Inlägg

Inlägg som jocke92 har skrivit i forumet
Av jocke92
Skrivet av joakim99:

Hade den haft 2.5Gbit på de vanliga portarna så hade jag bytt ut min DM Pro helt klart. Det är lockande med en extra HDD plats tycker jag.

Enligt videon som länkas verkar de bara kunna speglas vilket är lite tråkigt. Annars är det ju smidigt att kunna stoppa i en disk som ligger och skräpar eller addera en disk till ifall man växer ur den första. Vet inte riktigt om man behöver tillförlitligheten som två diskar i raid 1 ger hemma.

Skrivet av KAN1N:

Riktigt nice för hemma-hobby. Men kör man verkligen sin kameraövervakning i samma enhet som Gateway/Firewall om man har 2000 klienter på kontoret?! Känns inte 5gbps lite snålt?
Gör man verkligen så på professionel nivå?

Tbh tror jag nog att de säljer även denna mest till småföretag med typ 100 klienter och hemmet-prosumers.

Det är väl bara unifi som kör båda i samma, vet ingen annan produkt. Och speciellt inte så stora miljöer som 2000 klienter.

Tycker inte 5Gbps är snålt. Har man så stora krav på en brandvägg borde budgeten vara mer än 10-dubbel. Bara prosumers som vill ha mer.

Det är nog mindre företag som ser sig kunna spara lite pengar med en all in one enhet. För ser man till vad en professionell brandvägg i instegsmodell kostar och en kameraserver som är över en basic NVR kostar är den prisvärd.

Av jocke92
Skrivet av alexander_e_b:

Hur tänker man om man ska gå via vinden?
Vad ska man leta efter där?
”Borde” det finnas kabeldragningar från vind till källare eller det är håligheter?

Ursäkta alla frågor. Men en del svar väcker fler frågor.
Och tack för alla svar såklart

Man kan ju dra lite hur man vill på själva vinden och sedan ner i någon garderob. Och ut vid golvlisten och sedan är det förhoppningsvis inte allt för långt till där man vill ha uttaget. Finns det igen garderob, i hörnet på rummet eller kanske bakom något skåp så blir det bara en kort bit list där uppe.

Om man har haft vedpanna så finns det plats i skorsten.

Av jocke92
Skrivet av adfactory:

När det nu verkar finnas ett stort gäng cyklister här på forumet måste jag fråga, hur många har belysning på sin cykel? både bak&fram, jag bor straxt söder om Stockholm, bara en liten bro emellan, här är det många som cyklar till jobbet, och gissningsvis 8/10 cyklister har inte belysning, nu när det börjar vara ljust på morgnar & kvällar är det ju ingen fara, men under dom mörka månaderna... helt livsfarliga.

Så ärligt har du belysning? eller tänker du äsch skit i det, jag kör ju cykelbanan oftast.

ett close call i typ mars, en "motionscyklist" i 40-årsåldern kör över en cykelöverfart (cykelväg korsande körbana) i typ 30km/h, helt svart, mörkt ute... såg honom typ precis i rätt tid och hann stanna, hade kunnat blivit en organdonation.

Självklart har jag belysning. Man vill ju göra vad man kan för att inte bli påkörd eller köra på någon.

Sedan har jag laddningsbart baklyse, och det blir att jag cyklar med det en eller två gånger släckt innan jag förstår att det behöver laddas då det lyser en minut när man tänt det. Men det känns inte riktigt bra eftersom jag kör i tron att det lyser. Hade varit lite extra uppmärksam om jag visste att det var ur funktion.

Har inte superskarpt framlyse när jag cyklar där det finns gatlyktor. Men reflex i hjulen, fram och bak. Samt ganska skarp gul jacka om det inte är för kallt.

Av jocke92

Har du någon skärmdump på meddelandet du får? Tänker så att det är äkta och inte något virus
Fungerar andra datorer i ditt nätverk?

Av jocke92
Skrivet av SuperNyfiken:

TACK !!! Det löste det att fabriksåterställa AP med PoE utan förbindelse till Routern... Dåligt att det inte går att ändra i efterhand om man driftsatt de in i routern med kabel.

Det ska gå att aktivera i efterhand, det har jag gjort.

Av jocke92

Antagligen har de statistik på att den inte används så mycket? Den är ju rätt liten och osynlig. Frågan om folk kommer använda den mer när den får ny funktion? Det händer att jag använder den för att visa skrivbordet, så den kommer vara saknad

Av jocke92
Skrivet av guermantes:

Jättefin beskrivning!

En sista fråga bara: jag definierar alltså bara ett vlan i pfsense (för jobbdatorn) och knyter det till samma port i pfsense där den övriga trafiken också går ut fast oknuten till något vlan? De kan samexistera i samma port?

Du måste ha porten i switchen mot pfsense som trunk. Dvs med ditt nya vlan taggat. Sedan samma sak mellan switcharna.

Av jocke92

Dumswitch 1 måste bli managerad också. Då kan du lägga upp vlanet med ett eget subnät i pfsense. Sedan kan du tagga vlanet hela vägen. Just nu har du bara en separation i switchen där porten bara kan prata med uplink-porten och inte med andra portar.

Av jocke92

Stänger av det som går att stänga av som låter som att det förbättrar bilden.

Av jocke92
Skrivet av mattera:

Jag tror det skett något i HA och z2mqqt? Två st av mina frös också för någon/några dagar sen och fick ta ut batteriet en stund. Låter lite för bra för att vara sant?
Detta får mig att tro att något annat spökar om våra la av samtidigt? Mina dog 9/4 kl 00.03 på natten. Kan du se när dina dog?
Funkat helt felfritt länge innan.

Kör du via DuckDNS eller mot HA's egna prenumerationsuppkoppling?

Den la av 11/4 13:32. Har den inte uppkopplad, når den via tailscale så det kan inte påverka.

Av jocke92

Beroende på hur lagringsbehovet ser ut kan man ju titta på virtuellt SAN typ vsan.

Om ni siktar på att kunna migrera maskinerna någon annanstans i framtiden, så ta reda på vad det är för system så att ni inte gör det till ett krångligare projekt.

Ni kan inte köpa licenserna via koncernen, om de nu kör vmware dvs. Större inköp ger bättre pris

Av jocke92
Skrivet av JoL_:

Jag använder typ 6 st sådana runt om i huset. Funkar kanon och visar decimaler i HA via en Sonoff-sticka. Läste också om att smileyn skulle gå att få bort men var nog nöjd att jag lyckade flasha dom överhuvudtaget så då struntade jag i att gräva mer efter lösningar på att få bort den. Återkom gärna om du lyckas 😀

Jag har två st och en av mina frös nyligen, både display och zigbee. Tog bara ut batteriet för att lösa, men lite drygt.

Skrivet av Json_81:

En del verkar ju få upp ett interface med inställningar i HA, vet inte hur de gjort.
Vad jag förstått ska det också gå att skicka rätt värde till rätt adress, men jag får inte fram den adressen:

0x0204 (Thermostat User Interface Configuration)
Attribute: 0x0010: boolean: smiley. 0 - smiley is off, 1 - smiley is on (according to comfort values below).

https://github.com/devbis/z03mmc

Du har den senaste firmwaren? Jag har 3001-1100 från 20240204 och kan ändra det. jag kör med zigbee2mqtt, inte zha.

Av jocke92
Skrivet av sesese:

fått ny mjukvara idag men ingen skillnad för mig fortfarande felkod 217(01) och död panel på Growatt - APX Batteri Kontrollenhet. Nu får vi se vad nästa steg blir.

Batteriet måste ju vara online om de ska kunna skjuta ut firmware. Annars bara chansar de med det billigaste först, dvs uppdatera växelriktaren.

Av jocke92
Skrivet av Vapo:

Är anläggningen ny, precis driftsatt?
Vad har leverantören för ledtid på service och support - borde ju vara dagen-efter!? Har de felsökt på distans?

Jag fick hjälp omgående av leverantören dagen efter trots att de tyckte det var nätägarens ansvar (i mitt fall EON) som hade släckt ut ena fasen i huvudskåpet...

På solceller kan det dröja innan man får hjälp. Men nu har de nog inte lika mycket att göra som tidigare. Dagen efter, då får man köpa till något extra avtal.

Skrivet av sesese:

De menar att de inte får göra garantiarbete innan Growatt gett ett gokännande.

En bortförklaring, för att de dels inte vet vad de ska göra och för att slippa åka till dig i onödan. Nu har de troligen loggat ett case till growatt. Som i sin tur får styra vad nästa steg är. De hoppas på att growatt kan lösa det remote och att du bara trycker på en knapp sen.

Av jocke92
Skrivet av jnsson:

Går alldeles utmärkt att ändra i inställningarna för datorn.
Har aldrig skett att standardappen för pdf-läsare ändrats för mig.

Stött på många datorer där edge har blivit default pdf-läsare tyvärr istället för adobe reader

Av jocke92

Det är ju inte så att de själva ändrat tillbaka till edge som pdf-läsare tex? Så tror mer de själva är problemet än andra program

Av jocke92

Mycket irriterande, nästan så att man funderar på att byta sökmotor. Varför ska EU lägga sig i?

Av jocke92
Skrivet av sesese:

Hej

Har en ny anläggning med 47paneler a430w med Growatt 3PH Hybrid Växelriktare och 20KWh Growatt APX high-voltage battery

Funkade bra i några dagar med laddning av batteri på dagen för att nyttja på kvällen. Men nu är panelen på batteriet svart och appen visar 0% på batteriet. Så nu funkar det inte. Leverantören ska kolla på problemet och återkomma.

Någon här som varit med om samma sak?

Har provat att starta om anläggningen men ingen skillnad.

(stämmer jag säljer ingen el)

https://i.postimg.cc/nhDscDZr/IMG-5537-1.png
https://i.postimg.cc/Bnn0mW70/IMG-5533-1.jpg

Har du provat att hålla inne start-knappen på batteriet i 5sekunder?

Av jocke92

Ja det är ett problem som behöver lösas. På något sätt genom alternativa servrar, single player, lan-läge. Eller att man utvecklar spelet på ett annat sätt så att det går att köra via en mer generisk servertjänst. Som kan hantera flera av utvecklarens spel. Där mer av logiken kanske sköts i spelklienten och att man bara använder servern för att utbyta informationen. Det kanske inte är tekniskt möjligt, men frågan måste lyftas.

Jag förstår att servrarna måste patchas och underhållas i form av mindre buggfixar. Driftpersonal som håller lite koll. Hackare som tar över servrarna och låser med ransomware eller använder dem i botnät. Fuskare hanteras till viss del.

Kanske att man måste tydligt skriva ut när man släpper spelet hur länge servrarna är igång som kortast? Då vet man, och att om det förlängs så ska nya datum tydligt kommuniceras.

Av jocke92
Skrivet av jnsson:

Det är för att de använder Telias täckningskarta, alltså den som finns på telia.se och att de inte har någon egen

Man (Fello) kan ju anstränga sig lite och filtrera bort den (5G). Nu är det lite oklart vad som gäller