Inlägg

Inlägg som mrc har skrivit i forumet
Av mrc

Finns lite olika lösningar, tabell eller VBA etc.

Enklast är väl bara att skapa en dynamisk tabell (insert table) där du har en datumkolumn längst till vänster där man fyller i datum samtidigt som värdet och sorterar efter den kolumnen.

Av mrc

Jag har ett praktiskt problem som kanske inte är så teoretiskt men jag skulle ändå behöva lite hjälp från er smarta matematiker på hur man kan lösa det smidigt utan alltför mycket antaganden.

Bakgrund:
Jag håller på med en modell som läser in tabeller från scannade PDFer (OCR) och vill ställa upp dom i Excel eller valfri databas.

OCR-processen skapar en rektangel runt varje ord / siffra som jag får ut i en fil när den har läst klart. I min outputfil får jag ut x0,y0,x1,y1 för varje rektangel och kan på så vis veta exakt vart i dokumentet varje element hör hemma.

Problem 1:
Scannade dokument är aldrig exakta så det kan skilja några punkter/pixlar fastän de ska vara på samma rad.

Output:
text [x0 y0 x1 y1]

ex:
Solen [x0 60 x1 65] (ska vara på rad 1)
skiner [x0 62 x1 67] (ska vara på rad 1)
Molnigt [x0 100 x1 105] (ska vara på rad 2)
idag [x0 102 x1 105] (ska vara på rad 2)

ABC [x0 400 x1 405] (ska vara på rad 3)
DEF [x0 402 x1 405] (ska vara på rad 3)

Nu har jag löst det manuellt genom att låta varje rad ha en felmarginal på säg 10 pixlar/punkter för att sortera datan rätt på raderna.
Eftersom mina dokument kan ha lite olika typsnitt / radavstånd så skulle jag hellre vilja lösa det genom en metod som inte förlitar sig på just 10 pixlar.

Om man plottar upp det i ett stapeldiagram så ser det ut ungefär som en trappa, där varje "trappsteg" kan skilja sig lite på grund av att y-positionen inte är exakt. Dessutom får varje trappsteg olika höjd beroende på om det är en tom rad mellan raderna eller inte.

Det jag vill göra är att dela upp det i bins med dynamiska ranges, ex rad 1 ska ligga i bin 1 som täcker rangen 60 +- felmarginal.

Alla rader ligger inte efter varandra, ibland är det en tom rad / radbrytning mellan raderna och det här vill jag också fånga upp.

Om jag tittar på mitt dataset just nu kan det se ut såhär:
Linje 1 (felmarginal kan vara ~10 pixlar från average y på den linjen)
Linje 2 (felmarginal kan vara ~8 pixlar från average y på den linjen)
(blank rad)
Linje 3 (felmarginal kan vara ~10 pixlar från average y på den linjen)
Linje 4 (felmarginal kan vara ~8 pixlar från average y på den linjen)

Deltat mellan linje 1 & 2 samt 3/4 kan vara runt 100 pixlar
Deltat mellan linje 2 & 3 (en tom rad emellan) kan vara runt 300 pixlar.

Min fråga är egentligen är om ni har några idéer på hur man kan räkna ut felmarginalen som man ska tillåta per varje rad samt om man kan gruppera datan på något elegant sett?

(Jag förklarar gärna mer om något är oklart...)

Av mrc
Skrivet av marukusu:

Borde väl rimligtvis bara vara 120000*0,15 = 18000kr. Om inget annat näms brukar det väl vara årsvis så räntekostnaden är 18000kr/år.

Jag kan också ha helt fel då jag själv inte läst det här på svenska utan på engelska för några år sen och till synes liknande termer kan vara helt annorlunda.

Med den informationen som finns i uppgiften så torde det vara svaret.
Dåligt formulerad fråga eftersom kalkylräntan inte alls behöver vara densamma som räntekostnaden.

Av mrc
Skrivet av ledtcc:

Jag kopplade vår geoip dump från användares besöks vanor till google maps api, de blir himla fräckt när man kan se loggarna grafiskt

Låter nice, har du tid att bara se om du kan hjälpa mig ? Borde vara rätt lätt för någon som har koll....

Av mrc

Google Maps API - sätta ut markörer via XML

Jag skulle behöva hjälp med något som troligtvis är väldigt enkelt. Har inte hållt på med HTML sedan urminnes tider så har glömt bort det mest och har inte hängt med riktigt i utvecklingen.

Jag försöker mappa ut koordinater på en sida där datan ligger i en XML-fil (kommer exportera från excel) men lyckats inte ens få igång ett enkelt exempel.

Ta nedan exempel:

http://stackoverflow.com/questions/12702552/google-api-mappin...

Räcker det inte med att skapa:
1) En html fil med koden för kartan enligt länken
2) Skapa en xml fil enligt länken

och sen ska det fungera?

Jag får upp en karta men det finns inte med några punkter.

Vad är det som jag missar?

Av mrc

Här har vi baksidan med Sveriges offentlighetsprinciper.

Jag tycker självklart att det är förkastligt vad de gör. Utgångspunkten måste alltid vara att om man är dömd och har sonat för sitt brott ska man inte förföljas av det längre. Ju lättare det blir för arbetsgivare att kolla upp, desto högre sannolikhet att det blir standard.

Av mrc

Hög månadslön men inte så imponerande timlön

Av mrc

Borde gå att lösa med länken du har med i ditt inlägg.

Kan du skapa en dummy-fil med din data så man kan se hur det är och hur du vill ha det?

Av mrc
Skrivet av Buzz996:

Aha så jag ska läsa kandidat+master INOM ekonomi? eller är det som grundskolan och sen får man välja som i gymnasiet (i.e. master)? Eller läser man kandidat+master och sedan får jobb direkt som civilekonom eller e.g. företagsekonom? Ursäkta, är väldigt trög när det gäller sånt här, måste liksom ha särförklaring nästan xD Men tackar för svar Måste liksom ha raka svar :S

Har du betygen för HHS då kan du läsa ekonomi alt om du är väldigt inne på revisorspåret kan du läsa ekonomi och du kommer ha bra jobbmöjligheter.
Uppfyller du inte ovan så läs ingenjör istället (ex. Indek eller något annat du verkar intresserad av)

Av mrc
Skrivet av Svantesson666:

Nåja då är det t.o.m. mer fel att jämföra med att köpa upp konsertbiljetter. Konserten har du bara en chans att se. Och ingen tvingar ju någon att köpa en PS4. Det här diskussionen är faktiskt tramsig. Det handlar om tillgång och efterfrågan. Och så länge som ingen blir lurad så är detta den mest effektiva och rättvisa ekonomiska marknad som människan har kommit på. Det handlar inte alls att dessa annonser skapar något slags monopol utan endast att det finns för få konsoler på marknaden för att priset inte ska ligga närmare det rek. priset.

Det tragiska i situationen är att människors girighet (>6000 SEK) framkommer väldigt tydligt. Jag hade hellre sett att pengarna tillföll Sony/valfri välgörenhet än dessa blocket-krängare

Av mrc
Skrivet av Svantesson666:

Folk här verkar nästan mentalt handikappade. Att köpa en PS4 på releasedagen av någon annan där garanti och allt medföljer är givetvis inte fel men varför i helvete skulle det vara fel av säljaren? Han/hon agerar mellanhand/leverantör. Han/hon har också tagit den ekonomiska risken att köpa/beställa dem på förhand.

Undrar om alla som tydligen anser att detta är moraliskt även anser att bilfirmor som säljer nya bilar är moraliskt fel? För bara så ni vet så äger dessa firmor NOLL av de bilar som står i deras lokaler. De ägs av tillverkarna. Dock får bilfirman en del av försäljningspriset vid försäljning. Det är därför det är så vanligt att det finns en person som visar bilen men att du måste gå till en annan person för att skriva kontraktet (denna person är den enda som får agera mellanhand mellan ägaren och bilfirman).

Den ekonomiska risken är i princip obefintlig eftersom man inte betalar förrän leverans, dessutom skulle man kunna avboka precis innan om man märker att det är inte någon stor efterfrågan etc.

Din analogi med en bilhandlare haltar
- Anledningen till att bilhandlarna inte äger bilar är för att det är en finansieringslösning där bilföretaget äger lagret, det skulle exv vara så om Sony ägde PS4orna på Webhallens lager där Webhallen inte behöver binda upp kapital för att hålla produkterna i lager
- Bilhandlarna utnyttjar inte sin situation med att kräva ockerpriser såsom vissa blocket-nissar gör

Problemet är ju detsamma i biljettsammanhang, folk som egentligen vill gå på konserter får inte tag på biljetter för att massa andra håller på o köper med enda syftet att tjäna pengar. En enkel lösning på att komma runt biljettproblemet är att göra dom personliga men det har man väl inte börjat med ännu

Problemet gällande PS4an skapas pga Sony som vill hålla igen utbudet för att skapa ett tryck på marknaden precis som Apple brukar göra. Jag kan tycka att folk som varit ute o bokat i god tid och plockat ut PS4an kan vara värd en lite premie (säg 500 SEK) men betalar man 7000-8000 SEK (vilket jag knappast tror speciellt många gör) är man pantad

Av mrc

Var utanför El-giganten Kungsgatan kl 07:30 då var det kö ner till Carlings, såg ut att vara med än 300 pers i alla fall.

Av mrc

Har köpt den men ännu inte fått den levererad ännu, borde få om en vecka eller två.

Av mrc
Skrivet av Hyrst:

Finns så otroligt många fina klockor man vill ha..

Själv har jag en IWC Pilot Classic

https://lh4.googleusercontent.com/-SccojWvCRPs/UHBeO1kgIpI/AA...

Samt en billigare Tissot PRC 200. Den har dock fått ställa sig i skamvrån efter inköpet av min IWC

https://lh4.googleusercontent.com/-2rxK5qso_qw/T_FLzfrzyEI/AA...

Bra val av klocka (IWC), har en likadan själv. Är lite sugen på att köpa metalllänken till men det tar emot lite att lägga ~10k på länken.

Av mrc

Skatt på aktier är väl 30% om jag inte minns fel men annars borde det stämma.

Av mrc

Programmeringshjälp Matlab

Hej.

Jag skulle behöva lite hjälp med att programmera i Matlab.

Jag har en datumserie:
01/01/12
02/01/12
...
31/12/12

Vid fyra givna tidpunkter detta år kommer det att utbetalas en summa, säg 5 kr. Jag vill för varje datum räkna ut det diskonterade värdet på denna summa.

Om vi säger att jag står på dag 1 så blir det:
5/(1+ränta)^((datum för utbet1 - idag)/365))+ 5/(1+ränta)^((datum för utbet2 - idag)/365))+ ...
5/(1+ränta)^((datum för utbet4 - idag)/365))+

För dag två gör vi samma exercis och så vidare.
Det här går utmärkt tills jag passerar första utbetalningen. Säg att jag har en utbetalning 20e april. Den 21a april vill jag inte räkna med den då jag redan fått den, men det kommer ju ske om jag bara fortsätter utan någon form av IF-sats och liknande.

Nu har jag inte bara fyra utbetalningar utan många fler (10-20 st) vilket gör att det vore bra med en hyfsat dynamisk lösning utan 20 st IF-satser... Jag skulle kunna konstruera en matris med ettor och nollor men det känns inte heller så elegant.

Jag kan gärna förtydliga om något är oklart

Av mrc
Skrivet av Algstrand:

Är nästan precis ett år sedan jag skrev i den här tråden. Kom att tänka på den då jag kollade igenom min trådhistorik.

För de som är intresserade av att veta hur det gick så kan jag berätta att jag i somras avslutade mina studier vid UU.
Tog ut en kandidatexamen i nationalekonomi och fick även i anslutning till det en fast tjänst på backoffice på den investment bank som jag arbetat på under mina år som student.

Har även fått möjlighet att, under somrar och vissa skollov, assistera som aktiemäklare inom kategorin nordiska aktier. Sitter nu och förbereder mig inför i morgon då jag ska på intervju nummer två (den sista) för en tjänst som aktieanalytiker på den bank jag arbetar för.

Väldigt roligt att se hur mycket man kan utvecklas som person på den tid som passerat sedan jag startade den här tråden för drygt fyra år sedan.

Trevlig kväll på er!

Kul att höra. Hoppas intervjun gick bra.

Själv börjar jag på jobba inom M&A/Corpen efter examen i juni. Valde mellan konsult / bankning men det blev det senare efter att jag fått ett erbjudande som var svårt att säga nej till...

Av mrc

Interpolera data i Access/SQL mha VBA

Goddag.

Jag har en del data som skulle behöva interpoleras fram i en tabell med hjälp av vanlig linjär interpolation.

Jag har tre kolumner, datum, X-data och Y-data.

Om det finns data i X-kolumnen men inte i Y-kolumnen så ska den interpolera fram det värdet med hjälp av de två närliggande positionerna (och inte ta på hela intervallet). Den ska bara använda värden från samma datum.

t ex

X
5
30
35

Y
0,5
-
1,5

Här ska värdet för Y(X=30) estimeras.

Jag har fått nedan kod att fungera men den använder hela intervallet och bryr sig inte alls om datumkolumnen. Någon som har lust att hjälpa lite?:)

Blad2 = min tabell.

Option Compare Database

Option Explicit
Dim m As Double, b As Double

%%%%
Sub sInterpolation()
Dim strSQL As String

Call sRegressionLine
strSQL = "UPDATE Blad2 SET Blad2.Y = " & _
"(" & Replace(m, ",", ".") & ")" & " * [X] + (" & Replace(b, ",", ".") & ")" & _
"WHERE (((Blad2.Y) Is Null) AND ((Blad2.X) Is Not Null));"
CurrentDb.Execute strSQL
End Sub

%%%%

Sub sRegressionLine()
Dim dbs As Database, rcs As Recordset
Set dbs = CurrentDb()
Set rcs = dbs.OpenRecordset("SELECT Sum(Blad2.X) AS SumX, " & "Sum([X]*[X]) AS SumXX, Sum(Blad2.Y) AS SumY, Sum([X]*[Y]) AS SumXY, " & _
"Count(Blad2.X) AS N FROM Blad2 " & _
"WHERE (((Blad2.X) Is Not Null) AND ((Blad2.Y) Is Not Null));")
m = (rcs!N * rcs!SumXY - rcs!SumX * rcs!SumY) / (rcs!N * rcs!SumXX - rcs!SumX ^ 2)
b = (rcs!SumY * rcs!SumXX - rcs!SumX * rcs!SumXY) / (rcs!N * rcs!SumXX - rcs!SumX ^ 2)

Av mrc
Skrivet av Johan1234:

Tack! Så vad är svaret i 20? Jag förstår inte. Har du tränat upp din förmåga att lösa sådana här test eller är det en medfödd talang som du har?

Summera de två figurerna till vänster på rad 1 så har du den 3e figuren på rad ett och så vidare.

Av mrc
Skrivet av clarkbones:

Hur löser jag ut x i följande ekvation med talet e?

3495=1000*e^(-x) +1000*e^(-2x) + 2000*e^(-3x)

Använd den naturliga logaritmen ln

om e^x=1 => ln(e^x)=ln(1) => x*ln(e)=ln(1) => x = 0