha en enda inloggning med ett konto som inte är ett Business-konto. Och Business-konto kostar från 70 kr/mån per person.

startmail.com - Såg såg rätt vettig ut vid första anblick. Men med 500 kr extra per år per per konto så skulle det kosta mångdubbelt mer än vad jag betalar idag, vilket inte känns rimligt. Och jag gillar inte ett sådant oflexibelt system (hade varit mer rimligt om det ingick säg 3-5 konton i grundpriset, och att man sen fick betala utöver det).

one.com - Blandade recensioner. Och priserna sticker iväg så fort man ska ha lite mer diskutrymme (måste köpa minst 25GB, och det kan inte delas mellan konton).

mxroute.com - Dom ser bra ut på papperet, och har rimliga priser. Men har sett en del diskussioner på nätet där folk har problem med mail från Europa som inte levereras, och andra som har problem med inkommande uppenbar spam som inte filtreras. Och dom ligger i USA.

gmail.com - Lite för dyrt. Och gillar inte tanken på att ha all mail hos Google.

posteo.de - Inget stöd för egen domän.

Av jimih
Skrivet av xxargs:

Köper man från etablerade gubbdagis (Biltema, Jula, CO, netonnet, webhallen etc.) så har man duckat från det värsta skräpet, men köper man från wish och liknande med snorbilliga batteribanker så skall man dra örona åt sig om det inte är etablerade märken som goobay, xiaomi mfl. - men dom hittar du inte på dessa ställen då de är inte dom billigaste om det inte är counterfeit (vilket Xiaomi råkar ut för ganska ofta) .

Problemet med Amazon, CDON, Wish mfl. företag är att de är bara 'förmedlare' och själva inte tar ansvar av produkten och nära omöjligt att hitta företagen bakom leveransen då det redan gått i flera led och det är du som tar hem dessa blivit privatimportör och själv skall göra CE-förfarandet eller kontrollera CE-förfarandet om man misstänker counterfeit (vilket är överhängade risk när man köper snorbilliga batterier och batteribanker med ursprung från Kina, ofta byggda av celler från skrotade laptop-batterier...)

Om man tex. tittar på produkter hos våra gubbdagis så kan man nästa alltid ladda hem en CE-deklaration/försäkran på produkten och innebär att dessa företag har efter bästa förmåga och troligen också tagit hem sampel och inspekterat dessa med isärplockning och kanske EMC-mätning och andra tester att de håller vad de lovar - men köper man på ebay, Wish och annat så kan man se sig i himmeln efter den typen av CE-deklarationer/försäkran och det är du själv som sitter med svarte pettern om något händer. Finns anledning utöver moms, tull andra avgifter att priset i affären nära dig är betydligt högre än på wish - de har gjort sovringen och kontrollen av produkten och också tar ansvar för dem med garantier - vilket måste täckas med en högre prislapp, annars finns det ingen skäl för dem att ta hem sakerna.

Det är mycket skit man kan hem från wish, ebay mm. utan att det blir någon större fara - men batterier och batteribanker hör inte till det man skall köpa den vägen.

Jag håller med, men då är det återförsäljaren eller websiten i sig man ska varna för. Säger man "köp inte den billigaste produkten", då tolkar jag det som "den billigaste produkten du hittar, t.ex på prisjakt, ska du undvika, oavsett vem tillverkaren eller återförsäljaren är". Det är en nonsensrekommendation.

Av jimih
Skrivet av Soir:

Pontus försöker nog säga att risken är högre ju lägre priset är, men det finns nog en viss kurva där detta passar och kan inte sägas gälla allt vid alla prisnivåer.

Det är upp till dig om du vill stå med ett nedbränt hus och sedan dra säljaren inför rätta, "Men den var CE-märkt!"

Säljare/butiker begår fel. Det finns massvis med produkter med falska CE-märkningar.

Risken är kanske högre, absolut. Men vilka risknivåer pratar vi om? Och ökar risken för den näst billigaste produkten på marknaden så fort den billigaste produkten försvinner från marknaden? Alternativt, minskar risken för den billigaste produkten på marknaden så fort en ännu billigare produkt kommer ut?

Det hela är nästintill ett "goddag yxskaft" när det gäller allmänna rekommendationer, eftersom rekommendationen "ha ett gott omdöme" ändå trumfar detta.

Om vi pratar konkret teknisk kvalité, och brandrisk m.m, då kan en genomsnittlig konsument inte förväntas göra annat än extremt grundläggande säkerhetskontroll (att sladdar inte sitter löst, det inte börjar luktar bränt, att produkten inte blir ovanligt varm ovanligt fort osv). Detta anser jag ingår i det normala goda omdömet, och det ska man inte behöva påminna folk om på detta forum.

Av jimih
Skrivet av Samsung:

Det stämmer bra det En CE-märkning bör inte ses som en garanti av att varan är perfekt utan fel.

Om vi enbart skulle förlita oss på CE-märkning så skulle exempelvis Elsäkerhetsverkets arbete avta en del. Men istället så utför dom tester på en hel del produkter som säljs i sverige, bland annat för att se till att CE-märkningen upprätthålls. https://www.elsakerhetsverket.se/yrkespersoner/tillverka-och-...

Med det sagt så behöver du inte läsa dig in allt för mycket i vad jag skriver. Jag önskar bara att påpeka brandsäkerheten när det kommer till batterier och att man därav inte bör köpa det billigaste som går att få tag i.

Detta är min //Pontus personliga åsikt.

Fast jag förstår fortfarande inte riktigt vad du vill säga. Ska man kategoriskt alltid avstå från att köpa den billigaste produkten på marknaden, oavsett?

Man kan gå och köpa en Volvo som börjar brinna efter en veckas normal användning. Måndagsexemplar kan finnas oavsett hur många säkerhetskontroller och stickprov som görs. Och felaktig förvaring eller användning av en produkt kan göra att även en från början säker produkt blir farlig.

En enskild konsument ska inte behöva fundera på risken för att hen köpt en direkt farlig produkt, om hen köpt en CE-märkt produkt av en svensk butik.

Det är för övrigt intressant att du pratar om "man därav inte bör köpa det billigaste som går att få tag i". Som om ett högt pris skulle vara en garant för att produkten är säker. Om du ska skriva generella varningar så bör du väl skriva varningar som är mer korrekta? Dvs "det finns alltid en risk att en produkt är farlig, oavsett pris och oavsett CE-märkning och dyligt". DÅ blir det mer korrekt, men då framgår också det faktum att rådet är ganska meningslöst.

Av jimih
Skrivet av Samsung:

Jag känner att jag behöver uppmana till lite elsäkerhet här

Med andra ord, jaga inte nödvändigtvis tag i det absolut tunnaste och billigaste batteribankerna. Chansen är att dom har en dålig eller inte ens har ett BMS, vilket inte bådar gott för el/brandrisken.

//Pontus

Du menar att CE-märkningen inte räcker, utan vanliga teknik-okunniga konsumenter ska behöva oroa sig när de köper en powerbank i en svensk webbutik?

Av jimih
Skrivet av xxargs:

Jag tror det är en 'cut and paste' - fel i den tekniska beskrivningen från den gamla föregående modellen PRB 2.72 10.000 av Netonnet i den nyare varianten PRB 2.72 5.000 som omöjligen kan väga lika mycket eller vara lika stor i längd då den bildligen är mycket kortare än den gamla 10000 mAh modellen.

Möjligt. Seriösa tillverkare har enligt mig en publik och lätt-hittad hemsida, där deras produkter beskrivs inkl detaljerad teknisk specifikation. Jag hittade det för Deltaco, men inte för Andersson.

På tal om 'cut and paste' - fel så gissar jag att du själv gjorde ett sådant här? "den gamla föregående modellen PRB 2.72 10.000 av Netonnet i den nyare varianten PRB 2.72 5.000..."

Citat:

Nackdelen med den mindre 5 Ah-modellen är att den inte är QC3/PD3 och laddhastigheten påverkas mycket av skicket och längden av den använda laddkabeln (spänningsfallet i denna) medans system med QC3/PD3 dels höjer spänningen till 9 och 12 Volt och det blir lägre ström i kabeln för samma överförd effekt (och mindre spänningsfall och därmed mindre överföringsförluster) och kompenserar för kabelns resistans så att av utrustningen önskade strömmen bibehålls även på längre laddkabel.

Som sagt så är högre laddhastighet och andra specialfunktioner av mindre betydelse för mig. Min gamla powerbank har en ca 10 cm lång laddkabel, och då har laddtiden varit helt acceptabel.

Citat:

När det gäller vikt och kapacitet så skalar det ganska linjärt med antalet Ah - det är 'förpackningen' och batteriets kapsling som gör att det varierar lite mellan modellerna med samma angiven Ah men ökar ganska linjärt med ökade Ah för att det behövs motsvarande grad mer med aktiv massa - till skillnad på geometrier på chip så går detta inte att skala ned utan skall ses mer som bränsle - dvs. dubbel kapacitet = dubbel mängd med aktiv batterimaterial och därmed dubbel vikt/volym

Absolut, men jag har inte efterfrågat en "millimetertunn kompakt 30.000 mAh"-variant. Jag tycker bara att det är lite märkligt att inte fler powerbanks följer formen av en mobiltelefon, dvs att plattheten är viktigare än att den är smal på bredden. Säg 7-8 mm tänker jag är optimal tjocklek för något som ska marknadsföras som "fickformat".

Av jimih
Skrivet av haijen:

Uppfyller dina krav tror jag och bara 10 mm. Sedan får du avgöra hur bra du anser Deltaco är: https://www.teknikdelar.se/deltaco-pb-1064-powerbank-10000mah...

Intressant! Recensionerna ser ju inte fel ut, och med den kapaciteten och det priset känns det inte så farligt att bara chansa. Lutar åt den starkt nu.

Av jimih
Skrivet av Tängman:

https://www.webhallen.com/se/product/305015-GP-Powerbank-Voya...

Har några själv och är supernöjd! Bra med portar, liten och smidig.

Intressant, den hade jag missat när jag kollade runt på prisjakt, men inser att jag såg den i IDG's test av powerbanks från tidigare i vinter. Funktionsmässigt verkar den vara klockren, men för mig är smidigheten viktigast. Och den klockar in på hela 233 gram, vilket är rätt mycket mer än min nuvarande powerbank (jag har ingen exakt våg, men den är lättare än min mobil, som väger ca 160 gram, så min gissning är runt 130-140 gram).

Men den är helt klart en kandidat ändå. Jag kanske får palla mig iväg till Webhallen någon dag, och klämma och känna lite på den. Eller kanske jag köper två modeller, dels denna och dels en lite mindre och lättare modell när man vill ha extra lätt packning.

Av jimih
Skrivet av xxargs:

https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/el-batterier/powerbank...

har jag haft och är riktigt bra då den också har QC3/PD3-laddning (max 18 Watt) - dessvärre utgående och i stort sett slut på de flesta ställen, det jag såg däremot men inte hittar på web av någon anledning är samma modell men hälften så stor (hälften så lång) på 5 Ah och typ bullat upp på 1/3-del av hyllplatserna i Slagsta (stockholm) - och är det den storleken (som räcker till 1 full laddning på en Samsung S9-telefon) som efterlyses så är det bara att slå till. den där läderstroppen är jättebra för att knyta in tillhörande laddkabel så att de alltid följs åt!

Japp, det var en av modellerna jag har varit och nosat på. Ser onekligen trevlig ut, men gränsfall när det gäller storleken. Och ser att den är rätt tung, 205 gram. Att jämföra med min telefon på ca 160 gram.

Jag hittade två Andersson-modeller på 5000 mAh:

https://www.netonnet.se/art/produktvaljare/laddning/resa/powe...

Denna har samma dimensioner och samma vikt som den du tipsade om, men halva kapaciteten. Märkligt. Men den du tipsade om verkar som sagt inte vara lätt att hitta i webbutik.

Den andra:

https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/el-batterier/powerbank...

Betydligt trevligare vikt, på 108 gram. Dimensionerna är väl också rätt OK, även om jag hellre sett en plattare och bredare modell. Frågan är om jag kommer irritera mig på den låga kapaciteten. Känns ju märkligt att man ska behöva gå ner i kapacitet, från 6200 till 5000, när man köper en powerbank flera år senare. Känns lite som att teknikutvecklingen går baklänges...

Jaja... jag får väl fundera lite mera...

Av jimih

Tips på riktigt platt powerbank i bra kvalité? Helst max 10-12 mm

Min gamla trotjänare, en 6200 mAh powerbank som jag använt i många år, börjar till slut tappa kapaciteten. Så jag började titta runt efter en ny, men noterade att den stora majoriteten är tjocka saker. Den jag har nu är under 10 mm (svårt att mäta exakt då jag bara har ett måttband tillgängligt, men ser ut att vara 8-9 mm). Den är nästan exakt lika platt som min mobil inkl skal. Det går utmärkt att ha både mobilen och powerbanken i fickan, även med småtrånga jeans. Och jag kan sitta ner med dessa två i fickan, och dom kan vara ihopkopplade utan att sladden kläms eller är i vägen. Den har också en medföljande kabel som sitter "monterad" längs sidan när den inte användes, något som gör att man aldrig behöver tänka på att ha med en sladd separat.

Har någon koll på liknande platta powerbanks, av bra kvalité? Dom jag tittat på är antingen åt det tjockare hållet (typ 14+ mm) eller så är dom av okänt märke och kvalité och/eller har dåliga recenssioner. Jag har inte jättehöga krav på funktioner i övrigt, då den gamla powerbanken räckte bra för mig och den hade ingen snabbladdning eller liknande.

Av jimih
Skrivet av Herr Kantarell:

Vet inte om det är nån hjälp men det händer att nätverkskort ger upp efter ett tag.
Kan han testa med WLAN.

Funkar inte det heller när t.ex. en mobil kan ansluta så är det något i windows.

Dessa datorer har inget wifi, och han har ingen wifi-dongle eller motsvarande att koppla in. Kan han ju såklart köpa och testa, men känns ju förstås surt att behöva köpa ny hårdvara för att fixa något som troligen är ett mjukvaruproblem.

För jag har svårt att tänka mig att två olika nätverkskort, i två olika datorer, går sönder mer eller mindre samtidigt.

Skrivet av mrqaffe:

Systemåterställning til len tid innan Edge och hoppas det hjälper är nått som kan vara värt att provas.

Farsan återkom nyss och sa att han "har provat allt på listan nu, inget funkar!". Lite otydligt dock om det fanns en återställningspunkt men den hjälpte inte, eller om det inte fanns någon återställningspunkt. Men det kanske inte är så viktigt att veta, eftersom resultatet ändå är detsamma. 😕

Av jimih
Skrivet av macmann1:

Inte ovanligt att Windows update ställer till det med diverse drivrutiner, installera rätt från tillverkarens sida skulle jag göra först iallafall.

Jag trodde Microsoft slutade skicka ut uppdateringar till Windows 7 för ett antal månader sen?
Men även om det kom in en ny drivrutin via windowsupdate, det är ändå märkligt att det drabbar båda datorerna. Vad jag minns så är det två olika datormärken inköpta flera år emellan, men kanske dom ändå har samma sorts nätverkskort...

Jag ska tipsa honom att prova det, tack!

Av jimih

Två st windows-7 datorer har tappat internet nyligen

Farsan ringde nyss och beklagade sig över att två gamla stationära datorer har tappat internet. Båda kör windows 7 (dom stödjer inte Windows 10), och är anslutna via vanlig nätverkskabel. Enligt farsan så var händelseförloppet såhär:

  1. Internet funkar bra, och allt är frid och fröjd

  2. Han får för sig att installera Edge på båda datorerna

  3. Därefter försvinner internet ibland, men en omstart hjälper oftast

  4. Efter några dagar krävs flera omstarter innan det kommer igång

  5. Senaste dagarna har internet inte kommit igång trots ett flertal omstarter

  6. Avinstallation av Edge har inte hjälpt

Datorna rapporterar mha felsökningsguiden att som om att det inte finns en kabel fysiskt ansluten.
Han har provat koppla in en htpc i samma kabel, och det har fungerat bra.
Han har inte gjort några andra ändringar på dessa datorer, eller någon ändring i routern eller kabeldragningen. Det finns ingen annan i hushållet som skulle kunnat tänkas gjort något mystiskt med datorerna eller routern.

Pga långt avstånd och Corona så har jag ingen möjlighet att felsöka på plats. Men jag har inte en susning om vad som kan tänkas ha hänt. Först tänkte jag fel på nätverkskortet, men sannolikheten att det skulle hända på båda datorerna samtidigt är väl rätt låg. Jag bad honom försöka ta bort Lan-anslutningen för jag vill minnas att det ska gå, men den sa bara att den inte kunde tas bort. Inte heller gick det att skapa en ny (den ville antingen ha inloggningsuppgifter eller wifi-uppgifter, vilket antyder att den försökte skapa något annat än en regelrätt Lan-anslutning).

Jag hittade en guide om att nollställa ens nätverksadapter mha kommandoterminalen som jag har skickat till honom. I övrigt har jag inga idéer.

Vad kan ha orsakat detta? Vad mer för felsökning kan jag tipsa honom om?

Av jimih

Liten kraftfull surfplatta?

Hej,

Jag letar en ersättare till min gamla slöa iPad Mini, och tycker att utbudet av små men kraftfulla surfplattor verkar helt obefintligt. Eller letar jag fel?

Jag vill bort från Apple, i övrigt är jag flexibel med tillverkare och OS. Det är rätt storlek och tillräcklig prestanda jag är ute efter. Budgeten är på kanske 10.000 som mest.

Med rätt storlek menar jag runt 8 tum. Och med tillräcklig prestanda menar jag att man kan köra flera appar samtidigt (chrome med många flikar, Netflix, Hbo, SVTPlay m.m). Jag avskyr sega användargränssnitt.

Någon som har några tips?

Om jag tummar lite på storlekskraven så är Samsung Galaxy Tab S3 eventuellt aktuell, med sina 9.7 tum. Det är två tum större än min nuvarande surfplatta, vilket känns som att det kan vara i största laget. Bra pris visserligen, men jag hade hellre lagt dubbla pengen på en mindre och kraftfullare platta.

/Jimi

Av jimih
Skrivet av bore69:

Vilka andra behov du kan tänkas ha? NAS kan lagra alla möjliga filer med redundans, fungera som t.ex. torrent-, skrivar- eller annan server, lättare att nå från nätet, du kan streama till flera i hushållet samtidigt m.m. Shield är grym mediaspelare och har intressanta funktioner för spel. Själv spelar jag inte på TV men har andra behov som täcks av NAS så jag en NAS med streamar till flera chromecast. Jag hade gärna haft en Shield, men har svårt att motivera köpet av en. Men det är jag. Har du inget behov av server elelr lagra filer mer centralt utan bara vill spela upp film på en TV så är Shield en grym mediaspelare.

Mina behov är primärt streaming inom hemmets fyra väggar samt fillagring "utanför" datorn. Dock är det lockande att även kunna streama från mina föräldrars hus, eller när man är utomlands, så om man kan få det med en Plex Media Server installerad på NAS:en så är det helt klart intressant. Dock gissar jag att Telias router kommer bråka lite innan allt funkar som det ska.

Av jimih
Skrivet av Exxovion:

Verkar onekligen svårt att få fram information om olika TV-modeller... huruvida de har en inbyggd kompetent mediaspelare eller ej.

En TV med en vettig mediaspelare samt nätverksanslutning, så spelar det ingen roll vilken NAS man väljer. Alternativt så kan man även välja att ansluta en USB-hårddisk direkt till TV:n.

Det är möjligt att en smart-tv hade varit en bättre lösning i mitt fall, men jag kan inte tänka mig att ta in en sån apparat i mitt hem om den har någon form av mikrofon eller kamera inbyggd. Ja, jag är paranoid.

Av jimih
Skrivet av nikwad:

En av de större anledningar till varför folk rekommendera en Nvidia Shield som mediaspelare/klient är för att den klarar av att spela de flesta format utan någon transcode, vilket möjliggör att man kan köra PMS på svagare hårdvara som ej klarar av transcode så som en mindre NAS från diverse tillverkare.

Det är möjligt att så är fallet. Men i just denna tråd kom rekommendationerna om "plex på nVidia Shield" utan att ordet "klient" eller liknande nämdes, och inte heller något om att en ytterligare server behövs. Då fanns det inte ens på kartan i min hjärna att det inte var en helhetslösning i Shielden som var rekommendationen.

Skrivet av nikwad:

TLDR: Installera PMS på en mindre NAS som har stöd för det och spela sedan upp det på din Shield.

Yes, det ser ut att få bli så. Men ska testa de övriga enklare stegen först (Videostream på datorn, samt VLC i telefonen).

Av jimih
Skrivet av alex_farnstrom:

Plex kommer behöva en "backend server" där allt hanteras, sen plex media player som uppspelare.

Skrivet av nikwad:

@jimih: Plex är ett samlingsnamn för de två delarna av systemet; Server biten: PMS Plex Media Server och Klienten: PMP Plex Media Player (de olika klienterna kan ha olika namn men fyller samma funktion).
PMS körs på en central server/pc/nas som har tillgång till alla media filerna. Dessa delas sedan ut till alla anslutna klienter, finns det klienter som ej kan spela upp media filen i original format så försöker PMS transcodea den till ett format som stöds av klienten.
[...]
TLDR: Installera PMS på en mindre NAS som har stöd för det och spela sedan upp det på din Shield.

Skrivet av bore69:

Förstår hur du tänker, men Shield eller chromecast (Apple TV, Kindle Firestick) är klienter. Du kan använda Shield som server, men tror inte det var upplägget här. Om du tänker att du vill ha utrymme för transcoding så ligger det på servern i de flesta lösningar. Då spelar klienten ingen roll så då blir NAS det första du ska titta på ändå.

OK. Väldigt förvirrande detta. Ingen sa tidigare i tråden att Shielden kräver en till server om jag vill köra Plex. Tvärt om så skrev t.ex Zachtionman igår (27/6) kl 06:21 att jag kan skippa NAS och köra med extern USB-hårddisk till Shielden. Och Aeqvist skrev samma dag kl 09:27 att NAS ska användas för lagring och inget annat. Detta samtidigt som en google-sökning på "nvidia shield plex" ger en massa PMS-relaterade träffar som första sökresultat (dvs PMS installerat på Shielden). Hur skulle jag utifrån detta kunna dra slutsatsen att det var "självklart" att det var enbart Plex-klienten på Shielden alla pratade om här i tråden?

Av jimih
Skrivet av nikwad:

@jimih: Det jag menar: Är du säker på det du läst inte handlar om PMS (Plex Media Server) alltså själva media-servern som du även kan köra på en Shield.

OK. Jag trodde Plex bara var kortnamnet för "Plex Media Server". Men oavsett, det är väl PMS vi pratat om hela tiden i denna tråd? Eller menar du att vanliga Plex (klient-versionen?) kan köras utan en PMS någonstans? För om jag köper en Shield så är tanken att den ska sköta allt förutom lagringen (som sker på en enkel NAS).

Av jimih
Skrivet av bore69:

Om du är osäker på om du behöver en Nvidia Shield eller inte så börja i andra änden och bestämma vilken NAS du ska ha. Vill du inte pilla en själv så är Synology och Qnap de mest utvecklade alternativen. De har båda inbyggd streaming till Chromecast. Kolla upp hur de funkar på Youtube. En begagnad chromecast köper du för några hundralappar. Räcker inte det till så kan du byta chromecasten till en Shield senare.

Fast om jag köper en NAS med streaming så kommer jag inte nöja mig med en halvmesyr, utan väljer en ordentlig sak. Som minimum skulle det då bli typ en Synology DS218+, eller en QNAP. Vilket innebär ca 1000-3000 kr mer än den typ av enkel NAS jag skulle köpa annars. Och dessa extra tusenlappar känns lite bortkastade om jag senare inser att jag ändå skulle vilja ha en nVidia Shield.

Så som det ser ut nu är min plan som följer:

  1. Testa Videostream på min stationära dator tillsammans med mobil och Chromecast

  2. NAS så att jag kan ha nya fläktlösa datorn helt utan HDD

  3. Mobil med nätverksmappning mot NAS, samt VLC och chromecast

  4. nVidia Shield

Steg ett kan jag nog testa i helgen. Steg 2 och 3 inom de närmsta veckorna. Steg 4 blir bara av om jag tycker det är för omständigt att vara beroende av den stationära datorn för att streama.